Wat is de betekenis van lucide dromen, oftewel heldere dromen? En wat zijn manieren en tips om dit te kunnen doen? Er zijn veel mensen die lucide dromen hebben ervaren. Wat de beste methode is? Lees verder…

Wat is een lucide droom, oftewel een heldere droom?

Een heldere droom is een droom waarin je je bewust bent dat je droomt! Deze eenvoudige realisatie triggert je wakker bewustzijn tijdens de droom, zodat je een aantal coole dingen kunt doen, zoals:

  • De droomwereld met totale helderheid verkennen. Alles wat je ziet, hoort, aanraakt, proeft en ruikt zal even authentiek zijn als de werkelijkheid. Het kan echt geestverruimend zijn om deze virtuele wereld te ontdekken.
  • Vervul elke fantasie. Vlieg over bergen, doe aan tijdreizen, spot dinosaurussen, houd ninja-gevechten, ontmoet je held of bezoek andere planeten.
  • Overwin persoonlijke problemen. In de veiligheid van de heldere droomomgeving kun je je angsten, fobieën, nachtmerries en trauma's uit het verleden onder ogen zien.
  • Maak gebruik van je innerlijke creativiteit. Op surrealistische en onverwachte manieren kun je muziek componeren, originele artistieke creaties maken en technische problemen oplossen.

Wat kan ik doen in een heldere droom?

Een volledig heldere droom kan perfect tastbaar, rijk en visueel gedetailleerd zijn. Omdat dit alles zich afspeelt in je geest, is de droomwereld oneindig.

Geen wetten. Geen grenzen. Geen beperkingen. Alles wat je je kunt bedenken wordt werkelijkheid. Je kunt letterlijk de controle nemen over je droom, zoals Neo dat deed in de Matrix. De belangrijkste reden om helder te gaan dromen, is dat je oplossingen kunt vinden voor bepaalde problemen.

Is helder dromen wetenschappelijk bewezen?

lucide en helder dromen

Ja, er zijn vele voorbeelden van wetenschappelijk onderzoek die het bestaan van helder dromen bewijzen. Deze onderzoeken zijn niet tegengesproken door stichting skepsis, wat vrij uniek is rondom dit soort onderwerpen die dicht tegen spiritualiteit aanliggen.

Het eerste wetenschappelijke bewijs van helder dromen kwam in 1975 van de Britse parapsycholoog Dr. Keith Hearne. Voor het eerst kon hij communicatie plaats laten vinden tussen iemand die sliep (en droomde) en de buitenwereld via opdrachten om het lichaam te bewegen.

Onderzoek uit 2009 van het Neurologisch Laboratorium in Frankfurt heeft aangetoond dat de hersenactiviteit tijdens heldere dromen aanzienlijk toeneemt. De onderzoekers concludeerden dat dit de classificatie van heldere dromen als een nieuwe en aparte staat van bewustzijn rechtvaardigt.

Hierna lezen:  Spirituele Ervaringen: Voorbeelden & Jouw Eigen Ervaring Delen

Wat helemaal intrigerend was: het onderzoek toonde ook een verhoogde activiteit aan in de frontale gebieden van de dromende hersenen. Dat is toevallig ook de locatie van het taalkundig denken en andere hogere mentale functies die verbonden zijn met het zelfbewustzijn – het verstand.

In 2014 kwam er een opmerkelijk vervolg aan dit onderzoek. De Universiteit van Frankfurt onthulde dat heldere dromen kunnen worden geïnduceerd met “zaps” van onschadelijke elektrische stimulatie van de hersenen. Wanneer niet-lucide dromers gedurende 30-seconden schokjes kregen van elektrische stroom naar de frontale cortex tijdens de slaap, meldden ze spontaan levendige dromen te ervaren waarin ze volledig bewust waren van wat ze droomden.

Er is dus overvloedig veel wetenschap over het onderwerp van lucide dromen en elk jaar worden er meer onderzoeken gepubliceerd.

Hoe kun je zelf ook een lucide droom krijgen? Stap voor stap

helder dromen ervaringen

Om helder te kunnen dromen, heb je alleen maar de basis nodig. Het belangrijkste wat je kunt doen om het pad naar lucide dromen in te slaan, is beginnen met het bijhouden van een droomboek.

  1. Leg een schrift met een pen naast je bed.
  2. De intentie om lucide te gaan dromen, is erg belangrijk. Voordat je gaat slapen, stel je de vraag: ‘Wat is de meest heldere droom van het universum voor mij?' Affirmeer bovendien: ‘Vanavond herinner ik mijn dromen. Ik heb een uitstekende droom-recall
  3. Val in slaap en droom.
  4. Word de volgende dag wakker en schrijf je droom direct op in je schrift! Het liefst zonder je ogen open te doen, zodat je meer onthoudt.
  5. Doe dit een aantal weken iedere dag en merk op dat je steeds helderder gaat dromen.

Ben je eenmaal aan het lucide dromen? Doe dan wat reality checks: tel je je vingers en zijn het er geen tien? Werkt je elektronica niet? Houd je mond en neus dicht. Kun je nog steeds doorademen? Je droomt!

Waarom werkt deze methode?

Het aparte van dromen is dat we ze nog vrij goed kunnen onthouden als we nét wakker worden, maar zodra we al eventjes aan iets anders denken, zijn we de droom helemaal kwijt en weten we het bijna niet meer terug te halen.

Door je dromen direct op te schrijven, verzamel je een leuke bundel waar al je dromen in staan én je bewustzijn rondom je dromen wordt direct verhoogd. Deze methode werd ook genoemd in een NRC-artikel uit 2018.

In de komende dagen, weken en maanden zul je hierdoor gaan opmerken dat je je dromen steeds helderder en bewuster gaat beleven.

Iedereen kan lucide dromen

Deskundigen zijn het erover eens dat iedereen de potentie heeft om een heldere droom te verwezenlijken. Maar slechts een klein deel van de mensen heeft het zichzelf aangeleerd om dit regelmatig te doen.

Hierna lezen:  Paranormale Gaven Ontwikkelen? 89 Tips: Helderziend Word Je Zo!

De grootste stap die je kunt zetten, is een schrijft naast je bed leggen en iedere ochtend schrijven.

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: