TOTE Model: Trigger Operate Test Exit – Strategie hoe mensen werken

Wat is het TOTE-model? Het model staat voor Trigger (Test) – Operate – Test – Exit. Laten we in dit artikel gaan kijken hoe je deze TOTE-strategie in iedereen kunt herkennen en hoe je het kunt gebruiken.

Wat is de TOTE-analyse? Het is een levenshouding

Laten we beginnen met de kortst mogelijke, meest simpele uitleg: het TOTE-model houdt in dat je begint met iets te testen (uitproberen). Dit kan bijvoorbeeld een methode, een techniek, een handeling of een les zijn. Vervolgens komt er een actie en ontdek je of dat heeft gewerkt. Je dubbel-checkt dit bij jezelf en/of bij anderen voordat je besluit of iets wel of niet werkt.

Denk aan ANNA: Alles Navragen, Niets Aannemen.

Je hoeft dit niet als 4 precieze stappen te zien, maar als een algemene filosofie om dingen aan te pakken. Ook is het een manier om in het leven te staan: de inductieve, ontdekkende houding. Waar staat TOTE dan precies voor? Daar gaan we in een latere paragraaf op in.

Wat is de TOTE-analyse nog meer? Het is óók een analyse-model!

De TOTE-analyse beantwoordt de vraag: ‘Hoe doe je het’? Dit bestaat uit een set van interne en externe ervaringen die op een consistente wijze een bepaalde uitkomst produceren. Je gebruikt deze analyse dus bijvoorbeeld om het excellente gedrag of de successen van de ander in kaart te brengen.

Een NLP-er vraagt: ‘Hoe doe je dat?’ ‘Hoe specifiek?’ ‘Hoe weet je dat?’

Je ontleedt het tot gedrag wat ieder ander mens ook zou kunnen reproduceren. Pak hierbij één specifieke context! Let goed op de (wisselingen in de) interne toestand. Doe ook alles direct zelf na. Zo kunnen er meer vragen opkomen die je kunt bedenken.

‘Ik maak mezelf altijd gek!’ ‘Hoe weet je dat het tijd is om jezelf gek te maken (T)? Wat doe je vervolgens om jezelf gek te maken (O)? Hoe weet je dat het is gelukt om jezelf gek te maken (T)? Wat is het eindresultaat (E)?’

Hoe eliciteer je iemands TOTE-strategie?

Het is goed om te weten dat er twee manieren zijn om de strategie te eliciteren:

Hierna lezen:  SMART Doelen Formuleren: Voorbeeld-Stappenplan Voor Doelen Stellen

tote model analyse

Methode 1: vragen

De eerste manier is door het simpelweg te vragen. Gebruik daarvoor de vragen hieronder, bij iedere corresponderende stap in het TOTE-model. Tijdens dit proces zorg je ervoor dat je zelf in een state van excellentie, uptime en rapport bent. Ook associeer je de ander de hele tijd in de ervaring (congruent en intens) terwijl je de vragen stelt, en doe je zelf mee. Je spreekt in de tegenwoordige tijd.

Gebruik onderstaande vragen om tot de strategie te komen. Je bent het meest efficiënt bezig als je de strategie uit vier tot zeven stappen laat bestaan. Voordat je de vragen stelt, laat je de persoon associëren in het doelvermogen. Als je klaar bent, ga je samen een aantal keren door de volledige strategie, want dan zal meer informatie duidelijk worden.

Hieronder vind je stappen om een vermogen of gedrag uit te vragen. Vraag je de strategie van een ongewenst gedrag uit? Gebruik dan wat leuke, positieve vooronderstellingen waardoor je het al herkadert alsof het een talent is: ‘Leer het mij eens! Hoe doe je het probleem precies? Stel dat ik een dag met je mocht ruilen. Kun je me leren hoe ik ervaar wat jij ervaart?’

Leren impliceert dat je het ook kunt afleren. Nu wordt er bovendien geïmpliceerd dat jij expert bent in je probleem. Als je het iemand kunt uitleggen alsof je er een expert in bent, dan impliceert het dat je er zoveel controle over hebt dat je het ook kunt deconstrueren.

 1. Begin met het vaststellen van de context waarin het vermogen plaatsvindt, aangezien strategieën contextafhankelijk zijn. Associeer daarin.
 2. Trigger/Input/Test: hoe weet je dat het tijd is om te beginnen? Wat zijn de criteria? Waar Let je op? DVD: wat Denk je, Voel je en Doe je (precies)? Wat is je doel, dus wat wil je met de strategie bereiken? Wat is de stimulus die de strategie in gang zet?
  ‘Zag je iets? Hoorde je iets? Was het de aanraking van iets of iemand?’
 3. Operate: welke acties onderneem je? Wat doe je innerlijk? Interne toestand: emotioneel. Interne weergave: welke representatiesystemen, strategieën en submodaliteiten gebruikt hij? D(enken) V(oelen) D(oen)?
  ‘Heb je een beeld in gedachten? Zeg je iets tegen jezelf? Heb je een emotie of gevoel? En toen?’
 4. Test: hoe weet je dat het doel is bereikt? wat is voor jou op dat moment het belangrijkste? Hoe weet hij of dat criterium (bij de stap ‘trigger’) wel of niet gehaald wordt? DVD?
 5. Exit: is er verschil tussen de gewenste en huidige situatie? Hoe weet je dat je klaar bent? Wat ga je dan doen?  Met andere woorden: waar let je op om je heen? Waar gaat het je om? Wat was het eindresultaat? Wat gebeurt er daarnaast innerlijk? DVD?
Hierna lezen:  Perceptie is projectie: Uitleg & leren herkennen [De wereld is je spiegel!]

Methode 2: observeren

De tweede manier is door te observeren: je let onder andere op de oogbewegingen en de fysiologie, predikaten, tonaliteit, ademhaling etc. Je kunt op drie manieren strategieën identificeren door te kalibreren (observeren):

Hoe noteer je het TOTE-model vervolgens?

tote model

Je kunt de volgende tekens gebruiken om de innerlijke strategie uit te werken:

 • VAKOG: Visueel, Auditief (digitaal), Kinesthetisch, Olfactoir en Gustatoir
 • ie: intern, extern
 • ch: construerend, herinnerend
 • +-: positief, negatief
 • /: een vergelijking tussen twee stappen in een strategie. Als je bijvoorbeeld ontwerper bent en je na het maken van een folder (operate-fase) het resultaat aan je criteria meet om te beoordelen of je voor de exit gaat, kan daar de volgende notatie bijhoren: Ve / Ad

Hoe kun je iemands TOTE-strategie gebruiken om iets te verkopen?

Vraag eerst de koopstrategie / beslissingsstrategie uit van toen de klant ooit eens iets anders kocht. Gebruik vervolgens deze strategie in je verkoopgesprek. Ging de klant toen eerst het uiterlijk van het model vergelijken met andere modellen, om vervolgens in zichzelf na te denken of hij het kan betalen en om tot slot een bevestiging te horen van zijn partner, dan kun je die beslissingsstrategie in je verkooppraatje verwerken. Bonus: dit werkt extra goed in combinatie met metaprogramma’s en waarden.

Zodra je iemands TOTE-strategie voor een bepaalde context weet, heb je bovendien weer een onderdeel van iemands modelleer-profiel te pakken, waardoor je weer nieuwe informatie hebt over hoe je het beste met deze persoon kunt communiceren. Zo weet je bijvoorbeeld hoe je een interventie kunt brengen of in welke volgorde van de representaties je het beste informatie terug kunt geven.

Hierna lezen:  Assertiever Worden? 10 Tips & Kenmerken Van Assertief Gedrag

Hoe kun je iemands TOTE-model veranderen of in een ander persoon installeren?

Je kunt een nieuwe strategie – of een aanpassing voor de huidige strategie – op de volgende manieren installeren:

De geschiedenis en de toekomst van de TOTE-analyse

Het onderwerp ‘TOTE-analyse’ en ‘strategieën’ werd voor het eerst geïntroduceerd in het boek ‘Plans and the Structure of Behaviour’, in 1960 door George Armitage Miller en Karl H. Pribram. Ze schetsten met het TOTE-model hoe mensen informatie verwerken en complex gedrag creëren. Bandler, Grinder en Dilts refereerden hiernaar in het boek ‘Neuro-linguistic Programming, Volume I’.

John Grinder staakte al vroeg het werken met strategoën (TOTE-analyse), omdat het werken met gemoedstoestand het meest effectief is om te leren van een expert. Hij stelt zelfs dat de TOTE-analyse niet werkt en al automatisch overgenomen wordt zodra de gemoedstoestand overgenomen wordt. Het werkt niet omgekeerd: als je de strategie overneemt, zal niet automatisch ook de gemoedstoestand overgenomen worden.

Dit was het artikel over het TOTE-model! Nu weet jij alles over deze levenshouding en analyse-model.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!