Zoek je een goede yoga-mat en vraag je je af waar je vervolgens de beste yogamat kunt kopen of online bestellen? Op deze pagina ga je zien wat de meest kwalitatieve yoga-mat is, waar je deze benodigdheden en accessoires kunt kopen en wat voor speciale soort matten er zijn. Lees verder…

Onze eigen zoektocht naar de beste yoga-mat

Wie aan yoga doet, heeft een yoga-mat nodig. Simpeler kunnen we het eigenlijk niet maken. Yoga is op onze redactie sinds enige jaren helemaal een ding. Eén voor één vielen we voor de charme van deze Oosterse bewegingsoefeningen. Stuk voor stuk gingen we op zoek naar geschikte yoga attributen. Bij velen van ons stond het yoga-matje helemaal bovenaan op ons verlanglijstje. In eerste instantie zochten we in fysieke winkels. Toen ‘ontdekten’ we het internet.

De beste yoga-mat is deze… (van het merk Liforme)

De bekende recensenten van happywithyoga.com hebben de mat van Liforme als beste beoordeeld. Deze beste yoga-mat heeft de beste antislip-kwaliteiten. Bekijk eens de mat van Liforme.

Waar kun je een yoga-mat kopen? Dit zijn geschikte winkels…

Verderop in dit artikel vind je actuele aanbiedingen, maar laten we eerst kijken in welke winkels je een yoga-mat kunt kopen.

Waar zijn yoga-matten te koop? Een yoga-matje kun je kopen bij…

 • Onze favoriete online Yoga-winkel waar je de beste yoga-matten online kunt bestellen
 • Hema
 • Action
 • Blokker
 • Kruidvat
 • Lidl
 • Perry Sport
 • Decathlon
 • Ook kun je ze uiteraard in speciale yoga-winkels vinden. Daar zijn er veel van in Amsterdam.

Zo'n mat wordt ook wel eens een fitness-mat genoemd, maar je hebt ook speciale yoga-merken zoals Manduka (pro), Liforme, Gaiam, Love Generation, Sportbay, Ecoyogi of Jade Yoga.

Wat ons geschikte yoga-mat reviewers maakt

Yoga is sinds enige tijd onze passie. De meeste redactieleden doen het dan ook nog altijd erg fanatiek. We blijven voortdurend in beweging. Eens of zelfs tweemaal in de week zijn we op de sportschool te vinden. De huismussen onder ons doen de yoga-oefeningen thuis. Want dat is nu juist het grote voordeel van yoga: je kunt het beoefenen waar en wanneer je maar wilt. Het enige dat je nodig hebt is basiskennis en een yoga-matje. De motivatie is zo gevonden.

Kritisch blijven op het yoga-mat aanbod is noodzakelijk

Zoals eigenlijk voor alle artikelen geldt, raden wij je nooit zomaar aan de eerste de beste aan te schaffen. Waarom zou je als er zoveel keuze is? Helaas is het zo dat niet elk matje van de hoogste kwaliteit is. Er zijn genoeg aanbieders die halfbakken matjes op de markt gebracht hebben. Daarom is het zaak te kiezen voor een yoga-mat van een topproducent: die zijn er ook.

In eerste instantie maakten yoga-matten ons wat sceptisch

In welk opzicht wijkt een yoga-mat precies af van elk ander soort mat? Is het niet gewoon een schuimrubberen gevalletje? Dat is wat we ons afvroegen toen we nog leken waren. Ja en nee, is het antwoord. Een yoga-mat is zeker geen hogere raketwetenschap. Het vormt de ondergrond – de solide basis – voor het uitvoeren van je yoga-oefeningen, niet meer en niet minder. Dan alle matjes goedkoop en slecht zijn, is gelukkig niet waar: er zitten hele goede tussen.

Wat beloven yoga-mat makers zoal? Gebakken lucht?

Denk je aan een yoga-mat, dan denk je niet direct aan het meest spectaculaire product dat in een (online) winkelschap te vinden is. Gelukkig hoeft een matje ook niet spectaculair te zijn. Het is een praktisch product. Yoga-mat producenten zullen je beloven dat je met meer comfort en meer ontspannen je yoga-oefeningen kunt uitvoeren. Dat je meteen Nirvana bereikt, is natuurlijk overdreven. Onthoud dat je over-the-top verkooppraatjes naast je neer mag leggen.

Op deze criteria beoordelen wij een yoga-mat

Wij beoordelen een yoga-mat rechttoe-rechtaan op basis van onderstaande criteria:

 • De yoga-mat moet van kwalitatief hoogwaardig materiaal zijn gemaakt
 • De yoga-mat moet duurzaam zijn (niet snel slijten, scheuren of op een andere manier beschadigd raken)
 • Bij voorkeur moet de yoga-mat ook ecologisch geproduceerd zijn
 • De yoga-mat moet voldoende ondersteuning bieden
 • De mat mag niet te duur zijn
 • Van een leuk ontwerp yoga-mat zijn we natuurlijk ook niet vies.

Yoga-matten: onze testresultaten

Als we over yoga-matten gaan schrijven, hebben we deze eerst in de praktijk uitgetest. De rest spreekt voor zich: we schaffen een mat aan, nemen erop plaats en doen er oefeningen op. Dat doen we bij elke yoga-mat die in dit artikel is besproken. Ook voeren we niet één of twee oefeningen uit op de mat, maar het liefst een stuk of tien, twintig en dat in meerdere sessies. De redactieleden hebben hun bevindingen naast elkaar gelegd en zo conclusies getrokken

Speciale yoga-matten kopen

Soms kan een standaard yoga-mat niet aan jouw behoeften voldoen…

Als je bijvoorbeeld liever compact reist, kun je ook een opvouwbare yoga-mat nemen. De meeste matten zijn oprolbaar, maar er zijn tegenwoordig ook speciale opvouwbare matten beschikbaar. Deze nemen minder ruimte in beslag.

Ook zijn er dikkere varianten. De klassieke dikte is rond de 4 of 5 mm, maar de dikke matten gaan daar overheen voor extra comfort. Ga dan voor het merk Yogastyles.

Ook bij Bol.com zijn goede yoga-matten te koop

Bol.com heeft veel gerenommeerde merken als Manduka maar ze hebben ook vriendelijk geprijsde matten van Love Generation. Beiden behoren tot de beste keuze van Bol.com.

Bekijk deze winkel voor de beste yoga-matten en andere accessoires en -benodigdheden

Bezoek Yogakledingonline even om hun mooie yoga-matten te bekijken. Ze hebben bijvoorbeeld ook mooie matten met een speciale print. Ook alle andere yoga-accessoires en -benodigdheden vind je hier bij mijn vaste yoga-winkel.

Beste yoga-mat volgens Kassa (BNN-Vara)

BNN-Vara heeft een uitgebreide test uitgevoerd om de beste, in Nederland verkrijgbare, yoga-mat aan te wijzen. Er zijn vijf verschillende matjes getest. We bespreken hier de top drie:

 • De Love Generation Mandala Yogamat is de duurste van de vijf matjes en krijgt gemiddeld een 7 uit 10. De mat heeft een fraai ontwerp, voldoende grip en goede demping. Ook verspreidt hij een aangename geur en is hij geschikt voor allround thuisgebruik. Het enige nadeel: de grip kan iets te licht zijn voor mannelijke yoga-beoefenaars.
 • De Gaiam Classic Yogamat krijgt een gemiddelde van 7.1. Het testpanel heeft waardering voor de goede grip, de demping en het comfort. De mat is zowel soepel als “ sticky”. Een klein nadeeltje: dit yoga-matje kan wat chemisch ruiken.
 • Op de eerste plaatst is de Yoga-mat Trend (Lotus) geëindigd. Deze nat is zeer stabiel, dempt prima en rolt gemakkelijk uit. Ook is het onderhoud eenvoudig. De mat krijgt een gemiddeld cijfer van 8 uit 10.

https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/test-welk-yogamatje-is-het-meest-geschikt-voor-thuis

Beste goedkope yoga-matten in de sale? Er zijn niet vaak aanbiedingen…

beste yoga mat winkel

Omdat yoga-matten niet seizoen-gevoelig zijn, vind je ze zelden in de sale. Wil je de goede yoga-mat-merken toch nog enigszins goedkoop aanschaffen? Kijk dan bij het uitgebreide aanbod van mijn favoriete Yoga-winkel (die heb ik hierboven in de lijst met winkels genoemd).

Succes met het vinden van jouw yoga-mat

In bovenstaande aanraders vond je goede of juist goedkopere yoga-matten. Ook de beste yoga-matten kun je vinden via bovenstaande aanraders van dit artikel. Bekijk eens de mat van Liforme. Veel succes bij het vinden van jouw ideale yoga-mat!