Wat zijn de beste tools voor coaches? Als zelfstandige coach is het handig om te weten van welke hulpmiddelen je gebruik kunt maken. Op deze pagina vind je een overzicht van de beste offline en digitale coachingstools voor je coaching, bedrijfsvoering en marketing. Lees verder…

Hieronder vind je de coachingstools per categorie. Je vindt op deze pagina zowel gratis als betaalde tools en software voor coaches, psychologen en therapeuten.

Coaching-formulieren

Wanneer je met klanten in contact komt, zijn coaching-formulieren onmisbaar. Denk aan intake-formulieren, afspraak-formulieren en werkvorm-formulieren. Hieronder vind je alle formulieren die je maar nodig hebt in je praktijk.

Coaching-modellen en -technieken

Uiteraard kun je intuïtief coachen, maar de meeste coaches maken op de een of andere manier altijd wel gebruik van effectieve werkvormen, modellen en technieken voor coaching. In onderstaande bronnen vind je allerlei coaching-technieken, -boeken en -modellen die je kunt gebruiken in jouw praktijk.

Boekhouding voor coaches

Als coach heb je een vrij eenvoudige vorm van administratie. Je hebt bijvoorbeeld geen inkoopwaarde van de omzet en geen personeelskosten. Dat zorgt ervoor dat het vrij eenvoudig is om je administratie lekker zelf te doen. Gebruik daarvoor een boekhoudpakket. Alle boekhoudsoftware van onderstaande vergelijker is sowieso geschikt voor therapeuten en coaches.

Bijscholing voor coaches

Coaching is geen beschermd beroep. Je kunt dus gewoon gaan coachen zonder opleiding. Daarnaast is het erg zinvol om een goede coach-opleiding te volgen. De IANLP Coach-opleiding is onze absolute aanrader, daar het maar liefst 20 dagen vol praktijkopdrachten, werkvormen, assessments en examinatie bevat.

Bijscholing in specifieke coachingmethodieken

Tool voor management van coach-cliënten

Als coach krijg je continu te maken met cliënt-informatie, afspraken, trajecten en voortgang. Om dit goed te managen, is er speciale coach-software om jouw coachbedrijf makkelijk te laten groeien.

Tools voor online coaching

Coaching wordt steeds vaker via Zoom gedaan – en zelfs groepscoaching wordt steeds populairder. Bekijk daarom zeker onderstaande best geteste tools voor het neerzetten van online coaching.

Tools voor de website van een coach

Een goede website kan heel veel acquisitie-werk uit handen nemen voor een zelfstandige coach én het kan zelfs voor extra veel inkomsten zorgen – helemaal als je handige tools en software gebruikt, zoals webinarsoftware en funnelsoftware. Hieronder vind je een opsomming van alle handige tools voor de website van een coach.

Online marketing-cursussen en -boeken voor coaches

De meeste coaches willen zelfstandig coach worden. Dat betekent dat ze zelf voor hun klanten moeten zorgen. Wil jij ook als zelfstandige werken? Bekijk dan onderstaande bronnen met goede trainingen en boeken rondom online marketing, zodat je een goede stroom aan klanten kunt krijgen.

Toelichting

Onze zoektocht naar de beste coaching tools

Zelfontwikkeling is belangrijk. Je zult ons het belang hiervan nooit horen ontkennen. Maar hoe doe je dat nu precies: jezelf ontwikkelen? Dat vroegen wij ons ook af. Iedereen op het internet lijkt het te doen, dus konden wij niet achterblijven. We zijn op zoek gegaan naar de mogelijkheden. Deze zijn erg divers, is wel gebleken. Als online redacteuren en reviewers is het van groot belang dat wij bovenop de materie blijven en ons in van alles en nog wat goed inlezen.

Wat maakt ons geschikte coaching tool reviewers?

Reviewen is ons vak. Reviewen is onze passie. We verdienen er ons brood mee en we doen het met heel veel passie. Door de jaren heen zijn we heel wat verschillende coaching tools tegengekomen. Vandaar dat we echt wel een goed beeld hebben van hoe de markt er uit ziet. Wij laten ons graag coachen, zijn nieuwsgierig en altijd bereid te leren. Kritisch zijn we gelukkig ook.

Kritisch blijven op het coaching tool aanbod

Het is ook echt nodig om kritisch te blijven op het aanbod coaching tools. Dat zal in het vervolg van dit artikel ook blijken. Ervaren beoordelingspartijen als Kassa en Radar hebben artikelen geschreven waarin de kwaliteit van het coaching aanbod stevig aan de tand wordt gevoeld. Hier wordt onder meer gesproken van een “wildgroei”. Ga niet met de eerste de beste partij in zee. Overweeg je opties en kijk bijvoorbeeld of de coach is ingeschreven bij de NOBCO.

Wat ons sceptisch maakt over coaching tools

Wat is dan precies de NOBCO? Dit is de Nederlandse Orde van Beroepscoaches. Als je je als coach bij de NOBCO wilt inschrijven, moet je kunnen aantonen dat je kwaliteit levert en ook echt weet wat je doet. Helaas staat lang niet elke coach die online actief is bij de NOBCO ingeschreven. Dat houdt in dat van heel veel coaches en coaching instituten de kwaliteit niet gecontroleerd zijn. Dat de coach niet ingeschreven staat, zegt niet per definitie dat deze slecht is.

Zo hebben wij coaching tools getest

Je kunt een coaching tool op tal van manieren controleren op kwaliteit. We kijken naar het volgende:

  • Heeft de coach een (of zelfs meerdere) diploma(‘s) in het vakgebied dat hij of zij onderwijst?
  • Staat de coach of het instituut ingeschreven bij NOBCO of een soortgelijk instituut?
  • Zijn klanten tevreden over de aan hen geleverde diensten en het niveau van onderwijs?
  • Worden er redelijke prijzen voor het onderwijs gevraagd?

Verschillende coaching tools

Er zijn verrassend veel verschillende coaching tools op de markt. Deze tools gaan we hieronder in detail bespreken. Zo kun jij de tool uitkiezen die het beste bij jouw situatie aansluit.

Coaching tools volgens Kassa

Uit onderzoek blijkt dat liefst tweederde van de professionele bedrijfsartsen en psychologen vraagtekens zet bij de deskundigheid van (online) coaches. Sinds 2014 is het aantal ingeschreven coaches bij de Kamer van Koophandel in Nederland explosief toegenomen. Het probleem is dat iedereen zich coach kan noemen. “Coach” is namelijk geen beschermde titel. Het probleem is dat coaches vaak meer deskundig denken te zijn dan ze in feite zijn.

Coaching tools volgens Radar

Freelance redacteur Sophie Carleen schrijft uit eigen ervaring en concludeert dat “nothing is as it seems”. Het komt vaak genoeg voor dat coaches die zichzelf als succesvol presenteren achter de schermen helemaal niet zo succesvol en gelukkig zijn. Veel cursussen maken van nepreviews gebruik, beloften worden lang niet altijd nagekomen en soms zijn certificaten zelfs verzonnen. Eigen ervaring van coaches is vaak niet voldoende om jou écht te kunnen helpen.

Jouw coaching tool vervolgstap

In dit artikel hebben we verschillende coaching tools besproken. Deze tools zijn door ons gecontroleerd op kwaliteit. We raden ze van harte aan. Uitproberen is vaak gratis. Blijf kritisch op het cursusaanbod, maar sta ook open voor nieuwe perspectieven. Wat houdt je tegen?

Op jouw succes!