Wat is hypnose eigenlijk? Hoe werkt het en wat kun je ermee? Ik ga het zo kort mogelijk aan je vertellen in dit artikel. Lees verder…
In de komende paragrafen geef ik steeds kort mijn visie bij verschillende vragen over hypnose:
Inhoud van deze pagina:
Wat is hypnotherapie?
Mijn eigen definitie van hypnotherapie is: iemand helpen met zijn probleem, door boodschappen te geven aan zijn onderbewustzijn. Om dat te bereiken, zorgen we ervoor dat die persoon eerst focust en dan ontspant, om zo in een trance te raken. Hierdoor komen de helende hypnotische suggesties en interventies makkelijk binnen bij het onderbewustzijn.
Voorbeelden van hypnose uit het dagelijks leven?
Een van mijn favoriete voorbeelden van hypnotische interventies is de tv. Het is maar tv, dus we zijn minder kritisch op de doctrine van Hollywood en Hilversum, dan wanneer iemand in je gezicht vertelt dat je moet vreemdgaan achter de rug van je partner. Als het personage van Jim Bakkum het doet, is het maar een verhaal en glipt de boodschap langs je kritische verstand. Laten we dit liever met helende woorden doen. Dan gebruiken we hypnose voor iets goeds!
Hoe hypnotiseer je iemand?
Ik heb hiertoe een vijfstappenplan ontwikkeld:
- Maak verbinding
- Bouw volgzaamheid
- Start een ontspannende inductie
- Doe een interventie en verwerk er helende boodschappen in.
- Haal de persoon terug
Iedere stap vereist een aantal vaardigheden en elementen die je kunt toepassen. Dit is allemaal te leren. Later zal ik hier wat dieper op in gaan.
Kan iedereen dit?
Iedereen die goed is met mensen, kan leren hypnotiseren. Maak je goed verbinding met mensen? Volgen mensen graag je instructies? Heb je wat charisma? Dan ben je heel geschikt om iemand te helpen met hypnose. En anders leer je al die dingen wel door te oefenen met hypnose.
Wat levert het jou en anderen op om aan hypnose te doen?
Omdat je daarmee als coach anderen van hun problemen kunt afhelpen. Je hebt dus een effectieve coachtool in handen. Ook kun je jezelf de goede richting opsturen met hypnose. Dus waarom zou je aan hypnose doen? Er zijn veel voordelen: Bijvoorbeeld om anderen of jezelf te te helpen met gezondheid, relaties of het doorbreken van vastgeroeste patronen. Dat kan allemaal dankzij de interventie-fase van een hypnose coachsessie.
Hoe snel zijn de resultaten?
Sinds ik in 2016 hypnose leerde, heb ik – zonder uitzondering – iedere keer binnen een paar dagen te horen gekregen van mijn cliënten dat het heeft gewerkt. En dat is ook niet vreemd: we hebben echt een mooie ingreep gedaan bij de client.
Kost het veel tijd?
Een hypnose-coachsessie kan al klaar zijn in een uur. En daarmee bedoel ik: vanaf de binnenkomst van de cliënt tot en met het naar huis sturen. Ik raad echter aan om minimaal twee uur te nemen, zodat je extra rustig de sessie in kunt gaan en extra veel tijd kunt besteden aan het maken van een verbinding met de cliënt.
Is hypnose gevaarlijk? Behoud je controle?
Oké, dit moet je weten over hypnose:
- Er gebeurt niks als je het niet wilt.
- Je hebt altijd controle. Je beschermende en ethische factor blijft namelijk altijd actief. We omzeilen alleen maar even de kritische factor. Meer niet.
- Hypnose doe je altijd bij jezelf. Dus de client doet het bij zichzelf. De coach geeft instructies en suggesties.
Kan ik mezelf ook hypnotiseren?
Ja, met de Betty Erickson Trance Inductie. Je vindt de stappen hiervan halverwege dit artikel over het onderbewustzijn.
Waarom wel en waarom geen hypnose doen?
Waarom wel? Je kunt mensen van allerlei hardnekkige problemen af helpen met hypnose. Het is heel zinvol om hypnotische verandertechnieken in je toolbox te hebben.
Hoe lang blijf je je slechte gewoontes nog voeden? Het kan vandaag stoppen. Elke dag dat je je gewoontes niet doorbreekt, wordt de grip die ze op je hebben sterker. Misschien voel je al de fysieke gevolgen van overeten, roken of chronisch uitstelgedrag.
Waarom niet? De enige reden om geen hypnose uit te proberen, is wanneer je te maken hebt met een cliënt met een eigenwijs karakter. Hoewel je met de juiste omgekeerde psychologie dat soort cliënten ook regelrecht in trance kunt laten gaan. Wanneer je sowieso geen hypnose kunt gebruiken, is wanneer je voelt dat het je niet lukt om verbinding (rapport) te maken met de cliënt. Dan kun je de beste technieken beheersen, maar er gebeurt dan niks.
Wat ik persoonlijk geweldig vind aan hypnose
De snelheid ervan. Ik kan tegen iemand zomaar even zeggen: “Kom, laten we iets aparts uittesten!” Om hem van zijn probleem af te helpen. Dat is véél fijner dan loze adviezen geven vanuit de zijlijn.
De grootste frustratie van consumenten, consumentenprogramma'ss en mij? Praatcoaches. Ja, ze bestaan. Ze geven adviezen en tips. “Ik heb depressie.” “Gewoon positief denken. Zo, dat is dan 190 euro voor deze sessie…”
Mijn wens is dat er meer interveniërende coaches en minder praatcoaches zijn: zo'n sessie heeft niet echt substantie en er is niet echt een interventie. De cliënt had ook gewoon de tips van de Happinezz kunnen lezen. Mey hypnose ben je daadwerkelijk problemen aan het veranderen en weghalen bij iemand.
Met hypnose verandert je leven. Je hebt hiermee altijd een tool om mensen te helpen. Je zou iedere cliënt kunnen helpen!
Wat is het verband tussen hypnose en NLP?
Hypnose-vaardigheden zijn NLP-vaardigheden. Denk aan rapport maken, volgzaamheid opbouwen, utilisatie, interventies en Miltontaal. Simpel: ben je een NLP-liefhebber, dan moet je de hypnose-skills ook in je toolbox hebben.
Veel ontdekplezier met hypnose!
Ik wilde geen lange blog maken. Gewoon even mijn visie delen. Hopelijk vond je het interessant.
5 november 2024 gaat de lanceringsactie van de hypnose-cursus live. Mijn volgers weten dat ze op die dag naar deze verborgen pagina kunnen gaan.
ik wens deel te nemen aan hypnose cursus bij jou rubin, hoe doe ik dat?
Hoi Philippe,
Dat kan door aanstaande dinsdag 5 november je e-mail in de gaten te houden. De lanceringsactie komt niet op de website te staan, hij is voor volgers zoals jij!