Wat is de filosofie en betekenis achter Yoga? Je krijgt door middel van dit artikel een uitnodiging om een vredige, innerlijke Yoga-houding aan te nemen. Maar laten we eerst naar de betekenis van Yoga kijken…

De betekenis van Yoga: wat is de Yoga-filosofie?

De betekenis van Yoga is: verbinden. Het is een ‘gemoedstoestand' van eenheid (non-dualiteit). Kort samengevat betekent dit dat je niet alleen maar binnen je huidsgrenzen leeft, maar dat wie jij bent eigenlijk ook doorgaat buiten je huidsgrenzen: jij bent één met al het andere om je heen.

Een Yogi – iemand die Yoga beoefent – heeft deze gemoedstoestand van eenheid, vrede en liefde gerealiseerd. In de volgende paragrafen ga je echter ontdekken dat je die vrede niet gaat bereiken als gevolg van Yoga: dit is een essentieel onderdeel van de Yoga-filosofie…

Yoga zal je niet bevrijden, maar toch is Yoga zinvol

Yoga gaat je niet bevrijden of vrede geven, en wel om de volgende reden: de Yoga-docent laat de onderzoeker (de Yoga-leerling) op een effectieve manier zien dat hij al heeft wat hij zoekt.

Je kunt Yoga trouwens nooit voor de juiste reden doen. Er is niks wat je kunt doen om bevrijd te zijn. Want al je inspanningen om dat te bereiken, zijn nep. Ze zijn gebaseerd op het verlangen om je ego te boosten en levend te houden, en dat zal nooit naar bevrijding leiden. Het is namelijk zo dat je al bevrijd bent!

Toch is het goed om aan Yoga te doen, maar niet vanuit dat angstig ego-verlangen! Doe Yoga vanuit de vredige gemoedstoestand die jij al hebt en bent.

Doe niet aan Yoga met een angstig motief (ego) maar vanuit een vredig motief.

Je bent al bevrijd en vredig – Doe Yoga vanuit die gemoedstoestand

yoga filosofie

Ga met de volgende, vredige houding (die je al bezit) je Yoga-oefeningen in: wees bewust van jezelf zoals je bent, zonder oordeel. Zie wat is. En als je dat al doet, heb je geen probleem meer: dan heb je dat probleem dat je bevrijd wil zijn überhaupt niet meer. Maar als je het wil proberen met verlangen, dan zit je weer in hetzelfde probleem.

Hierna lezen:  Beste Yoga Bolsters Getest: Aangeraden Keuze Om Te Kopen [2024]

Hoe doe je dat? Het belangrijkste van de Yoga-houding is: wees altijd aanwezig

Hoe kun je Yoga vanuit die reeds vredige houding gaan doen? Het belangrijkste is: wees nooit absent! Dus als je bijvoorbeeld een stuk papier oppakt, weet dan: ik ben nu een stuk papier aan het oppakken. Dit is een mindfulle houding in het hier-en-nu, waarbij je niks op de automatische piloot doet.

Als je dat doet, is er niet eens ruimte voor dat angstige ego om Yoga vanuit een angstig motief te doen.

Alle informatie en begeleiding over Yoga

Tot slot kun je op een speciale pagina meer uitleg krijgen over Yoga, de houdingen en de principes. Klik hier voor alle informatie.

Dit was de uitleg van de Yoga-filosofie. Heel veel plezier met het uitoefenen van Yoga!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: