Hoe kun je een gesprek (positief) afsluiten? Misschien ken je ze wel, van die mensen die maar door blijven praten of gewoon te veel praten. Hoe kun je zo'n gesprek afronden (bijvoorbeeld tijdens een netwerkborrel)? Hier vind je 9 tips om een gesprek af te kappen.

Tip 1 – Keer je lichaam alvast een beetje van de ander af

Je wilt niet midden in het gesprek opeens stoppen. Dat is een veel te harde klap. Je kunt je lichaam gebruiken om een transitie te creëren: neem alvast een beetje afstand of draai jezelf van de ander af. Dit heeft de ander in ieder geval onbewust door, en misschien zelfs bewust, waardoor het daadwerkelijke afscheid veel vloeiender zal verlopen. Het wordt namelijk verwacht.

Tip 2 – Eindig positief/beleefd en met waardering

Eindig altijd positief en beleefd, ook al weet je dat het gesprek niet goed ging. Bedank de ander voor het gesprek en zeg dat je ervan hebt genoten om de ander te leren kennen. “Dus luister, het was geweldig om weer geüpdatet te worden door je. Het was heel leuk je weer gezien te hebben, ik heb lang niet zoveel gelachen.”

Wees beleefd, warm en vriendelijk bij het afsluiten van het gesprek.

Eindig zeker ook met waardering: “Dankjewel dat je je gedachten wilde delen hierover, Jean! Het heeft me geholpen om over mijn beslissing na te denken.”

Tip 3 – Impliceer dat het gesprek is afgelopen voor een vloeiende overgang

gesprek beeindigen

Ik houd van implicaties. Door te impliceren geef je een heel natuurlijk signaal om het gesprek te beëindigen, zonder dat je dat letterlijk zegt.

Hierdoor maak je er een heel prettig einde van, terwijl je onverbiddelijk de leiding neemt om het gesprek te beëindigen.

Hoe doe je dat? Impliceren? Bijvoorbeeld door te zeggen: “Laten we alvast naar de parkeerplaats / de bushalte / het treinstation lopen.”

Ik pas dit altijd toe als ik met iemand ergens heb afgesproken, er een uur voorbij is gegaan en ik eigenlijk naar huis wil. Ik weet dat de ander met de trein is gekomen en ik zeg: “Laten we alvast naar het station lopen.” Hierdoor is er een soort ‘weten' dat de afspraak ten einde loopt, zonder dat ik dat expliciet heb gemaakt. Die moeite om dat te mededelen heb ik mooi overgeslagen!

Binnen NLP wordt deze techniek ‘vooronderstellen' genoemd. Hier lees je er meer over.

Hierna lezen:  60 NLP-Oefeningen & Tips Om Je Zelfvertrouwen Te Vergroten & Opbouwen

Tip 4 – Vat nog een keer het gesprek samen

Een samenvatting impliceert dat het gesprek is afgelopen.

Tip 5 – Steek alvast je hand uit of pak je jas alvast

Lach, gebruik de naam van de ander en schud de hand. Of grijp alvast naar je jas.

Al deze dingen impliceren dat het gesprek is afgelopen, zonder dat je bewust de moeite moest doen om dat te mededelen aan de andere persoon.

Tip 6 – Introduceer de persoon met iemand anders

gesprek afkappen tips

Ben je op een borrel/netwerkbijeenkomst en blijft je gesprekspartner plakken? Neem het initiatief en verbind hem/haar dan gewoon met iemand anders. Of laat de ander jou juist aan iemand anders introduceren. “Heb je suggesties voor iemand die me kan helpen met___?” Anders kun je ook altijd zeggen: ‘Oké, ik heb echt iemand nodig die me hierbij kan helpen. Ik ga nog wat meer mensen vragen.'

Tip 7 – Eindig het gesprek met de reden waarom je gaat

“Ik moet terug naar mijn vrienden. Het was super leuk om met jullie te praten.” Natuurlijk kun je bij heel hardnekkige mensen ook een leugen om bestwil maken: “Sorry, ik moet heel nodig plassen.”

Tip 8 – Voel je je zelfverzekerd? Beëindig het gesprek dan gerust ook abrupt

Heb je de zekerheid om de leiding te nemen en het gesprek abrupt te stoppen? Doe dat dan gerust, want zulke slagvaardigheid wordt juist gewaardeerd. Je kunt dus gewoon opeens zeggen: “Trouwens, het was verrassend en leuk jou ontmoet te hebben,” “Het was fijn om weer even met je gepraat te hebben” of “We zien elkaar volgende week in de meeting weer.”

Tip 9 – Verbreek ‘rapport'

Lees het artikel over rapport en – vooral het stuk over matching – en doe vervolgens precies het tegenovergestelde met je lichaam.

Bekroond boek over gesprekken (en het beëindigen ervan) met praktische toepassing

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Vond je dit een zinvol artikel? Dan wijs ik je op het inspirerende NLP Doe-Boek, zodat we het ook samen in de praktijk gaan brengen. Hierin zitten meer dan 100 verschillende tools, tips en technieken vanuit NLP, waaronder bruikbare challenges om met het omgaan met lastige mensen aan de slag te gaan. Bekijk het NLP Doe-Boek hier >>

 

Gerelateerd: lees verder...

Hierna lezen:  Netwerkbijeenkomsten [Ultieme Lijst: Alle Events!] [Ondernemers]

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: