Klinkt het als een goed idee: een jaar ertussen uit gaan? Of misschien wel langer (of korter)? Wat is een sabbatical, wat zijn de ervaringen hierover en wat voor stappen kun je nemen om een sabbatical / onbetaald verlof te nemen? Lees verder…

Wat is een sabbatical en waarom zou je er een nemen?

Een sabbatjaar nemen, wat is dat? Het concept van het sabbatical vindt zijn wortels in de Hebreeuwse bijbel. Om de zeven jaar werd een sabbat- (of rust-)jaar aanbevolen om het land een pauze te geven van de landbouwactiviteit.

Op een vergelijkbare manier heeft ons verstand, net als de grond, rust nodig om te kunnen blijven groeien en functioneren.

Maar slechts weinigen van ons nemen zo'n sabbatical. De redenen hiervoor zijn waarschijnlijk niet schokkend. We zijn vaak druk bezig, we nemen meer werk aan dan we aankunnen en bovenal zijn we bang dat we achterop raken als we het werk voor een bepaalde periode verlaten.

Echter, rust is niet per se een recept voor terugval. Het kan zelfs precies het tegenovergestelde betekenen.

De voordelen van een sabbatical

voordelen en nadelen

Meer werk staat niet altijd gelijk aan betere resultaten. Wat impliceert dit? Loop gewoon weg. Inderdaad, gewoon even weggaan. Het is niet onbekend dat dit vele voordelen oplevert.

In de academische wereld bestaat het idee van een sabbatical al jaren. Als een professor of onderzoeker wat meer gemoedsrust nodig heeft om zich later met nieuwe krachten opnieuw te concentreren op een uitdagend onderwerp, kan hij of zij vragen om verlof te nemen uit zijn of haar dagelijkse werk, terwijl hij of zij de zekerheid van zijn of haar werk bij terugkomst behoudt.

Er is niet veel onderzoek gedaan naar het effect van sabbaticals, maar er is wel degelijk onderzoek. Uit onderzoek is gebleken dat academici die een sabbatical nemen, een hogere mate van tevredenheid en minder stress melden dan degenen die dat niet doen.

Een sabbatical is een kans om je geest en lichaam op te frissen en misschien wel tegelijkertijd je belangrijkste werk te blijven doen.

Het lijkt misschien lastig om aan je baas om onbetaald verlof te vragen, maar waarom zou je het niet doen? Sterker nog: vandaag de dag biedt een kwart van de 100 Fortune's top 100-bedrijven hun personeel actief sabbaticals aan.

Een sabbatical kan jouw productiviteit radicaal hacken.

Een bekend voorbeeld & ervaring van een ZZP'er (en verderop meer ervaringen)

In zijn TED-talk uit 2009, The Power of Time Off, legt ontwerper Stefan Sagmeister uit hoe hij in 2009 besloot om zijn New Yorkse studio om de zeven jaar voor een heel jaar te sluiten:

Hierna lezen:  Mastermind-Groep Starten & Opzetten [Stappen & Tips] [Nederland]

Sagmeister kreeg voor het eerst het idee om een sabbatical te nemen toen hij begon na te denken over de typische levensloop van ons leven. Volgens zijn schatting zijn de meeste mensen 25 jaar bezig met leren, 40 jaar met werken aan hun carrière en daarna zijn ze 15 jaar met pensioen.

Maar, zo dacht Sagmeister, wat als we vijf jaar van onze pensionering afsnijden en wat als we nou tussen de jaren door steeds even met pensioen gaan?

Toen hij met dit nieuwe schema experimenteerde, was het resultaat zowel creatief, mentaal als professioneel erg gunstig. Zoals hij in zijn TED-talk uitlegt, creëerde Sagmeister in dat eerste sabbatjaar een film, ontdekte hij nieuwe designstijlen en materialen en dompelde hij zich onder in nieuwe culturen en ideeën.

