Mijn mindfulness-ervaring zal ik hier uitgebreid gaan delen. De reden dat ik met mindfulness begon? Als je het curriculum met het huiswerk precies volgt, weet je op basis van wetenschappelijk bewijs dat je met mindfulness een beter leven krijgt. Het officiële mindfulness-curriculum wordt namelijk al decennia lang wetenschappelijk doorontwikkeld!

Mijn mindfulness-ervaring: week 1

mindfulness ervaringen

Week 1 begon vol met verrassende ontdekkingen. Ten eerste kreeg ik diep respect voor medestudenten met chronische pijn. Ik kreeg namelijk niet eens mijn kleine pijntjes geaccepteerd, terwijl ik kerngezond ben.

In dag 1 was ik me meteen bewust van hoe vaak dwangmatige gedachten komen, bijvoorbeeld bij routineactiviteiten.

Dan had je het mindful eten in de eerste week. Een simpel rozijntje eten gaf me vreugde omdat zo'n rozijntje normaal gesproken weinig eetplezier geeft. Mijn eetlust stond de oefening dus niet in de weg.

Maar… een halve kilo vis heel langzaam eten terwijl ik honger had, was eerder een straf dan dat rozijntje, omdat het zo lekker en zo veel is. Terwijl ik het zo langzaam moet eten. Toch zat er ook genot in hoor. Bij ieder mini-stukje vis maakte ik compleet andere ontdekkingen. Ik had wel veel ongeduld door de honger.

Dan de bodyscan. Wat moeilijk was dat de eerste keer! Steeds maar weer werd ik afgeleid in gedachten. Maar aan de andere kant kreeg ik heel heldere ideeën. Ik heb hem zittend gedaan. Daarbij kreeg ik een slapend been. Niet verzitten! Maar ik had weerstand, het voelde als straf! De acceptatie naar pijn was er maar kort.

Dag 2. Ik keek uit naar het mediteren. De drie huiswerkopdrachten om precies te zijn. Ik kon het wel pas in de avond gaan doen. Mijn voornemen om heel vroeg op te staan en het dan te doen, heb ik niet gehaald… In de avond heb ik het huiswerk doorgezet, ondanks vermoeidheid. Slapen doe ik hierdoor veel te laat doordat ik mijn avond hiermee extra volmaak.

De bodyscan van die avond was interessant. De jeuk (waarschijnlijk van een muggenbeet) dwong me in mijn lichaam.

Tandenpoetsen was de minfulle routinehandeling die ik had gekozen. Ik begin er plezier in te krijgen ook. Dat plezier kwam vanaf het moment dat ik mijn tandenborstel ging voelen: het knopje,  de ribbetjes…

Dag 3: weer heb ik uiteraard al mijn huiswerk gedaan, maar weer heel laat. Dit ging ten kosten van de uitvoering: er kwamen steeds maar gedachten of ik viel in slaap tijdens de oefening.

Mindful eten op deze dag was interessant! Ik merk tot nu toe dat ik iedere keer wanneer ik wil beginnen met mindful eten, automatisch de eerste hap al neem en pas na de hap door heb dat ik het gedaan had. Even resetten! Ik moest dus steeds opnieuw beginnen met officieel mindful eten: langzaam alles ontdekkend… Opeens werd ik nieuwsgierig naar het geluid van dit stuk eten, en al het andere eten! Al het eten veert terug, en al het eten heeft ongeveer hetzelfde knisperende geluid. De noot-achtige geur van de kikkererwt had ik niet verwacht trouwens! Het deed me denken aan walnoten.

Mindful tandenpoetsen: toch was ik met mijn gedachten 2 keer afgedwaald op het einde.

Dag 4: minder moe, nog wel vaak met mijn aandacht afgeleid tijdens de bodyscan. Even vaak als gister. De eerste 2 dagen gingen dus beter. Misschien is het ook heel uitdagend om meerdere minuten bij één lichaamsdeel te blijven. Het is nog interessant gedurende de eerste 10
seconden, maar algauw…

Mindful eten: weer die eerste automatische hap… Weer resetten en de oefening opnieuw beginnen. De kaas maakt trouwens géén knisperend geluid, dat is het eerste stuk eten zonder dat geluid! Brood heeft het wel, maar het is een interessanter soort knisperend geluid. Mijn mind zoekt tijdens het eten wel steeds manieren om te gaan multitasken, het wordt letterlijk afgeleid door iets nieuws wat het ziet en wat het wil ontdekken tijdens het eten.

Dag 5: ik had voor tandenpoetsen gekozen. Maar ik ging stiekem andere dingen ook soms mindful doen, zoals handen wassen of douchen.

Mindful eten: vandaag had kaas opeens wel dat zelfde knisperende geluid!

Bodyscan: ik viel weer een stukje in slaap, het ging weer niet goed omdat er steeds gedachten bleven komen.

Dag 6: nog altijd bij het mindful eten die eerste hap die steeds maar automatisch gaat! Ik wilde herkansen met een appel, maar ook daarin zette ik meteen mijn tanden! Wat een ontdekking over mijn automatische piloot!

Dag 7: leuke ontdekking. Warme dingen zijn fijn om mindful te doen, zoals douchen, handen wassen en thee drinken.

Mindfulle dagelijkse bezigheden: geen tandenpoetsen maar een mindfulle fietstocht vandaag. En dat was toch wel het dieptepunt. Direct nadat ik had besloten dat dat mijn mindfulle routine-activiteit zou zijn, ging er een periode van 30 minuten van start, waarin ik volledig buiten bewustzijn was. Dus 30 minuten later schrok ik wakker uit gedachten, terwijl ik in die 30 minuten ook nog eens volledig onbewut de fietstocht had gemaakt.

De bodyscan ging erg goed, maar dat kwam doordat ik hem zonder audio-opname had gedaan, maar er zelfstandig 45 minuten voor ging zitten.

Mijn mindfulness-ervaring: week 2

mindfulness ervaringen

Een heel nieuw niveau van ontdekkingen heb ik deze week over mezelf gemaakt: diepere ontdekkingen.

Dag 1: mindful fietsen is moeilijk. Ik ben de hele dag opnieuw aan het beleven in mijn hoofd. Ik doe zóveel op de fiets!  Dag doornemen, dag evalueren, oplossingen bedenken op problemen, fantaseren…

Dag 2: mindful fietsen zorgde ervoor dat ik wakkerder ben en dat twee mensen achter elkaar in de supermarkt een gesprek met me begonnen. Ik wist al dat dit het effect van mindfulness zou zijn, en nu was het eerste moment er, waarin ik dat bevestig kreeg tijdens deze training.

Het is een super mooie dag. Weer die warmte die mindfulness makkelijker maakt.

Bodyscan: weer half slapend. Maar ik had het nog nooit in de ochtend gedaan tot nu toe.

Dag 3: ik ben me weer bewust geworden van de functie van multitasken van de fiets.

Happy event: ik was zó happy om Maria's Johanna's levensfilosofie te mogen ervaren. We hadden een energie-uitwisseling (een dienst, product of geld ruilen tegen een andere dienst, product of geld) voor een filmpje van 20 minuten.

Bodyscan: ik vlucht in gedachten, constant. Ik denk dat ze met opzet 45 minuten als opdracht meegeven, omdat het onmogelijk is om dan niet met een gedachte te komen. Hierdoor worden we ons bewust over hoe vaak we wegdromen.

Dag 4: iedere dag gebeurt er wel iets leuks, toevalligs, vrolijks, gelukkigs of een meevaller als je die dag aan mindfulness doet. Je leven wordt rijk!

Happy event: ik had al vrede met het kwijtraken van mijn fietssleutel in de sportschool, maar door de vriendelijke medewerker die me grondig liet zoeken, vond ik hem!

Bodyscan: wanneer ik in slaap val, is dat bij de stiltemomenten in de tape. Dan val ik even in slaap. Als de druk om niet te denken weg is, gaat het beter: ik accepteer en ik geef me over!

Dag 5: ik krijg een familiar gevoel. Het begint te wennen. Ik heb ook meer controle.

Dag 6: had echt een happy event! Katharina, een van de bij UNLP afgestudeerde NLP-trainers, vertelde me een van haar inzichten: het papiertje dat je krijgt is niet meer belangrijk!

Ik blijf ze maar krijgen trouwens: complimenten over mijn uitstraling en charisma. Ook een mooi voordeel van mindfulness!

Mindful fietsen: de meest mooie ideeën kwamen op. Dat was totaal niet mindful, maar wel handig dat ik die briljante ideeën kreeg.

Bodyscan: de eerste 5 minuten had ik zelfs geen 2 seconden aandacht op mijn lichaam! Nieuw dieptepunt. Sommige lichaamsdelen hadden geen gevoel. Dan werd het moeilijk.

Happy calendar: ik blijf ze maar krijgen, die complimenten. Dit keer over mijn stralende gezicht.

Mijn mindfulness-ervaring: week 3

mindfulness ervaringen

Deze week mochten we ook onplezierige situaties noteren, en meteen op dag 1 kreeg ik er al eentje. Het stoeltjes-probleem: ik moest een hele lading design-stoeltjes los gaan draaien, terwijl ze erg ingewikkeld in elkaar zitten. Dat duurt lang!  ‘Verdorie!' Ik voelde frustratie. ‘Waarom kan dit niet anders!'

Op zo'n moment mochten we aan ademruimte gaan doen. Dat was een ademoefening voor tijdens stressvolle momenten. Dit zorgde ervoor dat ik doorging en er een beetje van kon genieten.

Ik had ook meer acceptatie naar gedachten die opkomen. Er lekker bewust van zijn is alles, en dan terug naar de oefening! De afwisseling van meerdere oefeningen was trouwens welkom: we mochten bijvoorbeeld ook een zitmeditatie doen op adem.

Niet-blije gebeurtenis: ik heb het weer laat gemaakt… Ik was er verdrietig door.

Dag 2: ademruimte. Ik begon met het voelen hoe ik me nu voel, en er kwam direct een misselijkheid. Fijn om dat te mogen erkennen en voelen. Fijn om mee niet rot te voelen over het feit dat ik me rot voel. Heerlijk mezelf puur rot voelen kon ik daardoor. Volledig!

Tijd gaat snel voorbij als ik de zitmeditatie met focus op ademhaling doe, en als ik dus niet de bodyscan hoef te doen met de opname.

Onprettige gebeurtenis: sleutel kwijtgeraakt en ik word gek, want er zijn allemaal dingetjes die ik moet doen of die niet afzijn. Dan weer voelen: ademruimte. Alles stroomt. Ik voel de energie versterken. Want dat is het: energie. Bij het ademen voel ik het nog erger, tot het stopt! En tot er uiteindelijk vreugde komt!

Onprettige gebeurtenis: ik heb het een en ander niet afgemaakt. Ik heb het laat gemaakt. Niet tof… Ademruimte toepassen op het feit dat ik het laat heb gemaakt.

Dag 3: met de audio-opname vind ik toch echt moeilijker dan zonder. Ik merkte wel dat ik, direct toen het klaar was, weer in een ‘middel voor een doel'-modus kwam bij het weglopen.

Dag 4: haast automatisch doe ik adempauze-oefening. Wat gaaf dit. Zo'n 8-weekse mindfulness-training geeft je echt wel krachtige gewoontes!

Dag 5: ik ging zitten met de intentie om dit keer een comfortabele plek te vinden. Er kwam direct intense levensvreugde, maar wel met gedachten die eraan gekoppeld waren, dus ik was niet met ademhaling-bewustzijn bezig, hoe ik het ook probeerde.

Dag 6: er is geen negatieve gebeurtenis gebeurd. Al een paar dagen! Ademruimte hoefde dus ook niet. Heb het uiteraard toch gedaan hoor. Het gaat namelijk zo lekker.

Mijn mindfulness-ervaring: week 4

mindfulness ervaringen

Dag 1: stressvol. Overwerk. Alweer! Ik ben me er niet zo bewust van omdat het zo vaak gebeurt.

Stress, vermoeid, ziek naar huis.

Ik besef me nu dat we ieder moment nieuw zijn en het kunnen veranderen.

De stressvolle gebeurtenissen van dag 2:
– Ik dreigde te laat te komen voor Erna, met wie ik een afspraak had om een mindfulness-opname te maken.
– Nadenken, piekeren, geen aandacht voor het hier-en-nu.
– Stress, angst, ik moet snel zijn, wat stom van mij dat ik wat later ging.

Ik had er toen wat meer acceptatie voor dan nu ik het opschrijf.

Ademruimte: fijn om even mijn vermoeidheid te voelen.

Dag 3: pas toen ik al een tijdje op de fiets zat, werd ik me bewust van de stressvolle activiteit van het fietsen terwijl je te laat vertrokken bent: het niet echt op tijd zijn en dus haast moeten maken. Toch ging ik niet expres sneller fietsen. Ik voelde energie, en onrust. Ik dacht: alweer?! Ik had eerder moeten vertrekken. Nu denk ik: ik kan dit veranderen!

Ademruimte heb ik vandaag toegepast voor het feit dat ik steeds direct op mijn mobiel zit. Ik voelde ook de vermoeidheid die ik die dag voelde. Dat verdubbelde toen ik het ging voelen. Daarna ging de mobiel weg! Patroon succesvol onderbroken.

Ademruimte mocht ik die dag nog een keer toepassen: ik sloeg met een deur door de woede dat ik het laat maakte. Meteen kwam de rust door ademruimte!

Bodyscan: ik viel weg en in gedachten

Dag 4: ik heb meer vrede met het accepteren van vermoeidheid en gedachten tijdens de zitmeditatie.

Dag 5: ik voel vermoeidheid bij de zitmeditatie, maar ik ben wel het meest in het hier en nu geweest!

Dag 7: ademruimte hielp toen dingen voor de zoveelste keer niet doorgingen…

Zitmeditatie ging heel goed die dag. Veel acceptatie en bewustzijn in het nu, en een mooie houding.

Mijn mindfulness-ervaring: week 5

mindfulness ervaringen

In week 5 mocht ik ook de lastige communicatie bijhouden: ik stond te bellen in de kleedkamer van de sportschool, en iemand vroeg geïrriteerd of ik dat ergens anders wilde doen. Ik merkte dat ik van de ander wilde dat hij juist begrip toonde dat we gewoon in een kleedkamer zijn waar het gerust luid kan zijn en waar regelmatig Marokkaanse jongens zitten te schreeuwen. En dat we niet in een trein zitten, waar dat wél storend kan zijn. En dat het eigenlijk überhaupt niet erg zou moeten zijn als je ook in een trein zit, dat iemand gaat bellen. Maar dat we dat met zijn allen erg zijn gaan vinden.

Ik voelde me geïrriteerd en persoonlijk aangevallen, wat niet leuk is. Ik wist tegelijk dat alleen het ego het erg vindt, maar toch vond ik het erg. Nu kijk ik er met geluk naar teug omdat ik toen mijn gevoelens kon voelen.

Formeel mediteren ging goed, doordat het snel ging: ik maakte gebruik van de begeleiding door Liesbeth Donders, dus vandaag had ik even niet de volle 45 minuten gemediteerd.

Op geluid mediteren: de eerste minuten waren heel makkelijk, daarna moeilijk want ik dacht dat het zo makkelijk ging, waardoor ik toch afgeleid werd. Volgende keer beter!

Dag 2: ik kwam bezweet aan in een benauwd gebouw. Vond het moeilijk te communiceren doordat mijn ego denkt dat ik de enige ben die bezweet ben…

Dag 3 van de lastige communicatie kalender: ik was met mijn hoofd bij allerlei andere dingen, de hele week al, waardoor ik niet in het hier-en-nu en ook niet kwetsbaar een gesprek kon aangaan. Ik had letterlijk andere dingen aan mijn hoofd. Daardoor ontstond lastige communicatie. Ik voelde me teleurgesteld in mezelf. Ik dacht gelukkig wel: logisch, ik ben met mijn gedachten bij al die ander dingen. Nu kijk ik er vredig naar terug omdat ik ervan leer.

Dag 4: lastig… Ik heb wat dingen te doen in de ochtend,  waardoor luistermeditatie heel uitdagend wordt om er geduldig bij te zijn.

Dag 5: ik voel totale vrede. Maar dan het mediteren: 45 minuten totale chaos, extreem niet-bewust was ik.

Lastige communicatie: huisbaas wil dingen sneller of anders opgeruimd, terwijl ik al bezig was. Ik voelde me bedrukt en geïrriteerd, maar tegelijk deed ik het accepterend.

Dag 6: tijdens mijn meditatie heb ik weer extreem slechte focus. Ik denk door me zo slecht te voelen, door niet te sporten en door zoveel af te moeten hebben.

Communicatie: ik heb totaal geen aandacht voor de ander. Alleen voor mijn eigen strijd met de mindfulness-oefeningen.

In de avond geleerd: ik breng mijn aandacht op deeltjes van mijn lichaam, met verschillende punten om op te focussen. Ik breng ook mijn aandacht naar de adem van ander en zelf. Bij mijn eigen ademhaling blijven tijdens het luisteren naar de ander. Dat ging al wel twee keer zo goed als de eerste keer. Mindfulness met anderen maakt het trouwens stukken makkelijker.

Mijn mindfulness-ervaring: week 6

mindfulness ervaringen

Deze week mochten we al onze automatische gedachten gaan opmerken. Dat was echt bizar! Automatische gedachten die ik in een tijdsbestek van een paar minuten heb: terugdenken aan mijn super leuke theatersport-eindvoorstelling. Ik analyseerde hoe ik mijn stuk precies geïmproviseerd had. Voorstellen hoe het is dat een vriendin naar Amsterdam komt. Opeens terugdenken aan een nieuwsbericht over een nieuw automerk dat de politie gebruikt. Opeens aan een jeugd-vriendin gedacht. Hoe het op mijn komende trainersopleiding zou zijn. Terugdenken aan een grappig filmpje van Rini Stoutjesdijk. En nog veel meer! Een boel gedachten was ik vergeten.

De gedachten waren nooit behulpzaam. Ze waren vaak neutraal en random, soms positief omdat het fijne herinneringen waren.

Deze week kwamen ook heel goede ideeën spontaan op tijdens het mediteren.

Mijn mindfulness-ervaring: week 7 en 8

Voor mijn gevoel was week 7 en 8 echt een afsluiting: ik had de energie om de meditaties te doen, en het ging nog heel goed ook. Zo, 8 weken volledig afgesloten… En wat een bizarre ervaring was dat! Het zette heel mijn leven op zijn kop, en ik leerde om langzaam te gaan leven in een alsmaar sneller wordende wereld.

Mijn wens voor jou is om dit ook te gaan doen. Je kunt hier precies leren hoe je mindfulness-technieken in je dagelijks leven kunt inzetten (hiermee wordt een andere website op een nieuw tabblad geopend). Veel plezier hiermee!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: