NLP Leren Toepassen: Hoe Precies? 9 Oefengroep-Tips

Hoe kun je NLP het beste leren toepassen? Bijvoorbeeld als je het aan het leren bent in een opleiding of oefengroep? Hier vind je de tips om het hardst vooruit te gaan en niet in de valkuilen te stappen. Lees verder…

Tip 1 – Start zelf een oefengroep

Wat helpt jou het beste in jouw ontwikkeling met NLP? Het is niet de opleiding die je gaat volgen of aan het volgen bent. Het is ook niet de keuze van de beste docent of het beste opleidingsinstituut…

Als het je lukt om de beste oefengroep om je heen te verzamelen die je maar kunt vinden, ga je het hardst vooruit. In een goede oefengroep wordt het programma consequent en enthousiast aangehouden: het presenteren van gestructureerde stappen van een techniek, en vervolgens het oefenen van de techniek.

Tip 2 – Laat jouw oefengroep niet in een praatgroepje vervallen

nlp-is-geen-praatgroep

Voor deze tip is het handig om een beroep te doen op je mannelijke energie… Een goede oefengroep is namelijk geen praatgroep.

De verleiding is groot om uit te wijden over je ‘relatie met geld’ en de drijfveren van je jeugd. Maar daar gaat NLP niet om. De inhoud is tijdens een opleiding niet belangrijk. De technieken wel. En het handige van NLP is: je kunt alle technieken uitvoeren zonder de inhoud erbij te halen.

Tip 3 – Over-psychologiseer niet

NLP is geen psychologische rocket science. Het is niet de bedoeling om diep te gaan nadenken en praten over drijfveren, je verleden en ‘je relatie met geld’. NLP gaat om actie in het nu. Wat is stap 1, wat is stap 2, wat is stap 3… concrete feedback geven en doorgaan.

Hierna lezen:  NLP Boekenlijst top 10 [Vind hier NLP-boekentips] [2019]

Tip 4 – Oefen in combinatie met consistent goede feedback

Oefen met de NLP-modellen. Dat is de manier waarop je vlieguren maakt en van bewust onbekwaam naar onbewust bekwaam gaat. Laat jezelf observeren voor feedback (of observeer jezelf vanuit de derde waarnemingspositie) en stel naderhand steeds een doel voor de volgende keer.

Tip 5 – Oefen tijdens jouw NLP-opleiding alle modellen ten minste twee keer als ‘programmer’

De uitnodiging is om tijdens jouw NLP Practitioner Opleiding (dit is de basis-opleiding), alle modellen ten minste twee keer te oefenen als ‘programmer’, oftewel coach.

Na je eerste keer ontvang je feedback en stel je een doel voor wat je anders gaat doen tijdens je tweede keer. Tijdens de tweede keer laat je jouw observeerders enkel op jouw doel focussen: hun feedback is de tweede keer specifiek daarop gericht.

Daarnaast is het aangeraden om te (laten) noteren hoe je reageerde (wat je zei of deed) in een bepaalde oefening, en om naderhand erbij op te schrijven wat je nog meer had kunnen doen om de oefening nog beter te doen.

Tip 6 – Onthoud alleen het verschil dat het verschil maakt

nlp simpel houden

In syllabi en op deze website staan alle technieken tot in detail uitgewerkt. Dat dient enkel als referentiemateriaal, want in de praktijk hoef je van iedere techniek maar een of twee stappen te onthouden: de belangrijkste stappen die een verschil maken.

Vraag jezelf steeds af: wat is de kern van deze techniek? Repeteren we een prestatie door het simpelweg te visualiseren? Halen we de les op die getrokken kan worden uit een oude emotie? Husselen we wat submodaliteiten door elkaar? De rest is details.

Hierna lezen:  NLP ervaringen - Negatieve en positieve ervaringen over NLP!

Tip 7 – Coach mensen

NLP kent meer toepassingen dan alleen maar coaching, maar toch is het coachen van mensen een van de beste manieren om de NLP-technieken, zoals rapport en visualisatie, nog beter te leren beheersen. Bepaal je prijs en laat mensen het woord over jou verspreiden en je hebt al gauw een lange wachtlijst.

Tip 8 – Leer NLP toepassen door te oefenen met leuke spelvormen

Ik wilde bijvoorbeeld eens het milton-model oefenen. Wat deed ik? Met mijn oefengroep gingen we in een cirkel zitten en iedereen ging om de beurt een hypnotische zin uitspreken, gebaseerd op een patroon van het milton model. Met ogen dicht en uit het hoofd. Tijdens een pauze spiekte ik wat voor patronen ik nog niet gebruikt had en in de volgende ronde ging ik die ook inzetten.

Ook is een leuke spelvorm bijvoorbeeld dat je een verhaal gaat bouwen door om de beurt een zin toe te voegen, waarbij iedere zin een patroon uit het milton-model moet bevatten.

Tip 9 – Spreek één-op-één af om te oefenen

NLP leren toepassen oefenen voorbeeld

Toen ik het milton-model wilde oefenen, heb ik in NLP-Facebookgroepen gevraagd wie één-op-één met mij wilde afspreken – via Skype of in persoon. Ik kondigde Het resultaat was dat ik in zeven weken tijd zeven uitstekende oefensessies heb gehad.

Veel leerplezier!

Dit waren alle tips en valkuilen waar je nu van op de hoogte bent om jouw waardevolle NLP-studietijd niet in over te laten slaan in een praatgroepje waarin weinig gebeurt.

Op jouw succes!

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!