Hoe krijg je meer focus, bijvoorbeeld op je werk, studie of onderneming? In dit artikel krijg je tips om meer focus te leren krijgen en te houden. Lees verder…

Wat is focus?

Wat wordt er eigenlijk bedoeld met focus? Goed nieuws: focus is erg eenvoudig. Er zijn twee populaire definities van focus.

  1. Focus betekent dat je minder (verschillende dingen) gaat doen in je leven. Je focust je hiermee op een of enkele projecten of doelen.
  2. Focus betekent ook in dat je op een kleiner niveau – bij het doen van een enkele taak – niet afgeleid wordt, bijvoorbeeld door collega's, telefoons of social media.

Focus betekent dus kiezen. Wat doe ik wel en wat doe ik niet? Waar ga ik voor kiezen? In zekere zin heeft dit heel veel te maken met effectiviteit: de juiste dingen doen en nee zeggen tegen dingen die je niet naar je doel brengen.

Ga niet voor meer snelheid in de dingen die je doet, maar ga voor het doen van de juiste dingen.

Hoe krijg je meer focus? De belangrijkste tips

Laten we kijken hoe we meer focus kunnen krijgen…

Tip 1 – Kies een of enkele doelen, nooit meer dan 4

focus vergroten

Heb één groot doel in je leven, waar je iedere dag aan kunt werken. Op deze manier bouw je daadwerkelijk iets op. Ook kun je maximaal 4 grote levensgebied-doelen hebben. Bijvoorbeeld een doel voor je levensgebieden ‘familie en relatie', ‘carrière', ‘gezondheid' en ‘creativiteit (hobby)'.

Er staat een bal op een voetbalveld. Lukt het jou om met één trap de bal in beide doelen van het veld te schieten?
– Michael Pilarczyk

Waar het zo vaak mis gaat bij ambitieuze mensen, is dat ze te veel willen… De reden dat er maar zo weinig mensen succesvol zijn, is omdat er maar zo weinig mensen voor één doel kiezen en daar iedere dag vol voor gaan.

Ga geen 10 ballen in de lucht houden. Word niet 10 richtingen op getrokken. Wees niet overweldigd – wees gefocust.

De meeste mensen willen zóveel, waardoor ze iedere dag van de week iets anders doen. Hadden ze iedere dag van de week aan één en hetzelfde doel gewerkt, dan waren ze 7 keer sneller succesvol geweest. Dit is het verschil tussen de voetballer die miljonair wordt doordat hij een prof-carrière kan krijgen, en iemand zonder focus.

Focus en word goed in één ding. Sommigen lijken goed in tig dingen, maar ook die vaardigheden hebben ze één voor één opgebouwd.

Tip 2 – Kies één actie die je iedere dag gaat doen (‘The One Thing')

Hoe was het ooit mogelijk geweest om de Chinese Muur te bouwen? Doordat een aantal mensen ervoor koos om iedere dag steeds maar weer hetzelfde te gaan doen: het neerzetten van bakstenen. Iedere dag weer!

Als een imperium bestaat uit 100.000 bouwstenen, zorg er dan voor dat je structureel de juiste bouwstenen legt totdat je je eigen imperium hebt. We zijn te veel gejaagd en op zoek naar kortetermijnresultaten en afleidingen, maar we bouwen niks op.
– Eelco de Boer

Wat is jouw Chinese Muur? Wat kun jij iedere dag doen zodat je binnen een tot twee jaar jouw eigen Chinese Muur hebt neergezet? Met andere woorden: wat is jouw ‘one thing'?

Stel je voor wat er zou gebeuren als je gewoon ‘laser-focus' zou hebben voor één ding? Als je oogkleppen op zou doen waardoor je niet meer afgeleid wordt, alle ruis elimineert, voor één ding kiest, de stekker uit de rest trekt en daadwerkelijk één platform kiest om uit te bouwen? En ook nog eens met een langetermijn-mindset waardoor je een heel jaar alleen maar datgene gaat doen? Dát verandert je leven!

Een heel groot probleem van onsuccesvolle mensen is dat ze '10 things' hebben… Maar jij niet. Kies voor 1 discipline en doe dat iedere dag. Dan ben je in een jaar succesvol. Maar te veel ondernemers willen én social media gaan doen, én podcasts maken, én vloggen én advertenties maken én SEO…

Kies maximaal twee prioriteiten voor een week.

Ik snap het, je wilt verschillende inkomsten stromen opbouwen of verschillende marketingkanalen inzetten. Maar hoezo wil je dat als je nu nog niet één volwaardige hebt? Begin nou maar eens met eentje.

Kies jouw ‘one thing' en doe dat iedere dag.

Multitasking is de grote illusie: Volgens wetenschappelijk onderzoek van Stanford zorgt multitasken voor een lagere aandachtspanne en geheugencapaciteit. In de samenleving van tegenwoordig is zoveel afleiding mogelijk… Blijf een jaar lang één ding doen en stel je voor wat voor grootse dingen je dan allemaal kunt bereiken.

Steve Jobs was net zo trots op de projecten die hij niet gestart had als de projecten doe hij wel startte.

Kortom: Channel en alloceer al je discipline om een gewoonte te maken van één ding. En daarna pas één ander ding. Als je alles wilt hebben, zal je niks krijgen. Kies dat ene wat je wilt en geniet ervan.

Tip 3 – Succes is geen sprint, maar een marathon: blijf bij je keuze terwijl de rest afhaakt

meer focus

Als je iets hebt gekozen waarvan je hebt onderzocht en zeker weet dat het werkt, blijf het dan iedere dag doen tot je er succesvol mee wordt. De reden dat er zo weinig mensen de top bereiken, is dat de meeste mensen opgeven of ergens anders alweer een nieuw bloemetje hebben gevonden die ze interessant vinden.

Velen van ons zijn goede starters maar slechte afmakers. Ze hebben geen doorzettingsvermogen en ze haken af bij de dreiging van de eerste tegenslag.

Laat ze maar lekker. Niet iedereen kan succesvol worden. Jij blijft gewoon iedere dag een aantal nieuwe bakstenen neerleggen en aan het einde van het jaar staat jouw imperium er gewoon.

Laat niks of niemand jou afleiden.

Succes is geen sprint, maar een marathon: je doet een heel lange tijd maar één ding. Het heeft niks met slim zijn te maken, maar het heeft alles te maken met… blijven doorgaan met dat ene simpele ding. Blijf dus bij jouw keuze en ga er met volle overtuiging voor.

Blijf in het zadel.

Geef alles, en haal alles eruit. Zorg ervoor dat jij de langste adem hebt en als enige overeind blijft in de marathon, terwijl de anderen om je heen één voor één afhaken…

Een opgever wint nooit en een winnaar geeft nooit op.
– Napoleon Hill

Je moet altijd zorgen dat je een doelpunt meer scoort als de tegenstander.
– Johan Cruijff over het principe ‘wie het langste volhoudt…'

Tip 4 – Gebruik gerust hulpmiddelen om je brein te laten focussen

Het is niet ‘erg' of ‘zwak' als je van hulpmiddelen gebruik moet maken om meer te focussen. Gebruik gerust apps zoals ‘Freedom', die alle afleidende sites blokkeren, of gooi gerust bepaalde afleidende apps van je telefoon. Je kunt niet alles op enkel wilskracht doen, want je wilskracht moet ook de tijd krijgen om zich weer op te laden.

Zorg ervoor dat je tijdens je werkuren geen toegang hebt tot afleidingen zoals Facebook, Youtube en TV. Of dat je niet te bellen of te sms'en bent. Het is niet eens een gek idee om je TV uit het stopcontact te trekken, alle apps uit je smartphone te verwijderen of een hamer te pakken en je Xbox kapot te slaan. Je hebt nu zuivere werktijd en raad eens wat daarin gebeurt: ‘Shit gets done!'

  • Log uit op alle social media
  • Zet alle notificaties, geluiden en trillingen van je telefoon en je desktop uit, behalve de bel-app voor urgente telefoontjes.
  • Zet een website-blocker aan, zoals de Freedom-app.
  • Zet de internetfunctie op je telefoon standaard uit.
  • Een e-mail-app is niet nodig op je telefoon. Voor de smartphones deden we dat ook niet.
  • Stop je mobiel weg. Het liefst in een andere ruimte.
  • Spreek een geschikte voicemail in.
  • Zet klassieke muziek op. Hersenanimaties hebben het effect hiervan op onze focus bewezen.
  • Gebruik de kracht van de ochtend: eet je Kikker in de ochtend. Dan heb je de meeste mentale kracht. In de avond kun je beter fysieke of ontspannende dingen doen.

Richard Branson's telefoon is nooit bij hem in de buurt. We zitten namelijk zo'n 5 uur per dag aan onze smartphone en/of social media en/of tv. Dat zijn 76 volledige dagen per jaar. Als het aan mij ligt, is dat niks anders dan het verspillen van je leven.

Ook Sochicken geeft hier waardevolle tips over. Doorzoek de website sochicken.nl eens op ‘focus' en '17 dingen die ik schrapte voor meer innerlijke rust'.

Tip 5 – Houd je telefoon uit je buurt

telefoon wegdoen focus

Wil je echt meer focus? We gaan iets rigoureus anders doen: schakel alle notificaties nu uit. Computer, laptop, smartphone, tablet, smartwatch… Zorg dat je geen geluid, getril of geknipper meer ervaart – met uitzondering van privé-sms'jes, telefoontjes en privé-Whatsapp'jes.

Het is een grote illusie dat we ze nodig hebben. We hebben voor het notificatie-tijdperk geen slechter leven gehad. Wel een minder afgeleid leven.

Tech-bedrijven weten dat jouw aandacht geld waard is. Hoe vaker en langer jij hun apps gebruikt, hoe meer (advertentie)inkomsten ze krijgen. Maar dit is wel jouw leven waar het over gaat. Jij gebruikt de apparaten, niet andersom.

Wees zo weinig mogelijk op het internet. Het kost je over het algemeen alleen maar tijd en energie. Connect door te disconnecten. De belangrijkste dingen voor jou spelen zich waarschijnlijk niet af op het internet.
– Eelco de Boer

Zet die hele e-mail-app desnoods van je telefoon, of zet op zijn minst alle notificaties uit. Je hoeft je mail maar een paar keer per week te checken. Vanuit je computer.

Mail checken in de ochtend? Doe dat nooit meer. Je geeft je leven weg als je dat doet. Mailtjes zijn allemaal andermans prioriteiten. Allemaal. Als je dat in de ochtend direct leest, leef je letterlijk door en voor anderen. bovendien is het een gevoel van afleiding. Begin je ochtend zonder, zodat je doet wat jij wilt.

Goed, je past deze tips doe. Wat doe je voortaan als je vriend naar het toilet gaat en jij alleen in het restaurant blijft? Waarschijnlijk gaat je hand nog steeds automatisch naar je telefoon, alleen deze keer merk je op dat de prikkelende apps verdwenen zijn en je nog enkel een functioneel apparaat in je handen hebt. Je wordt eraan herinnerd om met meer aandacht te leven, doet je telefoon weer weg, merkt je ademhaling op, komt tot rust en geniet van het mindful momentje.

Echt belangrijke mensen zijn niet constant bereikbaar. Notificaties zijn voor mensen die in schaarste leven en niet daadwerkelijk populair zijn. Als je echt populair was, zou je alle notificaties uit zetten omdat je anders gek zou worden.

Tip 6 – Pauzeer, mediteer en beweeg voldoende!

Je hardwerkende verstand, discipline en wilskracht heeft soms echt wat ademruimte nodig om weer opgeladen te kunnen worden. Blijf dus niet alleen maar werken. Neem pauzes. Volgens een onderzoek onder 84 testsubjecten kon de groep die een paar keer pauze nam, een taak op de computer veel beter uitvoeren dan de groep die geen enkele pauze nam.

Het gaat om kleine pauzes, zoals even naar buiten gaan of een dutje doen, en op zijn tijd is het ook belangrijk om grote pauzes te nemen in je leven, zoals een vakantie!

Wat kleine pauzes betreft: dit betekent niet dat je je telefoon moet gaan pakken om te gaan scrollen. Nee, gewoon niks doen, zoals in een meditatie. Wetenschappelijk onderzoek uit 2011 wijst uit dat mensen die dagelijks mediteren, minder snel afdwalen met hun gedachten.

En ja, even sporten in de middagpauze telt ook als effectieve pauze! Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk bewezen dat je dankzij het sporten een soort proteïne aanmaakt in je brein dat jouw vermogen verbetert om te kunnen focussen.

Tip 7 – Schrijf je doel ook op: dit programmeert jouw onderbewuste om zich te focussen

focus krijgen

Als je doelen stelt, bijvoorbeeld voor de komende week, zorg je ervoor dat je je focus makkelijker kunt vasthouden. Als je geen concreet doel voor jezelf hebt gesteld, kun je werken aan alles wat nuttig lijkt, puur om jezelf bezig te houden.

Wanneer je werkt met een doel voor ogen. word je kritischer op de zaken waar je tijd aan besteedt. Je selecteert dan alleen die zaken die je helpen je doel te bereiken en je gaat automatisch de rest delegeren of elimineren.

Schrijf je doelen op en zie hoe je automatisch betere keuzes maakt in de taken die je oppakt. Misschien kun je één van je doelen vandaag al bereiken. Dat zou een mooi begin van de week zijn!

Tip 8 – Kies één doelgroep (voor de ondernemers onder ons)

Een heel groot probleem die ik tegenkom, is dat ondernemers zóveel willen… Ze willen iedereen helpen omdat ze vanuit een schaarste-overtuiging ondernemen en op deze manier denken meer klanten te kunnen krijgen. Ze besluiten daarom meerdere doelgroepen te willen helpen, en daarmee maken ze het zichzelf juist moeilijk.

Als ik 10.000 euro te besteden heb, en ik heb te maken met stress, dan ga ik vol vertrouwen mijn 10.000 euro besteden aan een stress-coach. Dit is een coach die in zijn marketingcommunicatie aangeeft enkel mensen te helpen die met stress-problemen kampen. Ik zou een ‘alles-coach' mijn 10.000 euro niet toevertrouwen.

Sterker nog: ik zou de stress-coach veel eenvoudiger aanbevelen aan die enkele vrienden van mij die met stress te kampen hebben. Al mijn vrienden hebben wel een probleem, waardoor ik op papier véél meer vrienden zou kunnen doorverwijzen naar de ‘alles-coach', maar in de praktijk verwijs ik niemand door naar de alles-coach en die enkele vrienden die met stress te maken hebben, wel door naar de stress-coach.

Tip 9 – Ervaar letterlijk de kracht van focus: doe dit experiment

focus visualisatie

  1. Zet je gestrekte arm met je handpalmen naar boven op een van de schouders van iemand anders, terwijl je recht voor de ander staat.
  2. De ander mag proberen jouw arm omlaag te krijgen. Jij weerstaat dit op basis van spierkracht.
  3. Laat de ander dit nogmaals doen, maar dit keer weersta je dit terwijl je visualiseert dat er een stalen stang door je arm loopt en zelfs vastzit aan de muren.

Je hebt zojuist je focus gebruikt om sterker te worden.

Tip 10 – Zeg nee tegen alles(!) wat niet bijdraagt aan jouw onmiddellijke doelen

Heb hoge standaarden voor jezelf die je naar je doelen leiden en zeg nee tegen alles wat niet in het plaatje van die standaarden past. Verwijder alle afleidingen en onzin uit je leven.

Zeg altijd standaard nee en ga niet hard werken om andermans dromen uit te laten komen.

Het zou zelfs zo moeten zijn dat je er niet eens over na hoeft te denken om toch verleid te worden, en dat je er niet eens met jezelf over in discussie gaat.

Ik onderhandel niet met mijzelf. Ik doe gewoon wat goed voor me is. Ik heb hoge standaarden en ik ga mijn tijd niet verdoen met discussiëren met mijn ego.
– Tony Robbins

Wees keihard. Werk hard. Niet rondlummelen en bullshitten met anderen. Zorg dat jouw tijd 1.000 keer zoveel oplevert. Doen! zonder actie geen resultaat.

Je mist niks als je geen advertenties meer kijkt. Het maakt je leven niet slechter. Het maakt het zelfs beter en minder materialistisch.

Tip 11 – Pas de klassieke tip van Stephen Covey toe: belangrijk > urgent

In 7 habits of highly effective people zit de klassieke tip die tegenwoordig dankbaar in het hbo- en wo- onderwezen wordt: Doe niet de dingen die urgent zijn. Doe de dingen die belangrijk zijn. Dit staat ook wel bekend als de Eisenhower-Matrix. Richt je (werk)leven zodanig in dat je zo min mogelijk urgente dingen voor je kiezen krijgt, want die urgente dingen onderbreken de focus van de belangrijke dingen.

Pas de Eisenhower-Matrix toe:
The urgent ones are never important.
The important ones are never urgent.

Wat zijn voorbeelden van belangrijke dingen die niet urgent zijn?

  • Op persoonlijk gebied is dat quality time met je familie: dat is bijna nooit urgent maar juist heel belangrijk.
  • Op werk-gebied is dat misschien wel het plaatsen van producten in je webshop. Als je tussendoor steeds onderbroken wordt door urgente situaties waarin jouw hulp gevraagd wordt, kun je je niet focussen op die belangrijke activiteit van jouw webshop.

Onderaan dit artikel over de logische niveaus vind je een mooie oefening over de kracht van wat echt belangrijk is. Vul voor jezelf jouw logische niveaus in, schrijf ze op papier, plaats ze op de grond, ga op ieder niveau staan en loop naar je missie terwijl je steeds je gevoel verbindt met ieder niveau. Dan laat je de bullshit vanzelf weg.

Tip 12 – Optimaliseer je slaap

Slaap. Dit is de meest productieve tool die er maar is. Wie optimaal slaapt, heeft automatisch veel minder moeite met focus houden. Dit is meermaals wetenschappelijk aangetoond.

Als je niet goed slaapt, eet en rust neemt, ben je letterlijk maar 30% van wie je kunt zijn. Dan is je brein niet verbonden met je creativiteit, intelligentie en focus.

Slaap in de nacht en leef overdag. Volg het natuurlijke ritme. Hoe meer donkere uren, des te meer donkere energie. Des te meer lichte uren, des te meer lichte energie.
– Eelco de Boer

Tip 13 – Pak uitstelgedrag aan

Lees hier meer over het aanpakken van uitstelgedrag. Je zal je via dat artikel onder andere bewuster worden van de kracht van ‘delayed gratification' ten opzichte van ‘instant gratification'.

Tip 14 – Meten is weten: hoeveel focus heb jij nodig?

meten is weten focus

Houd in een document een week lang bij hoe je je tijd hebt ingedeeld. Houd nauwkeurig bij wat je hebt gedaan.

Aan het einde van de week pak je er kleurtjes bij.

  • Alles wat onnodig en zonde van je tijd was, kleur je rood.
  • Alles wat juist was om te doen voor je doel, maar wat discipline vereiste omdat het niet zo leuk was, kleur je paars.
  • Alles wat juist was voor je doel én leuk was, kleur je groen. Deze dingen waren positief voor jouw levenskwaliteit.

Nu weet je je huidige situatie wat betreft focus, dus nu weet je hoeveel focus er nog bij mag.

Tip 15 – Doe niet minder, maar heb structuur

Doe niet minder. Je hoeft niet ‘rustig aan' te doen. Wat je eigenlijk nodig hebt, is structuur. Heb een agenda en ga daadwerkelijk doen wat in je agenda staat. Je agenda is heilig. Het is het contract met jezelf: wat erin staat, ga je doen.

Ga als een pitbull voor je (werk)planning liggen.
– Rick Pastoor, in zijn boek “Grip”

Houd ook een wekelijkse review: even vooruit en terug kijken. Dit kan ook samen met een buddy waarmee je dit wekelijks samen doet. Zo hoef je je tijdens je week minder zorgen te maken.

Naast je week-reviews raden we je ook aan om grip op je jaar te krijgen met een jaarplan – uiteraard met maximaal twee of drie topprioriteiten. Laat je grote jaardoelen het doelgerichte fundament zijn van jouw weekplanning.

Kies ervoor om jouw focus aan te zetten!

Als je de tips uit dit artikel toepast en als je de boodschap van onderstaand boek begrijpt, heb je in de gaten hoe je jouw focus aan of uit kunt zetten. En als je hem eenmaal aanzet, dan blijf je gaan… totdat je de top bereikt. Dat is onvermijdelijk.

Lees verder over effectiviteit én heel veel succes met het ontwikkelen van meer focus!

Meer lezen? Lees dit artikel met tips over effectiviteit: ga niet voor meer snelheid in de dingen die je doet, maar ga voor het doen van de juiste dingen.

Ik heb een vreselijke hekel aan iemand die beweegt, maar niet weet waar naartoe.
– Johan Cruijff

Het meeste wat we doen is simpelweg bezigheidstherapie. Ook al denken we van niet.
– Eelco de Boer

Ik weet zeker dat het je lukt om meer focus in je leven te brengen, waardoor je regelrecht op jouw mooiste doelen afstevent.