Hoe maak je zelf een online programma inclusief elektronische leeromgeving? Hoe kun je er (passief) geld mee verdienen en hoe kun je het opschalen? In dit artikel leer je hoe je een goede online training maakt. Lees verder voor het stappenplan…

Stappenplan online cursus maken

Als je een e-learning-cursus wilt maken maken, volg dan onderstaand stappenplan.

Stap 1 – Doe een simpel marktonderzoek: bepaal aan welke online cursussen al geld besteed wordt

online training wat voor cursus

Stel: mijn gevoel zegt me dat ik een online cursus moet maken over ‘ademhalingstechnieken’ Ik vind dit onderwerp namelijk helemaal geweldig. Dat vind ik echt leuk en als ik mijn gevoel zou volgen, zou ik deze cursus direct gaan maken! Maar als niemand zit te wachten op een online training ‘ademhalingstechnieken’ moet ik daar niet voor kiezen.

De inhoud van je online cursus moet niet afhangen van wat jij allemaal leuk vindt. Het moet afhangen van waar mensen de portemonnee voor trekken.

Hoe kom je erachter aan wat voor online cursussen al geld besteed wordt?

 • Vraag aan bedrijven wat voor online cursussen ze inkopen voor hun werknemers.
 • Vraag aan mensen in je omgeving of ze ooit een online cursus gekocht hebben en zo ja, wat voor cursus.
 • Vraag aan je concullega’s, dus andere makers van online cursussen, of ze een onderwerp hebben gekozen waar ze van rond kunnen komen.
 • Onderzoek je concullega’s door hun website en andere communicatie-uitingen te bekijken. Hoe actief zijn ze ermee? Hoe lang al? Hoeveel adverteren ze ervoor? Lijkt het erop dat ze er daadwerkelijk geld mee verdienen? Hoeveel verdienen anderen met dit soort producten? Als al blijkt dat er maar één ander bedrijf is dat iets soortgelijks als product x verkoopt, en daar alle moeite mee heeft om er twee per maand te verkopen, weet je al dat je niet voor product x hoeft te gaan.
Hierna lezen:  Boekhoudpakketten Vergelijken [Beste Boekhoudprogramma / software]

Heb je iets gekozen waar mensen daadwerkelijk geld voor willen betalen – en wat je een leuk onderwerp vindt, ga dan naar stap 2.

Stap 2 – Doe real-time marktonderzoek: verkoop alvast online cursussen zonder dat ze gemaakt zijn

alvast online training verkopen

Marktonderzoek geeft altijd het verlossende antwoord. In de vorige stap deed je al aan marktonderzoek. In deze stap ga je verder met je marktonderzoek… door alvast je online cursussen proberen te verkopen.

Dit is de lean startup-methode: kopen 5 mensen je cursus al met vrij weinig moeite? Geef ze hun geld terug en vier een feestje! Je hebt zojuist de goud-ader gevonden.

Ik kies voor Product A omdat ik met product A ongeveer 20 stuks per maand kan verkopen van 400 euro per stuk, dus 8.000 omzet. Ik kies niet voor product B omdat ik met product B maar 5 stuks per maand kan verkopen van 400 euro per stuk, dus 2.000 euro omzet. Die kies ik dus niet.

Stap 3 – Online leeromgeving maken & de online cursus ontwikkelen

hoe maak je een online training tips

Hoe kun je een online academie bouwen? Daarvoor heb je een LMS (Learning Management System) nodig. Met andere woorden: Online cursus-software.

Er zijn drie manieren waarop je dit kunt realiseren:

 • Er zijn gratis manieren om aan een LMS te komen. Je kunt een online training maken in WordPress met een online leeromgeving in WordPress via een gratis plugin. Het zijn echter niet de mooiste manieren. Voorbeelden zijn Learnpress, Lifter LMS en vrij goedkope plugins als Learndash en Sensei.
 • Ook kun je voor een betaalde dienst gaan zoals Teachable of Kajabi. Deze diensten kosten een paar duizend euro per jaar en zijn daarmee veel duurder dan WordPress-plugins, maar ze zijn dan ook veel professioneler.
 • Tot slot kun je een online leeromgeving laten maken. Dit is de meest prijzige optie.

De verschillende LMS-systemen, zoals Kajabi of Teachable, bieden allerlei handige tools waarmee je je elektronische leeromgeving kunt inrichten.

Sommige dingen zal je toch nog echt zelf moeten regelen. Denk aan het opnemen van de video’s en eventuele audio’s. Maar dat is wellicht logisch. En wil je bijvoorbeeld een digitaal werkboek maken waarin direct getypt kan worden, dan moet je die via Indesign (laten) maken zodat je invulbare velden in een PDF krijgt. Een alternatieve methode is om gewoon Word-bestanden in de elektronische leeromgeving te zetten. Zie zijn namelijk altijd te bewerken.

Hierna lezen:  [Scam?] Boyd Hoek SMMB Masterclass Review: Top-training?

Stap 4 – Online trainingen aanbieden aan potentiële klanten

online training marktonderzoek

Hoe kun je mensen laten betalen voor je cursus op video?

Het antwoord is extreem simpel. Heb je bijvoorbeeld een online training gemaakt over feedback geven? Pak dan je telefoon, bel 100 bedrijven op en verkoop ze jouw online training over feedback geven, voor hun HRM-afdeling.

“Ja, maar ik wil aan online marketing doen!!” Ik hoor je dit al heel luid denken. Uiteraard is dat ook een optie. Online marketing is echter een heel vak op zich. Verderop in dit artikel zal ik wat meer vertellen over hoe self-learning-uitvinder Tony Robbins die promotie idealiter invult. 

Stap 5 – Schalen: een online programma is de #1 schaalbare manier om online coaching op te zetten

opschalen van je online training

Als je alleen maar coacht, kun je alleen je tijd voor geld ruilen. Het is een slechte ruil. Het is nog wel heel goed om te doen en Tony Robbins staat volledig achter coaching, maar hij wil ook dat je iets maakt wat schaalbaar is: online trainingen.

Als je online les gaat geven via een online videocursus, dan heb je iets gemaakt wat oneindig schaalbaar is. Tony Robbins noemt online trainingen zelf: ‘knowledge business’. Deze industrie is eigenlijk zelfs ontstaan door Tony Robbins zelf.

350 miljoen euro per dag. Dat is wat de zelf-educatie-industrie per dag omzet en dit zal de komende jaren volgens Forbes groeien naar een miljard per dag.

Ja… je kunt inderdaad rijk worden van online trainingen – gebruik het geld voor goede dingen

Rijk worden brengt veel goeds met zich mee. Tony Robbins had niks te eten als kind. Hij voedt nu echter miljoenen mensen per jaar en wil meer dan een miljard mensen voeden binnen de komende paar jaren.

 • Kun je 10 keer meer verdienen dan je nu verdient, maar dan in slechts een paar uur tijd? Ja.
 • Kun je 100 keer meer verdienen? Ook ja.
 • Kun je 1.000 keer meer verdienen? Het klinkt raar maar het antwoord is ja en mensen doen het iedere dag.
Hierna lezen:  Beste Boeken Voor Ondernemers [Top 10 Business Boeken]

Het maken van een online training is daar een goed middel voor.

Gratis training van Tony Robbins en Dean Graziosi

Er is een bijzondere gratis training van Tony Robbins en Dean Graziosi. Ze leren je in dit webinar hoe je een business creëert rondom zelf-educatie, eventueel ook part-time als extraatje.

Ze hebben de fouten gemaakt en ze hebben de tools die ze graag met je delen. Uit vele decennia van hun leven nemen ze de krenten uit de pap en geven ze je hun shortcuts aan je in een aantal uur.

Je leert:

 • Hoe je een online training maakt inclusief een community / mastermind met jijzelf aan de leiding. Je ontvangt deelnemersbijdrage van je leden. Je kunt met een mastermind dus nog meer geld vragen voor je online training..
 • Hoe je je online training vult. Je krijgt hun precieze teksten en stap-voor-stap-methoden om het te vermarkten.
 • Hoe je ervoor kunt zorgen dat 80 of 90 procent van je deelnemers de cursus ook echt afmaakt.

Tony Robbins en Dean Graziosi hebben een wachtlijst om mensen te choachen voor 100.000+ euro voor een paar uur. Met dit webinar haal je ze in je huiskamer.

Binnenkort zal ik hier een linkje plaatsen naar dit webinar van Tony en Dean.

Op jouw succes!

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Gerelateerd: lees verder...