Wat is de Wim Hof Methode precies? Hoe gaat deze in z'n werk, wat zijn de stappen en waar is het op gebaseerd? Lees verder voor alle info…

De Wim hof methode: alles over deze bijzondere methode

Wat is nu eigenlijk de Wim Hof methode? De methode kan worden gedefinieerd als een heel simpele, maar effectieve methode om gezonder, sterker en gelukkiger te worden. Dat klinkt natuurlijk allemaal erg positief, maar hoe wordt dit precies gedaan? Dat leer je in deze blog, die dieper ingaat op de methode en de toepassing ervan in de 21ste eeuw en de moderne wereld.

De Wim Hof Methode draait om het terugkeren naar de natuur

Door de eeuwen heen is de band van de mens met de wereld drastisch veranderd. Onze manier van leven heeft ons bijna volledig afgesloten van de natuurlijke omgeving. Dat heeft ertoe geleid dat we niet langer in contact staan met de survival mechanismen die nog altijd in ons aanwezig zijn. De Wim Hof methode, gemaakt en geschreven door Wim Hof in hoogst eigen persoon, is een effectieve manier om de dieper liggende psychologische processen te hanteren.

Band met elkaar en de wereld herstellen

De Wim Hof methode heeft alles te maken met het herstellen van de band met de wereld om ons heen, met anderen en – niet te vergeten – met onszelf. Om dit te realiseren, wordt er gebruik gemaakt van drie kernprincipes, die ook wel ‘steunpilaren’ worden genoemd:

  • Ademen
  • Kou therapie
  • Toewijding.

De drie steunpilaren van de Wim Hof Methode

Laten we naar deze steunpilaren kijken:

Ademen (“Breathing”)

De eerste pilaar van de Wim Hof methode is ademhalen. Ademhalen doen we altijd, ook al zijn we ons daar het grootste gedeelte van de tijd niet van bewust. Toch heeft ademhalen een ontzettend groot potentieel. In de oosterse meditatieleer speelt ademen ook een grote rol: door te letten op je ademhaling en met veel zorg adem te halen, kun je je stressniveau verlagen. Door beter stil te staan bij hoe je ademhaalt, kun je ook meer energie ontwikkelen.

Hierna lezen:  9 beste ademhalingsoefeningen tegen stress [scripts & video]

Kou therapie (“Cold therapy”)

De tweede pilaar van de Wim Hof methode is kou therapie. Dit heeft te maken met totale blootstelling van het lichaam aan kou. Jezelf bloot stellen aan kou heeft talloze positieve gevolgen voor de gezondheid, onder meer het sneller verliezen van vet en het verbeteren van je immuunsysteem. Ook zorgt de kou voor meer balans in je hormoonniveaus en voor een verbeterde slaapkwaliteit. Daarnaast wordt er endorfine (het geluk hormoon) door aangemaakt.

Toewijding (“Commitment”)

De derde pilaar is toewijding. Toewijding is wat je nodig hebt om de andere twee pilaren ten uitvoer te kunnen brengen. Er is toewijding nodig om te blijven focussen op je ademhaling en om jezelf aan de kou bloot te blijven stellen. Toewijding heeft te maken met geduld en niet te snel hopen op resultaten. Resultaten komen geleidelijk: door veel te oefenen baar je kunst.

Welke voordelen heeft de methode?

De Wim Hof methode heeft verschillende voordelen, deze zijn onder meer:

  • Meer energie
  • Betere slaappatronen
  • Minder stress
  • Meer focus en toewijding
  • Een verbeterde wilskracht
  • Een sterker immuunsysteem.

Met de methode beginnen

Beginnen met de Wim Hof methode: hoe doe je dan? Het is de missie van Wim Hof om de kracht van ademhaling en kou therapie met zoveel mogelijk mensen te delen. Daarom zijn er verschillende manieren om met de methode te beginnen. Je kunt je onder meer inschrijven voor een mini class, maar ook gebruik maken van een mobiele app die te downloaden is. Als je in het diepe wilt duiken, kun je van huis uit leren met video cursussen of een instructeur aanschaffen.

Hoe kun je het beste beginnen met koudetherapie?

Begin in stapjes:

  1. Douche zoals je altijd doucht – en douche minstens 30 seconden koud af. Na een paar dagen mag je een keer in een ijsbadje stappen.
  2. Verleng de tijd een keertje naar 45 seconden.
  3. Verleng de tijd net zo ver dat je wellicht volledig koud doucht voortaan.

Tips bij het koud douchen

  • Beweeg, draai rondjes, dans!
  • Adem naar je buik, dus verlaag je adem.
  • Verleng je adem, dus maak hem langzamer.
  • Adem langzamer in en uit (in door je neus, uit door je mond).
  • Focus op de warmte die binnenin je zit, in plaats van de koude delen van je lijf.
  • Ontken de kou niet, maar omarm het. Verwacht het. En focus simpelweg op de warmte in je.
  • Moedig jezelf aan voordat je het doet: “Je kunt het!”
  • Leg je hand op je buik of hart.
  • Breng je aandacht naar het hier-en-nu: je adem, je lijf… Onderdruk niks, maar voel.
  • Denk nog eens aan de motivatie waarom je hiermee bent gestart, zoals: gezondheid, geluk, energie, zelfvertrouwen, hardheid, stressbestendigheid, etc.
Hierna lezen:  Breathwork Masterclass Kasper van der Meulen: Review & Ervaringen [2024]

Wim Hof Live

Het is mogelijk Wim Hof in persoon bezig te zien. Hiervoor zijn de seminars ‘Wim Hof Live’ in het leven geroepen. Je leert over de methode en de drie pilaren van de meester in eigen persoon.

Ademhalen volgens de methode

Ademhalen volgens de Wim Hof methode is verrassend eenvoudig. Het enige dat je hoeft te doen, is het volgen van de onderstaande stappen. Het werkt het beste het ademhalten te oefenen als je net uit bed komt, of vlak voor de maaltijd. Op de lege maag heb je optimaal resultaat. Het wordt aangeraden het ademhalen volgens de methode zittend of liggend te doen. Probeer het niet uit als je in of nabij water bent of als je een voertuig aan het besturen bent.

Stappenplan ademhalen

Ademhalen volgens de methode gaat aan de hand van een aantal stappen:

  1. Zorg voor een comfortabele positie: sommige mensen geven de voorkeur aan zittend, anderen aan liggend. Zorg ervoor dat je borstkas vrij is om flink adem te halen.
  2. Haal 30-40 keer diep adem: doe je ogen dicht en maak je gedachten vrij. Focus nu op je ademhaling. Haal adem door neus of mond en adem uit door de mond. Plaats geen druk op het uitademen. Adem in door de buik en via de borst naar de mond. Zorg voor 30-40 kort, krachtige ademteugen. Je kunt je wat licht in je hoofd gaan voelen.
  3. De laatste ademteug: nadat je de reeks van 30-40 voltooid hebt, haal je nog één laatste keer adem. Doe dat ditmaal zo diep als je kan. Laat de lucht uit je longen en stop met ademhalen. Hou dit vast tot je een sterke drang voelt om weer adem te halen.
  4. Het herstel: als de drang om adem te halen groot wordt, haal je nog een keer flink adem. Hou deze adem 15 seconden vast. Je hebt nu 1 ronde voltooid. Je kunt het hele proces tot wel 3-4 keer herhalen.

Kou-therapie en wetenschap

Dankzij kou-therapie is Wim Hof tot buitengewone prestaties in staat, zoals in een container vol ijsblokjes staan of op blote voeten een halve marathon in de sneeuw lopen. Het blijkt onder meer (in een studie van de Radboud Universiteit) dat volgers van de methode een verhoogde afweer hebben voor ziektes. Kou therapie kan er zeker aan bijdragen dat het immuunsysteem getriggerd wordt en het lichaam beter kan beschermen tegen dreigingen.

Wilskracht en succes

De meeste succesvolle mensen hebben het: wilskracht. Wilskracht is iets waar een enkeling mee geboren wordt. De meeste mensen ontwikkelen het, bijvoorbeeld aan de hand van de Wim Hof methode. Wilskracht trainen helpt je je grenzen te verleggen en dingen te doen die je voorheen voor onmogelijk had gehouden. Je wordt er misschien geen Superman of Hulk van, maar wilskracht is wel wat je nodig hebt om de beste versie van jezelf te kunnen zijn.

Hierna lezen:  Mindfulness Ademhalingsoefeningen: Alle Stappen! [Uitgeschreven Script]

Bron: De officiële site van de Wim Hof methode

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: