Ogen staan bekend als ‘de spiegels van de ziel‘ of ‘de poorten van de ziel'. In het Engels zeggen ze: eyes are the mirror/window of the soul. Wat is de betekenis hiervan? Laten we dit gaan ontdekken…

‘Ogen zijn de spiegels/poorten van de ziel' = De levensvreugde (de ziel dus) in iemands ogen zien

Als ie in iemands ogen kijkt, dan ben je daadwerkelijk in iemands ziel aan het kijken: dat is wie die persoon werkelijk is, als je door alle conditioneringen heen kijkt. En dat is adembenemend mooi.

Wat is de beste manier om een ander te leren kennen? Door die persoon recht in zijn/haar ogen aan te kijken.

Er is wel een kleine voorwaarde als je dit wilt kunnen zien… Die ziel moet dan wel gevoed zijn en helder in het lichaam van de persoon aanwezig zijn. Dat kan bereikt worden met de tips over het voeden van je intuïtie (ander woord voor ziel).

De ogen van een persoon laten in iedere situatie de waarheid zien van wie die persoon is (als de ziel aanwezig is, dan is dat ongelooflijke levensvreugde en liefde), welk masker die persoon ook opzet.

“The soul can speak through the eyes, and kiss with a gaze.”
– Gustav Adolfo Becquer

‘Ogen zijn de spiegels/poorten van de ziel' = Gevoelens aflezen via de ogen

ogen spiegel naar de ziel poort

De ogen zijn het meest oprechte deel van je gezicht, waardoor je emoties niet kunt ‘faken' met je ogen, terwijl je dat wel met de rest van je gezicht kunt. Je hebt bijvoorbeeld geen controle over de verwijding van je pupillen: die verwijden zich als je iets heel leuk vindt. Bij gevoelens van afkeer trekken ze juist samen. Dit dient meer metaforisch genomen te worden, en niet per se als betrouwbare bron om emoties af te lezen.

Denk aan gevoelens als irritatie, vreugde, liefde, boosheid, walging, verbazing… Psycholoog Paul Ekman maakt dit wel degelijk wetenschappelijk, maar daarbij wordt op heel het gelaat gelet, en niet enkel de ogen.

  • Blijdschap: je pupillen verwijden zich, je ogen worden langer en ze glinsteren en rimpelen meer dan normaal. Je hoeft dus niet eens naar de mond te kijken of er een glimlach is.
  • Aandacht: je ogen staan erg open en je hebt een doordringende, geconcentreerde blik.
  • Verdriet: je oogleden trekken zich omhoog en de uiteindes van je wenkbrauwen trekken zich omhoog.
  • Woede: een serieuze blik, gebogen wenkbrauwen en een frons op je gezicht.
  • Onzekerheid: je ogen worden smaller.
Hierna lezen:  Familieopstellingen & Systemisch Werk [Uitleg, Voorbeelden & Betekenis]

Wélke ziel weerspiegelen de ogen? Die van jou of die van mij?

ogen

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

De uitspraak is herkenbaar, maar het laat wat informatie weg: wiens ziel weerspiegelen de ogen? Die van de eigenaar van de ogen of die van de toeschouwer van de ogen? De best mogelijke poging om dit te beantwoorden, ligt in de theorie van: ‘perceptie is projectie‘ en ‘non-dualiteit.' Daarmee kunnen we zeggen: de ogen weerspiegelen beide zielen.

Wil je leren om soul to soul contact te maken via de ogen van andere mensen? Lees dit boek

Sonia Choquette kan het niet laten om in haar boeken altijd een stukje te wijden aan een sterk observatievermogen. Want écht naar iemand kijken is de sleutel tot spiritualiteit. Niet via concepten in je hoofd naar anderen kijken, maar ze echt zien met je volledige aandacht. Ga je op zoek naar de ziel in de ogen van de ander, dan zal het ook gaan verschijnen!

Gedichten en bijbelcitaten

Als je goed zoekt, bijvoorbeeld op 1001gedichten.nl, kun je gedichten vinden over ‘ogen zijn de spiegel van de ziel.' En wat zegt de bijbel hierover? Dit overzicht wordt uitgedraaid via Open Bible. Laat tot slot hieronder een reactie achter!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: