Je hebt het waarschijnlijk vaak gehoord: ‘Geld maakt niet gelukkig‘, maar wat is de betekenis van deze uitspraak eigenlijk? En klopt die uitspraak wel? Laten we de filosofie en argumenten ontdekken van zowel de mensen die vóór als tegen zijn. Lees verder…

Wat is de betekenis voor ‘geld maakt niet gelukkig'?

Volgens een aantal experts en onderzoeken uit dit artikel maakt geld niet gelukkig, maar wat wordt nou bedoeld met ‘geld maakt niet gelukkig'?

Dat betekent simpelweg: mensen met een overvloedig betaalde baan, overvloedig winstgevende onderneming of winnend loterijlot zijn gemiddeld gezien niet gelukkiger dan mensen met een modaal of ondergemiddeld inkomen. Goed, wat zijn de argumenten hiervoor?

Geld maakt niet gelukkig: de argumenten

Een logisch klinkend argument is: Als geld een sterke factor voor geluk was, dan zouden de drie rijkste mensen van de wereld – Jeff Bezos, de eigenaar van Amazon, Microsoft-oprichter Bill Gates en de investeerder Warren Buffet – in extase moeten leven en de meest gelukkige mensen op aarde zijn.

Uit een onderzoek uit 2016 van London School of Economics blijkt dat fysiek en mentaal gezond zijn en een goede relatie hebben, uiteindelijk voor geluk zorgen – en niet geld. Als iemands armoede wordt opgelost, wordt iemand slechts 5 procent blijer dan eerst. Als iemands gezondheid, relatieproblemen, angst of depressie word opgelost, wordt iemand 20 procent blijer dan eerst.

Een ander argument is: Je went aan rijkdom, luxe auto's en luxe restaurants, waardoor je net zo gelukkig – of zelfs minder gelukkig bent als iemand die gewend is aan ‘normale' auto's en restaurants. Vooral kinderen zijn kwetsbaar voor die gewenning. Kinderen van loterijwinnaars krijgen dan veel te maken met materiële zaken en hebben geen idee van de waarde van geld.

Een ander argument voor ‘geld maakt niet gelukkig' is: Wanneer je veel geld hebt, bestaat de kans dat je ook vaker aan geld gaat denken en over geld gaat praten – in verhouding tot mensen met een modale hoeveelheid geld. Mensen met veel geld moeten bijvoorbeeld nadenken over waar ze hun geld moeten stallen zodat het veilig is en niet devalueert.

Als ik niks met mijn 800.000 euro doe, en het gewoon op de bank laat, dan gaat 16.000 euro per jaar zomaar in rook op in verband met de inflatie… dus ik moet mijn andere vastgoed nu verkopen zodat ik de opbrengsten samen met die 800.000 euro in nieuw vastgoed kan stoppen. Maar… als ik mijn vastgoed nu direct moet verkopen, kan ik niet afwachten tot de hoogste bieder langskomt en loop ik misschien wel 150.000 euro mis… Kopzorgen, kopzorgen….

Mensen met een simpel huurhuis hebben die zorgen niet. Wel zo fijn, want geld is een oppervlakkig thema om je tijd en aandacht aan te besteden, in vergelijking met onderwerpen die dieper gaan, zoals familie, vriendschap en activiteiten.

Hierna lezen:  Dromen Waarmaken? Zo Komt Je Droom 100% Uit [33 Slimme Tips]

Geld maakt niet gelukkig: quotes en spreekwoorden

Ik heb nog nooit een zak geld een goal zien maken.
– Johan Cruijff

Je hoeft geen geld te bezitten om waardig te zijn.
– Gandhi

Een druppel tederheid is meer dan geld en macht.
– Boeddha

Een rijk man is vaak niet meer dan een arme donder met heel veel geld.
– Onassis

Genoeg hebben is geluk; meer dan genoeg hebben brengt ongeluk. Dat geldt voor alle dingen, vooral echter voor geld.
– Lao Tse

Je kunt voor geld een heel mooie hond kopen, maar niet het kwispelen van zijn staart.
– Josh Billings

Geld alleen heeft nog niemand rijk gemaakt.
– Seneca

Macht is het recht van de sterke, rechtvaardigheid zijn belang; Zijn kinderen kan men beter een goed geweten nalaten dan geld.
– Plato

‘Money doesn't buy happiness' of ‘Money can't buy happiness'.
– Engels equivalent voor ‘Geld maakt niet gelukkig'

Geld maakt niet gelukkig, dat heeft het met armoe gemeen.
– Simon CarmiggeltSimon Carmiggelt

Een bedrijf dat niets anders voortbrengt dan geld is een armzalige soort bedrijf.
– Henry Ford

Je bent niet echt rijk voordat je iets hebt dat geld niet kan kopen.
– Garth Brooks

Geld maakt niet gelukkig, maar…

Wellicht heb je óók deze uitspraken wel eens gehoord:

 • “Geld maakt niet gelukkig maar gelukkig heb ik geld.”
 • “Geld maakt niet gelukkig maar het helpt wel.”

Laten we eens gaan kijken wat hier de argumenten voor zijn…

Geld maakt wél gelukkig: argumenten

“Geld maakt tóch gelukkig,” hoor je ook wel eens van sommige mensen. Ook experts zeggen dit. Volgens een onderzoek onder Zweedse loterijwinnaars maakt geld wel degelijk gelukkiger. “Het onderzoek bewijst dat een hoger inkomen ervoor zorgt dat men meer tevreden is over zijn leven.”

Het belangrijkste argument is dat geld onder een bepaald drempelniveau wel sterk gelukkig maakt: het is duidelijk dat helemaal geen geld hebben of te weinig om rond te komen, erg ellendig is. Het is heel moeilijk om gelukkig te zijn als je ieder dubbeltje drie keer moet omdraaien voordat je het kunt uitgeven. Je moet een bepaalde hoeveelheid geld hebben en daarboven maakt het niets meer uit.

Geld is niet belangrijk, als het niet meer belangrijk voor je is.

Ook is het zo dat veel meeste dingen die de meerderheid denkt, doet of vindt… fout zijn. Denk aan tv kijken, snacken en scrollen op social media. Datzelfde geldt voor culturele overtuigingen als: “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.” En ja, dat geldt ook voor culturele overtuigingen over geld. Een beperkende geld-overtuiging die iedereen lijkt te hebben in de Nederlandse cultuur, is: “Geld corrupeert je. Het is slecht.” De meerderheid gelooft dit, dus krab even achter je oren…

Hierna lezen:  Engelen aanroepen? 64 tips voor contact met engelen & gidsen

Geld maakt wél gelukkig, maar daar zijn wel voorwaarden voor

Geld brengt geluk, mits het volgende in orde is:

 • Je moet met geld om kunnen gaan.
 • Geld is niet het doel, maar een middel.
 • De enige manier waarop geld gelukkig maakt is volgens Ad Kil – hoogleraar aan de Nyenrode Business Universiteit – als het ‘een deel van je dagelijkse zorgen oplost'.

Laten we voor een uitgebreider betoog kijken naar wat self made miljonair Michael Pilarczyk te zeggen heeft…

Geld of geluk… Waarom niet allebei? Geld is nodig om mooie momenten te creëren

Een van de mensen die een goed betoog kan houden over hoe geld wel gelukkig maakt, is Michael Pilarczyk. Hij heeft zelf zijn rijkdom vanuit het niks opgebouwd – verloren – en weer opnieuw opgebouwd, dus hij heeft recht van spreken.

Hij zegt dat allerlei geluk-gevende zaken van het leven, betaald worden, zoals…

 • Het bloemetje voor je ouders.
 • Het cadeautje voor je kinderen.
 • Een vakantie.
 • Een etentje.
 • Leuke dingen doen met je kinderen en je gezin.
 • Je kinderen een magische dag bezorgen door met ze naar de Efteling te gaan.
 • Al je vrienden en/of familie uitnodigen voor een tripje of ski-vakantie. Als je het geld hebt, waar je hard voor hebt gewerkt, dan geef je het graag voor dit soort momenten.

Blijf je zeuren over ‘geld maakt niet gelukkig'? Verdien dan veel geld en geef het gewoon allemaal weg

Een boodschap aan de mensen die zelf arm blijven en continu blijven roepen dat geld niet gelukkig maakt: Ervaar nou eens eerst hoe het is om veel geld te hebben en oordeel daarna pas. Als je er niet gelukkig van wordt, kun je het nog altijd weggeven.

Ga het experiment aan en vind het antwoord voor jezelf. Verdien de komende tijd veel geld en doe er goede dingen mee. Volg deze drie stappen:

Stap 1: verdien heel veel geld
Het is niet moeilijk. Zie dit artikel over rijk worden.

Stap 2: geniet van de belasting die je betaalt
Jouw belastinggeld gaat naar allerlei maatschappelijke doeleinden. Jij levert dus een grote bijdrage met al dat belastinggeld dat jij als rijk mens afdraagt.

Stap 3: geef ook de rest weg
Met meer geld kun je ook meer geven. Wat dacht je van…

 • 1.000 euro fooi aan je pizzabezorger.
 • Kleding voor een dakloze.
 • 1.000 euro voor een straatmuzikant.
 • Meer belasting, wat naar allerlei maatschappelijke doeleinden gaat.
 • 100.000 euro aan de daklozenopvang.
 • 100.000 euro aan de plaatselijke kerk.
 • 100.000 euro aan de plaatselijke voetbalvereniging.
 • 100.000 euro aan een ander goed doel zoals Unicef.

Geld is goed, kijk maar…

Is geld slecht? Niet als je het kunt uitgeven aan goede dingen:

 • Met geld kun je de medische zorg voor je ouders betalen.
 • Met geld kun je een goede opleiding voor je kinderen betalen.
 • Met geld kun je een weeshuis helpen.
Hierna lezen:  Rijk Worden? 29 Miljonair-Tips Die Gegarandeerd Werken (Zo Dus!)

Kijk eens hoeveel mensen in de shit zijn geraakt door geldproblemen. Kijk eens in wat voor ongunstige situaties mensen terecht zijn gekomen doordat ze te weinig geld hadden. Geld maakt op een aantal manieren dus degelijk gelukkig.

Wat als we het nuanceren? Je hoeft geen miljonair te zijn: heb voldoende geld voor een leuk leven

geld maakt niet gelukkig

Hoe jij met je tijd omgaat – en hoe effectief je bent – is veel belangrijker dan hoeveel geld je hebt of gaat verdienen. Zorg ervoor dat je voldoende geld hebt om een leuk leven te leiden. Daarmee ben je het meest ‘rijk' en gelukkig omdat je het daadwerkelijk kunt toepassen.

Het is moeilijk om dit hier in een paragraafje uit te leggen, dus lees meer in dit aparte artikel over effectiviteit en slim werken.

Bronnen: meer ontdekken over dit onderwerp

Gebruikte bronnen voor dit artikel:

Op jouw geluk!