24 Beste Online Marketingtools [Voorbeelden] [Ook Gratis]

Wat zijn de beste online marketingtools voor website-eigenaren, ondernemers en WordPress-gebruikers? Ik had nooit kunnen denken dat ik een succesvolle website kon maken met enkel deze marketingtools. En die lijst staat gewoon hier. Lees verder voor alle voorbeelden van de beste gratis en premium internetmarketingtools!

Wat zijn marketing tools?

De betekenis van online marketing tools is lastig. Het zijn software-oplossingen die via het internet te gebruiken zijn, om het je gemakkelijker te maken om een (online) onderneming te runnen.

Er zijn tools voor allerelei verschillende soorten uitdagingen van ondernemers, zoals e-mailmarketing, social media of design. Voor iedere uitdaging zijn tientallen alternatieve marketingtools beschikbaar, dus het is fijn om een lijst met aanraders te hebben. Die vind je hieronder.

Tool 1 & 2 – Rechtenvrije kwalitatieve stockfoto’s

Met de komst van het internet is het erg eenvoudig om afbeeldingen op het internet te vinden, maar dat betekent niet dat je ze ook kunt gebruiken. Sluit dus een (prijzig) abonnement af bij een stockfoto-dienst óf kies voor de kwalitatieve rechtenvrije foto’s van de volgende twee websites:

 • Pexels.com. Bonustip: open iedere afbeelding op een nieuw tabblad en sla dan de afbeelding op met de rechter muisknop. Op die manier download je direct een lichtgewicht-versie van ongeveer 100 kb, zodat je website lekker snel blijft.
 • Unsplash.com. Voor 99% van de gevallen heb je genoeg aan pexels.com. Houd deze achter de hand als extra bron met extra beelden.

Trouwens, ga niet tientallen van dit soort sites voor gratis stockfoto’s bookmarken. Deze twee zijn meer dan genoeg. Houd het simpel voor jezelf. Bovendien staan te veel foto’s op iedere site, dus dan zou je steeds dezelfde foto’s tegenkomen. Deze twee sites bevatten al de beste rechtenvrije foto’s.

Tool 3 – Canva als Photoshop- en Indesign-alternatief

Tijdens mijn studie mocht ik het gaan uitzoeken met Photoshop, Indesign en Illustrator. Pas in de zomer van 2017 wees iemand mij erop dat het ook gemakkelijker kan: Canva. Open deze gratis tool, volg de eenvoudige tutorial en je hebt direct een simpele vervanger van Photoshop en Indesign.

Tool 4 – Logaster als goed alternatief voor een custom logo voor startende ondernemers

beste-logo-programma

Er zit geen schaamte bij als je aan het begin van je onderneming nog geen budget hebt om een custom logo te laten maken. Die 1.000 euro kun je aan het begin van je onderneming prima in andere dingen investeren.

Het alternatief is echter vaak schadelijk voor je bedrijf: je moet niet zelf je logo maken, bijvoorbeeld via Canva, want jij hebt waarschijnlijk niet de benodigde designkennis. Een logo wint je klanten en fans, want je logo is je merk. Knoei er dus zo min mogelijk mee.

Logaster is een verrassende oplossing hiervoor: dit is geen tool waarbij je zelf moet gaan knoeien aan je logo, maar het ontwerpt automatisch een logo met variaties voor je. Kosten: vanaf een tientje. En totdat je tevreden bent kun je zonder account aan de slag met Logaster.

Tool 5 & 6 – Beste webhosting

Voor kleine sites tot 100.000 bezoekers per maand verkoos ik Siteground tot beste aanbieder doordat het kwaliteit, support en snelheid voorop stelt. Ondertussen kun je van de schaalvoorelen van een groot bedrijf profiteren, terwijl je gewoon een server in Amsterdam krijgt. Voor grote WordPress-sites met meer dan 100.000 bezoekers per maand moet je bij WP-Engine zijn, dat enkel extra premium diensten aanbiedt.

Tool 7 – Gebruik deze 30 goed converterende nieuwsbrief-templates

Klik op onderstaande afbeelding om toegang te krijgen.

30+ email templates

Tool 8 – Aweber is beter dan Mailchimp

Waarom zou je Aweber boven Mailchimp kiezen? Hét e-mailprogramma waar ik met de meeste plezier mee heb gewerkt, is Aweber. De twee grootste redenen:

 • Reden 1: de support. Bij Aweber heb je 24/7 binnen een paar seconden antwoord en persoonlijke hulp. Dus geen knip-plak-berichtjes en altijd adequaat.
 • Reden 2: bij Mailchimp kun je alleen simpele funnels maken. Het is erg moeilijk om meer dan één trigger of actie te koppelen aan een funnel, waardoor je niet al te veel leuke of dynamische funnels kunt opzetten. Dan is Aweber, dat met een simpel tag-systeem werkt, veel flexibeler.

Tool 9 – Zo kun je mooie sales- en leadpages maken

Gebruik Instapages om de mensen die je via je duurbetaalde advertenties binnen hebt gehaald, ook daadwerkelijk te converteren naar je e-maillijst of klantenlijst!

Tool 10 t/m 13 – De verborgen pareltjes onder de WordPress-plugins

Ik noem hier alleen de verborgen pareltjes, want op allerlei andere plekken worden de bekende (en essentiële) plugins al aanbevolen, zoals Yoast, W3TC, etc.

 • Advanced Ads is onmisbaar als je speciale boodschapjes in je blog-artikelen wilt verwerken. Je kunt zelf kiezen na hoeveel paragrafen er een boodschapje moet komen, en je kunt verschillende boodschappen instellen voor iedere categorie van je blog!
 • Email Address Encoder biedt uitkomst als je gewoon je e-mailadres op je website wilt plaatsen, zodat je klanten je e-mailadres gewoon kunnen vinden, terwijl spam-bots geen schijn van kans krijgen om je e-mailadres van je site te plukken en door te verkopen aan spam-lijsten.
 • Verzamel e-mailadressen met Mailmunch. Het geeft je veel verschillende mogelijkheden om op een niet-intrusieve manier e-mailadressen te verzamelen op je site. Het integreert eenvoudig met e-mailmarketingprogramma’s als Aweber.
 • Zomaar extra websitebezoekers zonder moeite? Revive Old Posts is ook zo’n pareltje waar bijna niemand vanaf weet. Heeft jouw blog-gedeelte tientallen of honderden blog-artikelen? Zonde om ze in de archieven te laten zitten. Deze plugin plaatst deze oude blogposts automatisch op je social media-kanalen. Je kunt heel veel voorkeuren instellen, zoals wat de intervallen tussen posts zijn en welke oude blog-artikelen uitgesloten moeten worden.

Tool 14 & 15 – Hoe vind je de beste zoekwoorden? Je hebt enkel deze 2 tools nodig

De eerste tool is gratis en geeft je ideëen voor gerelateerde zoektermen die je in je content moet verwerken. Ik heb het hier over de suggesties die Google je geeft nadat je een bepaalde zoekterm hebt opgegeven als gebruiker van de zoekmachine. Je vindt deze suggesties onderaan de resultatenpagina. Het heeft ook een naam: Google Suggest.

Wanneer komt deze tool het beste tot zijn recht? Gebruik deze tool nadat je al weet waarover je een nieuwe pagina gaat schrijven, zodat je kunt zien wat gerelateerde termen zijn. Verwerk die termen vervolgens ook in je pagina, zodat Google ziet dat je tekst contextueel is.

Kijk bijvoorbeeld eens naar onderstaand voorbeeld. Wil je een artikel schrijven met tips over het schoonmaken van je camper, dan weet je dat je de volgende onderwerpen ieder geval ook moet behandelen, bijvoorbeeld door middel van aparte paragrafen in dezelfde pagina.

beste internet marketing tools

De tweede tool is dus eigenlijk nóg belangrijker: Semrush. Dit is de #1 tool om daadwerkelijk een ideeënlijst te kunnen creeeren van zoektermen waarover je de komende maanden content mag gaan schrijven. Hoe gaat dat in zijn werkt? Voer simpelweg de websites van al je concurrenten in en Semrush draait een lijst met zoektermen uit die veel bezoekers opleveren voor je concurrenten. Kant-en-klare zoekterm-ideeen dus! Test Semrush hier uit.

Tool 16 – Gids om gevonden te worden in Google (helder stappenplan)

Wil je weten hoe ik aan honderdduizenden paginaweergaven per maand kom, enkel dankzij de gratis posities in Google? Check mijn stappenplan om hoger in Google te komen.

Tool 17 – Gratis Videocursus: Stappenplan om een gigantische e-maillijst op te bouwen

Klik op onderstaande afbeelding om te beginnen.

Email List Growth Blueprint

Tool 18 – Beste WordPress-thema

Themeforest is de plek waar ik ook uitstekende thema’s heb aangeschaft. Onder andere het thema wat ik in 2017 en 2018 gebruik. Een thema kost gemiddeld zo’n 50 euro, en dat is een koopje. Houd het niet bij een gratis thema. Je kunt toch wel een paar tientjes investeren in je onderneming? Zonder investering ook minder opbrengsten. Het meest geavanceerde, moderne en (terecht) populaire premium WordPress-thema, is Divi. Je betaalt hier een stuk meer voor, maar dan heb je meteen oneindig veel lay-outs en een aantal goede plugins er gratis bij.

Tool 19 – Stappenplan om een succesvolle blog te beginnen

Lees mijn heldere stappenplan voor het starten en laten groeien van een succesvolle blog.

Tool 20 – Een bewezen webinartool waarmee je eenvoudig hoge omzetten genereert

De webinartool die ik hier ga aanraden – Webinarjam – is zeker niet de mooiste, handigste of best gecommuniceerde tool. Toch raad ik hem absoluut aan. Waarom? Toen ik hem gebruikte, heeft Webinarjam de meeste sales gegenereerd van alle webinartools. En daar gaat het uiteindelijk om.

Als je Webinarjam gebruikt, weet je dat je veel gaat verkopen, maar je moet gewoon van te voren gewaarschuwd zijn voor twee valkuilen. De eerste valkuil is dat het programma niet werkt met een niet zo krachtige computer/laptop en dat het ook niet goed met draadloos internet werkt. De tweede valkuil is dat je een extra bedrag per maand moet betalen als je voor je kijkers de mogelijkheid wilt verwijderen om de video op een ander tabblad in Youtube te bekijken.

Maar ondanks deze valkuilen, heeft zelfs de ‘standaard-versie’ gewoon een soort aantrekkingskracht voor de kijkers om tot de aankoop van jouw product over te gaan. Hier vind je meer informatie over Webinarjam, inclusief de mogelijkheid om het 60 dagen te testen (voor 1 dollar).

Tool 21 & 22 – Essentiële analytics-tools

beste online marketing tools analytics

 • De meest uitgebreide en beste analytics-tool die maar bestaat, is ook nog eens helemaal gratis! Google Analytics.
 • Wil je fouten kunnen opsporen op je website, dan kun je niet zonder Google Search Console. En de meest belangrijke functie van Search Console is het gedetaileerde inzicht in hoe je presteert voor iedere zoekterm in Google.

Tool 23 – Essentiële tool voor conversie-optimalisatie

Bij je website ligt het zwaartepunt van je business. Het is dus essentieel om te weten hoe je website het überhaupt doet qua gebruikservaring. Crazy-Egg laat je gewoon super duidelijk zien waar je website-bezoekers wel en niet naar kijken. Het geeft je direct handvatten om dingen te verbeteren.

Tool 24 – Beste webshop-systemen

 • Woocommerce kun je in het WordPress-plugin-overzicht vinden en het is zelfs helemaal gratis prima te gebruiken. Het is en blijft echter WordPress, en dat zullen je klanten merken. Met de volgende twee opties investeer je een stuk meer, maar dan heb je ook wat.
 • Shopify is de beste van de markt voor beginners. Het is eenvoudig, betaalbaar voor starters en wereldwijd vertrouwd.
 • Wil je met jouw webshop de best mogelijke gebruikerservaring van Nederland bieden, gaan dan voor het echte werk met Lightspeed. Test het eens gratis uit.

Slotopmerking over affiliate-links: dit zijn mijn favoriete marketingtools na jarenlang marketingwerk

Gedurende mijn marketing-opleiding en -werk heb ik vele tools en programma’s mogen gebruiken. Ik ben daadwerkelijk klant geweest van al deze marketingtools en in de loop der tijd heb ik mijn persoonlijke favoriete tools gevonden. Die deel ik hier met jullie.

Sommige van deze tools hebben affiliate-links. Dit is een kleine beloning voor mijn mond-tot-mond-enthousiasme en bovendien hebben al hun concurrenten ook dergelijke affiliate-links. Dit heeft mijn mening dus niet beïnvloed.

Succes met het gebruik van deze online marketingtools voor ondernemers en medewerkers in de marketingcommunicatie van een bedrijf.

Gerelateerde artikelen: ook interessant?

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!