Oogbewegingen – Zo lees je iemands ogen af

Wanneer we bepaalde informatie in ons zenuwstelsel opzoeken, of nieuwe informatie creëren, verkrijgen we letterlijk de toegang naar de informatie door onze ogen een bepaalde richting op te bewegen. Het is erg nuttig om er een gewoonte van te maken om direct in andere mensen te zien wat voor soort informatie ze aan het opzoeken of creëren zijn. Dat doe je door op de oogbewegingen te letten.

 

 

oogbewegingen

Voor olfactoir zoeken zie je de neus wat bewegen. Bijvoorbeeld: “Wanneer was de laatste keer dat je ammonia had geroken?”

Het beste kun je direct beginnen met oefenen – Oogbewegingen herkennen in de praktijk

Stel de volgende vragen aan een willekeurig persoon en zie welke richting zijn of haar ogen opgaat om het antwoord te vinden.

 • VC-Vraag: “Hoe zou je kamer eruit zien als die blauw was?”
 • VH-Vraag: “Welke kleur had de kamer waarin je bent opgegroeid?”
 • AC-Vraag: “Hoe zou ik klinken wanneer ik de stem van Donald Duck had?”
 • AH-Vraag: “Wat was het laatste wat ik gezegd heb?” “Hoe klinkt de stem van je moeder?”
 • K-Vraag: “Hoe voelt het wanneer je een nat tapijt aanraakt?” Hoe voelt het als je een compliment krijgt van iemand?”
 • AD-Vraag: “Zeg de tekst van het Wilhelmus eens voor jezelf op.”

Wanneer je een oogbeweging ziet die niet consistent is met de vraag die je stelde, vraag je wat ze van binnen deden. Als je bijvoorbeeld iemand de opdracht geeft iets warms te voor te stellen, en die persoon gaat dan met zijn ogen niet naar rechts-onder maar naar links-boven, dan kan zijn verklaring zijn: ‘Ik bedacht me hoe een heet bubbelbad eruit zag.’

oogbewegingen

Oefening – Rapport verkrijgen door oogbewegingen van de ander te matchen

Gebruik de oogbewegingen van de ander om rapport te bouwen. Je kunt hiermee als volgt oefenen:

 1. A zit tegenover B. C staat achter B.
 2. A begint te praten, bijvoorbeeld met een statement.
 3. C wijst met zijn hand welke richting A moet kijken.
 4. B merkt de oogbewegingen van A op en ondertussen praat hij verder terwijl hij de ogen van A matcht in zijn woordkeus.
 5. 3 minuten matchen.
 6. 1 minuut mismatchen, dus juist compleet andere soort woorden gebruiken dan die bij de oogrichting passen.
 7. 3 minuten matchen. Match nu ook door met je eigen ogen te spiegelen en met een gebaar in de betreffende richting.

Meer toepassingen van oogbeweingen

 • Lees iemands oogbewegingen om iemands denk- of beslissingsstrategie af te lezen. Lees de richtingen in volgorde om de volgorde van hun motivaties te lezen. Praat vervolgens in hun taal, wat bij zal dragen aan de mate van rapport.
 • IJk mensen van te voren door te vragen welke route ze namen hiernaartoe. In de meeste gevallen kijken ze dan naar linksboven, maar dat is niet altijd zo. Bij linkshandigen zijn namelijk soms de linkerkant en de rechterkant omgedraaid.
 • Doe dit ook om de behoeftes van andere mensen af te lezen. Bijvoorbeeld: vraag aan je partner wat je kunt doen om nog meer je liefde te tonen: rechtsonder is knuffelbehoefte, links is ‘welke woorden kan ik vaker zeggen’ of ‘welke muziek’?
 • Onthoud dingen visueel door je ogen, op het moment dat je iets moet onthouden, linksboven te houden. Vervolgens, bij het herinneren, ga je linksboven kijken. Gebruik deze kennis ook tijdens je oefeningen. Als je bijvoorbeeld een visualisatie op een denkbeeldige TV-scherm start waarin de client iets moet herinneren, houd je de TV links-boven of vraag je de client ergens linksboven in de kamer te kijken. Wil je daarentegen de client juist iets nieuws laten halluniceren, begeleid de client dan zo dat hij of zij naar rechts-boven kijkt.
 • Ook goed om te weten: mensen bewegen vaak in twee stappen naar de richting waar de gezochte informatie opgeslagen ligt.

Hoe pas jij oogbewegingen toe? Laat het weten in de reacties.

Dankje voor het lezen! Reageer even hieronder & deel dit met je vrienden! Ook geef ik je graag een cadeau: je mag mijn Praktische Mindfulness Training gratis hebben. Klik hier om toegang te krijgen.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *