Wat is normaal gedrag? Wat is de definitie van een normaal persoon? Je zou er lang over kunnen filosoferen, maar het meest schokkende is dat normaal vaak helemaal niet goed – en zelfs heel slecht is, en dat abnormaal vaak heel goed is.

Wat is de definitie van een normaal persoon?

Laten we beginnen met de vraag: wat is de definitie van normaal?

Van Dale zegt:

Normaal: Volgens de regel; = gewoon: ‘Hij is niet normaal.' Niet goed bij zijn hoofd;

Met deze definitie wordt geïmpliceerd dat ‘normaal' goed is en ‘niet normaal' slecht is. Maar is dat wel terecht? Zo nee, dan hebben we een groot probleem…

Wat is een normaal mens?

Dit is John…

wat is normaal mens

 • Om te beginnen heeft een normaal persoon een strak gezicht dat niet vrolijk de wereld in kijkt. Dit is heel normaal.
 • Een normaal persoon zingt en danst half mee als er iets feestelijks of leuks gebeurt. Dit is normaal. Toegeven aan extase is abnormaal. Als je het leven uitbundig viert, of zelfs een daadwerkelijk feestelijke gebeurtenis met volle overgave viert, ben je niet meer normaal.
 • Een normaal mens houdt zich stil, spreekt niet en zit stil. Dat moest namelijk al vanaf de basisschool. Het is dus normaal.

En een ab-normaal, of gestoord persoon? Die herken je ook makkelijk…

Dit is Glenn…

niet normaal mens

 • Die lacht continu en gunt iedereen een dikke glimlach. Daar zit een steekje bij los.
 • Die maakt grapjes op ieder moment van de dag en geniet en lacht bij ieder moment en geniet volledig van bewegingen, muziek en feestjes.
 • Die zegt wat ie vindt en gaat voor wat ie wil. Niet iedereen kan gelukkig, succesvol, miljonair en/of bekende Nederlander worden. Dit is abnormaal.

Dit is afwijkend gedrag.

Oh ja, inderdaad… Glenn werd verketterd

Aan John en Glenn is beide tijdens hun studie, middelbare school en basisschool verteld dat ze niet zo gek moeten doen en geen gekke ideeën moeten hebben. Tijdens het vak ‘statistiek' kwam er een gastdocent van een MKB-bedrijf. Aan het einde van de les werd de klas verteld over de carrièremogelijkheden bij dit bedrijf.

Hierna lezen:  Beste (Online) Marketing Boeken: Top 10 [Update 2024]

De opleidingscoördinatoren zeiden vereerd… “Zien jullie dat! Een gigantische kans! Jullie kunnen als data-analist bij het MKB werken!”

John en al zijn klasgenoten vonden dit een normale (en dus positieve) uitspraak. Glenn zag hier het positieve niet van in. Waarom is het normaal om te horen dat je de rest van je werkende leven (dat zijn 80.000 uren) achter een computerscherm gaat besteden? Hierom werd Glenn verketterd door zijn docenten.

Niet dat hij het erg vond. Hij is namelijk vrij snel miljonair geworden en heeft een 2-daagse werkweek zodat hij veel tijd met zijn familie kan besteden. Dus tsja, als iemand jou raar of psychotisch noemt, zou je eigenlijk gevleid moeten zijn.

“Wat is het verschil tussen een genie en een gek? Succes.”
– Bruce Feirstein

Het genie woont slechts 1 verdieping lager dan de waanzin.
– A. Schopenhauer

“If people did not do silly things, nothing intelligent would ever get done.”
– Ludwig Wittgenstein

“Als ik niet wist dat hij de oprichter van Google is, zou ik denken dat hij gek is.”
– Mark Hyman

Laten we inzoomen op het woordje ‘normaal'…

Denk eens aan het woordje ‘normaal'. Daar zit het woordje ‘norm' in. Vraag je nu af hoe laag en ongezond die norm is. Is normaal doen wel zo goed? Verwar ‘normaal' dus niet met ‘goed', ondanks dat de rest van de wereld dat automatisch wel doet. Normaal is niet goed, maar normaal is de norm. En de norm is erg laag. Sterker nog: de norm is arm.

Denk hier maar eens over na…

 • Het is normaal om eten en drinken vol suiker te eten. Maar is het ook goed voor je?
 • Het is normaal om te geloven dat je niet rijk zal worden. Maar is het ook goed voor je?
 • Het is normaal om niet vol extase en blijheid in het leven te staan, maar juist strak en serieus. Maar is dat wel goed voor je?
 • Het is normaal om niet volledig los te gaan als er gezongen en gedanst wordt. Maar is dat wel goed voor hoe gelukkig en vrolijk je je voelt?
 • Het is normaal om iemand te feliciteren als hij/zij een nieuwe baan heeft, maar niet als hij/zij is gaan ondernemen. Is dat wel goed?

Is normaal doen wel zo goed? We vinden het bijvoorbeeld niet zo raar om €8 of €9 te betalen voor een glas met drank, en toch aarzelen we als het om het kopen van een boek vol wijsheid gaat dat hetzelfde kost als 2 glazen drank.

Wie bepaalt wat normaal is? Dit heet sociale conditionering…

rijk worden hoe dan

Wellicht heb je het volgende woordje wel eens op de middelbare school geleerd: sociale conditionering. Wat betekent het?

Hierna lezen:  Bestaat Vrije Wil? Definitie & 10 Visies Over Vrije Wil

De samenleving waarin je woont, bepaalt wat normaal is voor die specifieke samenleving. Onderwijs speelt hier een grote rol in. Vooral omdat je van je 4e tot en met je 20e fulltime met onderwijsinstanties te maken krijgt.

Je gedachten, persoonlijkheden, doelen, voorkeuren en smaken zijn beïnvloed door de samenleving. Ze zijn niet van jou.

Ook andere bronnen waar je waarden vandaan komen, zoals de media en familie, spelen hier een rol in.

Heb je wel eens gemerkt dat de meeste Nederlandse studenten het niet zo veel kan schelen of ze nou een 5,5 hebben, terwijl buitenlandse en vooral Aziatische studenten pas tevreden zijn met een 9? Zelfs als ze een 9 hebben, gaan ze voor een herkansing om een 10 te halen. Je wordt dus beïnvloed door je omgeving.

Ook de media speelt hier een rol in. De media wil dat we over Rapper Boef praten en Twerking. Ze duwen het door  onze strot. “Alsjeblieft, domme mensen.” Zeg nee tegen deze afleidingen, namelijk jou tevreden houden met voetbal en TV zodat je niet gaat werken aan je droom om rijk te worden.

I refuse to follow the rules that society has set up to control people with low self esteem.
– Kanye West

Op welke vlakken bevind jij je momenteel in de meerderheid (de norm)?

In een aantal belangrijke gevallen in het leven wanneer je je in de meerderheid bevindt, moet je je even goed achter de oren krabben.

Alles wat populair is, is fout.
– Tim Ferris

Ik ben van plan een revolutie te starten tegen de leugen dat de meerderheid in het bezit van de waarheid zou zijn.
– Henrik Ibsen, uit ‘Een vijand van het volk' 

Twee wegen liepen uiteen in een bos, en ik nam de minder bereisde, en dat heeft het verschil gemaakt.
– Robert Frost

De massa maakt de middelbare school af, neemt een bijbaan, neemt een studie, is tevreden met een 5,5, zit op Facebook, kijkt TV, neemt een ‘pretpakket minor', speelt videogames, zit op 9 Gag en Dumpert… Ben jij ook zo? Of ben je anders?

Ga jij het leven leiden wat jij wil? Wees anders dan de massa! Doe dingen die goed voor je zijn!

Laat je niet overhalen om terug te gaan naar de norm

rijk worden niet terug gaan

Er is tegen je gelogen. Je kunt met je leven doen wat je wilt. Je hebt keuzes. Je kunt bijvoorbeeld ‘gewoon' rijk worden of 1 dag per week werken. Je zal hierdoor niet meer bij de norm horen, en je zal niet meer gewoon zijn, maar je resultaten zijn dan ook buiten(!)gewoon!

Wees niet doorsnee.

Vanaf nu weet jij: gek = normaal.

Hierna lezen:  Beste Boeken Over Rijk Worden, Geld Verdienen & Succes [Top 10]

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: