Wat is de betekenis van synchroniciteit? Is er meer aan de hand dan toeval? Is het iets spiritueels? In dit artikel vind je uitleg, voorbeelden en ervaringen over de wet van synchroniciteit. 

Voorbeelden van ervaringen van synchroniciteit

Soms vinden er fenomenen plaats die niet te verklaren zijn…

 • Je denkt aan een onbekend nummer (wereldwijd slechts 6.000 x geluisterd op Spotify) en dat nummer speelt opeens in het café waar je op dat moment bent.
 • Je denkt aan iemand wie je al heel lang niet meer hebt gesproken of aan wie je al heel lang niet meer hebt gedacht, en die persoon belt je opeens op of je komt die persoon de volgende dag tegen. Het gebeurt de volgende dag, dezelfde dag of sterker nog: op datzelfde moment!
 • Je spreekt de intentie uit om je droompartner te ontmoeten, en diezelfde week ontmoet je de liefde van je leven.
 • Een tijdschrift of flyer met precies de juiste boodschap voor jou, valt op de juiste pagina voor je voeten.
 • Een liedje op de radio dat in je hoofd blijft hangen, bevat de boodschap die jij nodig hebt.
 • Er komt precies de juiste hulp die je nodig hebt van iemand die langsloopt. Mensen duiken op uit het niets en zijn je reddende engel!

Al deze voorbeelden zijn mij regelmatig overkomen. En wat we verderop in dit artikel gaan ontdekken… Iets gebeurde niet zomaar!

Wat is de betekenis van synchroniciteit (term bedacht door Carl Jung)?

Synchroniciteit betekent dat er meerdere gebeurtenissen met elkaar verbonden lijken te zijn, waardoor er een positieve of verrassende uitkomst ontstaat. Er heeft geen causaal verband plaatsgevonden tussen deze gebeurtenissen, dus het lijkt op toeval. Jung zag het – naast causaal verband – als een andere manier om dingen te verklaren, waardoor het ‘meer als gewoon toeval' is.

Er zijn geen vergissingen en toevalligheden. Alle gebeurtenissen zijn zegeningen die ons iets willen leren.
– Elisabeth Kübler-Ross

Jung stelt dat er in eerste instantie gewoon sprake kan zijn van een zuivere toevalligheid, en dat er dan niet per se sprake is van een ‘symbolische' of ‘spirituele' kracht die het veroorzaakt. Echter, naarmate het aantal 'toevalligheden' in je leven toeneemt, wordt het steeds minder waarschijnlijk dat er sprake is van toeval. Dan kunnen de gebeurtenissen niet voor toeval doorgaan. Jung stelt dat ook de werking van bijvoorbeeld astrologie en de I Tjing toegekend kan worden aan synchroniciteit.

Toeval bestaat niet… Alles gebeurt met een reden… Divine timing…. Divine confirmation… Zomaar wat uitspraken die naar synchroniciteit wijzen.

Is synchroniciteit iets spiritueels?

synchroniciteit

Je kunt synchroniciteit als kleine wondertjes zien. Anonieme geschenken van het universum. Het zijn aangename verrassingen. Ze lijken heel onwaarschijnlijk maar toch gebeuren ze. (En ja… Dat is vrij spiritueel).

De logische wetten van oorzaak en gevolg worden opzij gezet.

Hoe kan synchroniciteit gebeuren?

Hoe kan dat toch gebeuren, zo'n 'toevalligheid'? Daarvoor kunnen we een kijkje nemen bij de lessen van non-dualiteit: het universum is één: ben je met iets bezig, dan is de wereld daar ook mee bezig. Er is te weinig ruimte om dit hier uit te leggen, dus lees het artikel over non-dualiteit om hier meer over te ontdekken.

Hierna lezen:  Omgaan Met Tegenslagen & Teleurstellingen Verwerken [Lessen & Voorbeelden]

Synchroniciteit inzetten voor doelen en relaties

Je kunt synchroniciteit inzetten om je doelen te behalen. Hiervoor maak je gebruik van de wet van aantrekking. Als je steeds vaker en vaker van synchronistische gebeurtenissen gebruikmaakt, lijkt het alsof de wereld meewerkt en je niet tegenwerkt. En je hoeft er niet eens je best voor te doen: ze gebeuren gewoon vanzelf.

Eigenlijk is synchroniciteit een verschuiving van je hoofd naar je hart. Het betekent het leven leiden waarvoor je geboren bent. Het universum wil dat je daarin slaagt, en zal dus alles in werking zetten om jou te laten slagen.

Tips: zo breng je meer synchronisiteit in je leven

Maar goed, hoe kun je synchroniciteit toepassen in je leven?

synchroniciteit in je leven

Tip 1 – Gebruik deze 70+ tips om met je intuïtie te werken

Synchroniciteit is een shift van je hoofd naar je hart en buik (je intuïtie). Neem dus stappen om je intuïtie te ontwikkelen en om er steeds vaker naar te luisteren.

Tip 2 – Bid en vraag om synchronistische cadeaus aan de engelen

Wanneer je bidt, hartcoherentie hebt en liefde, vreugde en eenheid in je hart voelt, gebeuren er wonderen op de wereld. De organisatie van het universum begint zich te herschikken en begint zich op nieuwe en ongebruikelijke manieren te manifesteren.

Vraag de engelen om je synchroniciteit te brengen! Je gebed heeft een resonerend effect op de wereld. Als je vanuit je hart leeft, ervaar je dat in anderen. Dit is een keuze die je alleen zelf kunt maken. Niemand anders kan het voor jou doen.

Het hart heeft zo'n verbluffende kracht dat er een hele nieuwe wereld voor je zal opengaan, een wereld waarin toeval niet bestaat. Je weet dan altijd angst en liefde te laten oplossen en je weet tegenslagen om te buigen tot kansen om spiritueel te groeien.

Tip 3 – Verzet je niet tegen de werkelijkheid

De werkelijkheid is genadig, ook al lijkt het niet zo door alle lagen van oordeel die je erbovenop plaatst. Synchroniciteiten komen via de realiteit. Niet via gedachten, verhalen en oordelen. Heb dus acceptatie en overgave voor alles wat gebeurt.

Tip 4 – Vind het doel van je leven

Door naar je bestemming te vragen opent je intuïtie zich en ga je de dingen zien waarvan je hart wil dat je ze gaat zien.

Tip 5 – Zie alles wat is gebeurd als een les

Denk aan een grote of kleine gebeurtenis die ‘negatief' was maar die misschien wel heel toevallig was. Vraag jezelf:

 • Wat heb ik van die gebeurtenis geleerd?
 • Leidde het tot een andere ervaring?
 • Was die andere ervaring positief of negatief?
 • Werd je hierdoor op een ander, misschien wel beter spoor gezet?
 • Welk patroon zie je in deze gebeurtenissen?
 • Welke lessen kun je eruit trekken?
 • Zie je nu verbanden die je eerst niet zag?
 • Begrijp je na je ontdekking wat je nu of in de toekomst moet doen?
Hierna lezen:  Depressie Overwinnen & Oplossen? 154 Tips [Beste Behandeling]

Tip 6 – Zet een intentie

Zet een intentie voor meer synchroniciteit in je leven. Vraag aan je hart om je ertoe te leiden. Luister vervolgens naar iedere intuïtieve boodschap en handel ernaar. Wil je dit groots aanpakken, lees dan het artikel over de wet van aantrekking.

Tip 7 – Wees stil

Stil zijn is ongelooflijk simpel en doeltreffend. Je bereikt deze (mentale) stilte door meditatie. Hierdoor ontstaat meer ruimte in je hoofd, en die ruimte kan nu opgevuld worden met synchroniciteiten.

Tip 8 – Geloof in wonderen

Zodra je erin gelooft, zie je steeds vaker. Sterker nog: ze vinden vaker en vaker en vaker plaats, totdat je hele leven een aaneenrijging van synchronistische cadeaus wordt. Hoe je dit ontwikkelt, staat helemaal uitgelegd in het artikel over je intuïtie.

Tip 9 – Verwacht wonderen

Verwacht ze echt iedere dag. Toevalligheden, cadeautjes en positieve energie die je op een dag tegenkomt, hebben jou vooral kunnen bereiken doordat je ze verwachtte met jouw verwachtingsvolle energie. Test het eens!

Tip 10 – Zorg goed voor jezelf

Je hebt energie nodig om energie aan te kunnen trekken. Zorg dus goed voor jezelf en ontspan. Maak bijvoorbeeld wandelingen in de natuur en maak jezelf leeg.

Boekentip over synchroniciteit

Als je meer over synchroniciteit wilt leren, kan dat met het boek: ‘Synchronisch Leven – De onbegrensde kracht van het zinvolle toeval' van Deepak Chopra. Dit boek bevat veel praktijkverhalen en voorbeelden waaruit blijkt dat synchroniciteit echt is.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: