Waarom zijn we op aarde? Waarom leven we? Hoe kunnen we zingeving vinden? Met andere woorden: wat is het (jouw) doel van het leven? De reden om te leven? Lees verder…

Als je aan mensen vraagt wat het doel van het leven is, krijg je verschillende antwoorden

Wat is het doel van het leven? Er zijn verschillende antwoorden op deze diepe vraag…

  • Leren…
  • Groeien…
  • Een positieve bijdrage leveren aan de samenleving…
  • Genieten…

Laten we eens gaan inzoomen op het idee om iets bij te dragen – als doel van het leven.

Geef je talenten aan de wereld: houd je niet in… Dit is heel wat anders dan opoffering!

Laten we direct to the point komen: Wees niet bang om jezelf te geven. We zijn op aarde om onszelf volledig te geven.

Jij bent het cadeau. Zit niet op je cadeaus.

De grote angst van je ego is echter dat geven gelijk staat aan kwijtraken: “Hoe meer vreugde je geeft, hoe minder je vreugdevol wordt. Hoe meer hoop je geeft,  hoe meer je zelf wegvaagt. Hoe meer ondersteuning je geeft, hoe meer het jouw einde is…”

Het ego ziet alle vormen van geven als een amputatie in plaats van een aanvulling. Dit is echter geen geven, maar opoffering. En opoffering leidt wel naar verlies. Dus geef, maar offer jezelf niet op.

Als je arm wilt zijn, houd vast. Als je rijk wilt zijn, geef.

Geef zonder condities – zonder iets terug te willen

Geef niet om iets terug te krijgen. Geef onconditioneel. Wanneer je onconditioneel geeft, is het onmogelijk te verliezen. Wanneer jouw gift een prijs heeft of wanneer je geeft om te krijgen, zal je óf winnen óf verliezen óf teleurgesteld zijn en het zal maar heel kort ‘genoeg' zijn voordat je meer wilt.

Wanneer je onconditioneel geeft, is het onmogelijk te verliezen.

Herinner je wie je bent: een doel is in ieder geval om onszelf af te stemmen op het hart

Als we ‘de zin en het doel van het leven' bespreken, is het onvermijdelijk dat we ook een beetje (of eigenlijk juist veel) op de spirituele tour gaan. We zijn op deze wereld om weer te herinneren wie we zijn. Het lijkt alsof we onze persoonlijkheid zijn, maar we zijn vergeten wie we echt zijn. En wie we echt zijn, dat kunnen we in ons hart vinden.

Hierna lezen:  Random acts of kindness: 200+ ideeën om bij te dragen aan de wereld

En ja, daar in je hart vind je een spirituele kracht… maar het is praktisch en niet zweverig. Het komt neer op het doen van goede daden. Hier gaan we in de volgende paragraaf op in.

Hoe doen we dat? Herinneren wie we zijn? Ons hart ontwikkelen?

wat is het doel van het leven

Hoe stem je jezelf af op je hart? Door gewoon in onze alledaagse situaties deugden te ontwikkelen. Bijvoorbeeld vergeving, acceptatie, dankbaarheid en liefde.

Iedere nieuwe ervaring kun je gebruiken om jezelf af te stemmen op je ziel, oftewel je hart. Iedere situatie is een kans om het leven met een open hart tegemoet te treden: liefde uitstralend naar de wereld. Dit is het doel van ons menselijke leven als spiritueel wezen. Hierom bestaan we.

Het is veel makkelijker dan je denkt (Het Butterfly Effect)

Als alleen jij goede daden doet, heeft dat dan wel effect? The Butterfly Effect geeft aan dat één persoon al een gigantische invloed op de planeet kan hebben. We kunnen de wereld veranderen. We hebben alleen meer mensen nodig die in hun grootsheid stappen. Dat ben jij.

De betekenis van het leven zal je zelf moeten maken

Dit is gigantisch! Betekenis wordt niet gevonden in dingen, maar in wat je van dingen maakt. Dus de betekenis van het leven is een keuze die je maakt, niet gewoon één keer, maar ieder moment van de dag.

De betekenis van het leven is geen zoektocht, maar een keuze.
– Victor Frankl en zijn neef Freddie

Lees hier eventueel meer over in het artikel over omgaan met tegenslagen.

Dit was het artikel over ‘geen doel in het leven hebben' en het geïnspireerd worden om je talenten aan de wereld te geven.

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: