Wat vinden wij van de Bridgeman Academy? Is Robert Bridgeman een gedegen voorbeeldfiguur of voert spiritueel narcisme hier de boventoon? Wij besloten het uit te zoeken. Lees verder voor onze review en ervaringen.

Is persoonlijke groei mogelijk met de Bridgeman Academie van Robert Bridgeman?

Het leven is niet altijd makkelijk. Soms komen er dingen op je pad die om aandacht vragen en doe je dat dan niet – vanwege tijdgebrek of de confrontatie willen vermijden – dan blijft het terug op je pad komen, totdat je beslist de koe bij de horens te gaan pakken. Anderen hebben geen problemen nodig om te willen groeien. Zij grijpen elke kans die er maar is aan om aan de binnenkant van hun mens zijn te kunnen werken. Tot welke van de twee soorten mensen hoor jij? En wil je hulp bij je ontwikkeling?

De Bridgeman Academie is namelijk zo’n plek waar je een ruim aanbod aan mogelijkheden vindt om precies dat voor jezelf te doen: barrières doorbreken en je innerlijke wereld ontdekken, met als uiteindelijk resultaat: groei. Groei vind je belangrijk als het gaat om de pup die je in huis genomen hebt, het kind dat je op de wereld gezet hebt of de plantjes die je bij het tuincentrum hebt gehaald. Maar vergeet het belangrijkste niet en dat is jouw persoonlijke ontwikkeling in dit leven.

Ik moet dat toch zelf doen, dat groeien? Wat kan de Bridgeman Academie dan nog voor me betekenen?

Heel veel zaken kun je inderdaad zelf. Als je wilt leren metselen, kijk je waar je in jouw regio een metselcursus kunt vinden. Wil je leren bloemschikken? Dan kijk je of er een bloemist in jouw dorp zit die ook workshops aanbiedt. Maar in beide voorbeelden gaat het om iets met je handen doen, terwijl persoonlijke groei naar binnen toe gaat.

Het gaat niet om de vaardigheid van het metselen of bloemschikken, het gaat om in die spiegel durven kijken en willen zien wie je echt bent. En hoe je dat doet, leer je meestal niet van je ouders of op school. Dat is het leven dat dat met je doet. Van binnen knaagt het al langer en je bent niet gelukkig. Je partners verlaten je, op je werk durf je niet voor jezelf op te komen en eigenlijk weet je gewoon niet hoe je verder wilt. Wil je anders? Ja. Weet je wat en hoe? Nee.

Wat is Bridgeman.nl en wie zitten er achter?

De Bridgeman Academie biedt diverse diensten aan om als mens gelukkiger in het leven te staan. Als het je te veel wordt of je ontdekt dat je te veel aan andermans verwachtingen probeert te voldoen en daardoor jezelf een beetje kwijt aan het raken bent, heeft Bridgeman een ruim aanbod aan online trainingen en workshops, challenges, retraites, maar ook trainingen voor wie professioneel als coach aan de slag wil gaan. Het aanbod werkt dus twee kanten op: voor hulpvrager en hulpverlener.

Verder zijn er nog boeken (zowel in geprinte versie als digitaal) en een hele serie aan gratis bronnen, zoals blog artikelen, meditaties, video’s en documentaires. Alle hulpmiddelen leveren een bijdrage aan jouw rust in een wereld vol chaos, of het nou het Coronavirus is waarvan je depressief wordt, of problemen die al langer van invloed zijn op jouw kwaliteit van leven en de innerlijke strijd die je hierdoor maar blijft leveren.

Het team van de Bridgeman Academie bestaat allereerst uit de oprichters: Robert Bridgeman en Monique van Leeuwen. Ook zijn er coaches en trainers die het team compleet maken. Dit zijn: Altazar Rossiter, Rianne Manten en Janosh. Verder wordt er nog samengewerkt met een groep anderen, zoals Dingeman Boot, Ans Tros, Yvonne Toeset, Mathijs Bos, Marieke van Meijeren, Maarten Oversier, Michael Pilarczyk, Aymeric Blanc en Gunther de Jong.

Wat zijn de kosten van het diverse aanbod van de Bridgeman Academie?

Naast de vele gratis producten – waar je echt al veel aan kunt hebben als je echt met jezelf aan de slag wilt – zijn er ook betaalde diensten en producten. Hieronder vind je een overzicht:

Online trainingen en workshops:
Holy Grail
Hoe spiritueel leef jij?
Spiritueel leven
Unlock the 7 shadows
Atlas balancing pack
Inside out jongerenprogramma
Lichter leven summit

 77,- euro
24,99 euro
59,- euro (aanbieding, normaal 149,-)
77,- euro per sessie
99,- euro (aanbieding, normaal 210,-)
595,- euro (exclusief boek 24,95 euro)
5,- euro (aanbieding, normaal 49,-)
Challenges:
Transformatief coachen
Spiritueel leven
Lichter leven
Podcast Altazar Rossiter

Geen kosten
24,99 euro
Geen kosten bekend
Geen kosten
Opleidingen:
Transformatief coachen
Transformatief coachen online: alleen module 1
Transformatief coachen online: alle modules
Intimiteit “Into me I see”
Altazar Mystery SchoolM
editatietrainer

7139,- euro* (alleen opleiding)
299,- euro
999,- euro
3765,- euro**
4719,- euro
5143,- euro
Retraites:
Art of Love
Exclusive
Holy Grail
Vipassana
Berg
Regressie
Jongeren

639,- euro
1975,- euro
2750,- euro
850,- euro
1490,- euro
1350,- euro
Zelfde kosten als online programma
Dagworkshops:
Spirituele intelligentie
Light body activation ceremony
Skills of partner love
Healing sexual wounds
Cleansing sexual energy
Beter ademen
 
60,- euro
150,- euro (online). 189,- euro (live)
275,- euro
129,- euro
89,- euro
gratis

*Korting van 499,- euro indien je de online versie al gevolgd hebt.
**Ook mogelijk in betalingen van 3 of 5 termijnen.

Belangrijk: Naast de opleiding kunnen er nog andere kosten bijkomen, zoals kosten voor reizen, extra aanschaf literatuur, maaltijden of overige kosten. Verder zijn alle prijzen inclusief BTW. Elke teacher heeft nog individuele workshops of cursussen.

Is een investering in jezelf via de Bridgeman Academie het geld waard?

Elke investering die je in jezelf durft te doen, is het waard, of het nu geld kost of niet. Het gaat er namelijk niet alleen om dat je een bepaald bedrag uitgeeft om een workshop of online training te volgen of aan een retraite deel te nemen, maar dat je de tijd neemt om met de materie die daarin behandeld wordt aan de slag te gaan.

Zodra je weet wat je bij de Bridgeman Academie wilt reserveren, is het dan ook verstandig om je agenda er van te voren bij te pakken, zodat je je activiteit goed kunt plannen. Een retraite in het buitenland vraagt meer tijd en voorbereiding dan een online cursus. Het is dan fijn om een of twee dagen ervoor en erna zo te plannen dat je je volledig kunt focussen op wat je gaat doen.

Ook als je jezelf uitdaagt om een challenge via Bridgeman te doen, is je agenda een belangrijk instrument. Je dagelijkse activiteiten nemen namelijk al snel de invulling van je dag over en voor je het weet, is je challenge naar de achtergrond verdwenen en vergeten. Maak daarom een plan voor jezelf hoe je bewust stil blijft staan en concrete momenten neemt om aan jezelf te werken.

Wat zijn de voor- en nadelen van het aanbod van de Bridgeman Academie?

Voordelen

  • Het aanbod is zo uitgebreid, dat er voor ieder wel iets tussen de trainingen, workshops en retraites te vinden is.
  • Het aanbod is ook uitdagend en zo beschreven, dat je gemotiveerd wordt om dit jezelf cadeau te doen.
  • Er zijn gratis producten om je leven te verrijken en dit betekent dat je ook met een kleine beurs iets voor jezelf kunt doen.
  • Sommige duurdere activiteiten zijn in termijnen te betalen en dit maakt het toegankelijker voor een breder publiek.

Nadelen

  • Hoe fantastisch de verschillende retraites ook zijn, niet iedereen zal zich dezen kunnen veroorloven. Voor sommigen die echt behoefte hebben aan een retraite, wordt het een tijdje sparen, ook als betaling in termijnen mogelijk is.
  • Een deel van het aanbod is in het Engels en hier moet je je wel bewust van zijn voordat je boekt. Bij de meesten is Engels geen probleem, maar als het niet je moedertaal is, kan het een struikelblok zijn in het werken aan jezelf.

Voor wie is de Bridgeman Academie geschikt?

Wanneer je eindelijk zover bent om serieus aan jezelf te werken en dit op een luchtige, maar effectieve manier te doen, kan Bridgeman Academie precies op het goede moment op je pad komen. Het aanbod is zo divers, dat je altijd wel iets vindt dat bij een behoefte aansluit. Je kunt starten met het lezen van de blog artikelen en de ervaringen van anderen, om zo de inhoud van het aanbod te bekijken en ergens dieper op in te zoomen.

Heb je overdag een rustmoment nodig? Wil je een weekend gebruiken om je hoofd leeg te maken? Of wil je voor het slapengaan een ontspannen lichaam? Dan kunnen de meditaties of video’s een bijdrage leveren om precies dat te bereiken. Er zitten in de gratis producten al veel leermomenten die je direct kunt toepassen. Je hoeft overigens niet elke keer een nieuwe meditatie te kiezen, want zodra je er eentje hebt gevonden die je prettig vindt klinken en die werkt, pak je die er telkens bij.

Mensen die echt even willen ontsnappen aan hun huidige omgeving en belemmeringen, boeken een retraite. Lees echter goed wat er allemaal wel en niet bij de reservering is inbegrepen, zodat je niet voor financiële of organisatorische verrassingen komt te staan. Verschillende onderwerpen staan centraal en er zijn diverse locaties en doelgroepen. Zo is er zelfs een programma dat speciaal voor jongeren ontwikkeld is en verspreid over acht weken zowel online als in groepsverband plaatsvindt.

Wat moet je over hebben voor een deelname aan de Bridgeman Academie?

In eerste instantie gaat het om wat je wilt bereiken met je deelname. Waarschijnlijk wordt je aandacht al naar een van de workshops of trainingen getrokken als je de beschrijvingen op de website aan het lezen bent. Dit geeft aan dat je ergens in jouzelf iets herkent en dat je daar behoefte aan hebt. Soms loont het om toch nog even verder te snuffelen, want het ego houdt er ook wel van om je te foppen. Iets wat gevoeliger ligt, kan eigenlijk belangrijker zijn om eerst aan te kaarten.

Dat betekent dat je soms feedback aan anderen wilt vragen. Iemand die je vertrouwt – een partner, goede vriend of vriendin of collega – kan een mooie spiegel voor je zijn en aangeven wat je soms lijkt dwars te zitten. Zij zien namelijk vaak dingen die jijzelf (nog) niet ziet, of niet helder ziet. Met deze eerlijkheid en openheid is het makkelijker om een cursus of retraite te vinden die werkelijk bij je hulpvraag aansluit.

Wat je leuk vindt en wat nuttig voor je is, kan dus totaal verschillend zijn. Iets dat je meteen aan de kant schuift kan daarmee net zo belangrijk (of misschien nog wel veel essentiëlere voor je ontwikkeling) zijn dan waar je oog als eerste op valt en wat je het meest aanspreekt. Durf die discussie met jezelf aan te gaan. Je geeft immers geldt aan coaching uit, dan mag het ook wel iets opleveren waar je echt iets aan hebt voor de rest van je leven.

Conclusie: wel of niet gebruik maken van producten en diensten die via de Bridgeman Academie aangeboden worden?

Wanneer je het aanbod bekijkt, zie je dat dit goed in elkaar steekt. Er is diversiteit in het soort training en coaching dat geboden wordt, er zijn diverse ervaren en deskundige partijen bij betrokken en er is iets voor zowel de kleine als zeer ruime beurs. Leren is van alle tijden en daarom is het ook goed om te zien dat het niet alleen voor volwassenen, maar ook voor jongeren is die worstelen met iets in hun leven.

Wat verder ook prettig is, is de aansluiting bij de verschillende leerstijlen. Iedereen leert namelijk op zijn eigen manier. De een leest liever, de ander moet iets zien gebeuren en weer een ander moet het horen of voelen. Ook een combinatie van leerstijlen is mogelijk en voor elke leerstijl (of combinatie) is er iets bij de Bridgeman Academie. Er zijn boeken, video’s, workshops en die vinden online of op locatie plaats.

Je kunt dus starten met de leerstijl die het best bij je past en daarna jezelf uitdagen en een activiteit kiezen die je misschien wel veel lastiger vindt. De lezer bestelt eerst het boek, raakt overtuigd van de inhoud en reserveert daarna misschien een workshop. De luisteraar begint met de podcasts en wil daarna misschien meer over de materie lezen. De doener wil meteen op pad en ervaren hoe iets in zijn werk gaat. Bij de Bridgeman Academie kan dit allemaal.

Op jouw geluk!