Gesprek beëindigen: Hoe kap / rond / sluit je gesprekken af? 7 Tips

Hoe kun je een gesprek (positief) afsluiten? Misschien ken je ze wel, van die mensen die maar door blijven praten of gewoon te veel praten. Hoe kun je zo’n gesprek afronden (bijvoorbeeld tijdens een netwerkborrel)? Hier vind je 10 tips om een gesprek af te kappen.

Tip 1 – Keer je lichaam alvast een beetje van de ander af

Je wilt niet midden in het gesprek opeens stoppen. Dat is een veel te harde klap. Je kunt je lichaam gebruiken om een transitie te creëren: neem alvast een beetje afstand of draai jezelf van de ander af. Dit heeft de ander in ieder geval onbewust door, en misschien zelfs bewust, waardoor het daadwerkelijke afscheid veel vloeiender zal verlopen. Het wordt namelijk verwacht.

Tip 2 – Eindig positief/beleefd en met waardering

Eindig altijd positief en beleefd, ook al weet je dat het gesprek niet goed ging. Bedank de ander voor het gesprek en zeg dat je ervan hebt genoten om de ander te leren kennen. “Dus luister, het was geweldig om weer geüpdatet te worden door je. Het was heel leuk je weer gezien te hebben, ik heb lang niet zoveel gelachen.”

Wees beleefd, warm en vriendelijk bij het afsluiten van het gesprek.

Eindig zeker ook met waardering: “Dankjewel dat je je gedachten wilde delen hierover, Jean! Het heeft me geholpen om over mijn beslissing na te denken.”

Tip 3 – Vat nog een keer het gesprek samen

Een samenvatting impliceert dat het gesprek is afgelopen.

Tip 4 – Introduceer de persoon met iemand anders

gesprek beeindigen

Ben je op een borrel/netwerkbijeenkomst en blijft je gesprekspartner plakken? Neem het initiatief en verbind hem/haar dan gewoon met iemand anders. Of laat de ander jou juist aan iemand anders introduceren. “Heb je suggesties voor iemand die me kan helpen met___?” Anders kun je ook altijd zeggen: ‘Oké, ik heb echt iemand nodig die me hierbij kan helpen. Ik ga nog wat meer mensen vragen.’

Hierna lezen:  Rapport maken, wat is dat? Diepe communicatie! [42 do's & don'ts]

Tip 5 – Steek alvast je hand uit

Lach, gebruik de naam van de ander en schud de hand.

Tip 6 – Eindig het gesprek met de reden waarom je gaat

“Ik moet terug naar mijn vrienden. Het was super leuk om met jullie te praten.”

Tip 7 – Verbreek ‘rapport’

Lees het artikel over rapport en – vooral het stuk over matching – en doe vervolgens precies het tegenovergestelde met je lichaam.

Bekijk deze bonuspagina…

Deze stof leerden we niet op school. Hierdoor voelen we vaak negativiteit en belemmeringen bij wat we willen bereiken. Daarom wil ik je iets laten zien. Klik hier om NLP te leren met behulp van video’s, mp3’s, demonstraties en scripts.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!