Hoe moet je mediteren? Met andere woorden: hoe kun je leren mediteren en wat zijn de beste tips? Hier vind je handige meditatie-tips en -oefeningen. Lees verder…

Inhoud van deze pagina:

Tip 1 – Hoe moet je mediteren? Ga het gewoon doen, want daardoor leer je het meest!

Hoe moet je precies mediteren?

Dit is het belangrijkste: het gewoon doen, ook al is het één seconde. Gewoon even zitten en verder niks doen. Één bewuste seconde is meer waard dan een hele week ‘mediteren' zonder dat je het daadwerkelijk meent.

Hierna lezen:  Emoties Verwerken, Blijvend Loslaten & Opruimen [Stappenplan]

Tip 2 – Houd een glimlach aan tijdens het mediteren

Merk eens op hoeveel makkelijker het gaat als je glimlacht. Bijvoorbeeld wanneer je merkt dat je afgeleid bent met je gedachten. Glimlach dan naar de gedachte. Of als je een onprettigheid voelt. Glimlach ernaar met een ‘Boeddha-glimlach'.

Tip 3 –  Werkt het (nog) niet? Dan heb je het niet echt een aantal maanden geprobeerd

Heb je meditatie en/of mindfulness een aantal keer geprobeerd en werkt het (nog) niet voor je? Dan heb ik nieuws voor je…

Veel mensen zitten een paar minuten om te mediteren, en dat gedurende een paar dagen, en klagen dan dat ze het niet kunnen, dat het niet werkt of dat het niks voor ze is…

Het antwoord voor jou is dan: oordeel pas nadat je het echt uitgebreid hebt gedaan. Kun je niet stilzitten? Ook dan is het antwoord steeds weer: je hebt het niet echt intensief meerdere weken getest. Doe het gewoon een aantal weken en je zal zien dat je vanzelf rustiger wordt.

Tip 4 – Geef het een serieuze kans, ook al kan het soms uitdagend zijn

meditatie en mindfulness tips

Blijf doorgaan. Je zal de oefeningen soms stom vinden of zonde van je tijd. Je zal soms geen tijd hebben om oefeningen te doen. Ook kun je jezelf tegenkomen.

Mindfulness / meditatie is in essentie erg eenvoudig, maar toch kan de uitvoering ervan lastig zijn. Houd in dat geval vol totdat je het echt goed getest hebt!

Doe je een Mindfulness-training? Volg de stappen van het curriculum. Het is een beproefd programma. Zie het als experiment en maak het experiment af. Beoordeel op het einde pas wat het je heeft opgeleverd.

Heb geduld. Er zullen ups en downs zijn. Het vergt tijd en veel geduld. Je bent in principe een vaardigheid aan het leren, en dat kan lang duren, ook al is een oefening erg kort. Het is per persoon anders. Geef jezelf tijd.

Tip 5 – Ook (juist!) actie is meditatie: krijg je de neiging om iets te gaan doen? Doe dat gerust!

Actie = meditatie. Dat geldt bijvoorbeeld voor het verrichten van goede, dienstbare daden, zoals random acts of kindness. Maar dat geldt ook voor iets anders waartoe je geïnspireerd wordt.

Meditatie zonder actie is bijzonder zinloos.

Krijg je tijdens je meditatie opeens de inspiratie om een backup te maken van al je familiefoto's, onderbreek dan gerust je meditatie, start het backup-proces en keer dan eventueel terug voor nog een meditatie.

Meditatie inspireert actie.

De meditatie heeft op dat moment namelijk zijn nut volbracht: jou in actie zetten. En dat is uiteindelijk écht de reden om te mediteren, want meditatie zonder actie is bijzonder zinloos.

Actie zonder liefde en liefde zonder actie zijn beiden verspilde moeite.

Tip 6 – Te vaak genegeerd: mediteren is aandacht geven aan de innerlijke aard van wie je bent

Zoals je in dit artikel over mindfulness kunt lezen, wordt het spirituele aspect van meditatie en mindfulness vaak genegeerd in het westen. Het wordt ‘zo nuchter mogelijk' gepresenteerd als ‘aandachtstraining‘ of ‘breintraining.'

Hierna lezen:  Metta Meditatietekst: (Zelf)compassie-Oefening [Loving Kindness]

Je kunt uiteraard gewoon meditatie en mindfulness gebruiken als ‘aandachtstraining' of ‘breintraining.' Echter, voel je welkom om ook het spirituele aspect erbij te betrekken. Meditatie en mindfulness draaien om de ervaring van het ‘in leven zijn!' Het nep-idee van wie je bent, moet gaan. Dat is meditatie.

En hoe je dat doet? Dat leer je in de volgende tip over ‘louter bewustzijn', oftewel ‘niksheid' (omdat dat is wie je echt bent)…

Tip 7 – Begrijp het belang van ‘niksheid', stilte en ruimte (louter bewustzijn)

Bij mindfulness ben je vaak vooral gefocust op een object waar je je mee bezig houdt. Dit is een uitstekende oefening om je verstand te kalmeren.

Echter, de belangrijkste reden waarom je je op een object focust, is om jezelf vervolgens met de ruimte waarin het object zich bevindt, te gaan identificeren. Dat is een belangrijk aspect van meditatie: geen-zelf. Geen gedachten.

Als je stil kunt worden, zal je alles wat je echt moet weten, weten. Uit die stilte en kalmte zal het antwoord komen. Het antwoord voor alle essentiële vragen zit al in je. Trouwens, dat geldt niet het antwoord voor non-essentiële vragen.

En dat doe je niet door proberen nergens aan te denken (roze olifant-effect) maar door getuige te zijn van die objecten (geluiden, gevoelens, emoties, ademhaling, etc.) zonder er een verhaal bij te hebben. Zonder te vragen: ‘Wat is dat voor geluid, het licht staat aan, misschien moet ik dat uit doen, wie doet dat, wat is de beweging, wie is de beweging, wie zou eraan kunnen komen…'

Laat het geluid (het object) er zijn, wees er getuige van zonder gedachten erbij en sta het toe voorbij te gaan. Wees zintuiglijk een getuige van alles wat voorbijkomt. Het komt en gaat weer. Jij bent het enige wat constant is: de intelligentie, wijsheid, rust, kalmte en vrede die we puur bewustzijn zouden kunnen noemen. Zo shift je je bewustzijn, stijg je als het ware op uit je lichaam en ben je in verbinding met iets hogers (puur bewustzijn).

Luister naar de stilte, want dan word jij zelf ook stil.

Lees dus het artikel over bewustzijn. Dat is de toestand die je nastreeft in meditatie. Daardoor besef je het belang van niksheid, stilte en ruimte.

Tip 8 – Laat al je kennis los…

Probeer die stille toeschouwer – wie je echt bent – niet voor te stellen als iets wat je al weet. Laat al je kennis, gedachten en beelden overgaan in stilte en niksheid en ontdek gewoon dat die toeschouwer zich al in die stilte bevindt.

Hierna lezen:  Intuïtie / 6e Zintuig Ontwikkelen & Volgen? 96 Praktische Tips!

Tip 9 – Dit is het meest ‘handige' object om te observeren als getuige…

hoe kun je beter mediteren

Er zijn vele objecten in de ruimte, zoals geluiden, gevoelens, emoties, ademhaling, etc. maar het meest krachtige én makkelijke object is je ademhaling. Adem iets langer dan normaal in en uit. Vier tot vijf seconden. Adem diep in… en uit…

Tip 10 – Zet je handen in een ontvankelijke houding, zit recht en zit respectvol

Check voor jezelf hoe je jouw houding op de volgende manieren kunt verbeteren:

  • Zet je handen in een ontvankelijke modus, dus handpalmen omhoog.
  • Ook is het belangrijk om respectvol te zitten, aangezien je ‘bezoek ontvangt' van je hogere zelf (puur bewustzijn).
  • Houd een rechte rug aan. Zie dit als een ‘kanaal' naar boven toe om je te verbinden.

Tip 11 – Meditatie is het doel/de uitkomst, en niet het proces

hoe kun je mediteren en mindfulness

Meditatie is iets wat je nu direct kunt doen… en dan ben je er al. Er is geen proces bij. Het is bijvoorbeeld niet een proces om naar een stress-vrij gevoel te komen. Je bent er gewoon in een milliseconde.

Waarom duurt het dan zo lang (soms wel 8 jaar) voor mensen om hun stress op te geven? Dat komt niet doordat meditatie een proces is, maar doordat ze 8 jaar wachten en zichzelf inhouden totdat ze zichzelf volledig overgeven aan het meditatieve gevoel.

Het daadwerkelijk toegeven aan het meditatieve gevoel kun je je gewoon direct doen. En dan ben je er al!

Maar wij zijn zo doel-georiënteerd… waardoor we in de valkuil stappen om te geloven dat meditatie en mindfulness ook een middel is naar een doel. Veel mensen willen alleen dat doel, en niet het proces. Maak van het proces het doel!

Wil je bloemen in je tuin, dan regel je aarde, water, zonlicht… Al deze dingen lijken helemaal niet op bloemen. Maar als je voor al die dingen zorgt, zijn bloemen het gevolg. Maar veel mensen willen het gevolg en niet het proces.

Tip 12 – Ken de paradox: De meditatie-toestand bereik je direct én je blijft je hele leven ontwikkelen…

Aan de ene kant bereik je de meditatieve toestand gewoon direct in het hier-en-nu door te gaan mediteren…

Aan de andere kant is het gevoel van meditatie niet in een paar minuten te leren, of beter gezegd: je moet jezelf je hele leven meditatief blijven ontwikkelen. Blijf je spirituele ontwikkeling als rode draad door je leven houden door te blijven mediteren.

Het alfabet leren, daar deed je 3 jaar over. En om zinnen en te maken en steeds beter te schrijven: 10-15 jaar. Maar om iets over de ware natuur van jezelf te leren, dat wil je in 2 minuten leren, waarom wil je dat cheaten?
– Sadhguru

Tip 13 – Gebruik eventueel hypnose & visualisatie

visualiseren bij meditatie

Gebruik eventueel hypnose om je meditatie te ondersteunen. Doe je bijvoorbeeld een meditatie waarbij je contact maakt met je hart, dan kun je een visualisatie doen om regelrecht te zakken in die perfecte plek in het centrum van je hart waar alles ‘aligned' is met God. Waar alles perfect vredig is. Die vibratie in het centrum van je hart is zo sterk, zo vredig!

Hierna lezen:  Mindfulness Audiobestanden [Mp3 Meditaties Downloaden & Direct Luisteren]

Of visualiseer bijvoorbeeld een draaikolk van water dat wegloopt in een klein kommetje, rond en rond en rond, tot het uiteindelijk tot dat punt komt waar het gewoon erin valt. En laat je aandacht dat volgen naar het centrum van je hart.

Tip 14 – Neem je mindfulle, liefdevolle, vredige, alerte houding mee in je dag

Laat de hele wereld jouw meditatie-klaslokaal zijn. Het is gemakkelijk om mindful en bewust te zijn in formele Yoga- of meditatie-momenten. De echte les is echter om ‘hier nu te zijn' als je te laat bent voor je werk, de trap naar beneden neemt om de metro te halen en je caissière begroet. De hele wereld is ons klaslokaal, vooral de momenten waar we het minst van genieten.

Neem je gebed en mindfulness mee door de dag. Laat het niet achter in je kamer. Spreek hier simpelweg de intentie voor uit en het zal gebeuren.

Eckhart Tolle mediteert niet per se, maar is gewoon continu aanwezig.

Een andere manier om het meditatieve gevoel in je dag mee te nemen, is door middel van mini-gebeden en mini-meditaties. Bijvoorbeeld gewoon even tijdens, voor of na de lunch even op je hart, de engelen of je adem focussen.

We moeten toch ademen. Dus tussen nu en de lunch – en tussen lunch en het diner – kun je in een paar seconden even een mini-meditatie doen op je adem. Gewoon ietsje langzamer en dieper dan normaal ademhalen. Vier of vijf seconden – en dan ben je al klaar. In dit artikel met mindfulness-oefeningen vind je verschillende mini-meditaties.

Tip 15 – Memoriseer spirituele teksten: dit helpt je automatisch als je onbewust bent

Memoriseer citaten, mantras, Bijbel-teksten, de woorden die je gelezen hebt… Zeg ze hardop. In tijden van bijvoorbeeld oordeel zal je automatisch je gedrag corrigeren. Dat is de kracht van de creërende woorden van God.

Tip 16 – Blijf bij jezelf: vergelijk jezelf niet met anderen

meditatie bij jezelf blijven

Vergelijk jezelf niet met anderen. Kijk alleen naar je eigen groei. Wat anderen ook doen, wat voor successen ze ook bereiken (of niet bereiken), hoe snel ze ook gaan… Jij doet het op je eigen tempo. Het is goed om te leren van elkaar, maar vergelijk jezelf alleen met hoe je gisteren was.

Tip 17 – Geef jezelf een adem-injectie

Dat ademhalen is niet alleen een handig object, het is ook nog eens een heel plezierig middel! Adem heel diep en lang in en uit. Zo krijg je veel zuurstof. Je voelt je dan high! De wisselende neusgat-ademhaling is hier erg geschikt voor.

Hierna lezen:  Bergmeditatie: alle stappen en begeleiding

Tip 18 – Voel je als een kind die alles voor het eerst ervaart

Heb altijd een frisse blik: je ervaart ieder moment voor het eerst. Dat is feitelijk zo. Misschien lijkt het alsof we dingen al eens eerder hebben ervaren, maar we hebben ze nog nooit in dit moment ervaren. Voel je dus als een kind, of als een alien die voor het eerst op deze aarde is aangekomen en alles voor het eerst ontdekt.

Tip 19 – Hoe kun je meditatie volhouden?

meditatie volhouden

Ik snap het. Meditatie kost tijd en we hebben het allemaal druk. Het is moeilijk te rechtvaardigen om waardevolle te besteden aan “niets” doen als er zoveel “belangrijke” dingen te doen zijn.

Maar toch is het juist compleet andersom: meditatie is juist moeiteloos en schept juist tijd. Hoe dat zit, lees je in dit artikel over het volhouden van meditatie.

Tip 20 – Heb vertrouwen

Heb vertrouwen in jezelf en heb vertrouwen in de signalen die je lichaam je geeft.

Tip 21 – ‘Wat doe ik als ik tijdens het mediteren wil verzitten door onprettigheden of jeuk?'

jeuk bij mediteren

Merk ook alle eventuele onprettigheden en irritaties op. Geef ze de ruimte. Met een glimlach. Maak geen veranderingen. Geen oordeel. Laat de behoefte om ze te willen begrijpen gaan en observeer gewoon

Je hebt 2 keuzes als je jeuk hebt of iets anders waar je wat aan moet doen zodat het niet meer stoort,  zoals verzitten of krabben.

  1. Je mindfulness-acceptatie en tolerantie trainen.
  2. Verzitten of krabben, maar wel mindful (dus wetend dat je het doet) en met een glimlach!

Focus ook op je fysieke onsmakelijkheden en accepteer ze. Zoom in op de pijn. Hierdoor weten we ook hoe comfort en gemakkelijkheden voelen.

Tip 22 – Test een simpele meditatie-app uit

Het hele punt van meditatie is eenvoud. Test daarom eens de meest eenvoudige meditatie-app uit: Meditation Moments. Deze app bevat gewoon een aantal simpele Nederlandstalige meditaties. Niet lang en niet ingewikkeld. Lees hier onze recensie. Dit helpt al enorm bij het kalmeren van de monkey mind.

Tip 23 – Bekijk deze video over hoe te mediteren

Bekijk onderstaande video over meditatie:

Slotopmerking: houd het doel van meditatie in de gaten

Ik sluit af met de essentie van meditatie: zoals je al eerder in dit artikel las, is het object (zoals je ademhaling) van jouw meditatie enkel het object. Het doel van de meditatie is jezelf identificeren met de ruimte die om het object heen is. Het object is daar een ingang voor.

Zodra je aandacht in het hier-en-nu hebt bereikt aan de hand van het object, stop dan met meditatie te zien als object. Zodra je bijvoorbeeld je ademhaling in je neus voelt, stop dan. Er is dan aandacht. Wanneer je je bewust wordt van een object, zoals je ademhaling, kun je voelen wie de getuige is… de ruimte eromheen… jij!

Hierna lezen:  Ochtendroutine: Beste Stappenplan (Tips: Goed Ochtendritueel!)

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: