Wat betekent betrouwbaar zijn? Hoe kun je deze competentie tonen? Hoe word je een betrouwbaar persoon? In dit artikel leer je alles over de waarde betrouwbaarheid. Lees verder voor de uitleg…

Tip 1 – Mensen kunnen op je rekenen als je betrouwbaar bent

Mensen kunnen ervan op aan dat jij jouw belofte na zal komen en dat jij je best doet.

Tip 2 – Je hoeft niet aan je afspraak herinnerd te worden

Niemand zou eraan moeten twijfelen dat het allemaal voor elkaar komt. Als je dat voor elkaar hebt, dan heb je een hoge mate van betrouwbaarheid.

Tip 3 – Je doet je best, zelfs als je doorzettingsvermogen op de proef wordt gesteld

betrouwbaarheid

Je zet je maximaal in voor jouw taak en je neemt je verantwoordelijkheden serieus. Je doet je best en je doet alles wat in jouw vermogen ligt om jouw afspraak na te komen. Ook als je het moeilijk vindt.

Je geeft dus niet zomaar op bij tegenslagen maar je gebruikt je flexibiliteit om problemen op te lossen als er mogelijke oplossingen in jouw bereik liggen.

Tip 4 – Je vindt het belangrijk om je aan je beloften te houden

Je vindt het belangrijk om daad bij het woord te voegen.

Tip 5 – Je stelt mensen niet teleur als je betrouwbaar bent

Zie het als je heilige plicht om anderen niet teleur te stellen als je een klus hebt aangenomen.

Tip 6 – Je ontlast andere mensen dankzij jouw betrouwbaarheid

Als je betrouwbaar bent, neem je een last weg bij andere mensen. Zij kunnen dan achterover leunen doordat ze voelen en weten dat hun zaak in goede handen is bij jou. Dat is jouw cadeau aan hen: dat is jouw toegevoegde waarde.

Tip 7 – Je arriveert op het tijdstip die je verteld had

Als je had verteld dat je ergens om een bepaalde tijd zou zijn, zorg er dan voor dat je er dan op dat tijdstip bent! Dit is een van de kenmerken van betrouwbaarheid.

Waarom is betrouwbaarheid zo belangrijk?

betrouwbaarheid

Zonder vertrouwen konden we er niet van uitgaan dat vliegtuigen, treinen en bussen op tijd komen. Ze zouden dan regelmatig te laat komen. Zonder vertrouwen kunnen we er niet van uitgaan dat anderen hun werk goed doen en dat bijvoorbeeld de bruggen overeind blijven. We zouden niet eens spullen kunnen hebben of op openbare plekken neerzetten, zoals winkeleigenaren wel moeten doen.

Er wordt dus veel leed veroorzaakt als er geen vertrouwen is.

Affirmeer tot slot jouw betrouwbaarheid met onderstaande tekst

Ik ben een betrouwbaar persoon. Ik kom mijn beloften na. Andere mensen kunnen op mij rekenen als ik ze iets toegezegd heb. Ik doe alles wat in mijn bereik ligt om problemen op te lossen.

Veel succes met het ontwikkelen en het laten zien van de waarde betrouwbaarheid. Dit is een waardevolle competentie om te ontwikkelen.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: