Wat betekent het wanneer iemand consciëntieus is, oftewel gewetensvol? Laten we in dit artikel naar de betekenis van deze eigenschap gaan kijken. Lees verder…

Betekenis / definitie: wat is een consciëntieus persoon?

In het woordje consciëntieus zit het Engelse woord conscience dat voor geweten staat. Iemand die consciëntieus is, heeft dus een sterk geweten.

In het Engels is het woordje consciëntieus bijna hetzelfde: conscientious.

Consciëntieus zijn is bovendien een persoonlijkheidskenmerk van zorgvuldig en toegewijd zijn. Consciëntieus zijn impliceert de wens om een taak goed uit te voeren en verplichtingen jegens anderen serieus te nemen.

Gewetensvolle mensen zijn over het algemeen efficiënt en georganiseerd, in tegenstelling tot ‘easy-going' en ongeordende mensen. Ze vertonen de neiging om zelfdiscipline te tonen, plichtsgetrouw te handelen en te streven naar goede prestaties. Ze vertonen gepland in plaats van spontaan gedrag en ze zijn over het algemeen betrouwbaar.

Gewetensvolle individuen zijn over het algemeen hardwerkend en betrouwbaar.

Heeft consciëntieus te maken met moraal of bekwaamheid? Allebei…

Een consciëntieus persoon is zowel moreel (liegen of ontrouw zijn, zal niet snel gebeuren) als bekwaam (met discipline streven naar goede prestaties).

Omdat het ooit werd beschouwd als louter een morele evaluatie, werd consciëntieusheid in het verleden over het hoofd gezien als een echte psychologische eigenschap.

De valkuilen van consciëntieuze mensen

Wanneer ze tot het uiterste worden gedreven, kunnen consciëntieuze mensen ook ‘workaholics', perfectionisten en dwangmatig in hun gedrag en werk zijn.

Mensen die laag scoren op consciëntieusheid

Mensen die daarentegen laag scoren op consciëntieusheid, hebben de neiging om meer ontspannen te zijn, minder doelgericht en minder gedreven door succes; ze zijn ook eerder geneigd om zich bezig te houden met asociaal en crimineel gedrag.

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Laag gewetensvol gedrag wordt ook geassocieerd met het onvermogen om zichzelf te motiveren om taken uit te voeren die het individu wenst uit te voeren.

Synoniemen van consciëntieus: gewetensvol, plichtsgetrouw, scrupuleus en meer…

In meer of mindere mate zijn de volgende woorden synoniemen van consciëntieus:

Scrupuleus, nauwgezet, zwaartillend, accuraat, angstvallig, diepgaand, gedetailleerd, getrouw, gewetensvol, grondig, letterlijk, minutieus, nauwkeurig, plichtsgetrouw, precies, punctueel, secuur, stipt, strikt, toegewijd, woordelijk, zorgvuldig, beschouwend, plichtbewust, toegewijd.

MBTI- en DISC-profiel consciëntieus

Als je naar de MBTI-profielen kijkt, komt consciëntieus er vaak in voor. Ook in andere modellen speelt deze eigenschap een belangrijke rol. Een consciëntieus persoon valt onder de C-stijl van het DISC-model. Dit is het blauwe deel van het DISC-model.

Hierna lezen:  17 Tips Om Jouw Creativiteit Te Stimuleren (#3 Verbaast Je)

Een typische C is:

  • formeel
  • weloverwogen
  • gestructureerd
  • wil controle
  • analytisch
  • precies
  • is objectief
  • perfectionistisch
  • logisch

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: