Hoe kun je NLP het beste leren toepassen in de praktijk? Bijvoorbeeld als je het aan het leren bent in een opleiding of oefengroep? Hier vind je de tips om het hardst vooruit te gaan en niet in de valkuilen te stappen. Lees verder…

Tip 1 – Start zelf een oefengroep

Wat helpt jou het beste in jouw ontwikkeling met NLP? Het is niet de opleiding die je gaat volgen of aan het volgen bent. Het is ook niet de keuze van de beste docent of het beste opleidingsinstituut…

Als het je lukt om de beste oefengroep om je heen te verzamelen die je maar kunt vinden, ga je het hardst vooruit. In een goede oefengroep wordt het programma consequent en enthousiast aangehouden: het presenteren van gestructureerde stappen van een techniek, en vervolgens het oefenen van de techniek.

>> Wist je dat er een openbaar prikbord is waar je NLP-oefengroepen kunt vinden of je eigen oproep kunt plaatsen? Klik hier en vind jouw oefengroep.

Tip 2 – Laat jouw oefengroep niet in een praatgroepje vervallen

nlp-is-geen-praatgroep

Voor deze tip is het handig om een beroep te doen op je mannelijke energie… Een goede oefengroep is namelijk géén praatgroep.

De verleiding is groot om uit te wijden over je ‘relatie met geld' en de drijfveren van je jeugd. Maar daar gaat NLP niet om. In NLP wordt dit ook wel eens ‘de verleiding van de inhoud' genoemd. NLP gaat namelijk niet om de inhoud maar om de structuur: welke insteucties kun je geven aan elkaar? “Doe je ogen dicht. Maak met je fantasie een plaatje van je gevoel. Verander de kleur ervan. Wat gebeurt er met je gevoel?” En welke patronen kun je opmerken aan een ander persoon?

Hierna lezen:  Gratis NLP-Cursus: Gratis NLP Leren [Via Audio, Video & Meer]

De inhoud is tijdens een opleiding of oefengroep niet belangrijk. De structuur en de technieken wel. En het handige van NLP is: je kunt alle technieken uitvoeren zonder de inhoud erbij te halen.

Oh, is dat ook al in jouw jeugd gebeurd? Bij mij ook. En mijn relatie met geld was echt heel slecht. Ik werd ook steeds belemmerd door mijn omgeving en ik voelde me ook heel erg uit mijn kracht staan… oh, het is al tijd zie ik. Jammer hè… Nou, tot volgende week dan maar…

Als je over ‘in je kracht staan' en ‘bij jezelf blijven' wilt klessebessen, kun je ook bij het eerste beste manifestatie-meisje terecht of een aparte afspraak maken onder het genot van koffie en gebak. Je bent meer dan welkom om dat te doen én reserveer de oefengroep voor het ontwikkelen van NLP-vaardigheden en acties.

Tip 3 – Over-psychologiseer niet, maar ga het doen

NLP is geen psychologische rocket science. Het is niet de bedoeling om diep te gaan nadenken en praten over drijfveren, je verleden en ‘je relatie met geld'. NLP gaat om actie in het nu. Wat is stap 1, wat is stap 2, wat is stap 3… concrete feedback geven en doorgaan.

Wil je je ei kwijt of aan je eigen diepe thema's en uitdagingen werken, ga dan naar een psycholoog of coach en houd het gescheiden van het opdoen van nieuwe NLP-vaardigheden.

Het premium e-boek: Het NLP Praktijk Doe-Boek is een uitstekende methode hiervoor, want het stript alle theorie weg en laat jou enkel in de praktijk oefenen met NLP.

Tip 4 – Oefen in combinatie met consistent goede feedback

Oefen met de NLP-modellen. Dat is de manier waarop je vlieguren maakt en van bewust onbekwaam naar onbewust bekwaam gaat. Laat jezelf observeren voor feedback (of observeer jezelf vanuit de derde waarnemingspositie) en stel naderhand steeds een doel voor de volgende keer.

Voor de NLP-oefeningen is het voldoende om ze met drie personen te doen: een coach, een cliënt en iemand die vanuit een objectieve positie waarnemingen kan doen over de coach en de cliënt.

De derde, observerende persoon is belangrijk. De vaardigheid om je visie optimaal te gebruiken, is een belangrijk onderdeel van NLP, net als het aanscherpen van al je andere zintuigen. Het is dus aangeraden om er ook een derde persoon bij te hebben. De derde persoon zal dan de observeerder zijn.

De observeerder let bijvoorbeeld op iemands gemoedstoestand, gezichtsuitdrukking en lichaamstaal en neemt de veranderingen daarin waar naarmate een oefening voortduurt.

  • Persoon A is de cliënt, oftewel zichzelf.
  • Persoon B is de coach, oftewel de persoon die de situatie bewust onder controle heeft en aan het sturen is met NLP-technieken.
  • Persoon C is de observeerder.  Zorg ervoor dat persoon A, B en C aan het eind van iedere oefening van rol wisselen zodat iedereen aan de beurt komt voor iedere rol.
Hierna lezen:  Tip: Trainersdoeken Voor NLP-Trainers

Observeren is dus iets anders dan alleen maar kijken. De observeerder deelt zijn of haar bevindingen na iedere oefening met A en B. Persoon A en B kunnen dan ook hun ervaringen vertellen. De coach zelf (B) moet natuurlijk ook blijven observeren en opmerken wat er allemaal verandert in de cliënt.

Tip 5 – Oefen tijdens jouw NLP-opleiding alle modellen ten minste twee keer als ‘programmer'

De uitnodiging is om tijdens jouw NLP Practitioner Opleiding (dit is de basis-opleiding), alle modellen ten minste twee keer te oefenen als ‘programmer’, oftewel coach.

Na je eerste keer ontvang je feedback en stel je een doel voor wat je anders gaat doen tijdens je tweede keer. Tijdens de tweede keer laat je jouw observeerders enkel op jouw doel focussen: hun feedback is de tweede keer specifiek daarop gericht.

Daarnaast is het aangeraden om te (laten) noteren hoe je reageerde (wat je zei of deed) in een bepaalde oefening, en om naderhand erbij op te schrijven wat je nog meer had kunnen doen om de oefening nog beter te doen.

Tip 6 – Onthoud alleen het verschil dat het verschil maakt

nlp simpel houden

Leer niet alles. Er is een reden dat je in een NLP-opleiding maar zeven metamodel-patronen, tien submodaliteiten en vijf herkader-technieken leert – in plaats van alle honderden patronen: Je hebt meer dan genoeg aan die meest effectieve patronen.

In syllabi en op deze website staan alle technieken tot in detail uitgewerkt. Dat dient enkel als referentiemateriaal, want in de praktijk hoef je van iedere techniek maar een of twee stappen te onthouden: de belangrijkste stappen die een verschil maken.

Vraag jezelf steeds af: wat is de kern van deze techniek? Repeteren we een prestatie door het simpelweg te visualiseren? Halen we de les op die getrokken kan worden uit een oude emotie? Husselen we wat submodaliteiten door elkaar? De rest is detail-werk.

Tip 7 – Coach mensen

NLP kent meer toepassingen dan alleen maar coaching, maar toch is het coachen van mensen een van de beste manieren om de NLP-technieken, zoals rapport en visualisatie, nog beter te leren beheersen. Bepaal je prijs en laat mensen het woord over jou verspreiden en je hebt al gauw een lange wachtlijst.

Tip 8 – Coach mensen informeel

nlp formeel leren toepassen model

Alle formele NLP-technieken zijn ook informeel in een normaal gesprek te verwerken. De wondervraag – in combinatie met het milton model – is hier een goede ingang voor.

  • Wat als je aan een situatie zou denken waarin je zelfvertrouwen voelde? Je hebt wel eens zo'n ervaring gehad, is het niet?”
  • In plaats van te zeggen: “Breng deze bron naar het nu,” kun je het informeler aanpakken door te zeggen: “Hoe zou het zijn om deze bron nu te hebben?”
  • Kijkt iemand op tegen het voeren van een telefoongesprek om iets te verkopen? “Dus je voelt twijfelingen om Fred te bellen. Wie heb je laatst gebeld waarover je heel veel enthousiasme voelde?” “Piet.” “Oké, geweldig! Op welke manier is het bellen van Piet, nu je erover nadenkt, (precies) hetzelfde als het bellen als Fred? En hoe nog meer? Op welke manieren zijn deze twee situaties heel erg hetzelfde? Merk op wat er in jouw ervaring gebeurt, terwijl ik deze vraag stel.” Inderdaad, dat leek op een mapping across-techniek.
  • Als je deze verandering voor jezelf kon maken, zodat je kon stoppen, reeds die ene verandering gemaakt te hebben, en jezelf nu te zien, houd je dan van hoe je eruit ziet?” Inderdaad, hiermee kun je iemand informeel een swish laten doen.
  • “Hoe zou het zijn als je die veranderingen gemaakt zal hebben… nu… in de toekomst… terwijl je terugkijkt en ziet hoe het was om dat probleem gehad te hebben, terwijl je erover nadenkt hier, nu, terwijl je in deze kamer zit?” “Ik vraag me af hoe het dan zou zijn…”
  • “Wanneer je reeds de lessen zal hebben gekregen van dat ene probleem dat je had, welke van de nieuwe mogelijkheden zouden je het meest gelukkig maken, nu je erover denkt?”
Hierna lezen:  NLP Boekenlijst: De Beste NLP-boekentips [Top 10] [2024]

Zie je bovenstaand model? Zet willekeurig een 1, 2 en 3 in het raster. Gebruik die volgorde vervolgens om er een zin mee te maken waarmee je werkt met hulpbronnen, beperkingen en het door elkaar husselen van tijd. Hoe zou je bijvoorbeeld van onderstaande indeling een helende zin maken?

nlp formeel leren toepassen model

Een voorbeeld zou kunnen zijn: “In het geval dat je deze verandering hebt gemaakt, en je nog maar een klein restant van die voormalige beperking/irritatie zal opmerken, welke bron heb je dan reeds in je – waar je je nu volledig bewust van bent, en waarvan je hem vaak in het verleden hebt gehad, – die het meest zinvol is voor jou?”

En laten we het extra moeilijk maken. Kijk eens naar onderstaande indeling?

nlp formeel leren toepassen model

Een voorbeeld zou kunnen zijn: “Omdat je dit nu als een beperking aan het zien bent (vooronderstelling! Hij/zij ziet het enkel als beperking), welke bron heb je dan gehad die dit gebied, waarvan je dacht dat het een beperking is, volledig kan transformeren wanneer het de volgende keer weer opkomt?

Ook kan het een effectieve strategie zijn om met dit model gewoon iets uit te testen zonder mentaal gezien het te hard te proberen begrijpen – en achteraf pas te kijken welk patroon je überhaupt hebt gedaan.

Ook vooronderstellingen zijn al een interventie op zich:

  • “Omdat je al een persoon bent die de capaciteiten heeft om gedrag te veranderen, kun je jezelf eens voorstellen hoe makkelijk het voor jou kan gebeuren om je gedrag te veranderen waardoor je je gewenste gewicht zal behalen.”
  • “Terwijl je toestaat dat jouw zintuigen effectiever zullen werken, hoe ziet de wereld er nu dan uit?”
  • “Ik vraag me af… is het gemak dat je zal gaan ervaren bij het doen van je administratie, iets wat je al eens eerder hebt ervaren?”
  • “Nadat je gemak en plezier hebt ervaren bij het doen van je administratie, zal je je dan verrast of trots voelen?”

Tip 9 – Leer NLP toepassen door te oefenen met leuke spelvormen

Ik wilde bijvoorbeeld eens het milton-model oefenen. Wat deed ik? Met mijn oefengroep gingen we in een cirkel zitten en iedereen ging om de beurt een hypnotische zin uitspreken, gebaseerd op een patroon van het milton model. Met ogen dicht en uit het hoofd. Tijdens een pauze spiekte ik wat voor patronen ik nog niet gebruikt had en in de volgende ronde ging ik die ook inzetten.

Ook is een leuke spelvorm bijvoorbeeld dat je een verhaal gaat bouwen door om de beurt een zin toe te voegen, waarbij iedere zin een patroon uit het milton-model moet bevatten.

Hierna lezen:  9 NLP-Tips Voor Kinderen & NLP Kindercoaching [Pas dit toe!]

Tip 10 – Vroegtijdig klaar met een oefening? Neem dan geen extra pauze

Als je tijdens een opleidingsdag extra snel klaar bent met een oefening, kun je bijvoorbeeld het volgende doen:

  1. Bedenk eens welke andere NLP-techniek op de casus van toepassing zou kunnen zijn, en test hem uit.
  2. Doe nog een ronde precies hetzelfde.
  3. Voeg een logisch niveau toe aan de oefening. Was het bijvoorbeeld de oefening om een intentie te stellen? Noem dan ook elkaars intentie: hoe goed heb je geluisterd naar elkaar?
  4. Upchunk en downchunk: wat voor moois ga je hierdoor krijgen? Wat is hier een voorbeeld van?
  5. Future pace
  6. Vind nog meer hulpbronnen: wanneer in je verleden toonde je dat al?
  7. Vooruit… geniet van het zonnetje.

Tip 11 – Spreek één-op-één af om te oefenen

NLP leren toepassen oefenen voorbeeld

Toen ik het milton-model wilde oefenen, heb ik in NLP-Facebookgroepen gevraagd wie één-op-één met mij wilde afspreken – via Skype of in persoon. Ik kondigde Het resultaat was dat ik in zeven weken tijd zeven uitstekende oefensessies heb gehad.

Tip 12 – Pas de kracht van de kleine stap toe: gebruik deze briljante aanpak om NLP te leren…

Ken je de kracht van de kleine eerste stap nog? Soms is de grootste manier om groot te worden: klein beginnen. Dus: oefenen. Hoe oefen je? Door je vrij voelen om jezelf te beperken tot een klein gedeelte van de lessen. Wetende dat je uiteindelijk ook bij de rest uitkomt.

Soms is de grootste manier om groot te worden: klein beginnen. Wil je iets over het algemeen doen, krijg je niks. Maar beperkt je jezelf nu tot een specifiek taaplatroon en een specifieke interactie, kun je groeien. Zo kun je het eigen maken.

Hoe doe je dit praktisch in je dagelijks leven? Leg een lijst met NLP-technieken op plekken waar je veel interactie met mensen hebt. Bijvoorbeeld bij je telefoon! Vervolgens kies je iedere dag één techniek uit om toe te gaan passen.

Je moet ergens beginnen. Wij zijn allemaal ergens geboren.

“Vandaag ga ik tijdens dit gesprek op predikaten letten. Of herkaderen. Of onderhandelen met delen. Of vandaag ga ik metamodel-vragen stellen. Of vandaag ga ik alle waarde-woorden opschrijven (criteria). Of vandaag ga ik op metaprogramma's letten. Of ik ga de snelheid volgen en leiden. Of ik ga vandaag op oogpatronen letten…”

Ook alle formele NLP-interventies kun je op een informele manier toepassen. Ook het veranderen van overtuigingen, change personal history en het fobie-proces.

De komende weken gaan we er één voor één mee aan de slag. Zo kunnen we het eigen maken. Techniek voor techniek…

Hierna lezen:  NLP-Therapie: Zo Werkt Een NLP-Therapeut [Uitleg]

Tip 13 – Verwar jouw NLP-opleiding niet met coaching

Een opleiding is een opleiding. Waak er dus voor dat je niet te veel de intentie gaat ontwikkelen om met de opleiding je eigen persoonlijke problemen op te lossen. Daarvoor is het nemen van coaching geschikt, geen opleiding.

Een NLP-opleiding – en een bijbehorende oefengroep – is geen praatgroepje, geen therapie en geen coaching. Je bent er om nieuwe vaardigheden te leren toepassen. Dat is heel wat anders.

Tip 14 – Pas alle NLP-technieken op alles toe

nlp op alles leren toepassen

Welke NLP-techniek moet ik kiezen voor een bepaalde casus? Alles. Het maakt niet uit wat je kiest. Natuurlijk is een bepaalde techniek meer geschikt dan een andere, maar ze doen allemaal iets goeds. Ze zorgen allemaal voor beweging.

Gebruik iedere NLP-techniek voor ieder mogelijk doel. Experimenteer en maak fouten. Blijf niet hangen bij het vertrouwde.

In de beginjaren van NLP was er een groep mensen die heel close met elkaar waren. Onder andere Richard Bandler, John Grinder, Robert Dilts, Leslie Cameron-Bandler, Judith DeLozier, David Gordon. En ze ontdekten op wekelijkse en dagelijkse basis nieuwe dingen. Hoe?

  • Ze pasten ankeren toe op alles. Ze kenden de grenzen er niet van.
  • Of ze dachten: laten we alles herkaderen!

Nu doen we alsof we weten waar ankers, strategieën en herkaderen voor bedoeld zijn, maar toen dachten ze: ‘Laten we alles aanpakken met ankers!'

Dat is een heel interessante aanpak! Pas de technieken wel één voor één toe, zodat je niet overweldigd raakt. Zie een van de vorige tips.

Tip 15 – Start een Facebook-challenge

Vind een Facebookgroep rondom NLP. In Nederland zijn er momenteel drie grote NLP-Facebookgroepen. Presenteer een challenge op basis van bovenstaande tips en moedig anderen aan om mee te doen met jouw challenge. Zo'n challenge kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien:

  • Dag 1: vandaag pas je alleen maar patroononderbrekingen toe op iedereen die je vandaag tegenkomt of via de telefoon spreekt.
  • Dag 2: vandaag pas je alleen maar vooronderstellingen toe op iedereen die je vandaag tegenkomt of via de telefoon spreekt.
  • Dag 3: vandaag ga je overtuigingen opmerken en losweken.
  • Dag 4: vandaag ga je delen de ruimte geven en eventueel zelfs integreren, waar je ze ook hoort.
  • Etc.

Misschien start je wel een jaar-challenge: iedere week in het teken van een NLP-techniek laten staan, een jaar lang.

Toen ik een NLP-challenge in een NLP-Facebookgroep plaatste, was mijn tekst als volgt:

Ik start met een persoonlijke NLP-challenge. Wie mee wil doen, is welkom.

Deze week is de challenge als volgt:

Let op de predikaten in ieder gesprek die je deze week hebt. Hoor je bijvoorbeeld een aantal visuele predikaten achter elkaar (“Briljant dat je me uitgerekend nu belt, nu ik een probleem heb dat me in mijn gezicht staart. Kijk, ik bedoel…”), antwoord dan terug met visuele predikaten (“Inderdaad, ik heb altijd een oogje in het zeil voor je. Laten we jouw probleem onder de loep nemen en kijken wat je bedoelt.”). Voegt de ander er een kinesthetisch predikaat aan toe (“Dankjewel, ik voel je altijd in mijn hart”), dan reageer jij daar ook met een kinesthetisch predikaat op (“Ik voel je. Ik laat je natuurlijk nooit links liggen.”)

Pro tip: hoe simpeler, hoe beter. Houd het gewoon bij: “Ik hoor je,” “Ik voel je,” en “Ik zie helemaal voor me wat je bedoelt.” Je hoeft niet per se allerlei creatieve predikaten te bedenken of te herinneren.

Succes deze week en lees hieronder de achtergrondinformatie over deze wekelijkse challenge!

— Achtergrondinformatie over deze challenge —

Ken je de kracht van de kleine eerste stap nog? Soms is de grootste manier om groot te worden: klein beginnen. Dus: we gaan oefenen. Hoe oefen je? Door je vrij te voelen om jezelf te beperken tot een klein gedeelte van de NLP-lessen, wetende dat je uiteindelijk ook bij de rest uitkomt.

Wat kun je bijvoorbeeld praktisch doen om NLP in je dagelijks leven in de praktijk toe te passen en te oefenen? Leg een lijst met NLP-technieken op plekken waar je veel interactie met mensen hebt. Bijvoorbeeld bij je telefoon. Vervolgens kies je iedere week één techniek uit om toe te gaan passen. Kijk hierboven wat de techniek voor déze week is.

Bijvoorbeeld:
“Deze week ga ik tijdens alle gesprekken op predikaten letten. Of herkaderen. Of onderhandelen met delen. Of deze week ga ik metamodel-vragen stellen. Of deze week ga ik alle waarde-woorden opschrijven (criteria). Of deze week ga ik op metaprogramma’s letten. Of ik ga de snelheid volgen en leiden. Of ik ga deze week op oogpatronen letten…” Ook alle formele NLP-interventies kun je op een informele manier toepassen, zoals het veranderen van overtuigingen, change personal history en het fobie-proces.

De komende weken ga ik er één voor één mee aan de slag. Zo kunnen we het eigen maken. Techniek voor techniek…

En wat als je de techniek van deze week nog niet kent? Als je met deze challenge inhaakt zonder dat je alle technieken al hebt geleerd? Des te beter! Juist als je de techniek nog nooit hebt gedaan, is dit de beste manier om de techniek te leren. Als ‘connecting the dots' achteraf gebeurt, heb je de optimale leerervaring gehad – vanuit eigen ervaring en experimenten.

Dus… pas de challenge van deze week toe in ieder gesprek en laat me weten hoe jouw oefen-ervaringen zijn met deze week-challenge!

Tip 16 – Heb een actieve houding

nlp passieve houding

NLP is een soft skill. En wat is dan een soft skill? Soft skills draaien om communiceren, feedback geven, luisteren, lichaamstaal, creativiteit, kritisch inzicht, oplossingsgericht denken, stressbestendigheid, emotionele intelligentie, omgaan met conflicten, coaching, attitude, visualisatie, enzovoorts. NLP draait om al die dingen en is misschien wel de ultieme soft skill-toolset.

Hierna lezen:  Wie is John Grinder, mede-bedenker van NLP? [Bio] [Wiki]

Hard skills zijn bijvoorbeeld: boekhouden, verkopen, schrijven, software programmeren, enzovoorts. Nu is het niet de bedoeling dat je soft skills ook ‘soft’ gaat aanvliegen, door op de bank te hangen en een futloos gesprekje te voeren met iemand anders, omdat soft skills toch geen ‘echte’ vaardigheden zouden zijn.

Als je NLP toepast, ben je met je hele lichaam actief.

Een feestje is nou eenmaal geen droevige aangelegenheid.
Een date is geen platonische aangelegenheid.
En NLP is geen passieve aangelegenheid.

Ga jij in een oefengroepje NLP oefenen, ga dan niet achterover leunen en met een on-inspirerende stem roepen: ‘oké, voel je enthousiasme en zelfvertrouwen toenemen. Stel je voor dat er een tijdlijn in de ruimte ligt. Ondertussen zit ik hier te niksen maar dat maakt niet uit.’

NLP gaat voor een groot deel om het opwekken van gemoedstoestanden. En als je iemand anders begeleidt in een gemoedstoestand, dan kun je heel passief de instructies van de NLP-technieken gewoon opdrammen – en er zal niks gebeuren.

Zorg ervoor dat je staat – en dus niet zit – als je met iemand NLP aan het oefenen bent.

Als je gemoedstoestanden in anderen wilt opwekken, doe dat dan met met emotie, gebaren, een actieve, dynamische stem én kies actief voor woorden die tot de verbeelding spreken – beeldspraak – en op die manier een gemoedstoestand helpen opwekken.

Tip 17 – Speel met NLP… letterlijk!

NLP is volgens mijn leraar Peter Dalmeijer te mooi om er niet mee te spelen. Daarom heeft hij Het NLP Spel ontwikkeld. Neem hieronder een kijkje en gebruik het spel eventueel om het beste uit jezelf of coach-situaties te halen.

Tip 18 – Ga aan de slag met het NLP Praktijk Doe-Boek

Bekijk het inkijkexemplaar en oordeel zelf.

NLP Praktijk Doe-Toolkit: Video's, Community & Werkboek [Epub & Pdf] [In 52 Weken Meesterschap In NLP]

Tip 19 – Kies een klein aantal NLP-technieken die jouw favorieten worden

NLP heeft honderden(!) technieken. Dit kan voor veel enthousiaste NLP-ers overweldigend lijken.

Even ter vergelijking:

NLP is uniek in zijn immense grootte. Het is eigenlijk een soort oneindige pool van heel diverse technieken, vooral omdat iedere (bekende) NLP-trainer er ieder jaar weer wat nieuwe bij gooit middels modelleringen.

Dit betekent dat je eigenlijk de rest van je leven nog zal blijven (bij)leren over NLP en er altijd nog honderden technieken zijn die je al een tijdje niet hebt gedaan.

Hierna lezen:  NLP Trainer worden: zo word je internationaal gecertificeerd NLP Trainer

Hoe ik daar zelf mee omga, is: Aan de ene kant accepteer ik dat gewoon. Ik neem iedere dag een druppel uit de NLP-oceaan. En aan de andere kant kun je ook ervoor kiezen dat bepaalde NLP-technieken echt je favoriet zijn en dat je je vooral daarop richt en de rest laat voor wat het is.

Dus zo kun je een paar favoriete hoekjes van NLP uitkiezen om je in te begeven.

Veel ontdekplezier!

Dit waren alle tips en valkuilen waar je nu van op de hoogte bent om jouw waardevolle NLP-studietijd niet in over te laten slaan in een praatgroepje waarin weinig gebeurt.

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: