De bouwstenen van een goede trance-inductie, wat zijn die precies? In dit artikel wordt het stappenplan behandeld om (trance-)states op te wekken door middel van hypnose.  Dus, hoe hypnotiseer je iemand? Je leest én leert het hier.

Inhoud van deze pagina:

Hoe hypnotiseer je iemand? Stap voor stap (met de voorbeeld-state: ontspanning)

Hoe kun je hypnose leren? Goede vraag! Met andere woorden, hoe breng je iemand in trance? Hier vind je alle stappen om dit te bereiken.

Laten we beginnen met de vraag: ‘Wat is hypnotiseren?' Hypnose is niks meer en niks minder dan het veranderen van een emotie of ‘state' in een bepaalde persoon. Dit merk je heel goed in de verhalen van s'werelds beste hypnotherapeut Milton Erickson. Zijn meest bijzondere casussen staan in het boek ‘Mijn stem gaat met je mee' (via Bol.com).

Volg deze stappen om iemand te hypnotiseren

Hieronder vind je een stappenplan om ook te hypnotiseren. De gemoedstoestand ‘ontspanning’ wordt alvast als voorbeeld genomen, omdat het een handige gemoedstoestand (‘state') is om te gebruiken voor veel interventies.

Dus bij deze: het meest volledige online stappenplan om hypnose-technieken te leren.

Stap 1: Maak een connectie met de andere persoon

Eigenlijk gaan we ervan uit dat je dit standaard doet: een praatje maken, vragen hoe het gaat en op die manier vertrouwen en verbinding maken. Met rapport, zoals dit heet, is alles mogelijk.

Stap 2: Stel wat kaders op over wat hypnose is

hoe hypnotiseer je iemand

Door van te voren kaders te stellen over hypnose, kun je de verwachtingen managen en misverstanden uit de weg ruimen. Bespreek de volgende zaken met de client:

 • Veel mensen denken dat wanneer je in trance verkeert, het heel anders zal zijn dan een ‘normale' gemoedstoestand. Dat is dus niet zo. Je zal je daarom niet ‘gehypnotiseerd voelen.' Verwacht dus niet je gehypnotiseerd te voelen. Trance is niet drastisch anders dan je ‘normale' toestand van bewustzijn. Je zal dus eerder een gevoel van herkenning krijgen omdat trance een normale, natuurlijke toestand is. Bovendien is trance een normale toestand die in het dagelijks leven al van nature vaak voorkomt.
 • Bij hypnose hoort wel dat je een toenemende mate van ontspanning gaat ervaren, dus verwacht je ontspannen te voelen.

‘Breng me eens onder hypnose! Laat me een kip nadoen!'
‘Een kip? Hoe doet een kip dan?'

 • Door aan hypnose te doen, starten we een leerproces. Tijdens dit leerproces zitten gewoon wat experimenten/testen en we zullen gaan zien hoeveel van die testen je succesvol gaat doorlopen. In hoe meer testen je gaat slagen, hoe dieper je in trance zal gaan. In hoeverre durf je te leren en de controle los te laten?
 • Jij bent in controle! Besef dat je het altijd voor het zeggen hebt, ook tijdens de trance. Als ik je zou vragen om een stukje op te schuiven, dan zou dat prima voor je zijn en zou je dat doen, is het niet? Maar als ik je zou vragen om een supermarkt te overvallen, zou je dat zeker niet doen. Zo werkt dat met hypnose ook precies! Enkel de suggesties die overeenkomen met je eigen waarden, overtuigingen en ethiek, kun je accepteren. ‘Laten we iets afspreken. Wil je er niet goed in worden, dan doe je het niet! Dan kies je er gewoon voor om je ogen de hele sessie open te houden.'

Het is onmogelijk om iemand iets te laten doen wat tegen zijn waarden en wil is.

Stap 3: Maak onderscheid tussen je 'trance-stem' en ‘normale spreekstem'

Gebruik je verschillende stemmen als anker. Je conditioneert je client als het ware met je trance-stem. Let dus goed op dat je een scheiding maakt tussen je normale praatstem en je trance-stem. Zo is je trance-stem waarschijnlijk lager en langzamer en je spreekt de woorden uit wanneer je uitademt. Wanneer je over het onderbewustzijn en onderbewuste zaken praat, zet je je trance-stem op. Als je over het bewustzijn en bewuste zaken praat, zet je je gesprek-stem op.

Hierna lezen:  Mijn leven over 10 jaar: waar zie ik mezelf over 10 jaar? (Voorbeeld!)

Dit geldt uiteraard niet alleen voor tijdens de hypnose-sessie, maar ook al van te voren, bijvoorbeeld als je over hypnose aan het praten bent. Je kunt bijvoorbeeld uitleggen: “Hypnose is communiceren met je onderbewuste en onbewuste responses.” Start gesprek-stem. “Ten eerste zijn er bewuste processen: je bent je bewust van het geluid van mijn stem, en van wat ik zeg. Als ik je aandacht ernaartoe leid, ben je je bewust van de oppervlakte waar je op zit, of de sensatie in je voeten of handen. Je bent er je pas bewust van als ik je aandacht er naartoe leid.”

Start trance-stem. “Daarnaast is er je onderbewuste. Je onderbewuste is zich bewust van alles tegelijk. De kleuren van de muren en de vloer, de andere geluiden en de diepere betekenissen in mijn woorden. Dat je nu aan het ademhalen bent, komt omdat je onderbewuste dat doet. Ook het kloppen van je hart, terwijl je aandacht op mijn stem gefocust is. Hetzelfde geldt voor alle bloed-chemie in je lichaam, en het houdt je bloeddruk in balans. Ook hoe je geluidsgolven opneemt, en ze in woorden en betekenissen verandert, het in balans houden van je lichaam en hoe je leerde praten en lopen en eten als kind. Alles wat ik nu hoef te doen… is het niveau van mijn stem te verlagen… en het tempo van mijn stem, en er begint al iets interessants te gebeuren, is het niet?”

hoe hypnotiseer je iemand

Prime die trance-stem door hem altijd te gebruiken bij interventies of als je over het onderbewuste praat. Fractioneer tussen deze trance-stem en je normale praatstem. Fractioneer je stem bijvoorbeeld tijdens het aangeven van de verschillen tussen het bewuste en het onderbewuste: logica vs emotie, tegelijk vs sequentie, slaap vs wakker, voelen vs denken, geest vs lichaam, dromen vs denken, intuïtie vs logica. Het is belangrijk dat je je normale stem en de normale zitplek niet gebruikt wanneer je je client in trance wil laten gaan. Breng de client dus naar een andere zitplek, en zet een andere stem op. Als je die zaken door elkaar haalt, kun je niet meer normaal communiceren op andere momenten.

Stap 4: Ga eerst!

Voer de ‘go first’-regel uit: demonstreer eerst zelf de ontspanning, want als het goed is heb je bij stap 1 al een connectie (‘rapport') met de andere persoon opgebouwd, waardoor de ander bijna automatisch hetzelfde zal voelen wat jij voelt.

“Kijk wat ik ga doen: ik ga mijn ogen ontspannen en ze kunnen niet meer openen. Ik kan het testen. Ik hoef niet te bewijzen dat ze werken en open kunnen staan, want dat doen ze al de hele dag. En ik weet dat het stom is om mijn wenkbrauwen op en neer te laten gaan terwijl mijn ogen dicht zijn, maar het voelt echt geweldig. Ik kan daarna de ontspanning weer weghalen en mijn ogen weer openen.”

Hierna lezen:  Coaching Tips: 58 Krachtige Coaching-Vaardigheden [Werkt Altijd]

Stap 5: Kijk goed of je al trance-signalen in de client waarneemt

Hieronder vind je een lijst met signalen waaraan je kunt afleiden dat je client in trance aan het gaan is. Beschrijf gerust ook de trance-signalen aan de cliënt. Denk eraan dat je dit met je trance-stem doet! Beschrijf ook de trance-kenmerken die de cliënt op dat moment al aan het ervaren is voor extra effect. Je maakt dan een krachtige ‘loop’. Observeer de volgende trance-signalen dus goed:

 • ontspanning in het gezicht,
 • ontspanning in de (gezichts)spieren,
 • vertraging van reflexen,
 • minder lichaamsbeweging,
 • vertraging van de hartslag,
 • zachter worden van spieren,
 • andere oogbewegingen (de-focussen, knipperen, trillen en/of sluiten),
 • pupilverwijding,
 • ogen zijn zachter en niet meer gefocust omdat er intern dingen gebeuren, en niet meer in de externe wereld,
 • automatische bewegingen
 • pols, nek, ademhaling sneller,
 • symmetrisch gezicht,
 • gefixeerde aandacht, te zien aan niet bewegende ogen,
 • sneller, langzamer of niet knipperen (vermindering van knipperreflex),
 • (anders) slikken,
 • minder bewegingen,
 • spastische beweging,
 • huidskleur verandert,
 • stem verandert,
 • veranderde (vertraagde) ademhaling,
 • tijdsbesef verandert,
 • meer passieve antwoorden.

Stap 6: Creëer een Yes Set (Volgzaamheid)

Manier 1: Pacing
Je kunt volgzaamheid op meerdere manieren creëren. Een bekende manier binnen hypnose is ‘pacing': vertel een aantal zaken die honderd procent waar zijn in de zintuiglijke ervaring van de client.

Dit wordt ook wel ‘Pacing current experience (waarheden vertellen)‘ genoemd. Dit wordt behandeld in het artikel over volgen en leiden. Dit kunnen ook vragen zijn, waarbij de eerste vragen een hoge waarschijnlijkheid voor een ‘ja' hebben, en opgebouwd worden naar vragen waarbij het normaal gesproken iets uitdagender is om een ‘ja' voor te krijgen.

 • Wellicht hoor je de geluiden op de achtergrond… en misschien ook niet…
 • Misschien ben je je ervan bewust dat we in deze ruimte zitten… met al deze gekleurde bloemen…
 • Voel je de stoel onder je billen?
 • Staan je voeten stevig op de grond?
 • Ben je klaar voor een geweldige hypnose-ervaring?
 • Hoor je geroezemoes om je heen?

Als je bovenstaande zinnen voor het pacen van de ‘current experience' hebt genoemd, kun je er beetje bij beetje leidende zinnen bij gaan toevoegen die naar hypnose leiden. Dit wordt ook wel compound suggestions of de piggyback-techniek genoemd: jouw suggesties voor hypnose liften mee op de waarheden die je eerder hebt genoemd. De volledige techniek wordt in het artikel over volgen en leiden behandeld.

 • We zitten hier (feit)… Je voelt de stoel onder je (feit)… en je voelt je al meer ontspannen (suggestie waarmee je naar hypnose leidt)…

Manier 2: Stel vragen die met ja te beantwoorden zijn
Het doel is om zoveel mogelijk ja's te krijgen, zodat de cliënt volgzaam wordt.

 • Wil je in trance gaan?
 • Ben je intelligent?
 • Ben je intuïtief?
 • Heb je een goede fantasie?
 • Geef me je handen.
 • Ben je er klaar voor?
 • Wil je in hypnose?
Hierna lezen:  Tools Voor Coaches: Deze Hulpmiddelen Zijn Onmisbaar [2024 Update]

Vooral de laatste vraag is belangrijk hierbij: ‘Wil je in hypnose?' Bij een ‘ja' is het meeste werk al gedaan: het willen is erg belangrijk voor verandering.

Manier 3: Creëer ook fysieke volgzaamheid met het witch doctor effect
Geef de cliënt alvast wat mini-opdrachten. Je leest hierover in het artikel: Het Witch Doctor Effect – Wat geen enkele NLP-trainer je heeft verteld.

Manier 4: Suggestibiliteitstests creëren ook een ja-set
Experimenteer met kleine opdrachten om te kijken hoe suggestibel de client op dit moment al is. Laat hem bijvoorbeeld voorstellen een zware encyclopedie en een hele lichte ballon in een hand te hebben en zie wat er gebeurt. Is de client je aan het volgen? Meer suggestibiliteitstests kun je hier vinden.

Stap 7: Gebruik een oorzaak-gevolg-constructie over wat er gaat gebeuren

Zeg simpelweg wat er gaat gebeuren nadat de cliënt de eerste stap zet. De meest simpele versie hiervan is:

Welke hand is lichter? Laat die hand doorgaan met lichter worden zodat het aangetrokken wordt tot je voorhoofd – en zodra het je voorhoofd heeft geraakt, verzink je in een diepe trance. Zodra je hand jouw gezicht zo meteen aanraakt – straks, langzaam… – dan raak je in een heerlijke trance.

Je kunt deze anticipatie ook expliciet maken:

Je kan gaan anticiperen op iets aangenaams en verrassends dat je te wachten staat en geniet daarvan. Neem alle tijd die je wil…

Een variant hierop kan zijn:

Zometeen als je dat aanraakt gaat er iets bijzonders gebeuren. Sommige objecten kunnen ons aan mensen herinneren.  Neem de ring en raak het aan, en als je dat doet raak je in contact met de essentie van die persoon. Je begint dan misschien iets te voelen (vaag) in je hand, en dat betekent dat je in contact bent met die persoon die jou deze ring gaf. Ze lacht, je kan het voelen he? Het rare is: als je die ring aanraakt kan die essentie sterker worden. En al die herinneringen en gevoelens stromen terug, en terwijl al die herinneringen en gevoelens terugkomen, zal dat gevoel intensiveren: Al die liefde die je had, alle goede tijden, al die dingen… concentreren zich in de palm van je handen.

Stap 8: Praat wat over de state die je wil opwekken (in dit voorbeeld: ontspanning)

hypnose
 • “Er zijn 2 soorten ontspanning: fysieke en mentale. Fysieke ontspanning: je kunt je spieren ontspannen. Totdat je net genoeg spierspanning over houdt om in je stoel en postuur te blijven zitten. Dus de spieren in je gezicht ontspannen, en de spieren in je armen ontspannen. En het interessante is: terwijl dat allemaal gebeurt ontspant je ademhaling zich ook. Ik ga je arm optillen. Help me daarbij niet. Laat mij al het tillen doen. Als ik je arm loslaat valt het als een natte keukendoek helemaal los.
  Daarnaast heb je mentale ontspanning: ik tel zo meteen halverwege de ontspanningsoefening van 5 tot 0, en bij ieder getal lager wordt je mentale ontspanning verdubbeld. je weet niet hoe je dat doet, maar je {pace iets, bijvoorbeeld: lach op je gezicht} vertelt me gewoon dat je ontspanning straks verdubbelt zodra ik begin.
 • Stel je voor (!!!) dat de ontspanning zich verdubbelt.
 • “Geniet van de anticipatie en verwachting naar wat er komen gaat, want je kan gaan anticiperen op iets aangenaams en verrassends dat je te wachten staat en geniet daarvan. Neem alle tijd die je wil.”
 • Praat over eerdere ervaringen van de state die je wil bereiken. Doordat de client hierover praat raakt ze vanzelf weer in de emotie of state die bij die ervaring hoort: ze raakt in trance. “Heb je ooit {state} ervaren?/Ben je ooit in trance geweest? Welke techniek die je gebruikte zorgde het beste voor trance/{state}? Beschrijf voor me wat je deed. Wat gebeurde er? Ervoer je het als hetzelfde als wakker zijn of anders als wakker zijn?”
 • Praat over trance-voorbeelden uit het dagelijks leven: “Heb je ooit auto gereden, waarbij je zomaar de tijd leek te vergeten… Of in een lift, toen je in gedachten verzonken was en op de verkeerde verdieping uitstapte… Of tijdens een boswandeling, film, boek of les van een saaie docent… Waren toen je gedachten ergens anders?” Stel vragen in detail hierover wat ze ervaarden. Dus laat ze beschrijven wat ze zien, horen, voelen, horen en ruiken (VAKOG).
 • Stel ook vragen over ervaringen met deze state: “Ben je ooit zo ontspannen geweest dat je simpelweg helemaal automatisch in slaap viel?” “Heb je wel eens gedagdroomd? Bijvoorbeeld in de les, waarbij fijne gevoelens, spontaan, soms tegelijk kunnen opkomen? Misschien begint je ademhaling dan rustiger te worden. Dus je spieren kunnen ontspannen, terwijl ze een diep gevoel van comfort en vrede vergroten… in je lichaam. En je hoeft niet te denken aan hoe je spieren zich aan het ontspannen zijn, NU, om te weten dat het aan het gebeuren is…”
Hierna lezen:  Waarom Coaching? De Verbazende Redenen Die Je Niet Wist!

Stap 9: Gebruik de suggestie ‘Mijn stem gaat met je mee' van Milton Erickson

Wanneer de client in trance begint te raken, installeer je eerst even dat de client jouw stem blijft volgen. ‘…Omdat jij weet hoe het is om volledig ontspannen te zijn, en tegelijkertijd ook kan blijven luisteren naar wat er tegen je gezegd wordt… Mijn stem gaat met je mee.'

Ik wil dat je teruggaat naar een tijd waarin je een klein kind was, en mijn stem gaat met je mee. Mijn stem zal de stemmen van je ouders, je vrienden, je leraren en alle andere mensen worden die het moet worden zodat het consistent blijft met jouw ervaring. Mijn stem zal het fluisterende wind worden terwijl het je de geheimen van de bomen vertelt, de geheimen van de Natuur, de geheimen van het Leven zelf. Je zou mijn stem in de wind kunnen horen, in het geritsel van de bladeren, of je zou de wind zelf kunnen horen, of de geluiden om je heen terwijl je je dagelijks leven ervaart. En wanneer je het hoort, luister dan! Je bent aan het leren. En je gaat precies op die manier door met leren en met het maken van de connecties die jouw onderbewuste de vrijheid zullen geven om jou te ondersteunen in al die dingen… Dat klopt, je bent aan het leren.

Stap 10: Absorbeer de aandacht

Dit is op dit moment misschien al van nature aan het gebeuren Als dat niet zo is, kun je de cliënt vertellen om bijvoorbeeld op een punt te focussen, of op je stem. Let op: dit vraagt om enorme concentratie van de client.

Stap 11: Omzeil de kritische factor

Gebruik het artikel over het omzeilen van de kritische factor om het bewuste brein af te leiden, zodat de poorten naar het onderbewuste wagenwijd open kunnen.

Stap 12: Geef wat eerste instructies voor ontspanning (een onderbewuste respons)

hoe hypnotiseer je iemand

Begin eventueel met wat vooronderstellingen:

 • Wil je zitten of staan wanneer je in trance gaat?
 • Je vraagt je af welke kant van je lichaam als eerste gaat ontspannen. 
 • Ga je je diep in een trance, of in een gewone trance?
 • Ik hoef de details niet te weten over hoe je je begint te ontspannen…
 • Zal ik je iets gaafs vertellen over je dromende arm? 

En ga dan door:

 • Je hoeft even helemaal niks te doen, behalve te ontspannen, en te luisteren, naar mijn stem.
 • Je lichaam weet precies hoe het zich ontspant.
 • Je kan je vast wel voorstellen hoe sterk je je vuisten kan dichtknijpen totdat je ze niet strakker kan knijpen, toch? Kan je je ook voorstellen hoe sterk je je handen kan ontspannen totdat ze niet verder kunnen ontspannen? Zo relaxed wil je zijn als je je oogspieren wil ontspannen. Dus wanneer je ogen dicht gaan en dicht blijven, doe je alsof je ze niet open kan doen, en in dat proces, raak je in trance.
 • Jij weet dat het makkelijk is je ogen te ontspannen. Herinner een dag die heel zwaar was, waarna het heel makkelijk en fijn was om je ogen dicht te doen.
 • En ik weet niet of die diepe ontspanning van de spieren als eerste in je schouders in gang wordt gezet, of misschien wel in je armen.
  En voel hoe die ontspanning doortrekt naar je {lichaamsdelen, ook vingertoppen}
  Ga nu met je aandacht naar de achterkant van je nek en voel hoe je nekspieren je hoofd dragen en besef hoe zwaar je hoofd soms kan voelen, misschien nu ook, van al die woorden die je hebt binnen laten komen.
 • Ik wil dat je voelt, terwijl je naar me luistert, en terwijl je {pace} voelt, dat je je heerlijk ontspant, nu.
 • Als de client zijn ogen nog niet heeft dicht gedaan, kan je zeggen: “Terwijl je verlangen om {gewenste states} te ontwikkelen groeit, nodig ik je uit om vrij te zijn om je ogen gewoon dicht te doen.” Ondertussen gebaar je met gestrekte armen ook van hoog naar laag om de ogen ook visueel dicht te trekken.
 • Ik vraag me af of je ogen zich kunnen sluiten, nu… Als je ogen zich nu willen sluiten (help ook met je armen)… Dan is het helemaal oké. En als ze nu niet dicht zijn, eindigen ze normaal gesproken dicht, is het niet?
 • Als je ogen niet gesloten zijn, dan eindigen ze meestal wel gesloten, is het niet zo? Okee.
 • Dicht, vast, stijf en strak op elkaar. Steeds meer op slot. Juist. Houd ze strak op elkaar.
 • Stel je voor dat je je ogen niet meer open kan krijgen, terwijl je dat eigenlijk wel kan. Dus doe alsof, terwijl het wel kan.
 • Dus doe je ogen maar gerust dicht, want met je ogen dicht, wordt het zoveel makkelijker om naar binnen te gaan, en merk op dat die ontspanning zich begint te vormen, wat een gevoel is waardoor je onderbewuste zichzelf het beste kan uitdrukken.
 • En in het geval dat ze niet dicht raken, gaan ze meestal enige momenten later dicht, is dat niet waar?
 • Doe je ogen dicht en ontspan de spieren rond je spieren, totdat ze zo ontspannen zijn dat je ze niet kan openen. Ontspan ze compleet en volledig. Ontspan ze compleet en volledig. Ontspan ze compleet en volledig. En houd die ontspanning vast, want zolang je aan die ontspanning vasthoudt, blijven je ogen muurvast. En probeer het maar, maar ze blijven dicht zolang je aan die ontspanning vasthoudt.
 • Laat je ogen helemaal ontspannen, zooo ver ontspannen tot het punt dat je zeker weet dat de oogspieren niet meer werken. En wanneer je zeker weet dat ze niet meer werken omdat ze gewoon heerlijk ontspannen zijn, test je ze: je probeert ze open te doen, maar dat lukt niet omdat ze heerlijk ontspannen zijn. Het maakt niet uit hoe hard je het probeert, je ogen blijven stijf dicht.
 • Kunnen die ogen dicht blijven terwijl je comfort alsmaar dieper wordt, net zo diep als wanneer je slaapt? En die comfort wordt steeds meer voortgezet, waardoor je het liever niet probeert om je ogen open te doen… of probeer het… om erachter te komen dat het niet lukt.
 • Trommel zachtjes met je hand of je voet op het ritme van je ademhaling (de coach kan ook zelf op de ademhaling van de cliënt trommelen).
Hierna lezen:  Disney-strategie werkvorm: Alle stappen van deze brainstormmethode

