Wat zijn de beste online marketingtools voor website-eigenaren, ondernemers en WordPress-gebruikers? Wij volbrachten onze missie via internetmarketing met de online tools (gratis & premium) van onderstaande lijst. Gebruik deze voorbeelden ook, want meer succesvolle websites bereiken meer dan één!

Inhoud van deze pagina:

Wat zijn marketing tools?

De betekenis van online marketing tools is lastig. Het zijn software-oplossingen die via het internet te gebruiken zijn, om het je gemakkelijker te maken om een (online) onderneming te runnen.

Er zijn tools voor allerlei verschillende soorten uitdagingen van ondernemers, zoals e-mailmarketing, social media of design. Voor iedere uitdaging zijn tientallen alternatieve marketingtools beschikbaar, dus het is fijn om een lijst met aanraders te hebben. Die vind je hieronder.

Jij bent als ondernemer en website-eigenaar hard nodig om jouw missie de wereld in te kunnen zenden! Laten we in dit artikel beginnen met de lijst met beste online marketingtools:

Tool 1 & 2 – Rechtenvrije kwalitatieve stockfoto's (gratis)

Met de komst van het internet is het erg eenvoudig om afbeeldingen op het internet te vinden, maar dat betekent niet dat je ze ook kunt gebruiken. Sluit dus een (prijzig) abonnement af bij een stockfoto-dienst óf kies voor de gratis optie via de kwalitatieve rechtenvrije foto's van de volgende twee websites:

 • Pexels.com. Bonustip: open iedere afbeelding op een nieuw tabblad en sla dan de afbeelding op met de rechter muisknop. Op die manier download je direct een lichtgewicht-versie van ongeveer 100 kb, zodat je website lekker snel blijft.
 • Unsplash.com. Voor 99% van de gevallen heb je genoeg aan pexels.com. Houd deze achter de hand als extra bron met extra beelden.

Als je bovenstaande bronnen gebruikt, hoef je je nooit meer zorgen te maken om het geven van credits of het kopen van licenties.

Trouwens, ga niet tientallen van dit soort sites voor gratis stockfoto's bookmarken. Deze twee zijn meer dan genoeg – met misschien nog Pixabay.com als derde optie. Houd het simpel voor jezelf. Bovendien staan te veel foto's op iedere site, dus dan zou je steeds dezelfde foto's tegenkomen. Deze twee sites bevatten al de beste rechtenvrije foto's.

Tool 3 & 4 – Beacon & Canva als Indesign-alternatief

beste-marketing-tools-beter-dan-canva

Laat ik beginnen met Beacon. Dit gratis programma is een wonder. Deze tool gaat verder dan simpelweg een editor en templates. Deze tool maakt jouw documenten, zoals leadmagnets, e-boeken en checklists kant-en-klaar. Je hoeft alleen nog maar je eigen teksten en afbeeldingen erin te zetten, en zelfs dat kan met een druk op de knop. Je verandert jouw blogposts zomaar in een prachtige PDF.

En dan heb je nog Canva. Tijdens mijn studie mocht ik het gaan uitzoeken met Photoshop en Indesign. Pas in de zomer van 2017 wees iemand mij erop dat het ook gemakkelijker kan: Canva, wat gebaseerd is op de Indesign-workflow. Open deze gratis tool, volg de eenvoudige tutorial en je hebt direct een simpele vervanger van Photoshop en Indesign.

Tool 5 & 6 – Dit is zonder twijfel de beste webhosting

Al mijn sites staan op Siteground. Waarom? Voor kleine sites tot 100.000 bezoekers per maand verkoos ik Siteground tot beste aanbieder doordat het kwaliteit, support en snelheid voorop stelt.

Ondertussen kun je van de schaalvoordelen van een groot bedrijf profiteren, terwijl je gewoon een server in Amsterdam krijgt. Lees hier onze volledige hosting-review.

Tool 7 – Beste WordPress-thema? Gebruik dit alles-in-één marketing-instrument!

divi-marketing-tool

Van alle online marketingtools is Divi de meest bijzondere. Houd het niet bij een gratis WordPress-thema. Je kunt toch wel een paar tientjes investeren in je onderneming? Zonder investering ook minder opbrengsten.

Themeforest is de plek waar ik ook uitstekende thema's heb aangeschaft. Onder andere het thema wat ik de laatste jaren gebruik op deze site. Een thema kost gemiddeld zo'n 50 euro, en dat is een koopje.

Maar nu komt het: het meest geavanceerde, moderne en (terecht) populaire premium WordPress-thema, is Divi. Je betaalt hier een stuk meer voor, maar dan heb je meteen oneindig veel lay-outs en een aantal goede plug-ins er gratis bij. Hiermee heb ik mijn mode-blog gemaakt. Meer voorbeelden vind je op hun website.

Tool 8 – Kijk rond op Linkpizza om eenvoudig ‘influencer marketing'-samenwerkingen aan te gaan

Misschien heb je wel eens gehoord van ‘influencer marketing'. Dit houdt in dat je een reeds opgebouwd publiek van een bekend social media-kanaal ‘leent' om jouw producten en diensten te promoten.

Fantastisch plan, maar hoe regel je zo'n samenwerking? Gebruik LinkPizza om creatieve campagnes te bedenken samen met bloggers en social media-influencers zodat je van hun publiek gebruikmaakt om direct klanten te krijgen.

Tool 9 – Gebruik deze 30 goed converterende nieuwsbrief-templates

E-mailmarketing is nog altijd een van de belangrijkste internetmarketing-instrumenten. Klik op onderstaande afbeelding om toegang te krijgen tot 30 goed converterende nieuwsbrief-voorbeelden.

30+ email templates

Tool 10 – Aweber is beter dan Mailchimp

Bij internetmarketing hoort ook het versturen van nieuwsbrieven en het maken van funnels. Waarom zou je Aweber boven Mailchimp kiezen? Hét e-mailprogramma waar ik met de meeste plezier mee heb gewerkt, is Aweber. De twee grootste redenen:

 • Reden 1: de support. Bij Aweber heb je 24/7 binnen een paar seconden antwoord en persoonlijke hulp. Dus geen knip-plak-berichtjes en altijd adequaat.
 • Reden 2: bij Mailchimp kun je alleen simpele funnels maken. Het is erg moeilijk om meer dan één trigger of actie te koppelen aan een funnel, waardoor je niet al te veel leuke of dynamische funnels kunt opzetten. Dan is Aweber, dat met een simpel tag-systeem werkt, flexibeler.

Het kost dan ook een stuk meer…

Tool 11 – Zo kun je mooie sales- en leadpages maken

Uiteindelijk moet het allemaal gebeuren op die ene pagina: die ene leadpage of die ene salespage met dat ene formulier of die ene koopknop. Daar zijn uitstekende tools voor gemaakt…

 • Gebruik Leadpages om de mensen die je via je duurbetaalde advertenties binnen hebt gehaald, ook daadwerkelijk te converteren naar je e-maillijst of klantenlijst!
 • Wil je toch liever iets Nederlands? Kies dan Phoenix.

Tool 12 t/m 15 – De verborgen pareltjes onder de WordPress-plugins

Als het om online marketing tools gaat, dan zijn WordPress-plugins erg belangrijk. Ik noem hier alleen de verborgen pareltjes, want op allerlei andere plekken worden de bekende (en essentiële) plugins al aanbevolen, zoals Yoast, W3TC, etc.

 • Advanced Ads is onmisbaar als je speciale boodschapjes in je blog-artikelen wilt verwerken. Je kunt zelf kiezen na hoeveel paragrafen er een boodschapje moet komen, en je kunt verschillende boodschappen instellen voor iedere categorie van je blog!
 • Email Address Encoder biedt uitkomst als je gewoon je e-mailadres op je website wilt plaatsen, zodat je klanten je e-mailadres gewoon kunnen vinden, terwijl spam-bots geen schijn van kans krijgen om je e-mailadres van je site te plukken en door te verkopen aan spam-lijsten.
 • Verzamel e-mailadressen met Mailmunch. Het geeft je veel verschillende mogelijkheden om op een niet-intrusieve manier e-mailadressen te verzamelen op je site. Het integreert eenvoudig met e-mailmarketingprogramma's als Aweber.
 • Zomaar extra websitebezoekers zonder moeite? Revive Old Posts is ook zo'n pareltje waar bijna niemand vanaf weet. Heeft jouw blog-gedeelte tientallen of honderden blog-artikelen? Zonde om ze in de archieven te laten zitten. Deze plugin plaatst deze oude blogposts automatisch op je social media-kanalen. Je kunt heel veel voorkeuren instellen, zoals wat de intervallen tussen posts zijn en welke oude blog-artikelen uitgesloten moeten worden.

Tool 16 – Beste alternatief voor WordPress? De JouwWeb-websitebouwer!

jouwweb website tool

JouwWeb is niet alleen een goed alternatief voor WordPress, het is ook nog eens beter dan WordPress. Inderdaad, ik durf het te zeggen. Als je gewoon een professionele website of webshop wilt maken met 99% van alle functionaliteiten van WordPress, dan is JouwWeb een klein wonder.

En het beste van allemaal? Binnen 1 minuut ben je al gratis je website aan het opzetten. Ben je tevreden, dan ga je voor het vriendelijk geprijsde bedrag van 8 euro per maand. Dat is inclusief hosting, domeinnaam en de JouwWeb-service.

Test het eens uit: Start nu gratis je eigen website met JouwWeb. Ook wij hebben hier uitgebreid mee gewerkt – zelfs in het hoofdkantoor van JouwWeb zelf.

Tool 17 & 18 – Hoe vind je de beste zoekwoorden? Je hebt enkel deze 2 tools nodig

De eerste tool is gratis en geeft je ideëen voor gerelateerde zoektermen die je in je content moet verwerken. Ik heb het hier over de suggesties die Google je geeft nadat je een bepaalde zoekterm hebt opgegeven als gebruiker van de zoekmachine. Je vindt deze suggesties onderaan de resultatenpagina. Het heeft ook een naam: Google Suggest.

Wanneer komt deze tool het beste tot zijn recht? Gebruik deze tool nadat je al weet waarover je een nieuwe pagina gaat schrijven, zodat je kunt zien wat gerelateerde termen zijn. Verwerk die termen vervolgens ook in je pagina, zodat Google ziet dat je tekst contextueel is.

Kijk bijvoorbeeld eens naar onderstaand voorbeeld. Wil je een artikel schrijven met tips over het schoonmaken van je camper, dan weet je dat je de volgende onderwerpen ieder geval ook moet behandelen, bijvoorbeeld door middel van aparte paragrafen in dezelfde pagina.

beste internet marketing tools

De tweede tool is dus eigenlijk nóg belangrijker: Semrush. Dit is de #1 tool om daadwerkelijk een ideeënlijst te kunnen creeeren van zoektermen waarover je de komende maanden content mag gaan schrijven. Hoe gaat dat in zijn werkt? Voer simpelweg de websites van al je concurrenten in en Semrush draait een lijst met zoektermen uit die veel bezoekers opleveren voor je concurrenten. Kant-en-klare zoekterm-ideeen dus! Test Semrush hier uit.

Tool 19 – Gids om gevonden te worden in Google (helder stappenplan)

Wil je weten hoe ik aan honderdduizenden paginaweergaven per maand kom, enkel dankzij de gratis posities in Google? Check mijn stappenplan om hoger in Google te komen.

Tool 20 – Gratis Videocursus: Stappenplan om een gigantische e-maillijst op te bouwen

Klik op onderstaande afbeelding om te beginnen.

Email List Growth Blueprint

Tool 21 – Stappenplan om een succesvolle blog te beginnen

Lees mijn heldere stappenplan voor het starten en laten groeien van een succesvolle blog.

Tool 22 – Een bewezen webinar-tool waarmee je eenvoudig hoge omzetten genereert

De webinar-tool die ik hier ga aanraden – Webinarjam – is zeker niet de mooiste, handigste of best gecommuniceerde tool. Toch raad ik hem absoluut aan. Waarom? Toen ik hem gebruikte, heeft Webinarjam de meeste sales gegenereerd van alle webinar-tools. En daar gaat het uiteindelijk om.

Als je Webinarjam gebruikt, weet je dat je veel gaat verkopen, maar je moet gewoon van te voren gewaarschuwd zijn voor twee valkuilen. De eerste valkuil is dat het programma niet werkt met een niet zo krachtige computer/laptop en dat het ook niet goed met draadloos internet werkt. De tweede valkuil is dat je een extra bedrag per maand moet betalen als je voor je kijkers de mogelijkheid wilt verwijderen om de video op een ander tabblad in Youtube te bekijken.

Maar ondanks deze valkuilen, heeft zelfs de ‘standaard-versie' gewoon een soort aantrekkingskracht voor de kijkers om tot de aankoop van jouw product over te gaan. Hier vind je meer informatie over Webinarjam, inclusief de mogelijkheid om het 14 dagen te testen (voor 1 dollar).

Tool 23 & 24 – Essentiële analytics-tools

beste online marketing tools analytics
 • De meest uitgebreide en beste analytics-tool die maar bestaat, is ook nog eens helemaal gratis! Google Analytics.
 • Wil je fouten kunnen opsporen op je website, dan kun je niet zonder Google Search Console. En de meest belangrijke functie van Search Console is het gedetaileerde inzicht in hoe je presteert voor iedere zoekterm in Google.

Tool 25 – Essentiële online marketing tool voor conversie-optimalisatie

Bij je website ligt het zwaartepunt van je business. Het is dus essentieel om te weten hoe je website het überhaupt doet qua gebruikservaring. Crazy-Egg laat je gewoon super duidelijk zien waar je website-bezoekers wel en niet naar kijken. Het geeft je direct handvatten om dingen te verbeteren.

Tool 26 – Beste webshop-systemen

 • Woocommerce kun je in het WordPress-plugin-overzicht vinden en het is zelfs helemaal gratis prima te gebruiken. Het is en blijft echter WordPress, en dat zullen je klanten merken. Met de volgende twee opties investeer je een stuk meer, maar dan heb je ook wat.
 • Shopify is de beste van de markt voor beginners. Het is eenvoudig, betaalbaar voor starters en wereldwijd vertrouwd.

Tool 27 – Heb je geen complete webshop, maar gewoon wat producten? Gebruik dan Plug&Pay

Er is een briljante tool waarmee je de conversie op jouw betaalpagina's enorm verhoogt. Wij gebruiken deze tool om onze eigen premium e-boeken en audioboeken te verkopen. Onze ervaringen en review over Plug&Pay vind je hier.

Tool 28 – Logaster als handig alternatief voor een custom logo voor startende ondernemers

beste-logo-programma

Er zit geen schaamte bij als je aan het begin van je onderneming nog geen budget hebt om een custom logo te laten maken. Die 1.000 euro kun je aan het begin van je onderneming prima in andere dingen investeren.

Het alternatief is echter vaak schadelijk voor je bedrijf: je moet niet zelf je logo maken, bijvoorbeeld via Canva, want jij hebt waarschijnlijk niet de benodigde designkennis. Een logo wint je klanten en fans, want je logo is je merk. Knoei er dus zo min mogelijk mee.

Logaster is een verrassende oplossing hiervoor: dit is geen tool waarbij je zelf moet gaan knoeien aan je logo, maar het ontwerpt automatisch een logo met variaties voor je. Kosten: vanaf een tientje. En totdat je tevreden bent kun je zonder account aan de slag met Logaster.

Tool 29 & 30 – Marketing Automation Software: alles in één

We gaan nu twee gigantische marketing-instrumenten behandelen waarmee je gehele marketing in één programma geregeld wordt. We hebben het hier namelijk over marketing automation software.

Dit zijn alles-in-één-tools met e-mailmarketing, landingspagina's, formulieren, sales-software, analytics, CRM- en CMS-systemen in één. Hiermee kun je de klantenreis van een websitebezoeker volledig volgen. Je kunt precies per persoon achterhalen wat voor content hij/zij heeft gelezen, wat voor mails hij/zij heeft geopend en welke webpagina's hij/zij heeft bezocht.

Het zijn dan ook prijzige programma's van meer dan 600 euro per maand, maar als het goed is verdien je dat geld dubbel-en-dwars terug met al die tools die erbij zitten.

Er zijn meerdere programma's op de markt, maar we pikken er hier twee opmerkelijke programma's uit:

 • Sharpspring: dit is het marketing automation-programma met de beste prijs-kwaliteit-verhouding. Het kan gewoon werken en veel geld opleveren als je het goed instelt, maar in mijn Sharpspring-recensie voor IMU sprak ik ook over de vele minpunten.
 • Hubspot: dit is het meest bekende marketing automation-programma. Dit heeft ook een premium-prijskaartje.

Tool 31 & 32 – Keywords Everywhere & Ubersuggest: snel zoekwoord-ideeën ophalen

keywords everywhere tool

Keyword research is nog nooit zo snel en makkelijk geweest. Gebruik onderstaande twee gratis tools om zoveel mogelijk gerelateerde zoektermen te vinden voor een bepaalde pagina op je website. Verwerk die zoektermen vervolgens op die pagina, want hoe meer gerelateerde zoektermen er op een pagina staan, hoe relevanter en natuurlijker Google jouw pagina vindt.

 • Laten we beginnen met Keywords Everywhere. Met deze gratis browser-extensie kun je eerst op gevoel een zoekterm in Google invoeren, waarna Keywords Everywhere jou vertelt hoe vaak erop gezocht wordt en wat voor andere zoekwoorden je ook op jouw pagina moet betrekken.
 • Vervolgens is er Ubersuggest. Deze tool geeft je nóg meer zoektermen die Keywords Everywhere over het hoofd zag. Ook dit is een gratis internet marketing tool, maar het levert de kwaliteit van een premium tool. De nieuwe eigenaar van Ubersuggest – Neil Patel – pioniert namelijk met de visie om zo veel mogelijk gratis waarde aan te bieden.

Tool 33 – Gebruik deze tools om goed van start te gaan met je zakelijke vlogs

Tijd om je gezicht te laten zien en vertrouwen op te bouwen. Vloggen is een krachtige marketingtool. Heb je een Iphone? Die is meer dan perfect. Heb je echter een wat oudere Android-telefoon, dan loont het om onderzoek te doen naar andere mogelijkheden.

Tool 34 – Je eigen online cursus maken met Teachable

Misschien was je er al achter gekomen dat het maken van een eigen online training een van de meest schaalbare business-ideeën is. Heb je je eigen online training al gemaakt? Maak hem in ieder geval met Teachable. Het is vier keer goedkoper dan Kajabi, terwijl het net zoveel functies heeft.

Wij hebben Teachable gebruikt – en Kajabi hebben we nóg intenser gebruikt voor onze online trainingen – maar vanwege de hoge kosten van Kajabi vonden we het uiteindelijk niet de moeite waard om daarmee door te gaan. Ook Huddle is erg de moeite waard. Zie volgende tip…

Tool 35 – Eigen elektronische leeromgeving & community maken? Gebruik Huddle

Met Huddle haal je twee krachten binnen in je bedrijf: aan de ene kant heb je een mooie e-learning-omgeving en aan de andere kant blijf je continu in contact met je klanten via het community-gedeelte. Dit zorgt ervoor dat je meer passief inkomen verdient én dat je minder refunds moet geven doordat je klanten actief blijven. Hier lees je onze Huddle-ervaringen.

Tool 36 t/m 77 – Must have online marketing tools om je te helpen groeien

marketing tools nog meer

41 extra internet marketing tools vind je in dit uitgebreide artikel van Sprout Social.

Tool 78 – Gratis cursus van Simone Levie… over het ontwikkelen van een online cursus

Er is een bijzondere gratis training van Simone Levie. Ze leert je in dit webinar hoe je een business creëert rondom zelf-educatie, eventueel ook part-time als extraatje. Hierin komen uiteindelijk alle online marketing tools samen zodat ze geld voor jou gaan opleveren. Hier kun je je aanmelden voor dit gratis webinar met Simone Levie. Ze is de beste om van te leren hoe je een online cursus maakt!

Gedurende mijn marketing-opleiding en -werk heb ik vele tools en programma's mogen gebruiken. Ik ben daadwerkelijk klant geweest van al deze marketingtools en in de loop der tijd heb ik mijn persoonlijke favoriete tools gevonden. Die deel ik hier met jullie.

Sommige van deze tools hebben affiliate-links. Dit is een kleine beloning voor mijn mond-tot-mond-enthousiasme en bovendien hebben al hun concurrenten ook dergelijke affiliate-links. Dit heeft mijn mening dus niet beïnvloed.

Succes met het gebruik van deze online marketingtools voor ondernemers en medewerkers in de marketingcommunicatie van een bedrijf.