“Het werk dat uit dat jaar kwam, vloeide terug in het bedrijf, en in de maatschappij in het algemeen.”

Nadelen sabbatical

Door dit artikel heen staan al wat nadelen – of beter gezegd: aandachtspuntjes – vermeld, maar hier sommen we er nog een aantal apart op:

  1. Kosten: voor veel mensen betekent een sabbatical dat de inkomsten wegvallen. De reizen, cursussen en retraites zijn bovendien ook niet goedkoop.
  2. Je werkgever kan negatief reageren. Verderop in dit artikel lees je hoe je dit het beste kunt aanpakken.
    Voor veel mensen betekent het nemen van een sabbatical dat de maandelijkse inkomsten wegvallen. Bovendien geef je vaak extra geld uit aan reizen, cursussen of retraites.
  3. Het is niet onbekend bij werkgevers dat een gigantisch aantal vrouwen ontslag neemt na hun zwangerschapsverlof. Ze hebben geproefd van het leven zonder werk en hechten meer waarde aan quality time met hun gezin dan om terug te keren naar het werken. Je zou kunnen beredeneren dat ook jij dit gevoel zou kunnen krijgen na een tijdje niet gewerkt te hebben. Op zich is dit geen nadeel omdat je bewust kiest voor een leven met minder werk, maar het is wel handig om de zaken financieel wel voor elkaar te hebben als dit gebeurt.

Een stappenplan om jouw sabbatical voor te bereiden en optimaal te benutten

sabbatical stappenplan

Beslissen om een werk-sabbatical te nemen en er daadwerkelijk een nemen zijn twee verschillende dingen. En hoewel het gemakkelijk is om enthousiast te raken over het nemen van vrije tijd om je geest op te frissen, kan de realiteit van het plannen van een sabbatical ontmoedigend zijn…

Ten eerste moet je onderzoeken of je huidige werksituatie het toelaat. Heeft je bedrijf een sabbatical-beleid of is er bereidheid om dit te bespreken?

Als je een freelancer bent, kun je het dan jezelf veroorloven om die tijd vrij te nemen en mogelijk klanten te verliezen?

Hierna lezen:  Alle Goede Alternatieve, Onafhankelijke Nieuwssites [Overzicht]

Daarnaast zijn er de details van hoe de sabbatical in de praktijk zal werken. Wat ga je allemaal doen en niet doen? En hoe ga je jezelf onderhouden terwijl je niet aan het werk bent?

Stap 1: Beslis waarom je een sabbatical wilt nemen en hoe het je ten goede zal komen

Een sabbatical is geen ongestructureerde vrije tijd, maar een kans om ideeën met betrekking tot je werk te verkennen. Je hebt dus een sterke reden nodig om er eentje te nemen, vooral als je je baas het idee moet verkopen.

Stap 2: Praat met je baas over wat je van plan bent

Je werksituatie zal waarschijnlijk het grootste punt van wrijving zijn als het gaat om het nemen van een werk-sabbatical. Als je na je sabbatical terug wilt keren naar je baan, moet je met je baas praten en beredeneren wat je wilt.

Klaag er niet over dat je uitgeblust bent, maar vertel over de redenen waarom een sabbatical zowel jou als jouw werkgever ten goede zal komen. Misschien helpt het je bedrijf om kosten te besparen, de internationale markten beter te begrijpen of jouw talenkennis te verbeteren.

Dit lijkt misschien veel gevraagd, maar het is niet onmogelijk. Volgens de Society for Human Resource Management biedt 23% van de bedrijven in de VS nu zelfs sabbaticals via het werk aan, waaronder Adobe, Boston Consulting Group en zelfs The Cheesecake Factory.

Als je voor jezelf werkt, zal deze stap iets anders zijn. Misschien moet je met je klanten praten en uitleggen wat je wilt doen en waarom en hoe het je beschikbaarheid zal beïnvloeden. Wat je ook wilt doen, zorg er in ieder geval voor dat je iedereen die door jouw sabbatical beïnvloed wordt, goed op de hoogte stelt.

Stap 3: Kies je begin- en einddatum en zet ze op je kalender

Als je eenmaal begint met nadenken over je sabbatical, zal je allerlei redenen kunnen bedenken waarom je het toch niet zou moeten doen. Daarom wordt het vastleggen van een begin- en einddatum zo belangrijk.

Een succesvolle sabbatical is afhankelijk van een goede planning vooraf. Hoe meer tijd je jezelf geeft om te plannen wat je gaat doen en hoe je eventueel toch nog wat gaat werken, hoe meer kans dat je uiteindelijk echte, tastbare voordelen ziet tijdens je sabbatical.

Stap 4: Breng je financiële situatie op orde

Of je nou van plan bent om je sabbatical in een exotisch land door te brengen waar je goedkoop kunt leven, of dichtbij huis, vroeg sparen is de beste manier om ervoor te zorgen dat financiële stress jouw tijd van diep nadenken en exploratie niet verstoort.

Hierna lezen:  Dromen Waarmaken? Zo Komt Je Droom 100% Uit [33 Slimme Tips]

Alternatief voor een sabbatical: kleine sabbaticals van één dag of zelfs één uur

korte sabbatical

Sabbaticals gaan over verjonging en het verkennen van onderwerpen waar je diep gepassioneerd over bent. Maar als je deze gids doorleest en nog steeds het gevoel hebt dat het onmogelijk is voor jou, dan zijn er manieren om de voordelen van een sabbatical te krijgen zonder je baan te riskeren.

Zijn hier voorbeelden en ervaringen van?

Sol Orwell, oprichter van Examine.com, neemt vrijdag altijd vrijaf, terwijl veel succesvolle ZZP'ers om de vrijdag een pauzedag inlassen en de dag doorbrengen in een nieuwe omgeving met nieuwe ideeën.

Ook kun je gewoon één dag per week offline – en dus niet te bereiken zijn. Neil Pasricha, de bestsellerauteur van The Happiness Equation, past dit met veel succes toe. Volgens Neil zijn deze dagen zijn beste dagen waarin hij het grootste deel van zijn creatieve en lonende werk voltooit.

Om een grove vergelijking te maken: op een dag dat ik tussen allerlei vergaderingen door schrijf, zal ik misschien 500 woorden per dag produceren. Op een onbereikbare offline-dag is het niet ongebruikelijk dat ik 5.000 woorden schrijf. Op deze dagen ben ik tien keer productiever.
– Neil Pasricha

Of neem gewoon een uurtje per dag compleet vrij. Volgens psycholoog Shelley Carson van Harvard kan zelfs het nemen van een uur per dag een gemakkelijke manier zijn om nieuwe ideeën op te doen.

Sabbatical boek

Onderstaande boeken bevatten mooie verhalen over mensen die een sabbatical hebben genomen. Het onderste boek – Een werkweerk van 4 uur – is misschien wel het meest radicaal, maar het idee blijft logisch: neem nu alvast mini-pensioentjes in plaats van het allemaal op te sparen tot je 68 jaar bent.

Kortom: sabbaticals zijn voor veel mensen een verrijking

sabbatical ervaringen

Als je je gestrest, ongemotiveerd en/of uitgebrand voelt, heeft het geen zin om te proberen er gewoon doorheen te dringen. In plaats daarvan komen onze beste ideeën vaak als we niet werken.

En een sabbatical – hoe lang of kort het ook duurt – is een fantastische manier om uit te rusten en opnieuw na te denken over hoe je jouw uitdagingen benadert.

Op jouw geluk!

 

Gerelateerd: lees verder...

Hierna lezen:  Bijzondere Spirituele Vakantie? Meditatie-Verwenweek, Retraites & Reistips!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: