Hoe kun je zelf tarot leren leggen en betekenis halen uit tarotkaarten? In dit blog-artikel vind je een uitleg met een stap-voor-stap-methode om tarotkaarten te leren leggen en om tarot te leren lezen. Lees verder…

Hoe werken tarotkaarten? Een hulpmiddel voor jouw intuïtie

Tarotkaarten zijn een hulpmiddel zodat jouw eigen intuïtie makkelijker boodschappen kan opvangen en genereren. De tarotkaarten hebben dus geen boodschappen vanuit zichzelf. Jij doet alles zelf met je intuïtie, oftewel je zesde zintuig.

Als je volledig zelfstandig een reading wilt doen, heb je dus eigenlijk geen tarotkaarten nodig: je hoeft dan enkel goed afgestemd te zijn op je eigen intuïtie. Waarom zou je dan wél tarotkaarten gebruiken? Om je creativiteit een duwtje in de rug te geven. De kaarten geven extra inspiratie.

Hoe kun je tarot leren leggen? Zo ga je te werk…

Wil je voor jezelf of voor mensen in je omgeving tarotkaarten leren leggen? De basis-'techniek' om deze kaarten te lezen is simpel. Volg onderstaande stappen:

  1. Je trekt op gevoel een of meerdere kaarten.
  2. Je bekijkt de scène op de kaart en vervolgens voel je wat voor ‘vibes‘ de kaart jou geven.
  3. Deze vibes die je intuïtie jou hebben gegeven, vertaal je naar een boodschap. Is de kaart die je voor je hebt romantisch, rustig of juist vol actie? Wat voor verhaal ontvouwt zich als je meerdere kaarten voor je hebt?

Hoe kan ik tarotkaarten leggen? Alle stappen in meer detail…

tarotkaarten leren leggen tips

Tarot kan voor een beginner behoorlijk ingewikkeld lijken, want elke kaart heeft een bepaalde betekenis die in verschillende situaties echter ook nog eens anders uitgelegd kan worden. Zelf Tarot leren leggen is dus zeker niet makkelijk, maar wel leerzaam en leuk. En natuurlijk kan Tarot je helpen om antwoorden te krijgen op problemen in het dagelijks leven.

Het is onmogelijk om in een enkel artikel alle aspecten van Tarot uit te leggen, maar dit 6-stappenplan geeft je hopelijk alvast een goed idee over hoe je zelf Tarotkaarten zou kunnen gaan leggen.

Stap 1: Koop een deck tarotkaarten (en een boek)

De eerste stap is natuurlijk een eigen deck met tarotkaarten kopen. Er zijn prachtige sets beschikbaar en het is daarbij vooral belangrijk dat je er eentje kiest die jou persoonlijk aanspreekt. Schaf tarotkaarten aan waar je je meteen mee verbonden voelt, zodat steeds meer van jouw eigen energie in de kaarten kan stromen.

Leen om die reden jouw tarotkaarten ook nooit uit, want iemand anders kan daar nooit zo goed een tarotlegging mee doen als jij zelf. Je wilt ook niet dat de kaarten bij je eigen leggingen conflicterende antwoorden gaan geven. Wellicht is het ook fijn om meteen een boek te kopen waar alle kaarten in worden uitgelegd.

Stap 2: Stel vast met welke vraag je zit

Voor je een vraag kunt beantwoorden is het natuurlijk van belang dat je precies weet wat die vraag is. Alleen dan kun je de juiste tarotlegging erbij zoeken en zul je ook echt wat kunnen doen met de antwoorden die je krijgt van de Tarot.

Bij een eenvoudige vraag weet je misschien direct wat je wilt weten, maar bij een pijnlijke of ingewikkelde kwestie kan dat lastiger zijn en langer duren. Besteed er echter wel genoeg tijd aan, want de juiste vraagstelling is essentieel voor de uitkomst.

Stap 3: Kies een tarotlegging die goed bij de vraag past

Er zijn enorm veel verschillende manieren om tarotkaarten te leggen, van heel eenvoudig tot enorm uitgebreid. Hieronder staan een aantal veelgebruikte tarotleggingen. Het is aan te raden om eerst eenvoudig te beginnen en naarmate je meer geoefend begint te raken de leggingen die je beheerst uit te breiden. Zo kun je de mensen in je omgeving (en jezelf) sneller en beter helpen.

Let wel op dat de Tarot een bepaalde vraag nooit direct met ja of nee zal beantwoorden. Het helpt je de gevoelens en gedachten die je al had beter te verklaren en je de richting te wijzen waarin jouw oplossing te vinden is. Als je (zoals we bij stap 2 aangaven) inmiddels precies weet wat je vraag is, moet je daar dus nu de beste kaartlegging bij zoeken.

Enkele veel gebruikte tarotleggingen:

  • In zijn meest eenvoudige vorm kun je elke dag een zogenaamde dagkaart uit het Tarot deck trekken. Die kaart zegt dan wat over jouw dag, of over een kwestie waar je op dat moment mee worstelt.
  • Bij de bekende legging met drie willekeurige kaarten vraag je de kaarten een uitspraak te doen over verleden, heden en toekomst. De betekenis daarvan kun alleen jij zelf geven door de kaarten te koppelen aan kwesties die voor jou spelen. Voor echt ingewikkelde situaties voldoet deze legging met drie kaarten vaak niet en is een uitgebreider patroon nodig.
  • De Blokkade is zo'n uitgebreidere legging, waarbij de eerste kaart jouw probleem uitbeeldt en de tweede kaart (daar dwars op gelegd) laat zien wat je tegenhoudt om het probleem op te lossen. De drie overige kaarten vertellen je wat je voelt, wat je ziet en welke acties je kunt ondernemen om uit de impasse te geraken.
  • Het Keltisch Kruis is een variant op De Blokkade waarbij meer kaarten gebruikt worden om nog meer achtergronden te belichten. Zo wordt ook je eigen hoop of vrees uitgebeeld, kom je erachter of er nog iets uit het verleden meespeelt en ontdek je eventuele omgevingsfactoren die van invloed kunnen zijn op het probleem (en de oplossing).

Er zijn echt tientallen, zo niet honderden verschillende Tarotleggingen en het is leuk en leerzaam om je daar steeds beter in te verdiepen. Je vindt dan vanzelf de leggingen waar je jezelf het prettigste bij voelt en die het meeste voor je gaan betekenen.

Stap 4: Schud de kaarten

Tarotkaarten leg je het beste op een stil moment en op een rustige plek. De eerste stap is dan de kaarten te schudden. Er zijn geen vaste regels voor het schudden van een deck Tarotkaarten, maar het kan wel prettig zijn om een bepaald vast ritueel te hanteren. Dan raak je namelijk als legger al meteen in de juiste sfeer.

Het helpt echter ook om bepaalde gebeurtenissen meer op te doen vallen. Stel je voor dat je de kaarten aan het schudden bent en een bepaalde kaart valt er tot twee keer toe uit. Is dat toeval, of zou de kaart juist bepalend kunnen zijn voor de vraag die beantwoord moet worden? Alleen wanneer je een vast ritueel hanteert, zullen dat soort uitzonderlijke situaties op gaan vallen en kun je er desgewenst wat mee doen.

Stap 5: Leg de Tarotkaarten op de juiste manier

Wanneer je de kaarten hebt geschud, leg je ze op tafel. Dat je het juiste patroon aanhoudt voor de legging die je doet is daarbij belangrijk, want dan kan er geen onzekerheid ontstaan over de betekenis van een bepaalde kaart.

Je kunt ervoor kiezen om de kaarten direct open te leggen, maar veel mensen leggen ze liever gesloten om ze dan direct achter elkaar open te leggen. Dan wordt de betekenis namelijk vaak in een oogopslag duidelijk zonder tussentijdse interpretatie.

Stap 6: Interpreteer de kaarten en beantwoord je vraag

Elke kaart die open wordt gedraaid, heeft zijn eigen betekenis binnen het geheel. Het is dus belangrijk dat je weet waar elke kaart voor staat en wat zijn betekenis zou kunnen zijn in elke legging. De betekenis kan afhangen van de vraagstelling en bij het uitleggen is je eigen ervaring en spirituele intuïtie dus van groot belang.

Het is bijvoorbeeld geen probleem om van de letterlijke betekenis van bepaalde kaarten af te wijken, zolang dat maar goed en puur voelt. Uiteindelijk draait het er bij Tarot namelijk niet om de toekomst te voorspellen, maar om je onderbewuste gevoelens om te zetten in inzichten en zo een nieuwe richting in te kunnen slaan.

Meer tips, stappen en uitleg

Hoe leg je tarotkaarten? Met bovenstaand stappenplan kun je al aan de slag. Wil je echter nog veel meer tips en stappen leren, dan is lenormand-kaarten.nl de beste plek om het te leren. Zij hebben een stap voor stap uitleg in een vriendelijk geprijsde cursus.

➡️Klik hier voor alle stappen (aanrader!).

Tip: vriendelijk geprijsde workshop/cursus Tarot met alle stappen

tarot hoe leg je het

Lenormand-kaarten.nl biedt een volledig en vriendelijk geprijsd thuisstudie-programma voor jouw studie in tarot. Je leert in deze cursus om lenormand kaarten te leggen, en hoe je vanuit je intuïtie een betekenis kunt ontlenen aan deze tarotkaarten. Het biedt een handige structuur die jou in nog veel meer detail leert hoe je tarotkaarten legt en leest.

➡️Lees hier verder (aanrader om verder te ontdekken!).

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: