Oogpatronen – Zo lees je iemands ogen af

Wanneer we bepaalde informatie in ons zenuwstelsel opzoeken, of nieuwe informatie creëren, verkrijgen we letterlijk de toegang naar de informatie door onze ogen een bepaalde richting op te bewegen. Het is erg nuttig om er een gewoonte van te maken om direct in andere mensen te zien wat voor soort informatie ze aan het opzoeken of creëren zijn. Dat doe je door op de oogpatronen te letten.

oogbewegingen

Voor olfactoir zoeken zie je de neus wat bewegen. Bijvoorbeeld: “Wanneer was de laatste keer dat je ammonia had geroken?”

Het beste kun je direct beginnen met oefenen – Oogpatronen herkennen in de praktijk

Stel de volgende vragen aan een willekeurig persoon en zie welke richting zijn of haar ogen opgaat om het antwoord te vinden.

 • VC-Vraag: “Hoe zou je kamer eruit zien als die blauw was?”
 • VH-Vraag: “Welke kleur had de kamer waarin je bent opgegroeid?”
 • AC-Vraag: “Hoe zou ik klinken wanneer ik de stem van Donald Duck had?”
 • AH-Vraag: “Wat was het laatste wat ik gezegd heb?” “Hoe klinkt de stem van je moeder?”
 • K-Vraag: “Hoe voelt het wanneer je een nat tapijt aanraakt?” Hoe voelt het als je een compliment krijgt van iemand?”
 • AD-Vraag: “Zeg de tekst van het Wilhelmus eens voor jezelf op.”

Wanneer je een oogbeweging ziet die niet consistent is met de vraag die je stelde, vraag je wat ze van binnen deden. Als je bijvoorbeeld iemand de opdracht geeft iets warms te voor te stellen, en die persoon gaat dan met zijn ogen niet naar rechts-onder maar naar links-boven, dan kan zijn verklaring zijn: ‘Ik bedacht me hoe een heet bubbelbad eruit zag.’

Hierna lezen:  Predikaten voor beïnvloeding - Uitgebreide lijst met voorbeelden

Let daarnaast in televisieprogramma’s op de oogbewegingen van de mensen die je ziet.

oogbewegingen

Oefening – Rapport verkrijgen door oogpatronen van de ander te matchen

Gebruik de oogbewegingen van de ander om rapport te bouwen. Je kunt hiermee als volgt oefenen:

 1. A zit tegenover B. C staat achter B.
 2. A begint te praten, bijvoorbeeld met een statement.
 3. C wijst met zijn hand welke richting A moet kijken.
 4. B merkt de oogbewegingen van A op en ondertussen praat hij verder terwijl hij de ogen van A matcht in zijn woordkeus.
 5. 3 minuten matchen.
 6. 1 minuut mismatchen, dus juist compleet andere soort woorden gebruiken dan die bij de oogrichting passen.
 7. 3 minuten matchen. Match nu ook door met je eigen ogen te spiegelen en met een gebaar in de betreffende richting.

Meer toepassingen van oogpatronen

 • Lees iemands oogbewegingen om iemands denk- of beslissingsstrategie af te lezen. Lees de richtingen in volgorde om de volgorde van hun motivaties te lezen. Praat vervolgens in hun taal, wat bij zal dragen aan de mate van rapport. Je kunt eventueel een vraag stellen om de ander te kunnen lezen: ‘Wow, ik houd van je horloge, hoe besloot je hem te kopen?’ De ander zal dan zijn ogen in bepaalde richtingen bewegen terwijl ze het herinneren.
 • Ijk mensen van te voren door te vragen welke route ze namen hiernaartoe. In de meeste gevallen kijken ze dan naar linksboven, maar dat is niet altijd zo. Bij linkshandigen zijn namelijk soms de linkerkant en de rechterkant omgedraaid.
 • Doe dit ook om de behoeftes van andere mensen af te lezen. Bijvoorbeeld: vraag aan je partner wat je kunt doen om nog meer je liefde te tonen: rechtsonder is knuffelbehoefte, links is ‘welke woorden kan ik vaker zeggen’ of ‘welke muziek’?
 • Onthoud dingen visueel door je ogen, op het moment dat je iets moet onthouden, linksboven te houden. Vervolgens, bij het herinneren, ga je linksboven kijken. Gebruik deze kennis ook tijdens je oefeningen. Als je bijvoorbeeld een visualisatie op een denkbeeldige TV-scherm start waarin de client iets moet herinneren, houd je de TV links-boven of vraag je de client ergens linksboven in de kamer te kijken. Wil je daarentegen de client juist iets nieuws laten halluniceren, begeleid de client dan zo dat hij of zij naar rechts-boven kijkt.
 • Ook goed om te weten: mensen bewegen vaak in twee stappen naar de richting waar de gezochte informatie opgeslagen ligt.
 • Je kunt het leidend representatiesysteem (niet te verwarren met het dominant representatiesysteem) herkennen door te kijken in welke richtingen de ogen als eerste heen gaan.
 • Utiliseer iemands oogpatronen om in real time in te spelen op de ervaring van de ander: gaat iemand met zijn ogen naar rechts-onder, vraag dan: wat raakt je nu? Kijkt iemand naar de richting voor Ad, vraag dan: ‘Wat zeg je nu tegen jezelf?’ Kijkt iemand omhoog, vraag dan: ‘Wat zie je nu voor je?’
 • Gebruik de oogpatronen voor geheugenverlies: zwaai de beelden weg waar mensen naar kijken. Doe dat met je hand voor hun gezicht. Je veegt de beelden letterlijk weg.
Hierna lezen:  Zintuiglijk, Prikkelend & Beeldend Schrijven: Tips & Voorbeelden

Oogpatronen zijn geen leugendetector

Er was eens een film met Samuel Jackson waarin hij iemand ondervraagt en beschuldigt van een leugen omdat hij naar rechts kijkt. Deze techniek is niet als leugendetector te gebruiken, want je kunt eerst een beeld of canvas creëren, waardoor je naar rechts kijkt, om vervolgens informatie uit het verleden aan dat beeld toe te voegen. Je componeert een nieuw beeld om dingen uit her verleden te vergelijken of om één herinnering uit het verleden eruit te filteren.

In de NLP Practitioner Opleiding wordt hier flink op geoefend. Hoe pas jij oogbewegingen toe? Laat het weten in de reacties.

Bekijk deze bonuspagina…

Deze stof leerden we niet op school. Hierdoor voelen we vaak negativiteit en belemmeringen bij wat we willen bereiken. Ik heb met de #1 NLP-trainer van Nederland aan een oplossing gewerkt. Het resultaat? Klik hier om NLP te leren met behulp van video’s, mp3’s, demonstraties en scripts.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!