Hoe kun je je nederig opstellen en meer bescheidenheid tonen? Nederigheid en bescheidenheid zijn mooie kwaliteiten om te ontwikkelen. Lees verder om de betekenis hiervan te leren aan de hand van de volgende tips…

Tip 1 – Je vindt jezelf niet belangrijker dan anderen

Er bestaat een valkuil van het ego… die ervoor zorgt dat je niet echt bescheiden en nederig overkomt.

Soms kun je door al je kennis, prestaties, vaardigheden of ervaringen denken dat je belangrijker bent dan anderen. Merk dit bij jezelf op wanneer het gebeurt en je bent direct nederiger en meer bescheiden.

Bescheidenheid siert de mens.

Tip 2 – Nederige en bescheiden mensen willen graag dienstbaar zijn

Bescheiden en nederige mensen willen graag iets bijdragen: ze denken niet alleen maar aan zichzelf, maar ze zijn dienstbaar voor hun omgeving.

Ik verlang ernaar grote en nobele daden te verrichten, maar het is mijn dagelijkse plicht om nederige taken te verrichten alsof ze groot en nobel waren.
– Helen Keller

Tip 3 – Je vindt de behoeften van anderen belangrijk

Nederige mensen houden rekening met de behoeften van anderen en ze zorgen ervoor dat ze vervuld worden. Met andere woorden: nederige mensen zijn attent.

Tip 4 – Nederige mensen bekritiseren niet

Nederige mensen hebben liefdevolle spraak. Ze bekritiseren niet omdat ze weten dat anderen en zijzelf een werk in uitvoering zijn.

Bekritiseren staat trouwens niet gelijk aan feedback geven. Je kunt nog altijd liefdevol feedback geven.

Hierna lezen:  Consciëntieus / Gewetensvol: Betekenis Van Deze Eigenschap

Tip 5 – Je weet dat je altijd nog iets te leren hebt

nederigheid en bescheidenheid

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Hoe veel je al weet, kunt of hebt bereikt en hoe ver je al bent in je ontwikkeling, je hebt nog altijd wel wat te leren! Bescheiden mensen weten dit.

Maak van de hele wereld jouw leermeester. Je kunt zelfs van een kind leren. Of van iemand op straat die jou beledigt.

Tip 6 – Je bent bereid van je fouten te leren

In plaats van je te schamen voor je fouten en je zorgen te maken om je fouten, leer je van je fouten. Je kijkt vooruit naar de manieren waarop je nog meer kunt leren, in plaats van terug te kijken naar gedane zaken.

Fouten zijn de beste leermeesters.

Tip 7 – Je beseft dat je niet volmaakt bent (en dan ben je juist volmaakt)

Je gedraagt je nooit alsof je al helemaal klaar bent en je toont je kwetsbaarheden en imperfecties. De verrassing hiervan is dat je hierdoor juist volmaakt wordt, maar dan op een bijzondere manier.

Nederige mensen durven fouten te maken, waardoor ze kwetsbaarheid in de praktijk brengen. Ze doen hun best en vertrouwen erop dat dit genoeg is.

Tip 8 – Je bent bereid van anderen te leren

Je bent bescheiden als je altijd open staat voor de ervaringen van andere mensen. Word de grootste fan van een ander.

Tip 9 – Je trots verhindert je niet om hulp te vragen

nederigheid en bescheidenheid

Iedereen kan wel eens hulp gebruiken. Wees er niet te trots voor. Als je nederig en bescheiden bent, vraag je dus regelmatig om hulp.

Tip 10 – Je doet je best zonder aandacht te willen trekken

Je zet je in omdat je jouw giften wilt geven, niet om indruk op andere mensen te maken. Het gaat je niet om de aandacht die je krijgt, maar om de directe ervaring van jouw daden.

Het is niet nodig om te overdrijven.

Tip 11 – Bescheiden zijn? Je bent dan jezelf en je doet je best

Als je jezelf bent en je best doet, is je ego niet in het spel. Dit is een van de mooie kwaliteiten van bescheidenheid en nederigheid.

Tip 12 – Bescheiden mensen vergelijken zichzelf niet met anderen

Je verspilt je tijd niet met het jezelf vergelijken met anderen. Je gaat geen competitie aan maar je streeft ernaar je eigen gaven te ontwikkelen.

Niemand is beter of slechter.

Tip 13 – Je hebt geen oordeel en vooroordeel

Je oordeelt niet. Dit maakt van jou een bescheiden en nederig persoon.

Hierna lezen:  Attent Zijn: Betekenis, Voorbeelden & 9 Tips (Doe Dit!)

Waarom is nederigheid en bescheidenheid zo belangrijk?

Door nederigheid blijf je gericht op je eigen groei doordat je je niet met anderen vergelijkt en doordat je niet op de fouten van anderen let. Dit betekent dat je je ego kwijtraakt. Hierdoor maak je je geen zorgen meer over welke indruk je op anderen maakt. Daarnaast stel je je leergierig op als je nederig bent: je leert op deze manier veel meer!

Als je jouw trots inslikt en je nederig opstelt, is dat een teken van kracht en wijsheid. Dan wordt echte communicatie mogelijk. Dan kunnen we elkaar eindelijk horen en dan kunnen we eindelijk onze problemen oplossen.

Hij ging zitten en riep de twaalf bij zich. Hij zei tegen hem: ‘Wie de belangrijkste wil zijn, moet de minste van allemaal willen zijn en ieders dienaar.
– Marcus 9:35

Affirmatie voor nederigheid en bescheidenheid

Ik ben nederig. Ik leer bijvoorbeeld van mijn fouten en ik vind het fijn dat ik hierdoor kan blijven groeien. Ik oordeel ook niet over anderen en mezelf. Ik blijf trouw aan mijn waarden omdat ik me niet laat verleiden door mijn ego.

Dit was de betekenis van nederigheid en bescheidenheid – Succes met de tips!

Dit was het artikel met de betekenis en tips voor nederigheid en bescheidenheid. Succes met het ontwikkelen van deze eigenschappen!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: