Hoe krijg je meer focus, bijvoorbeeld op je werk, studie of onderneming? In dit artikel krijg je tips om meer focus te leren krijgen en te houden. Lees verder…

Wat is focus?

Wat wordt er eigenlijk bedoeld met focus? Goed nieuws: focus is erg eenvoudig. Er zijn twee populaire definities van focus.

 1. Focus betekent dat je minder (verschillende dingen) gaat doen in je leven. Je focust je hiermee op een of enkele projecten of doelen.
 2. Focus betekent ook in dat je op een kleiner niveau – bij het doen van een enkele taak – niet afgeleid wordt, bijvoorbeeld door collega’s, telefoons of social media.

Focus betekent dus kiezen. Wat doe ik wel en wat doe ik niet? Waar ga ik voor kiezen? In zekere zin heeft dit heel veel te maken met effectiviteit: de juiste dingen doen en nee zeggen tegen dingen die je niet naar je doel brengen.

Hierna lezen:  Beginnen Met Affiliate Marketing [Geld Verdienen] [Tips & Stappenplan]

Hoe krijg je meer focus? De belangrijkste tips

Laten we kijken hoe we meer focus kunnen krijgen…

Tip 1 – Kies een of enkele doelen, nooit meer dan 4

focus vergroten

Heb één groot doel in je leven, waar je iedere dag aan kunt werken. Op deze manier bouw je daadwerkelijk iets op. Ook kun je maximaal 4 grote levensgebied-doelen hebben. Bijvoorbeeld een doel voor je levensgebieden ‘familie en relatie’, ‘carrière’, ‘gezondheid’ en ‘creativiteit (hobby)’.

Er staat een bal op een voetbalveld. Lukt het jou om met één trap de bal in beide doelen van het veld te schieten?
– Michael Pilarczyk

Waar het zo vaak mis gaat bij ambitieuze mensen, is dat ze te veel willen… De reden dat er maar zo weinig mensen succesvol zijn, is omdat er maar zo weinig mensen voor één doel kiezen en daar iedere dag vol voor gaan.

De meeste mensen willen zóveel, waardoor ze iedere dag van de week iets anders doen. Hadden ze iedere dag van de week aan één en hetzelfde doel gewerkt, dan waren ze 7 keer sneller succesvol geweest. Dit is het verschil tussen de voetballer die miljonair wordt doordat hij een prof-carrière kan krijgen, en iemand zonder focus.

Focus en word goed in één ding. Sommigen lijken goed in tig dingen, maar ook die vaardigheden hebben ze één voor één opgebouwd.

Tip 2 – Kies één actie die je iedere dag gaat doen (‘The One Thing’)

Hoe was het ooit mogelijk geweest om de Chinese Muur te bouwen? Doordat een aantal mensen ervoor koos om iedere dag steeds maar weer hetzelfde te gaan doen: het neerzetten van bakstenen. Iedere dag weer!

Wat is jouw Chinese Muur? Wat kun jij iedere dag doen zodat je binnen een tot twee jaar jouw eigen Chinese Muur hebt neergezet? Met andere woorden: wat is jouw ‘one thing’?

Stel je voor wat er zou gebeuren als je gewoon ‘laser-focus’ zou hebben voor één ding? Als je oogkleppen op zou doen waardoor je niet meer afgeleid wordt, alle ruis elimineert, voor één ding kiest, de stekker uit de rest trekt en daadwerkelijk één platform kiest om uit te bouwen? En ook nog eens met een langetermijn-mindset waardoor je een heel jaar alleen maar datgene gaat doen? Dát verandert je leven!

Een heel groot probleem van onsuccesvolle mensen is dat ze ’10 things’ hebben… Maar jij niet. Kies voor 1 discipline en doe dat iedere dag. Dan ben je in een jaar succesvol. Maar te veel mensen willen én social media gaan doen, én podcasts maken, én vloggen én advertenties maken én SEO…

Hierna lezen:  Ochtendroutine: Beste Stappenplan (Tips: Goed Ochtendritueel!)

Ik snap het, je wilt verschillende inkomsten stromen opbouwen of verschillende marketingkanalen inzetten. Maar hoezo wil je dat als je nu nog niet één volwaardige hebt? Begin nou maar eens met eentje.

Kies jouw ‘one thing’ en doe dat iedere dag.

Multitasking is de grote illusie. In de samenleving van tegenwoordig is zoveel afleiding mogelijk… Blijf een jaar lang één ding doen en stel je voor wat voor grootse dingen je dan allemaal kunt bereiken.

Tip 3 – Succes is geen sprint, maar een marathon: blijf bij je keuze terwijl de rest afhaakt

meer focus

Als je iets hebt gekozen waarvan je hebt onderzocht en zeker weet dat het werkt, blijf het dan iedere dag doen tot je er succesvol mee wordt. De reden dat er zo weinig mensen de top bereiken, is dat de meeste mensen opgeven of ergens anders alweer een nieuw bloemetje hebben gevonden die ze interessant vinden.

Velen van ons zijn goede starters maar slechte afmakers. Ze hebben geen doorzettingsvermogen en ze haken af bij de dreiging van de eerste tegenslag.

Laat ze maar lekker. Niet iedereen kan succesvol worden. Jij blijft gewoon iedere dag een aantal nieuwe bakstenen neerleggen en aan het einde van het jaar staat jouw imperium er gewoon.

Laat niks of niemand jou afleiden.

Succes is geen sprint, maar een marathon: je doet een heel lange tijd maar één ding. Het heeft niks met slim zijn te maken, maar het heeft alles te maken met… blijven doorgaan met dat ene simpele ding. Blijf dus bij jouw keuze en ga er met volle overtuiging voor. Geef alles, en haal alles eruit. Zorg ervoor dat jij de langste adem hebt en als enige overeind blijft in de marathon, terwijl de anderen om je heen één voor één afhaken…

Ga niet voor meer snelheid in de dingen die je doet, maar ga voor het doen van de juiste dingen.

Tip 4 – Gebruik gerust hulpmiddelen om je brein te laten focussen

Het is niet ‘erg’ of ‘zwak’ als je van hulpmiddelen gebruik moet maken om meer te focussen. Gebruik gerust apps zoals ‘Freedom’, die alle afleidende sites blokkeren, of gooi gerust bepaalde afleidende apps van je telefoon. Je kunt niet alles op enkel wilskracht doen, want je wilskracht moet ook de tijd krijgen om zich weer op te laden.

Hierna lezen:  Betrouwbaarheid tips & uitleg (betrouwbaar persoon)

Zorg ervoor dat je tijdens je werkuren geen toegang hebt tot afleidingen zoals Facebook, Youtube en TV. Of dat je niet te bellen of te sms’en bent. Het is niet eens een gek idee om je TV uit het stopcontact te trekken, alle apps uit je smartphone te verwijderen of een hamer te pakken en je Xbox kapot te slaan. Je hebt nu zuivere werktijd en raad eens wat daarin gebeurt: ‘Shit gets done!’

 • Log uit op alle social media
 • Zet alle notificaties, geluiden en trillingen van je telefoon en je desktop uit, behalve de bel-app voor urgente telefoontjes.
 • Zet een website-blocker aan, zoals de Freedom-app.
 • Zet de internetfunctie op je telefoon standaard uit.
 • Een e-mail-app is niet nodig op je telefoon. Voor de smartphones deden we dat ook niet.
 • Stop je mobiel weg. Het liefst in een andere ruimte.
 • Spreek een geschikte voicemail in.

Richard Branson’s telefoon is nooit bij hem in de buurt.

Ook Sochicken geeft hier waardevolle tips over.

Tip 5 – Pauzeer voldoende!

Je hardwerkende verstand, discipline en wilskracht heeft soms echt wat ademruimte nodig om weer opgeladen te kunnen worden. Neem dus pauzes. Kleine pauzes, zoals even naar buiten gaan, en grote pauzes in je leven, zoals een vakantie!

Tip 6 – Schrijf je doel ook op: dit programmeert jouw onderbewuste om zich te focussen

focus krijgen

Als je doelen stelt, bijvoorbeeld voor de komende week, zorg je ervoor dat je je focus makkelijker kunt vasthouden. Als je geen concreet doel voor jezelf hebt gesteld, kun je werken aan alles wat nuttig lijkt, puur om jezelf bezig te houden.

Wanneer je werkt met een doel voor ogen. word je kritischer op de zaken waar je tijd aan besteedt. Je selecteert dan alleen die zaken die je helpen je doel te bereiken en je gaat automatisch de rest delegeren of elimineren.

Schrijf je doelen op en zie hoe je automatisch betere keuzes maakt in de taken die je oppakt. Misschien kun je één van je doelen vandaag al bereiken. Dat zou een mooi begin van de week zijn!

Hierna lezen:  POP: Persoonlijk Ontwikkelingsplan Voorbeeld & Uitleg [SMART] [Formulier]

Tip 7 – Kies één doelgroep (voor de ondernemers onder ons)

Een heel groot probleem die ik tegenkom, is dat ondernemers zóveel willen… Ze willen iedereen helpen omdat ze vanuit een schaarste-overtuiging ondernemen en op deze manier denken meer klanten te kunnen krijgen. Ze besluiten daarom meerdere doelgroepen te willen helpen, en daarmee maken ze het zichzelf juist moeilijk.

Als ik 10.000 euro te besteden heb, en ik heb te maken met stress, dan ga ik vol vertrouwen mijn 10.000 euro besteden aan een stress-coach. Dit is een coach die in zijn marketingcommunicatie aangeeft enkel mensen te helpen die met stress-problemen kampen. Ik zou een ‘alles-coach’ mijn 10.000 euro niet toevertrouwen.

Sterker nog: ik zou de stress-coach veel eenvoudiger aanbevelen aan die enkele vrienden van mij die met stress te kampen hebben. Al mijn vrienden hebben wel een probleem, waardoor ik op papier véél meer vrienden zou kunnen doorverwijzen naar de ‘alles-coach’, maar in de praktijk verwijs ik niemand door naar de alles-coach en die enkele vrienden die met stress te maken hebben, wel door naar de stress-coach.

Tip 8 – Ervaar letterlijk de kracht van focus: doe dit experiment

focus visualisatie

 1. Zet je gestrekte arm met je handpalmen naar boven op een van de schouders van iemand anders, terwijl je recht voor de ander staat.
 2. De ander mag proberen jouw arm omlaag te krijgen. Jij weerstaat dit op basis van spierkracht.
 3. Laat de ander dit nogmaals doen, maar dit keer weersta je dit terwijl je visualiseert dat er een stalen stang door je arm loopt en zelfs vastzit aan de muren.

Je hebt zojuist je focus gebruikt om sterker te worden.

Tip 9 – Zeg nee tegen alles(!) wat niet bijdraagt aan jouw onmiddellijke doelen

Heb hoge standaarden voor jezelf die je naar je doelen leiden en zeg nee tegen alles wat niet in het plaatje van die standaarden past. Verwijder alle afleidingen en onzin uit je leven.

Zeg altijd standaard nee en ga niet hard werken om andermans dromen uit te laten komen.

Het zou zelfs zo moeten zijn dat je er niet eens over na hoeft te denken om toch verleid te worden, en dat je er niet eens met jezelf over in discussie gaat.

Ik onderhandel niet met mijzelf. Ik doe gewoon wat goed voor me is. Ik heb hoge standaarden en ik ga mijn tijd niet verdoen met discussiëren met mijn ego.
– Tony Robbins

Wees keihard. Werk hard. Niet rondlummelen en bullshitten met anderen. Zorg dat jouw tijd 1.000 keer zoveel oplevert. Doen! zonder actie geen resultaat.

Hierna lezen:  Stoppen met jezelf constant vergelijken met anderen [Tips]

Tip 10 – Pas de klassieke tip van Stephen Covey toe: belangrijk > urgent

In 7 habits of highly effective people zit de klassieke tip die tegenwoordig dankbaar in het hbo- en wo- onderwezen wordt: Doe niet de dingen die urgent zijn. Doe de dingen die belangrijk zijn. Richt je (werk)leven zodanig in dat je zo min mogelijk urgente dingen voor je kiezen krijgt, want die urgente dingen onderbreken de focus van de belangrijke dingen.

Wat zijn voorbeelden van belangrijke dingen die niet urgent zijn?

 • Op persoonlijk gebied is dat quality time met je familie: dat is bijna nooit urgent maar juist heel belangrijk.
 • Op werk-gebied is dat misschien wel het plaatsen van producten in je webshop. Als je tussendoor steeds onderbroken wordt door urgente situaties waarin jouw hulp gevraagd wordt, kun je je niet focussen op die belangrijke activiteit van jouw webshop.

Tip 11 – Optimaliseer je slaap

Wie optimaal slaapt, heeft automatisch veel minder moeite met focus houden. Als je niet goed slaapt, eet en rust neemt, ben je letterlijk maar 30% van wie je kunt zijn. Dan is je brein niet verbonden met je creativiteit, intelligentie en focus.

Tip 12 – Pak uitstelgedrag aan

Lees hier meer over het aanpakken van uitstelgedrag. Je zal je via dat artikel onder andere bewuster worden van de kracht van ‘delayed gratification’ ten opzichte van ‘instant gratification’.

Tip 13 – Meten is weten: hoeveel focus heb jij nodig?

meten is weten focus

Houd in een document een week lang bij hoe je je tijd hebt ingedeeld. Houd nauwkeurig bij wat je hebt gedaan.

Aan het einde van de week pak je er kleurtjes bij.

 • Alles wat onnodig en zonde van je tijd was, kleur je rood.
 • Alles wat juist was om te doen voor je doel, maar wat discipline vereiste omdat het niet zo leuk was, kleur je paars.
 • Alles wat juist was voor je doel én leuk was, kleur je groen. Deze dingen waren positief voor jouw levenskwaliteit.
Hierna lezen:  'Ik wil niet meer studeren!' Waarom stoppen met studeren goed is...

Nu weet je je huidige situatie wat betreft focus, dus nu weet je hoeveel focus er nog bij mag.

Kies ervoor om jouw focus aan te zetten!

Als je de tips uit dit artikel toepast en als je de boodschap van onderstaand boek begrijpt, heb je in de gaten hoe je jouw focus aan of uit kunt zetten. En als je hem eenmaal aanzet, dan blijf je gaan… totdat je de top bereikt. Dat is onvermijdelijk.

Heel veel succes met het ontwikkelen van meer focus!

Meer lezen? Lees dit artikel met tips over effectiviteit. Ik weet zeker dat het je lukt om meer focus in je leven te brengen, waardoor je regelrecht op jouw mooiste doelen afstevent.

Bekijk deze bonuspagina

Er is veel te ontdekken in deze blogartikelen, maar hoe breng je het in de praktijk? En waar te beginnen? Ik heb een praktisch doe-boek voor je samengesteld waarmee je NLP stapje voor stapje in je leven verweeft. Neem hier een kijkje.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Gerelateerd: lees verder...