Wat is mentale weerbaarheid, oftewel veerkracht? Wat is de betekenis van deze eigenschap en wat zijn de eigenschappen van mensen met mentale weerbaarheid? Lees verder voor een uitleg en spreuken over deze bijzondere deugd…

Wat is mentale veerkracht en weerbaarheid?

Veerkracht en weerbaarheid is de geestelijke kracht om te kunnen herstellen van tegenspoed. Wanneer er teleurstelling of verlies is, bezit je de hoop, moed en daadkracht om dit te overwinnen en om er zelfs sterker uit te komen.

It ain't over till it's over.
– Yogi Berra

Kenmerk 1 – Je doet een beroep op je diepe bron van vertrouwen en doorzettingsvermogen

Mensen met veerkracht en mentale weerbaarheid zetten altijd door: ze blijven opstaan als ze vallen. Heb je bijvoorbeeld een afwijzing gehad, dan sta je weer op en dan ga je door als een winnaar. Met andere woorden: je hebt een rotsvast vertrouwen en doorzettingsvermogen. Veerkracht en mentale weerbaarheid is de eigenschap van winnaars.

Uithoudingsvermogen is niet alleen het vermogen om een moeilijkheid te verdragen, maar het helpt je zelfs om die moeilijkheid in glorie te veranderen.
– William Barclay

Kenmerk 2 – Je accepteert dat tegenslag erbij hoort, en toont daarom kwetsbaarheid

Ook kwetsbaarheid heeft met veerkracht te maken. Je bent kwetsbaar als je bereid bent om te vallen. Je weet namelijk dat het leven je hoe-dan-ook regelmatig zal laten vallen. Je bent hier niet bang voor, maar je zet jezelf vol kwetsbaarheid in, wetend dat je kunt vallen, waardoor een kostbare ervaring en herinnering is ontstaan. En wetend dat je daarna direct weer zal opstaan.

Wat me niet doodt, maakt me sterker.
– Friedrich Nietzsche

Tough times will never last, but tough people do.
– Robert Schuller

Kenmerk 3 – Je gaat volledig mee in de dans van het leven: pieken (successen) en dalen (tegenslagen)

Het leven zal je gegarandeerd meerdere keren tegenslagen aanbieden. Jij begrijpt dat accepteren het enige wat je kunt doen, waardoor je meedanst in deze dans van het leven, waardoor je zomaar in de pieken kunt belanden.

Een veerkrachtig persoon staat volop in het leven.

Kenmerk 4 – In tijden van verlies maak je gebruik van troost en bemoediging

Je brengt mensen in tijden van verlies bij elkaar om troost en bemoediging mogelijk te maken. Je treurt, je neemt de les en je gaat daarna door. Er blijft altijd hoop en zekerheid dat het goed gaat komen.

Standvastigheid, volharding en doorzettingsvermogen – ondanks alle obstakels, ontmoedigingen en onmogelijkheden – is hetgene dat in alle dingen de sterke van de zwakke ziel onderscheidt.
– Thomas Carlyle

Kenmerk 5 – Je hebt humor

Humor verlicht de last wanneer dingen te zwaar lijken te worden.

Never give up.
– Tekst op de onderkleding van Mohammed Salah in een wedstrijd waarin Liverpool een 3-0 achterstand tegen Barcelona moest wegwerken. Het werd 3-4.

De beste uitweg is altijd: erdoorheen.
– Robert Frost

Even door de zure appel heen bijten.
– Nederlands gezegde

Door moeilijkheden wordt jullie geloof getest en leren jullie vol te houden.
– Jakobus 1:3

Kenmerk 6 – Je ziet het grote plaatje, of met andere woorden: je kunt relativeren

Relativeren is de eigenschap van veerkrachtige mensen. Je houdt bijvoorbeeld het grote doel en je belangrijke waarden in het zicht.

Een ware strijder weet dat wanneer hij een gevecht verliest, hij zijn vaardigheden aan het verbeteren is waarmee hij zijn zwaard hanteert.
– Paulo Coelho

Just because I’m losing, doesn’t mean i’m lost.
– Coldplay

It ain't over till it's over.
– Yogi Berra

Affirmeer jouw mentale weerbaarheid

Lees onderstaande zin hardop.

Ik ben dankbaar voor mijn gave van veerkracht. Deze eigenschap zorgt ervoor dat ik iedere dag blijf groeien. Ik vind de kracht tegenstand te overleven. Ik reken erop dat moeilijkheden mijn karakter versterken. Mijn veerkracht is de wind in mijn zeilen.

Op jouw succes!

Hierna lezen:  Loyaliteit en trouw zijn aan iemand: betekenis & tips

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: