Ben je een student? Denk je erover om niet meer te studeren? Je wordt in ieder geval op dit moment opgelicht. Hoe dat precies zit? Lees deze ‘rant' over stoppen met studeren…

Weet je wat ‘overhead' betekent? Overhead is de inkomstenbron van jouw opleider

Om de vraag te kunnen beantwoorden waarom het goed is om te stoppen met studeren, moeten we het woordje ‘overhead' snappen. Dus ‘overhead', wat is dat? Mijnwoordenboek.nl geeft een vertaling vanuit het Engels:

EN: overhead sector NL: niet produktief personeel

Laten we nu de definitie van Wikipedia erbij pakken:

Overhead (bedrijfskunde) De overhead of vaste lasten is het deel van een budget dat een organisatie aan de eigen organisatie besteedt. Het is een maat voor de efficiëntie van een organisatie. Geld dat een organisatie aan zichzelf besteedt, komt niet ten goede aan de doelen van deze organisatie.

Oké! En voor de volledigheid nog de definitie van het woordenboek:

De overhead zelfst.naamw. (m.) Uitspraak:   [‘ovərhɛ:t] bedrijfskosten die niet direct met de productie te maken hebben.

Nu we weten wat overhead betekent, vraag je je misschien af: waarom is overhead de inkomstenbron van mijn opleider? Dat ligt zo: studeren kan in principe gewoon zonder hogeschool of universiteit. Je hebt enkel een bibliotheek-abonnement, je telefoon of een computer nodig.

Waarom bestaan hogescholen en universiteiten? Om geld te kunnen besteden aan overhead…

Toch moeten er hogescholen en universiteiten bestaan, maar waarom zou je daar naartoe gaan als je ook gewoon met een internetverbinding toegang hebt tot alle kennis en tools van de wereld?

Het antwoord ligt in de overhead: je gaat voor tienduizenden euro's instellingsgeld (en wij in Nederland zijn een van de weinigen die daarvan maar 2.000 collegegeld zelf van hoeven te betalen) naar een studie zodat er complete systemen met papierwerk, inschrijvingsprocedures en meer overhead kunnen draaien.

Je leert er vervolgens hetzelfde als wat je zelf had kunnen leren, maar dan in moeilijkere kantoortaal en jeukwoorden.

Al je informatie staat online. Sterker nog: ieder stukje informatie wat je ooit nodig hebt.

Het is een verdienmodel, niets meer en niets minder. Sociale wetenschappen zijn goedkoop, je hebt er weinig materiaal en geen dure laboratoria voor nodig. De universiteit krijgt er wel per neus evenveel geld voor van overheidswege. Niet die 2.000 collegegeld maar 10.000 tot 20.000 per jaar per student van de overheid.

Waarom moeten hogescholen en universiteiten bestaan?

hbo slecht

Misschien is de samenleving er door de jaren heen in geslaagd je de overtuiging mee te geven dat je in het leven niet kunt slagen zonder een diploma. En die kun je behalen bij een universiteit of hogeschool. Dit geeft bestaansrecht aan de universiteiten. Waarom moet je betalen voor iets wat je ook gratis kunt doen, en waar je dan ook nog eens een lading overhead bij koopt?

Ze moeten bestaan zodat er brave burgers van de samenleving geproduceerd kunnen worden. Hier is trouwens niks comploterigs aan. Het is algemeen bekend. Dit heet sociale conditionering: tijdens de 8 jaar van de basisschool, 6 jaar van de middelbare school en 4 jaar van je studie, kunnen allerlei overtuigingen en waarden in je geprogrammeerd worden… die niet bepaald gericht zijn op vrijheid.

Het schoolsysteem is er om je op te voeden tot volgzame schaap, zodat je niet weerbaar bent en ze over je gezicht en nek kunnen lopen zonder weerstand. Je haalt betere cijfers als je een betere volger bent.

Het valt niet te ontkennen. Grote terugkerende lessen zijn: stil zijn, geen vragen stellen, niet bewegen… want anders ga je straks nog daadwerkelijk een positieve wezenlijke verandering in de wereld brengen. Bill Gates, Steve Jobs, Mark Zuckerberg… Stuk voor stuk hebben de mensen die daadwerkelijk een gigantisch verschil in de wereld kunnen brengen, ingezien dat ze weg moesten wezen uit de universiteit. Ze wisten dat er in ieder geval wezenlijke zaken ontbreken in die 18 onderwijsjaren.

Het meest wezenlijke wordt ons niet geleerd op de basisschool, middelbare school en universiteit: gelukkig zijn.

Ik ga bijna zover om te zeggen dat universiteiten griezelige, neo-linkse propaganda-instituten zijn, maar wil je een hard, exact vak studeren, dan merk je in de eerste weken zelf al het volstrekt wereldvreemde, totaal onlogische politieke discours van docenten en overhead-collega's op. Is het eng? Ergens wel. Laat je een sprankje levensvreugde, vrijheid of een afwijkende mening zien, dan word je verketterd, uitgelachen en buiten de orde geplaatst.

Op het hbo kun je de dictatuur in het lelijke smoelwerk aanschouwen en wel in al zijn facetten, óf ervoor kiezen om te stoppen. Gelukkig zijn de tijden sterk aan het veranderen en is de jonge generatie véél beter geïnformeerd en neemt de macht van het hbo- of wo-papiertje af. Al tijdens mijn studie zag ik medestudenten – met nog één jaar te gaan – stoppen om de meest succesvolle verkopers en professionals van de regio te worden. Het establishment schijt inmiddels 72  kleuren stront van angst voor wat er komen gaat. En terecht…

De ‘student front office'… Je wekelijkse botsing op de bureaucratie

omslacht hbo

De student front office is dé plek waar je om hulp kunt vragen voor, jawel, allerlei overhead-zaken. Meteen al geeft het toontje waarmee ze je aanspreken al weinig hoop: het is altijd in vertrouwd mineur, alsof er altijd een probleem is. En dat probleem gaat er ook komen, ook al kwam je aangelopen zonder probleem.

Je hebt een heel simpele vraag. Je hebt een handtekening nodig of iets anders kleins. En terwijl je ernaartoe loopt, heb je eigenlijk al een beetje het gevoel dat je vraag niet opgelost gaat worden. En ja hoor: ‘Helaas is artikel 4.12a lid 5, sub b. van de FHW niet bijgevoegd.' Dat moet je bij een andere overhead-commissie regelen, inleveren of aanvragen. Je went er op een gegeven moment aan: je ging naar de student front office toe in de veronderstelling dat je geen probleem had, en zij maken er vervolgens een probleem van.

Goed, je krijgt het e-mailadres [email protected] Gelukkig, je zit in het systeem. Je fixt het, levert het in en ontvangt weer een afwijzingsmail. Lichtpuntje: nog wel een mogelijkheid voor een reactie! Maar het is dan weer bij alle studenten bekend dat dit een jaartje of 8 kan duren voor ik “artikel 4.12a lid 5, sub b. van de FHW, van de examencommissie FHMM, FEHT, FHB, FHFM, per 1 september 2014” (mijn derde studiejaar) kan bijvoegen.

Al je voornemens om je als brave student te gedragen, worden nu wel heel moeilijk om na te leven.

Het is geen ‘gewone overhead', maar pure omslacht. Bijeenkomsten en informatie over regels, internet-portalen, competentieboekjes en meer papierwerk wat niet echt met het leren van commerciële economie te maken heeft… Dit allemaal doornemen duurt twee al dagen. En de randzaken rondom je afstudeerscriptie doornemen? Twee weken.

Even iets over zombies: wij veranderden erin

studeren slecht

Het klaslokaal… Wanneer er een presentatie gegeven moet worden, staan de hbo-ers voor de klas. Ze spreken in hun eerste jaar al als echte volleerde beleidsmakers met prachtige kantoortaal en jeukwoorden. Articuleren, lachen en wakker de groep inkijken zit er niet in, want anders ben je geen zombie meer. En dat is niet normaal (maar hoe laag is de norm?). Ze worden vastgehouden door een onzichtbare kracht (onder andere sociale conditionering), zodat ze zich niet vrij kunnen uiten.

Ik zal je vertellen hoe ik over school denk: het is tijdverspilling. Een stel mensen die elkaar tegen het lijf lopen, een man aan de voorkant die zegt: “2 + 2” en de mensen achterin zeggen: “4”. Dan gaat de bel en ze geven je een pakje melk en een stuk papier waarop staat dat je naar de WC gaat ofzo. Ik bedoel, het is geen plek voor slimme mensen. Ik weet dat dat geen populaire mening is, maar dat is mijn 'two cents' over dit onderwerp.
– Rick van Rick & Morty

Als je door het gebouw van een hogeschool loopt, zie je de gemiddelde hbo-er. Zijn creativiteit is al jaren geleden de kop in gedrukt toen zijn eerste rapportage over de DESTEP-factoren van Nederland geen ruimte liet voor eigen inbreng. Er is dan ook geen oprechte lach waar te nemen op zijn gezicht. Alle spontaniteit is er systematisch uit gezogen. Dat is het resultaat van jarenlang stil moeten zitten en alles heel serieus nemen, want voor geluk was al die jaren geen plek in het onderwijs.

In de studies wordt veel te veel geluld: er worden te veel praatberoepen gecreëerd. We hebben veel te veel praters en te weinig handjes. Gewoon doen! Niet lullen maar poetsen. Van een handje kan je altijd nog een prater maken. Maar een prater kan geen handje meer worden. En wat leren we op scholen? Praatberoepen. Praten, praten en lullen.

Als je tegen al die praters allemaal zegt: ‘Ga maar een maand op vakantie', dan draait de economie gewoon door, maar de mensen met de handjes, de mensen achter de balie… Als je hetzelfde tegen hen allemaal zegt, dan gaat de hele economie plat. En al die adviesbureaus verdienen veel meer, dat verschil is te groot.

– Henny de Most, bekende ondernemer

Je wordt opgelicht… je kunt dat stoppen door te stoppen met studeren

oplichting hbo

Ben je al afgestudeerd? Dan heb je het monster al in de ogen kunnen kijken. Studeer je nog? Misschien zie je het nog niet vandaag of morgen, maar ooit zal je het zien.  Je wordt diep in de schulden gestoken om dingen te leren die je nooit zal gebruiken.

Je verspilt 4 jaren van je leven om vervolgens een rotbaan bij het MKB aangesmeerd te krijgen als data-analyst. Je moet soms meer dan 100 euro betalen voor een tekstboek van 7 euro. Je wordt de les geleerd door leraren die nooit hebben gedaan waarover ze lesgeven.

Het gemiddelde inkomen van de afgelopen 40 jaar is met 5x gestegen, terwijl de studiekosten 18x zijn gestegen. Je spendeert duizenden euro's om door een tunnel van omslacht, overhead en informatie geleid te worden om dingen te leren die je nooit gaat gebruiken, enkel om een stukje papier te krijgen.

Een werktuigbouwkundige vertelde me ooit dat hij in zijn eerste 30 werkdagen meer had geleerd in zijn vijf jaren op de universiteit. Wat vertelt dit jou over dit systeem? Na die 5 jaar heb je niks – maar zit je wel in heel veel schuld, terwijl je in 5 jaar ook 10.000 uren had kunnen steken in je passie. Is het tennis? Piano spelen? Architectuur? Keeper worden? Malcolm Gladwell bewees dat als je 10.000 uur aan zoiets besteedt, je aan het einde miljonair bent omdat je tegen die tijd op topniveau zit.

Je bent vier jaar lang ieder uur van de week met die studie bezig. En vervolgens heb je daardoor meer kans om een baan te krijgen waarbij je 40 uur per week van je tijd moet inruilen voor een gemiddeld salaris van 2500. Je houdt aan het einde van de maand eigenlijk niks over nadat je gegeten hebt en de huur betaald hebt, dus je werkt gratis.

Moet je nagaan wat je met die tijd kunt als je het gebruikt om echt iets op te bouwen.

Inderdaad, scholen zijn niet nodig voor succes

Een opleiding heb je niet nodig om de baan te krijgen die je écht wilt. De enige uitzonderingen zijn: als je dokter of advocaat wilt worden. Dan moet je wel een universitaire graad hebben.

Er is meer dan een universitaire graad nodig om iemand tot een ontwikkeld mens te maken.

De meeste mensen hebben hun leven niet in orde en niet goed uitgedacht. Ze zijn gewoon onderdeel van het systeem. 98% van de mensen heeft bijvoorbeeld geen doel en volgt het pad dat de samenleving voor ze uitgestippeld heeft.

Als je ouders werknemers zijn, zullen ze je waarschijnlijk meegeven dat je mee moet doen met de rest en dat je moet werken tot je 68e. En dat iedere andere manier van leven een utopie is. Die is een giftige les om mee te krijgen.

Er is echter een andere manier dan de manier die jou verteld wordt. Misschien heb je ouders die ondernemer zijn, dan is de kans al wat groter dat je wel een andere levenshouding hebt meegekregen.

Praktische, wezenlijke zaken voor het leven worden je niet geleerd op scholen

Zelfs als we het verhaal over ‘hoe word je gelukkig' weghalen, blijven er talloze praktische levenslessen liggen die je niet geleerd krijgt in je hele educatie-loopbaan. Het is verplicht dat je geld betaalt om lessen te volgen over vierkantsvergelijkingen en andere dingen die je nooit gaat gebruiken, terwijl je ook essentiële dingen had kunnen leren over het huwelijk of het doen van je belastingen. En nogmaals: om nog maar te zwijgen over hoe je gelukkig wordt.

We leren op school niet wie we zijn, we leren niks over geluk en niks over vreugde.

Naast voeding en beweging wordt jou natuurlijk ook niks geleerd over persoonlijke financiën. Want anders leveren ze natuurlijk geen werkende bevolking meer af. Als jij kennis zou krijgen van het feit dat jij nooit meer hoeft te werken als je bepaalde financiële principes zou leren en toepassen, dan zakt de hele infrastructuur van ons land in elkaar. Daarom mag je dat niet leren. Ergens wel logisch.

Maar zijn er dan ook voorbeelden van hbo-zombies?

Zeker! Daarvoor moet je gewoon een hbo-opleiding binnenlopen. Maar gelukkig hebben we ook Dumpert. Zij hebben twee afleveringen gemaakt van Dumpert-Daten, waarbij typische hbo-studenten uitgenodigd werden.

Het resultaat van een paar jaar hbo? Vooral geen eigen mening vormen, alles ‘wel leuk' vinden en vooral niet te enthousiast worden. Zie hier de norm:

‘Ik ga stoppen met studeren, maar wat nu?'

Het antwoord is ondernemen. Het zijn echt de ondernemers die de wereld op een positieve manier aan het veranderen zijn.

Tegenwoordig kan een kind uit een derdewereldland over meer informatie beschikken dan de president… Google is niet gemaakt door de regering, maar door ondernemers. Het was niet de regering die Facebook of Skype heeft opgericht.

Het is nog nooit zo gemakkelijk geweest om jezelf opnieuw op te leiden, gratis via bijvoorbeeld YouTube of Wikipedia. En opnieuw: ook deze dingen heeft de overheid niet gemaakt.

Of denk aan schoon drinkwater op heel de wereld. Ook dit wordt langzaam bereikt door ondernemers. Veel wereldproblemen zullen de komende decennia opgelost worden dankzij de inspanningen van slimme ondernemers.

Nawoord: dit was een ‘rant' over stoppen met studeren

Voorop staat dat het heel goed is om te studeren, al is het maar om te kunnen ervaren hoe het niet hoort, zodat je daarna kut kiezen om vrij te leven. Neem dit betoog vooral niet te serieus en geniet van deze rant over studeren.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: