Wat zijn de vier leerfasen van Maslow, oftewel het 4-staps leerproces? Hier vind je hun betekenis inclusief voorbeelden van iedere fase. Ze zijn in ieder geval toe te passen op alles wat je in het leven leert! Lees verder…

Dit model kent vele namen…

Er worden regelmatig verschillende benamingen gebruikt voor dit model. Onder andere de volgende namen worden aan dit model gegeven:

  • Leercirkel van Maslow
  • Leerfasen van Maslow
  • Leercurve van Maslow
  • 4-staps leermodel / leerproces
  • Bewustwordingsproces Maslow
  • Bewustwordingsmodel

Laten we naar de fasen van dit model gaan kijken. We verwerken er ook meteen een voorbeeld in…

Fase 1 – Onbewust onbekwaam

Laten we er direct een voorbeeld bij pakken. Ondernemer Piet kan jarenlang op beurzen staan, waarmee hij wisselend succes heeft.

Ondernemer Piet is in al die jaren nog nooit op het idee gekomen om koud te gaan bellen als effectieve promotievaardigheid. Hij is zich onbewust van het bestaan van deze methode. Omdat hij het ook nog nooit heeft gedaan, zou hij daar normaal gesproken ook onbekwaam in zijn: hij is er (nog) niet goed in, maar dat is logisch als je het niet eens kent.

Je weet niet wat je niet weet.

Fase 2 – Bewust onbekwaam

Op een gegeven moment laat een collega-ondernemer aan Piet zien hoe via koud bellen gigantische resultaten geboekt worden. Dit brengt Piet op het idee om koud te gaan bellen in plaats van op beurzen te staan.

Piet is er dus opeens bewust van geworden dat er zoiets bestaat als koud bellen. Maar ja, hij is er nog steeds niet goed (onbekwaam) in omdat hij het pas net kent en het misschien maar een paar keer geprobeerd heeft.

Hoewel Piet niet begrijpt of niet weet hoe hij iets moet doen, erkent hij het nut van de nieuwe vaardigheid. Het is cruciaal om fouten te durven maken, wil Piet deze fase ontgroeien.

Je weet dat je het niet kunt.

Fase 3 – Bewust bekwaam

Uiteraard houdt Piet het niet bij die paar keertjes bellen. Hij doet het 5, 10, 20, 50 keer en een paar weken later kan hij regelmatig iets verkopen via de telefoon. Dit levert hem al meer op dan op beurzen staan. Hij is er dan ook erg goed (bekwaam) in geworden!

Echter… bij iedere zin die hij aan de telefoon uitspreekt, denkt hij nog eventjes na. ‘Oh, nu is het tijd om even empathie te tonen. Laat ik even praten over hoe pijnlijk het is om…' ‘Oh, nu is het tijd om wat druk weg te nemen.' ‘Oh, nu is het tijd om te vragen of hij wil kopen.' Piet moet steeds even stilstaan bij de te nemen stappen bij deze vaardigheid. Hij is zich dus bewust van alle stappen die hierbij komen kijken en moet zich goed concentreren.

Je weet dat je het kunt.

Fase 4 – Onbewust bekwaam

Weken worden maanden en Piet hoeft zijn script er niet eens meer bij te hebben. Sterker nog, hij kan zelfs multitasken en op andere dingen focussen tijdens het gesprek. Hij kan tussendoor zonder zorgen grapjes maken, vrienden worden met de ander of deze vaardigheid aan anderen leren. Hij is namelijk niet meer met zijn aandacht op de stappen van de techniek gefocust.

Hierna lezen:  Perifeer zicht / perifere visie: Betekenis & Oefening [Essentieel]

Met andere woorden: het is zijn tweede natuur geworden. Hij is nog altijd net zo bekwaam, maar dit keer is hij zich er niet meer bewust van dat hij zijn vaardigheid inzet. Sterker nog: stel dat hij zomaar iemand belt – zonder intentie om iets te verkopen – dan zou hij zomaar per ongeluk iets kunnen verkopen. Hij is zich namelijk niet eens bewust van zijn vermogen om altijd en overal iets te kunnen verkopen. Het gebeurt spontaan.

Ooit had hij het verkopen vanuit een structuur geleerd. Dat bewuste proces heeft hij nu los kunnen laten. Hij denkt dus niet meer aan de structuur van een salesgesprek. De structuur heeft een intuïtie in hem gebouwd, en hij werkt tegenwoordig vanuit zijn intuïtie.

Dit is vaak het doel in een volledig trainingstraject voor het leren van een bepaalde vaardigheid.

Je weet niet dat je het kunt. Het wordt onderdeel van wie je bent. Je bent je ondertussen bewust van – en hebt aandacht voor andere dingen. Er is geen zelfbewustzijn meer.

De Engelse termen zijn…

In het Engels wordt gesproken over…

  • Unconscious incompetence
  • Conscious incompetence
  • Conscious competence
  • Unconscious competence

Succes met leren!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: