Hoe goed is de online cursus “Mindfulness Voor Het Dagelijks Leven”, dat gegeven wordt door Rolf van Baalen van Happy With Yoga? Wij besloten de cursus uit te testen om te ondervinden of het de moeite waard is. Hoe kun je mindfulness toepassen in het dagelijks leven? Hoe kun je het echt integreren in je dagelijkse activiteiten? Lees verder om te ontdekken of Happy With Yoga een geschikte bron is.

Wat is mindfulness?

Je hebt het woord mindfulness vast weleens gehoord, maar wat houdt het nu eigenlijk echt in? Mindfulness is een wetenschappelijke stroming die in de jaren 70 van de vorige eeuw is ontstaan in de universiteit van massachusetts en in de afgelopen decennia enorm aan populariteit heeft gewonnen.

Wanneer je je met mindfulness bezighoudt, richt je je op het heden. Je besteedt aandacht aan de gedachten die je op dit moment hebt en je geniet van het moment. Niet piekeren over wat er gister is gebeurd of over wat je morgen allemaal moet doen. Leven in het nu.

Dit klinkt allemaal heel mooi, maar hoe doe je dit dan eigenlijk? Daar zijn talloze technieken voor. Je kunt een poging wagen met behulp van yoga, meditatie, denkoefeningen en nog veel meer. Of je kunt een cursus volgen. Dit laatste is waar we het in dit artikel over gaan hebben.

Over de trainer: Rolf van Baalen

onze ervaring met mindfulness voor het dagelijks leven

De cursus ‘Mindfulness voor het dagelijks leven’ wordt gegeven door Rolf van Baalen. Om met de deur in huis te vallen: Rolf neemt tijdens de video's en audio's van deze cursus niet bepaald een houding van een trainer aan. Het mindfulle aspect doet hij voortreffelijk en we raakten echt ontspannen van zijn vibe, maar als trainer hoor je ook wel een bepaalde actieve houding aan te nemen. Dat misten we bij Rolf.

Rolf weet echter als geen ander hoe het voelt om de controle over je eigen gedachten en leven kwijt te raken. Een aantal jaren geleden werd hij depressief. Hij omschrijft hoe de negativiteit langzaam erin sloop, waardoor hij het pas door had toen het al te laat was. De mentale klachten, die hij eerder afschreef als stress, zetten allerlei andere problemen in werking. Zo had hij last van hoofdpijn, stijve spieren, vermoeidheid, weinig eetlust en ga zo maar door.

Rolf van Baalen is samen met Melanie Poldervaart de oprichter van Happy With Yoga, het grootste Yoga-platform van Nederland.

Na een tijdje zag Rolf in dat het zo niet langer door kon gaan. Hij ging op zoek naar een oplossing, maar wilde kostte wat het kost voorkomen dat hij aan de medicijnen moest. Na wat zoeken op het internet kwam hij uit bij mindfulness. Hiermee beginnen was dan ook meteen de beste keuze die hij ooit had gemaakt. Nu wil hij zijn ervaringen delen met anderen, om hen te helpen ook van die vervelende klachten af te komen en de rust te vinden. Dit heeft geresulteerd in de cursus ‘Mindfulness voor het dagelijks leven’.

Ons oordeel over deze cursus in het kort

 • ​​Pluspunt: het is online: Wij vonden dit fijner dan een fysieke mindfulness-training, omdat je het uiteindelijk tóch in je eigen dagelijkse leven moet doen. Het gebeurt helemaal niet in een trainingszaal. Het gebeurt thuis, onderweg en op je werk. Online is daar perfect vor.
 • Minpunt én pluspunt: Docent Rolf: Deze trainer heeft één ding tegen… namelijk dat het niet echt een trainer is. Het is gewoon een Yogi. Mensen meenemen in een training is een ander verhaal en dat laat hij niet echt zien. Aan de andere kant is hij daardoor juist wel erg toegankelijk. Ook heeft hij zelf in het bedrijfsleven gewerkt, waardoor hij ook die link kan leggen.
 • Pluspunt: Praktijk met onderbouwing. De training is erg praktisch ingericht én er wordt wetenschappelijke onderbouwing gegeven.
 • Pluspunt: Inhoudelijk niet overweldigend. Want wat is nou de reden waarom we een cursus kopen? Om juist in de praktijk iets te veranderen in ons leven. Wat is de manier om dat niet te doen? Door overweldigd te worden in zeeën van informatie. Daarom waren we zo blij om te zien dat deze cursus
 • Pluspunt: De tijdsduur: Wil je een nieuwe gewoonte in je leven opbouwen, dan moet je meerdere weken aan de hand genomen worden. Dat doet deze cursus perfect doordat je iedere dag, acht weken lang een opdracht krijgt.
 • Pluspunt: De Prijs: De cursus kost €47,00, terwijl delfde mindfulness-cursussen (MBSR is de officiële term) 350 tot 600 euro kosten. Hartstikke goedkoop dus.

De impact van psychische klachten

Voordat we je vertellen wat de cursus nu precies inhoudt, vinden we het belangrijk dat je nog wat meer te weten komt over de impact van psychische klachten. Daarom hebben we een aantal feiten op een rijtje gezet:

 • Ongeveer 33% van de mensen die in de WAO zitten, leidt onder mentale klachten. Deze zijn zeer uiteenlopend, maar kunnen vaak worden terug geleid naar stress op het werk.
 • Maar liefst 10% van de totale Nederlandse beroepsbevolking heeft burn-outverschijnselen of heeft hier in het verleden mee te maken gehad.
 • Zo’n 60% van de totale Nederlandse bevolking geeft aan last te hebben van stress.

Nu zijn deze cijfers op zich al schokkend genoeg. Wat veel mensen echter niet weten, is dat het vaak niet bij psychische klachten blijft. Omdat je hersenen zich zo druk maken om vrijwel alles wat er gebeurt, zijn ze niet langer in staat om echte gevaren te onderscheiden van normale situaties. Je leeft dus eigenlijk in een constante noodtoestand. Dit kan resulteren in een sneeuwbaleffect, met talloze andere klachten als gevolg. Ook hiervan hebben we een kort overzicht gemaakt:

Lichamelijke klachten:

 • Slaapproblemen.
 • Stijve spieren.
 • Hoofdpijn.
 • Sufheid.
 • Vermoeidheid.
 • Lage weerstand.
 • Hartproblemen.
 • Maagklachten.

Psychische klachten:

 • Frustratie.
 • Overprikkeling.
 • Angstaanvallen.
 • Wisselende emoties.
 • Besluiteloosheid.
 • Woedeaanvallen.
 • Desinteresse.

Gedragsveranderingen:

 • Meer eten.
 • Roken.
 • Medicijngebruik.
 • Alcoholgebruik.
 • Negatieve houding.
 • Uitstelgedrag.
 • Lage productiviteit.

Kortom, ontelbaar veel negatieve gevolgen, die niet alleen jou maar ook de mensen in je omgeving diep ongelukkig kunnen maken. Klinkt dit herkenbaar? Dan is het tijd om het roer definitief om te gooien.

In de afgelopen jaren hebben zich steeds meer mensen bij professionals gemeld met uiteenlopende mentale problemen. Van overmatige stress en burn-outs tot vermoeidheidsklachten en angstaanvallen. Veel van deze problemen zijn te weten aan de hedendaagse samenleving, waarin het vanzelfsprekend is dat we het altijd druk hebben. Toch is dit niet gezond. Met de cursus ‘Mindfulness voor het dagelijks leven’ leer jij aan de hand van eenvoudige oefeningen hoe je de cyclus van negatieve gedachten doorbreekt en opnieuw rust vindt.

De cursus ‘Mindfulness voor het dagelijks leven’

review mindfulness voor het dagelijks leven

De cursus ‘Mindfulness voor het dagelijks leven’ bestaat uit twee onderdelen: dagelijkse inspiratie via e-mail is het ene aspect. Video’s en audiobestanden via de elektronische leeromgeving is het tweede aspect.

De dagelijkse inspiratie bestaat uit een e-mail met een inspirerende tekst en een mindfulness-oefening. Deze e-mail ontvang je gedurende 8 weken iedere dag. Om je nog verder te motiveren om aan de slag te gaan, hebben ze ervoor gezorgd dat de oefeningen niet langer dan 30 minuten duren. Vaak ben je zelfs minder tijd kwijt.

Iedere week wordt er een ander aspect van mindfulness besproken. Het grote voordeel van de e-mails is dat je stap voor stap aan de slag gaat. Je krijgt dus niet in één keer een enorme hoeveelheid informatie op je bordje, maar wordt langzaam geïntroduceerd aan het onderwerp. Daarnaast zorgt de dagelijkse frequentie ervoor dat het een gewoonte wordt. Dit is niet alleen handig voor tijdens de cursus, maar maakt het ook makkelijker om de oefeningen na afloop vol te houden.

De dagelijkse inspiratie wordt aangevuld met onderdeel twee: video’s en audiobestanden. Deze bestanden zijn bedoeld om je op een rustige en overzichtelijke wijze meer informatie te bieden over het onderwerp dat die week wordt besproken. In sommige gevallen is het zelfs zo dat de dagelijkse oefening enkel bestaat uit het bekijken van een video of het beluisteren van een audiobestand. De bestanden zijn op elk apparaat af te spelen. Je kunt dit dus ook onderweg doen, al raden we je wel aan er eens goed voor te gaan zitten op een rustige plek.

Momenteel ontvang je als extra bonus de minicursus ‘Mindfulness op het werk’. Deze cursus bestaat uit oefeningen die jou kunnen helpen productiever en effectiever aan het werk te gaan, zonder hier opnieuw van in de stress te raken.

Nog niet overtuigd? Dan helpt dit misschien. Bij de Happy with Yoga Academy krijg je de mogelijkheid om de cursus 30 dagen uit te proberen. Heb je na deze proefperiode nog steeds niet het idee dat jouw psychische of lichamelijke klachten zijn verminderd, dan krijg je direct de inschrijfkosten van €47,- terug. Ideaal, toch?

De resultaten van deze cursus

Nu je een idee hebt van wat je kunt verwachten van de cursus, is het tijd om een kijkje te nemen naar de resultaten. Zelf waren we heel blij met onze resultaten. Hoe eenvoudig de oefeningen ook waren, we ervaarden echt mindfulness in ons leven. Hoogstwaarschijnlijk komt dat ook juist dóórdat het zulke simpele oefeningen zijn.

Tijdens de cursus voer je niet alleen oefeningen uit, maar ontdek je een nieuwe leefstijl. Het belangrijkste doel is dan ook om gewoontes aan te leren die je op de lange termijn kunt toepassen om rust in je hoofd te creëren. Je ontwikkelt zelfs een eigen repertoire van de oefeningen die jou het meest aanspreken, zodat je deze op moment dat je ze nodig hebt tot je beschikking hebt. Na een aantal dagen zul je merken dat de klachten langzaam maar zeker verdwijnen. Het eindresultaat is een verbeterde fysieke en mentale gezondheid, waar je de rest van je leven van zult profiteren.

Onze beoordeling en de ervaringen van andere mensen die je voor gingen

Hoewel de trainer Rolf van Baalen niet bepaald een trainershouding aannam, waren we heel blij met de resultaten, de eenvoud en vooral de acht weken aan inspiratie en aanmoediging via e-mail. Weet je nog steeds niet zeker of deze cursus iets voor jou is? De vele cursisten van Happy With Yoga – en specifiek: deze training – zijn erg positief. Happy With Yoga kent een grote achterban met fans die allemaal positieve persoonlijke ervaringen hebben met de programma's van Happy With Yoga. Refunds komen uitzonderlijk weinig voor.

Hoe meld ik me aan?

Het aanmelden voor de cursus ‘Mindfulness in het dagelijks leven’ is heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar je gegevens in te vullen op de website, waarna je wordt doorgestuurd naar de betalingspagina. Je hebt de keuze uit vier verschillende betalingsmethode, namelijk iDeal, creditcard, PayPal en Bancontact. Gelukt? Dan kan je de bestelling afronden en direct aan de slag gaan met jouw cursusmateriaal.

Contact opnemen

Heb je vragen over onze cursus of andere informatie op de website? Neem dan eens een kijkje bij de veelgestelde vragen op de website. Hier vind je allerlei nuttige vragen en uitgebreide antwoorden hierop. Staat jouw vraag er niet bij? Dan kan je natuurlijk ook altijd even contact met ons opnemen. Stuur een mailtje naar [email protected] en je ontvangt binnen een paar werkdagen een reactie.