Heb jij de competenties voor ondernemerschap? Een ondernemer moet zijn/haar vaardigheden, attitudes en sterke en zwakke punten kennen. Hier vind je de belangrijkste competenties voor ondernemers en een ondernemerstest. Lees verder en ontdek wat de belangrijkste ondernemersvaardigheden zijn…

Laten we beginnen met de belangrijkste competenties. Hierna vind je de ondernemerstest.

Competentie 1 – Originaliteit en creativiteit

Een ondernemer lost problemen op. En daar is nou eenmaal originaliteit en creativiteit voor nodig. En die problemen die je oplost zitten niet alleen in het product of de dienst die je voor je klanten bedenkt en levert… ook in de dagelijkse gang van zaken zal je problemen (hindernissen) tegenkomen, en ook daarvoor zal je originaliteit en creativiteit moeten gebruiken om ze te overwinnen.

Een ondernemer durft origineel te zijn. Dat is namelijk vereist om iets voor elkaar te krijgen met marketing.

Competentie 2 – Executie / daadkracht

Een ondernemer met alleen maar praatjes en geen daden, zal de boel zien instorten. Vroeg of laat moeten de handen uit de mouwen gestoken worden en moet er echt een goede oplossing opgebouwd worden. Een ondernemer geeft stoutmoedig uitdrukking aan nieuwe ideeën.

Doe alles wat je kunt doen. Of droom dat je het kunt. Stoutmoedigheid is een mengsel van genialiteit, macht en magie.
– J. W. von Goethe

Competentie 3 – Vindingrijkheid

Een ondernemer ontdekt nieuwe methoden of nieuwe manieren om problemen op te lossen. Gebruik je creativiteit om iets nieuws in de wereld te brengen.

Competentie 4 – Verantwoordelijkheid

Ondernemers krijgen heel veel op hun bord. Je zal regelmatig te maken krijgen met grote hoeveelheden geld en beloftes, bijvoorbeeld om een klant ook datgene te leveren wat afgesproken was.

Ook ben je verantwoordelijk voor jezelf en voor jouw werkhouding. Ondernemers moeten zichzelf motiveren, bijvoorbeeld om in de ochtend uit bed te komen. Werknemers moeten zich melden in de ochtend, wat een krachtige motivatie is om uit bed te komen en op de fiets te stappen. Ondernemers missen dat vaak, inclusief de interactie die collega's je geven. Kun jij dit zelf opvangen?

Competentie 5 – Proactief gedrag

Er zal niemand zijn die je zal vragen om iets te gaan doen. Laat staan dat iemand je eraan helpt herinneren dat je vooruit moet. Een ondernemer moet dus de eigenschap ‘proactief zijn' bezitten. Je kunt als ondernemer niet wachten op anderen om je tot actie te bewegen. Je zal deze rol voor jezelf moeten vervullen

Hierna lezen:  Roddelen: Hoe Ermee Omgaan & Quotes [Betekenis]

Competentie 6 – Optimisme

Een ondernemer ziet altijd nieuwe mogelijkheden. Hij heeft altijd opties klaarstaan om iets anders te proberen bij tegenslagen. Met andere woorden: een ondernemer is optimistisch en veerkrachtig.

Ondernemers zien problemen als kansen.

Competentie 7 – Enthousiasme & Vertrouwen

Een ondernemer moet zich met volledige enthousiasme bezighouden met zijn taken. Anders streven de concurrenten je zomaar voorbij. Ook moet je vertrouwen hebben dat het gaat slagen, want als jij er geen vertrouwen in hebt, hoe moeten je klanten je dan vertrouwen?

Onzekerheid hoort bij ondernemen. Heb jij het vertrouwen dat het goed gaat komen?

Competentie 8 – Focus

Focus betekent dat je één ding doet en de rest laat. Sterker nog: de meest succesvolle ondernemers denken 24/7 aan hun bedrijf. Ben jij er ook zo eentje? Je hoeft het niet erg te vinden dat je continu aan je onderneming denkt. Het is leuk, je passie en je leven!

Ik ben altijd met mijn business bezig.
– Michael Pilarczyk

Doe nu de ondernemerstest

Begin nu hier met de ondernemerstest op de website van de KVK.

Op jouw succes!