Mastermindgroep – Hoe je een effectieve Mastermind opzet

‘Mastermindgroep’, je hoort de term steeds vaker in ondernemerskringen. In dit artikel vind je een aantal handvatten om er zelf eentje te op te zetten. 

Wat is een Mastermindgroep in het kort?

Je kunt met een paar mensen een Mastermind-groep beginnen waarmee je om de zoveel tijd bij elkaar komt om je doelen te evalueren. Deze doelen kunnen van alles zijn. Het mooie van Mastermind is dat de deelnemers de lat hoog leggen door het creëren en uitvoeren van doelstellingen, te brainstormen en elkaar te ondersteunen met totale eerlijkheid en respect. Een Mastermind-groep staat dus in het teken van groei, zowel zakelijk als persoonlijk.

Andere eigenschappen van jouw Mastermindgroep kunnen zijn

 • Het delen van SMART-doelen, succesverhalen en obstakels.
 • Feedback/opbouwende kritiek geven naar elkaar.
 • Gezamenlijke persoonlijke en/of zakelijke groei in een sfeer van vertrouwen.
 • Elkaar verantwoordelijk houden voor het bereiken van de geformuleerde doelen.
 • Het aanbieden van kennis, advies en perspectief. Je hebt een brainstorm-denktank achter je.
 • Het delen van hulpbronnen zoals boeken, websites, leveranciers, leads, best practices etc.

Maandelijks (of wekelijks) mastermind-programma

 • Onderdeel 1: Evaluatie. Stel een timer in om dit onderdeel maximaal 10 minuten per persoon te laten duren.
  Je hebt een korte- en een langetermijndoel lopen. Als eerste presenteer je je vorige en/of huidige doel aan de groep. Je vertelt of het doel bereikt is en je gaat er ook inhoudelijk op in. Heb je je aan je eigen input/afspraken gehouden? Wat waren de problemen waar je mee te maken had? Wat kun je voortaan meer of beter doen om je doel te bereiken? Bij te lage motivatie kijken we nog eens naar de ‘waarom’ en naar de pijn of het plezier dat ermee verbonden is. Vraag de groep eventueel om hulp voor je volgende doel.
 • Onderdeel 2: Als iedereen geweest is kunnen individueel nieuwe kortetermijndoelen, en eventueel langetermijndoelen gemaakt worden.
 • Onderdeel 3: ieder lid vertelt zijn doel aan de groep. Wanneer de groep geen opmerkingen meer heeft zet je je handtekening eronder. Beperk dit tot maximaal 5 minuten per persoon.

Nog wat handvatten voor jouw mastermind-groep:

 • Vergaderen en overleggen is in principe nog altijd een ‘overhead-activiteit’, tenzij je het gaat beschouwen als mogelijkheid om te oefenen met doelen opstellen en met het werken aan je coaching-vaardigheden door de andere mensen in de mastermind-groep te inspireren met scherpe vragen en inzichten. Omdat een mastermind-groep toch een sterk ‘overhead’-karakter heeft is het belangrijk om je timemanagement-vaardigheden in te zetten zodat het een korte maar bronvolle sessie wordt die net wat langer dan een uur duurt.
 • Vier personen is een ideale hoeveelheid voor een mastermind-groep. Zo duren bijeenkomsten net wat langer dan een uur.
 • Laat nieuwe leden na de eerste keer weten of ze wel of niet toegelaten zijn.
 • Bel verplicht elkaar op om te vragen hoe het gaat, of verplicht alle leden om regelmatig per telefoon om verbeterpunten aan elkaar te vragen voor hun doelen.
 • Plaats allerlei uitnodigingen op walls en prikborden. Wie weet ontmoet je op die manier inspirerende mensen die aan jouw mastermind-groep kunnen meedoen.

Hoe ziet jouw Mastermindgroep eruit en wat voor resultaten heb jij behaald?

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je

Gerelateerde artikelen: ook interessant?

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder en dan zal ik reageren. En... sharing is caring!