Wat is ons oordeel over Zonnevlecht Opleidingen? Vinden we dit een gedegen opleider voor het leren van methodieken rondom persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en zorgvaardigheden zoals massage en hypnose? Lees verder voor onze review en ervaringen

Inhoud van deze pagina:

Review: een online cursus volgen bij Zonnevlecht Opleidingen

Voor veel mensen is ontspannen moeilijk. Een massage of hypnose kan dan helpen. Of je dit nu voor je partner, kind of een onbekende klant wilt gaan doen, er zijn mogelijkheden om technieken te leren die de ander niet alleen ontspannen, maar ook vrijmaken van klachten of pijn. Bij Zonnevlecht Opleidingen Online vind je 40 cursussen die je kunt doen om iets voor je medemens te betekenen.

Zoeken naar de perfecte opleider van zorgvaardigheden

In mijn privésituatie kreeg ik te maken met iemand die constant in zijn hoofd zat er er zelf maar niet uit leek te kunnen komen. Hierdoor werd ik nieuwsgierig naar wat hem zou kunnen helpen. Hij moest er zelf voor open staan natuurlijk, maar als ik zijn klachten kon verlichten, had ik daar zelf ook veel voldoening in.

Ik twijfelde wat te doen, want ik had geen tijd en geld voor een cursus van een jaar (of nog langer) ergens op een externe locatie. Zo kwam ik terecht bij Zonnevlecht Opleidingen Online. Hier begon de zoektocht naar wat ik zelf wilde leren en waar ik dacht anderen mee te kunnen helpen.

Ik was verrast door het gevarieerde aanbod, maar dat bracht meteen ook het eerste struikelblok, want een keuze maken werd hierdoor een stuk lastiger. Ik vond het allemaal interessant, maar wat paste bij mij?

Wie ben ik en waarom deze review?

Na mijn enthousiasme over het uitgebreide aanbod, ging ik eens goed kijken naar mijzelf en mijn eigen kwaliteiten. Toen ik eenmaal alle beschrijvingen had gelezen en gevoelsmatig een richting wist die ik op wilde, werd een cursus kiezen eigenlijk heel makkelijk.

Wat me wel even bezig heeft gehouden, is het feit bij wat voor instituut je een dergelijke opleiding gaat doen. Voor mij was het vooral van belang dat ik de kennis en vaardigheden opdeed die me zouden helpen om anderen ondersteuning te kunnen bieden bij hun proces van herstel of ontspanning. Dat stond bij mij voorop en daarom koos ik niet voor een langdurige opleiding op locatie. Een online training was voor mijn doel veel beter.

Waarom je altijd een kritische bril moet opzetten bij dit soort cursussen?

Een website kan er gelikt uitzien, maar dat betekent niet automatisch dat de inhoud van het aanbod ook kwalitatief goed is. In de wereld waarin we nu leven zijn we vooral gefocust op uitstraling en hoewel dat zeker de aantrekkingskracht bepaalt, zegt het dus helemaal niets over wat je werkelijk gaat leren en van welk niveau dat is.

Laat je dus niet alleen leiden door uiterlijke zaken, maar doe zelf onderzoek om er achter te komen welke kwaliteit en ondersteuning er geleverd wordt. Een aantal reviews lezen en de gratis bronnen raadplegen kan al helpen. Ook contact zoeken met het instituut en de vragen die je nog hebt stellen, is nuttig.

Kun je ook nog met mensen in contact komen die er nu een training volgen of dit recent gedaan hebben, dan is dat helemaal mooi. Je hoort dan uit eigen ervaring en van een onafhankelijk iemand wat zij van de opleiding vonden.

Een online cursus is toch helemaal niet handig als het om het aanleren van vaardigheden gaat?

Zeker als het om zaken als masseren gaat, verwacht je dat je hands-on trainingen krijgt en geen online cursus. Iemand moet je kunnen laten voelen en voor kunnen doen waar het om gaat. Toch kan Zonnevlecht Opleidingen Online uitkomst bieden voor mensen die al patiënten behandelen, maar hun technieken uit willen breiden. Je kunt zo in korte tijd en vanuit thuis nieuwe behandelmethoden leren. Dit was dan ook onze conclusie na het volgen van de e-learning: we waren een complete toolbox vol technieken en inzichten rijker. De e-learning vonden we dus erg waardevol en bevelen we zeker aan, ook als het om dingen als massage gaat.

Wat zijn de beloften van Zonnevlecht? Zijn de trainingen wel echt van niveau?

 • Zonnevlecht geeft aan het bestaande aanbod aan cursussen regelmatig te evalueren en verbeteren.
 • Zonnevlecht zegt bezig te zijn met nieuwe trainingen om tegemoet te komen aan de wensen van hun klanten.
 • Zonnevlecht beweerd geaccrediteerd te zijn, wat de kwaliteit van het aanbod garandeert.

Criteria waar we Zonnevlecht Opleidingen Online op beoordeeld hebben

Wat wij belangrijk vinden bij een aanbieder van dergelijke trainingen zijn de volgende elementen:

 • Helderheid over de inhoud van elke workshop of cursus en wat je moet kennen of kunnen om van het aanbod gebruik te maken.
 • Een duidelijk overzicht van de kosten en de hoeveelheid tijd die me aan de cursus moet spenderen om er vaardig in te worden.
 • De aanwezigheid van een keurmerk, zodat blijkt dat de kwaliteit van de cursus gecontroleerd is door de juiste, onafhankelijke instanties.

Hoe is deze review tot stand gekomen?

We hebben bij Zonnevlecht een aantal cursussen – die we toch al interessant vonden – besteld om te ontdekken wat de inhoud van een cursus is en of je voldoende leert om de juiste vaardigheden te ontwikkelen. Onze eigen criteria zijn het meetpunt geweest om te bepalen of we opnieuw met Zonnevlecht in zee zouden gaan of anderen zouden adviseren hier cursussen te volgen.

Zonnevlecht Opleidingen Online samengevat

Bij Zonnevlecht kun je als behandelaar die al ervaring heeft (bijvoorbeeld masseur, NLP-coach of ander soort therapeut) je kennis en technieken uitbreiden door middel van cursussen of masterclasses. Voor de meesten heb je een niveau van HBO of MBO nodig, maar voor een deel van het aanbod geldt ook dat je eigen interesse in het onderwerp het belangrijkste is en niet je vooropleiding.

Het doel is dat je je eigen dienstverlening uitbreidt om zo je cliënten beter te kunnen helpen. Vaak zijn klachten namelijk diepgaander dan op het eerste gezicht blijkt. Door meer technieken te kunnen toepassen, ontstaat er een totaalpakket aan diensten dat je op het moment dat het nodig is in kunt zetten.

Wat is Zonnevlecht Opleidingen Online?

Zonnevlecht is geen nieuwkomer. Ze bestaan namelijk al meer dan 17 jaar en richten hun pijlen vooral op de zorgaanbieder die al actief cliënten ondersteunt bij hun proces. De thuiscursussen die aangeboden worden zijn duidelijk gekwalificeerd, waardoor deelnemers die een bepaald aantal credits per jaar moeten halen voor hun registratie als zorgverlener weten wat hun training toevoegt en waard is.

Door betreffende instanties worden de trainingen op hun kwaliteit beoordeeld en hierdoor weet je van te voren dat je een relevante en nuttige cursus doet bij Zonnevlecht.

Hoe zien de cursussen er uit?

Op de startpagina zijn vier hoofdcategorieën aangegeven en elke hoofdcategorie is opgesplitst in de volgende onderdelen:

MassageMassage bij nek- en schouderklachtenCuppingtherapieBuikmassageRugpijnmassageHoofdpijnmassageFibromassageMeridiaanmassageMetamorfosemassageBekkenmassageMassage bij ADHDMassage bij dementieMassage en HSPKindermassageLomi Lomi HapaiLomi Lomi stoelmassageFaceliftmassageChinese voetmassageEnergetische hoofdmassageHandreflexmassageHot Stone massageIndian Head massageAromatherapie en massageVoetmassage en ADHDBamboemassage
MasterclassDe betekenis van ziek zijnEFT Tapping techniekStress releaseZelfhypnose
Holistisch energetischBach bloesem therapieChakra massageChakra voetmassageEdelsteen massageEnergetische hoofdmassageHo’oponopono Healing CircleMassage en HSPMindfulnessMoxa therapiePendelenMediterenQuantum Touch massage
HypnoseDe betekenis van ziek zijnEFT Tapping techniekStress releaseZelfhypnoseMindfulnessMediteren

Onze ervaringen met Zonnevlecht Opleidingen Online

Alle cursussen en masterclasses zijn betaalbare opleidingen die echt iets toevoegen aan je bestaande vaardigheden. Je leert praktische tools en technieken en ontwikkelt je zintuigen om je aanbod aan cliënten uit te kunnen breiden. We vonden het dus echt een van de beste trainingen van Nederland!

De kracht van de trainingen van Zonnevlecht zit hem in het kunnen leggen van de link tussen vraag en aanbod. Iemand zal zelf namelijk niet snel vragen om een Ho’oponopono Healing Circle behandeling. Men zal waarschijnlijk niet eens weten wat het is, laat staan dat men weet dat men met een dergelijke behandeling geholpen is.

Doordat je als behandelaar al contact hebt met je cliënt, kun je gaandeweg voelen en adviseren over wat eventueel nog zou kunnen helpen. Tijdens een afspraak kun je uitleggen wat de therapie inhoudt en wat het beoogde effect is. Zo kun je je extra vaardigheden onder de aandacht brengen en mensen veel beter helpen.

Wat zijn de kosten van Zonnevlecht Opleidingen Online?

Alle massagecursussen kosten tussen de 39 en 50 euro. Er is een massagepakket (hoofdpijn, rugpijn en nek- en schouderklachten) dat je voor 119 euro kunt aanschaffen.

De masterclasses zijn verschillende geprijsd: 50, 65 of 125 euro. Ook bij de masterclasses is er een aanbieding, waarbij je 3 onderdelen (Betekenis van ziek zijn, Stress release en Zelfhypnose) voor een bedrag van 129 euro krijgt.

De holistisch energetische trainingen zijn 25, 39 of 50 euro per training. Het pakket dat je hier voor 119 euro kunt krijgen, bestaat uit de energetische hoofdmassage, Chakra massage en Quantum Touch therapie.

Zijn de cursussen en masterclasses van Zonnevlecht het geld waard?

Wanneer je een keer goed gaat lunchen met een paar vrienden ben je al zeker meer dan 50 euro kwijt. Over het algemeen zijn wij dan ook van mening dat de prijzen die Zonnevlecht hanteert zeer toegankelijk zijn voor iedereen. Zelfs als je nog geen ervaring hebt, maar wel geïnteresseerd bent in een van de trainingen, is het bedrag gering.

De prijzen zijn vaak verbonden aan de hoeveelheid uren die je aan de training besteedt en dus aan de hoeveelheid materiaal die je krijgt. Dit zijn normale praktijken in cursusland.

Wanneer je al ervaring hebt, zijn cursussen in het bijzijn van een trainer niet per definitie nodig. Als masseur heb je al kennis van het menselijk lichaam en spieren. Je kent de pijnen en de mogelijke behandelmethoden. Je diensten uitbreiden met een cursus of masterclass van Zonnevlecht kan dan ook echt iets toevoegen voor je cliënten.

Wat vinden wij van het aanbod van Zonnevlecht?

We moeten eerlijk toegeven dat we de kwaliteit van de trainingen erg hoog vonden. In vergelijking met andere trainers is de hoofdtrainer Pauline Trum veel socialer, kundiger en charismatischer, waardoor we met veel plezier de cursussen volgden.

Soms ga je uit eigen interesse op zoek naar een cursus, soms moet je dit om voor je beroepsregistratie elk jaar de vereiste punten te halen. Wat je uitgangspunt ook is, bij Zonnevlecht is het aanbod zo gevarieerd en uitdagend, dat er altijd wel iets interessants te vinden is.

Wat zijn de voor- en nadelen van Zonnevlecht Opleidingen Online?

Voordelen

 • Je kunt een training of masterclass in eigen tijd en in je eigen omgeving doen.
 • De prijzen zijn scherp en trainingen vergen niet ontzettend veel tijd. Zelfs met een drukke agenda lukt het je om deze trainingen te volgen.
 • Het aanbod van Zonnevlecht is zeer divers en relevant voor zorgverleners.
 • Na betaling krijg je direct toegang tot de door jou aangeschafte cursus of masterclass.
 • Indien je gebruik maakt van pakketkortingen ben je nog goedkoper uit.
 • Er is een gratis community waar je lid van kunt worden en uit het blog kun je nog inspiratie voor je behandelingen halen.

Nadelen

 • Je moet in het geval van e-learning zelf zorgen voor oefen-cliënten voor hands-on training en moet dus zelfstandig aan de slag. Dit geldt wel meteen als een meesterproef in het leren van het verkrijgen van cliënten, mocht je dit in je eigen praktijk willen doen.
 • Je weet voordat je de cursus aanschaft nooit of er overlap is met wat je al weet. Echter, wij concludeerden tijdens het volgen van de e-learning dat er zeer veel diepgang is bij Zonnevlecht.

Hoe wij Zonnevlecht Opleidingen Online scoren

Wij raden de trainingen en masterclasses stuk voor stuk aan, vanwege de uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit. Daarnaast is het aanbod relevant voor zorgverleners die voor het behouden van hun registratie jaarlijks een aantal punten moeten halen. De leeromgeving is gebruiksvriendelijk en de informatieverschaffing is helder en to the point.

Als we sterren zouden geven, zou Zonnevlecht vanwege bovenstaande criteria vijf van vijf sterren krijgen.

Waarom kun je de inhoud van het diverse aanbod van Zonnevlecht beter niet zelf uitzoeken?

Je kunt op YouTube en in boeken allerlei informatie vinden die je misschien ook waardevol vindt, maar toch is een cursus bij Zonnevlecht anders. Je krijgt vanuit de praktijk een plan van aanpak om te bepalen welke methode voor welk doeleinde geschikt is en hoe je vervolgens een methode uitvoert.

Zeker wanneer het om geaccrediteerde cursussen gaat, kun je beter voor dit type opleiding kiezen dan een YouTuber, hoe mooi de filmpjes soms ook zijn. De theorie en techniek is niet altijd bewezen en je kunt hierdoor zelfs verkeerde vaardigheden aanleren.

Voor wie is Zonnevlecht geschikt?

Iedereen die al als professionele zorgdienstverlener werkt, kan een cursus bij Zonnevlecht volgen. Je breidt je eigen pakket aan diensten uit en kunt hierdoor meer diepgang in je behandeling aanbrengen. Zelfs therapieën die minder bekend zijn bij het grote publiek kunnen namelijk een positief effect hebben en zo kun jij echt het verschil maken.

Welke beginkwalificaties zijn van belang om een cursus te volgen?

Voor de meeste cursussen heb je ervaring als therapeut, coach of masseur nodig. Die kennis neem je namelijk mee bij de start van de training. Het startniveau is vaak MBO of HBO, maar er zijn ook algemene vaardigheden waarvoor je geen ervaring of minimaal niveau nodig hebt. Elke cursus geeft duidelijk aan wat er van je verlangd wordt om de training goed te kunnen voltooien.

Stappenplan voor opleidingen bij Zonnevlecht

Bekijk eerst wat je op dit moment aanbiedt aan je cliënten. Stellen zij soms al vragen over andere behandelmethoden die je interessant en relevant vindt? Dan kun je bij het overzicht van Zonnevlecht kijken of dit aangeboden wordt of bij hen aangeven dat je dit zou willen doen. Zonnevlecht werkt namelijk continu aan de uitbreiding van hun opleidingenpakket.

Je kunt ook vanuit je eigen ontwikkeling kijken wat er nog toegevoegde waarde kan hebben voor jouw behandelingen. Krijg je meer cliënten die overspannen zijn of ADHS of HSP hebben? Dan kan een opleiding die daarop gericht is zinvol zijn.

Kijk echter vooral ook waar je plezier in zult hebben en niet alleen wat allemaal kan. Bij Zonnevlecht zijn zoveel mogelijkheden, dat je anders verloren raakt in de opties.

Hoe ging het er vroeger aan toe?

Als je voor het digitale tijdperk een thuiscursus wilde doen, was dat amper mogelijk. Je had redelijk wat aanbieders van workshops waarvoor je dan op pad moest, of in het plaatselijke culturele centrum bood men iets aan wat in de richting kwam. Via magazines of opleidingsgidsen kon je wel thuiscursussen bestellen. Deze kreeg je dan via de post thuis gestuurd.

Echt gericht ontwikkelen was er dan ook nauwelijks bij. Met de komst van het internet en online studeren ging er een wereld aan mogelijkheden voor cursisten open. Inmiddels kun je het zo gek niet bedenken of je kunt er online een workshop of training in volgen.

Ervaringen van anderen met Zonnevlecht

 • Google.com geeft 4,4 van 5 sterren en opmerkingen lopen sterk uiteen. Men is lovend over de inhoud, maar ook kritisch vanwege de beschikbaarheid van dezelfde info op internet.
 • Trustpilot.nl heeft 1 review en deze is positief, vooral vanwege snelheid van levering, deskundig advies en de prijs.
 • Anand.nl heeft een blogartikel dat specifiek over Zonnevlecht Opleidingen gaat. Men vindt dat de cursussen minder diepgang hebben.

Garanties of andere voorwaarden

Op de website van Zonnevlecht wordt in de algemene voorwaarden beschreven dat er een landelijke wetgeving geldt waarbij er voor e-learning (online cursussen) geen sprake is van mogelijkheid tot annuleren of het herroepingsrecht. Je kunt – omdat je na betaling direct toegang tot de gehele cursus krijgt – dus niet je geld terug krijgen. Dit is wettelijk zo geregeld om makers van digitaal materiaal te beschermen.

Kortingscode? Die is er niet, maar de prijzen zijn al vriendelijk tegen hoge kwaliteit

In de algemene voorwaarden wordt ook gesproken over een kortingscode, maar behalve de pakketkorting die op de website van Zonnevlecht zelf beschreven wordt, kunnen wij nergens een aparte kortingscode vinden. Ook is er geen mogelijkheid om een kortingscode in te voeren in de betaalpagina's van Zonnevlecht Opleidingen. Wel zijn alle thuiscursussen erg vriendelijk geprijsd.

Informatie van Zonnevlecht die gratis toegankelijk is

De gratis weggevers waar je bij Zonnevlecht Opleidingen Online van kunt genieten zijn vooral de artikelen op het blog en het gratis platform waar je je voor aan kunt melden. Binnen de community wordt op diverse manieren veel inhoudelijke informatie gedeeld en dit kan voor elke zorgverlener handig en inspirerend zijn. Via de gratis nieuwsbrief kun je daarnaast op de hoogte gehouden worden van al het nieuws en als er wel weer een kortingscode geactiveerd wordt.

Conclusie: wel of geen cursus bij Zonnevlecht Opleidingen Online volgen?

Zonnevlecht is een zeer interessante en kundige aanbieder van cursussen en masterclasses die gunstig geprijsd is. We waren diep onder de indruk van de hoofdtrainer Pauline Trum en de sterke inhoud van haar cursussen. In onze beleving is dit de top-opleider van Nederland op deze vakgebieden.

Ben je in een specifiek onderwerp geïnteresseerd? Vergelijk dan de inhoud van diverse aanbieders, zodat je een vergelijking kunt maken van wat het beste bij jou past. Het gaat niet alleen om het budget dat je ter beschikking hebt, maar juist ook om de inhoud die aangeboden wordt en de leeropbrengst die je voor ogen hebt.

De vele cursussen die Zonnevlecht in zijn assortiment heeft, maken het een boeiende bron van nuttige informatie en dit kan voor jouw behandelplan of de therapie die je aanbiedt wat extra variatie betekenen. Daarnaast gaan sommige cursussen een meer spirituele kant op of betreft het nog redelijk onbekende behandelingen en daar kun je net om verlegen zitten. Kortom, doen! Zonnevlecht Opleidingen verrijkt in onze beleving je vaardigheden en je leven.