Stap 13: Laat de client bewust worden van zijn trance-signalen en andere veranderingen (Non Awareness Set)

hoe hypnotiseer je iemand
 • Wist je dat je ademhaling langzamer is geworden? Dus iets in je heeft je ademhaling rustiger gemaakt buiten je bewustzijn om. Ik vraag me af wat het nog meer gaat doen waar je je niet van bewust zal zijn. Hoe heb je die bepaalde onvrijwillige respons voor elkaar gekregen?
 • Hoe wist je hoe je je handen zou laten frommelen. Hoe wist je welke vinger op welke manier te bewegen? Je hand wist het duidelijk, maar jij wist het niet.
 • Was je ervan bewust dat die voet aan het tappen is? Bij nee: hoe interessant is het om waar te nemen dat er heel veel processen zijn waar je je niet van bewust bent? Dan vraag ik me af waar je je nog meer niet bewust van bent. Bijvoorbeeld: wist je dat je ademhaling is veranderd?
 • Hoe voel je je OP DIT MOMENT (hierover)? Hoe weet je dat?
  Wist je van te voren dat je je {noem iets anders wat je pacet} ging voelen?
 • Is dat niet ongewoon en interessant, hoe je ademhaling kan veranderen zonder dat je er bewust van was?
 • Hoe wist je dat dat precies het goede was om te doen om in trance te raken? Hoe wist je dat je {pace de ervaring of het antwoord van de client} nodig hebt voordat je iets belangrijks doet?
 • Ik ben heel nieuwsgierig wat die {pace} betekent… {naam van de client}.
 • Welk deel van je lichaam wil de volgende zijn om die {state} te voelen?
 • Ben je je er bewust van dat je hier wat {gespannen} zit? Ik vraag me af: je was je daar niet bewust van die spanning, maar het was daar en je was er onbewust van tót ik het noemde. En ik vraag me af wat voor meer dingen je je onbewust van bent tot ik het noem.
 • Hoe voelt je arm aan? Eerst was je je daar niet bewust van? Is dat niet interessant?
 • Dat betekent dat de ontspanning nu al diep is ingetreden. Juist ja. Voel hoe natuurlijk het gebeurt. Laat het maar natuurlijk gebeuren.

Stap 14: Verder doortrekken van de ontspanning (inclusief gebruik van metaforen / visualisatie)

hypnose
 • We concentreren ons op onze ademhaling. Ik wil je vragen om eens diep in en uit te ademen. Haal rustig adem tot diep in je buik.
 • Merk dit perfect rustig en vredig moment op. En sta toe dat die rust en balans zich verspreidt over je hele lichaam van rustig water. Als een reflecterende oranje zon die opkomt. Ontvang de stralen van deze kalmerende oranje zon in je lichaam, en laat het zich verspreiden bij deze volgende ademhaling. Van je top tot teen. Langs je ruggengraat, je lichaam, emoties en gedachten verwarmend. 
 • Denk aan een regendruppel, rustend op een blaadje.
 • En ga op een comfortabele manier zitten of liggen. Je handen en voeten op een comfortabele plek.
 • (Modale operator van mogelijkheid) Het zou zomaar kunnen zijn dat je bovenlichaam zich verder ontspant. Je nek kan ontspannen, en je schouders kunnen ontspannen.
 • Misschien merk je dat je benen en armen zwaarder worden, en zwaarder en zwaarder.
 • Je benen worden zwaarder en zwaarder… En je ontspant je meer en meer. Niet omdat ik het zeg, maar omdat je het zelf wil/omdat het zo is. Niet omdat ik het zeg, maar omdat je wil ervaren hoe het is. Inderdaad: je doet helemaal zelf alsof je in hypnose bent…
 • Terwijl je rustiger en rustiger wordt, en steeds dieper in die ontspanning kunt komen.
 • Volg je ademhaling. En elke keer wanneer je ademhaalt, kan je nog dieper ontspannen.
 • Voel je spanning wegvloeien.
 • Je armen worden los en ontspannen, als een lappen pop.
 • Laat de zwaartekracht volledig comfortabel op je inwerken, omlaag naar de aarde die je steunt. 
 • Ga met je aandacht omlaag en omlaag en lager. Met iedere ademhaling penetreer je de aarde dieper en dieper met je bewustzijn, meer en meer ontspannen, naar de kern van de aarde. Stel je voor hoe rood het is, en heet, vloeiend, krachtig… En voel de hitte bij de volgende adem… En voel hoe je het inademt via de draaiende massa / energie van rood licht, en terug naar jou… Rood gloeiend, vloeiend gesmolten steen uit de kern van de aarde… En terwijl het bij iedere ademhaling sneller en sneller draait en door je aura wervelt… En iedere cel van je lichaam verlicht met dat stralende, verblindende rood… Laat het iedere cel van je lichaam verwarmen met die gesmolten rode energie… Het stroomt door je aderen en verspreidt zich met iedere ademhaling door je aura en de kamer. 
 • Je zou jezelf kunnen voorstellen hoe je lekker ontspannen in een bed ligt.
 • Via golven verspreidt de ontspanning zich verder in het lichaam. 
 • Iedere keer dat je uitademt laat je meer en meer los. Dieper en dieper. Meer en meer bij iedere keer.
 • Je kunt jezelf naar beneden zien lopen over de treden van een prachtige trap (dit kan ook met een lift), veilig en comfortabel. Loop naar beneden, en met elke stap die je neemt voel je je meer ontspannen en kun je dieper gaan.
  10 dieper naar beneden
  9 steeds dieper en meer ontspannen
  8 dieper
  7 steeds meer ontspannen
  6 merk op dat je je voelt wegzakken in je stoel
  5 steeds dieper naar beneden
  4, 4, 4, 5, 88, 190, 7, 5, 4, (dit is ambiguïteit)
  3, enorm ontspannen
  2, 1, laatste trede
  Stel je voor dat je nu helemaal door het centrum van de nul heen gaat, helemaal naar het niets. Volledig ontspannen.
  Je zinkt kalm en vredig in een bed vol met veren dat daar voor je klaarligt, waardoor iedere spier compleet los raakt.
 • (Oorzaak en gevolg) Iedere keer dat ik je op je schouder aanraak, zoals dit (aanraken), ga je dieper in trance. En dieper (aanraken) en dieper (aanraken).
 • Hoe dieper je gaat, hoe beter je je voelt, en hoe beter je je voelt, hoe dieper je gaat (dit is een ‘loop').
 • Ontspan je lichaam zo diep mogelijk. Dieper en dieper. Meer en meer ontspannen bij iedere uitademing. Bij iedere uitademing laat je simpelweg nog wat meer gaan dan voorheen.
 • Laat het helemaal compleet gaan.
 • We gaan nu per lichaamsdeel, één voor één, diepe ontspanning verder doorzetten, compleet en volledig, diep en intens.
 • Voel alle spanning door de vloer heen zinken.
 • Haal op een natuurlijke manier adem.
 • Voel hoe vredig je bent, en voel die gevoelens van kalmte, je stil voelen, je heel goed voelen. Denk aan een regendruppel, rustend op een blaadje.
 • Open langzaam je ogen (om te beginnen met het toevoegen van fractionatie: ogen open en weer dicht). Keer je gezicht naar het plafond en kijk daarnaar. Sta toe dat je ogen zo moe worden, dat ze heel graag dicht willen gaan. Sta toe dat je ogen nog dieper ontspannen. Helemaal. Totdat ze helemaal uit zichzelf dichtgaan. Laat je ogen steeds meer vermoeid worden bij iedere ademhaling.
 • Ontspan je ogen. Ontspan je gezicht. Laat je gezichtsspieren helemaal verzachten, in een vredige en ontspannen uitdrukking, alsof je nu lekker in slaap valt, nu op dit moment. Ontspan je hele lichaam. Stuur een grote geweldige golf van ontspanning door je hele lichaam, en ontspan je spieren compleet. Door je tong… Door je kaak… Door je wangen… De spieren die rondom je ogen zitten… De achterkant van je hoofd… Naar de achterkant van je nek… Naar je schouders… Naar je armen… En laat dit ontspannen gevoel verder naar beneden reizen…
 • Stuur golf na golf van ontspanning door je lichaam, van de top van je hoofd tot de puntjes van je tenen tot je vingertoppen.
 • Sta jezelf toe steeds verder te ontspannen bij iedere ademhaling, dieper gaand bij iedere ademhaling.
 • Stel je voor dat al je spieren slap zijn, zwaar en comfortabel… Laat simpelweg los. Laat simpelweg gaan. Laat de zwaartekracht het werk doen en je schouders naar beneden trekken en ontspannen.
 • De coach kan een aantal woorden gaan spellen. Dit versterkt de trance ook.
 • Stel je voor twee keer zo diep in ontspanning te raken bij ieder getal die ik tel. Verdubbel de ontspanning bij iedere tel. Beginnend vanaf nu.
  5,4,3,2,1,0.
 • Je ontspant nog meer, en nog meer tot je niet meer kan. En dan ontspan je je zelfs nog meer.
 • Zometeen raak ik je schouder/voorhoofd aan en dan verdubbel je je ontspanning. (Tik schouder aan). Verdubbel de ontspanning. En zometeen doe ik het nog een keer en je verdubbelt het nogmaals, en zelfs terwijl je zou kunnen denken, kan het nog verder, verdubbel je je ontspanning nu nog een keer.
 • Nu je compleet ontspannen bent, kan je je gewoon voorstellen dat je ademhaling nog rustiger en sussend voor je is. En terwijl je dat doet, zal je merken dat je nog dieper wegzakt.
 • Hoe harder je dat probeert, hoe dieper je gaat.
 • Je kan echt genieten van de vaardigheid om dingen uit te zetten van binnen en om diep in slaap te gaan.
 • Voel de contactpunten tussen jou en de ondergrond. Het is alsof je op het strand ligt en je lekker diep in het strand zakt.
 • Nu verdiepen we die ontspanning nog 10 keer. Je hoeft het alleen maar te willen, en dan kan het ook heel makkelijk.
 • Een van mijn vrienden is heel goed dit soort dingen. Hij begreep niet hoe hij dat deed, maar hij stond toe zijn fantasie vrij baan te geven en op een trip te gaan. Allerlei avonturen…
 • Stel je voor dat je lichaam in een warme deken van ontspanning is gewikkeld, en hoe snel zullen je gedachten… willen ……drooooomen.
 • …Zelfs als ik stop st…
 • Je hebt je bewustzijn. Die doet dingen. Je hebt ook je ONBEWUST ZIJN, DEBBIE, is een State of mind. (Hier zit een embedded commando, subliminale beïnvloeding in)
 • Laat alles maar los, voel hoe iedere spier zich ontspant.
 • Nog wat voorbeelden van metaforen: “Heb je ooit gezien… water… Heb je de regen gezien… En een druppel water… op een blad in de regen… terwijl het zich op het blad langzaam een weg baant naar beneden… helemaal naar beneden… en het blijft hangen… en het blijft hangen… totdat het valt… in een trance…” Ontspan je spieren. Laat ze recht door de grond heen smelten. Voel je armen zwaar en vast worden, alsof er lijm over je handen gegoten wordt.
 • Haal nog eens heeeel diep en rustig adem. Bij elke in en uitademing ontspant je lichaam zich totaal, en bij iedere ademhaling voel je hoe je verder en dieper ontspant. En voel hoe ontspannende energie door je hele lichaam vloeit en je voel hoe je je veilig en warm voelt.

In De Helende Reis wordt bij gebruikgemaakt van een handig hypnotisch hulpmiddel: er wordt ook een thermometer gevisualiseerd. Hierop kan de cliënt aflezen op welk gevoel hij/zij nu is en hoe sterk dat gevoel is. Het mooie aan dit hulpmiddel is dat de cliënt hierdoor extra controle krijgt. De cliënt mag de thermometer zelf een graadje hoger of lager zetten.

We hebben nu intense ontspanning, nu is het tijd voor (post)hypnotische suggesties

De vraag ‘hoe hypnotiseer je iemand', is bijna volledig beantwoord. Er komt namelijk meer bij kijken. Nu je de client in hypnose hebt gebracht, kun je meerdere dingen doen: je kunt bijvoorbeeld positieve uitkomsten, eigenschappen en suggesties installeren (lees dit artikel nu).

Hierna lezen:  Coach-Model: Volledig Stappenplan! [Outcome Model] [Grow-Model]

Ook kun je een formele interventie doen terwijl iemand in trance is. Je kunt bijvoorbeeld iedere NLP-techniek gebruiken. Het bewust communiceren met de cliënt wordt dan vervangen met onbewuste communicatie. Een verbale ‘ja' van zes-staps-herkaderen wordt bijvoorbeeld vervangen met: ‘In een moment voel je jouw hand op je schoot en dan zijn de nieuwe keuzes gegenereerd.'

Voor deze stap verlaat je dus dit artikel dus eventjes, en kijk in ieder geval ook naar de extra tips voor als je client in trance is. Die volgen hieronder.

Tips voor tijdens de trance

trance tips

Hier volgen tips voor wanneer je client in trance is. Dit is namelijk een sleutelmoment in een coachingssessie, mocht je ervoor gekozen hebben om van trance gebruik te maken.

 • Ook hier geldt dat vaagheden uit het Milton Model er voor kunnen zorgen dat je de belevingswereld van de cliënt sterker matcht, in tegenstelling tot wanneer je specifieke instructies zou gebruiken. Ga bijvoorbeeld alle mogelijke opties af, wanneer je met een visualisatie bezig bent: “Misschien wordt er iets gezegd, misschien wordt er iets geschreven, misschien hoor je de woorden, misschien voel je de woorden, misschien zie je de woorden in je geest. je gaat iemand ontmoeten, misschien is het iemand die je kent, misschien is het een fantasie-figuur of misschien is het een persoon die je eerder hebt ontmoet.” Of gebruik ongespecificeerde werkwoorden of uitspraken zonder referentie om vaagheid toe te passen: “Leer wat je hebt meegenomen deze dag, en gebruik ze in de toekomst.”
 • Je kunt ook met andere woorden dan ‘misschien' alle opties afgaan: “je kunt je armen op de stoel voelen rusten maar dat hoeft niet zo te zijn. Je zou kunnen ervaren dat… Het kan zomaar zo zijn dat je ontdekt dat…” Dit zijn modale operatoren van mogelijkheid.
 • Noem de naam van de cliënt regelmatig tussen de hypnotische zinnen door.
 • Praat op het moment dat de client uitademt voor een diepe match en om de trance verder te verdiepen.
 • Een goede sessie is interactief en gebruikt de antwoorden van de cliënt. Blijf dus gefocust op je cliënt en blijf luisteren naar wat hij of zij zegt, ondanks dat je misschien zelf erg ontspannen raakt door je oefening.
 • Zorg voor vloeiende overgangen tussen de verschillende stappen van je oefening. Dat bereik je onder andere met causal modeling (volgen en leiden-techniek).
 • Vermijd het woordje “krijg”, maar gebruik “versterk/ontwikkel”. Anders denkt de cliënt dat hij of zij de betreffende state nu nog niet heeft.
 • De states die je behandelt moeten intens en puur zijn.
 • Zie onderbrekingen of momenten dat de cliënt offtopic gaat als kansen voor utilization: “Ja vertel me meer erover!”
 • Gebruik utilization sowieso ook bij geluiden die in de omgeving opkomen: ‘Alle geluiden om je heen helpen je om dieper in trance te gaan.'
 • TOTE: test, oftewel check altijd of je aannames kloppen: “Knik met je hoofd wanneer je er volledig bent.” Waarom zou je zomaar op de gok verder gaan met de oefening als je ook gewoon om feedback kan vragen over wanneer het goede moment is?
 • Breng woorden tot leven door de betekenis in de tonaliteit te verwerken en zet nadruk op belangrijke/hypnotiserende woorden.
 • Herhaal bepaalde stukken waarbij je waarneemt dat de cliënt er sterk op reageert, en doe dat langzaam. Herhaling werkt sterk hypnotisch.
 • Gebruik een ritme voor je stem. Laat dit ritme vanuit je lichaam komen.
 • Gebruik bij voorkeur een rustige stem.
 • Om contact te blijven houden met de client zeg je “Mijn stem gaat met je mee.”
 • Zodra er iets negatiefs gebeurt: afleiden naar iets anders. Bijvoorbeeld: ‘Dat klopt, die persoon heeft gemene dingen met je gedaan. dit is de perfecte kans om dit op te lossen. In een andere kamer zit een bijzonder persoon die bij je is en die je gaat helpen. Nu je in de privacy van je eigen geest bent, kun Je je realiseren dat jij de macht hebt. Haal een kooitje en stop hem erin. Hoe voel je je nu? Op welke manier merk je dat je de controle terug hebt?”
 • Zet op het begin een pre-frame in. Bijvoorbeeld: “Er gaat iets heel belangrijks gebeuren.  Een belangrijke boodschap is al een hele tijd op je aan het wachten. Je onderbewuste heeft je iets te leren… Je gaat iets of iemand ontmoeten. Iets of iemand staat op je te wachten. Je weet nog niet wat.”
 • Gebruik vooronderstellingen bij visualisaties om een geschikte plek te creëren waar ontdekkingen kunnen plaatsvinden: “Je bent nu in deze veilige, interessante en bijzondere plek. Wat is het eerste dat je ziet?”
 • Zorg ervoor dat je aansluit bij het geprefereerde representatiesysteem van de client. Als je niet weet wat het voorkeurssysteem van de client is, kun je ze allemaal tenminste inzetten. Bijvoorbeeld bij de boodschap in een visualisatie, of wanneer er in de visualisatie iets geschreven of gezegd wordt. Bijvoorbeeld als er in de visualisatie van de client iets negatiefs gebeurt, of wanneer er zich geen boodschap aandient, of wanneer er niks gebeurt. Dan kun je allerlei dingen uitproberen, en met symbolen en mogelijk betekenisvolle boodschappen gaan spelen:
  – Loop rond {object in visualisatie} heen. Er is iets op geschreven, wat is er op geschreven?
  – Raak de muur aan. Je kunt iets voelen dat erin geschreven is.
  – Wat is de textuur? Wat is de temperatuur? Dus het is warm en grof. Verrast jou het dat het warm en grof was? Nee. Dus je wist dat het warm en grof zou zijn. Ja. Hoe wist je dat het warm en grof zou zijn?
 • Om de veranderingen voor de lange termijn effect te laten hebben, maak je gebruik van conditionering in plaats van eenmalig programmeren. Herhaal en test je installaties dus, waarna je de client een future pace laat uitvoeren. Dan kan de cliënt in het vervolg zelfstandig aan zijn doel werken.
 • Gebruik ook alle eerder geleerde technieken. Gebruik bijvoorbeeld de verschillende verhaaltechnieken als ‘nested loops uit een metaforisch verhaal’. Maak ook gebruik van aanraking en/of ankers. Wanneer het een snelle, onverwachte interventie is of wanneer het voor de betreffende oefening niet nodig is dat de cliënt zijn of haar ogen dicht doet, houd je sterk oogcontact tijdens het uitvoeren van de interventie.
Hierna lezen:  Coach-Praktijk Opzetten: 22 Tips Om Te Starten, Promoten & Verdienen

Zo haal je je client weer uit trance

uit tramce

De client heeft door middel van trance volledig contact gemaakt met zijn of haar hulpbronnen. Mooi! Nu is het tijd om deze state voorzichtig in een neutrale state te veranderen. Oftewel, we halen de client uit trance. Je leest hier hoe je dat kunt doen.

Laat de client nog een laatste uitspraak doen vanuit de state waarin hij verkeert

“Spreek van binnenuit wat je ervan vindt.”
Daarna pas ga je helemaal State breken.

Volledig uit de hypnose-oefening en in het nu brengen

 • Nu, zodra je klaar bent om langzaam terug te komen, mag je knikken.
 • langzaam, heel langzaam gaan we weer terug (anticipatiebouwer). Doe het langzaam zodat je ook kunt genieten van de weg terug, en steeds verder terug, totdat je weer voelt hoe je zit, of hoe je ligt, en zo meteen, nu nog niet, tel ik….
 • En zo met één tel tegelijk… maar nu nog niet… tel ik weer terug… van 1… naar 10… en je wordt steeds wakkerder bij ieder nummer… en straks bij 10 zeg ik ‘helder en fris’ en op dat moment kun je dan weer je ogen open doen, en dan voel je je fris en fantastisch… en de rest van de dag…en alle dagen… voel je die innerlijke kracht… die je helpt… om dat te doen… wat je wilt doen… dan ben je weer gewoon terug, simpel wakker, voel je je verfrist, relaxed, alert, bewust, kalm en gewoon fantastisch aanwezig in deze ruimte. Dus laten we dat NU DOEN.  Klaar om te gaan in…
 • 1 Je voelt je contact met de stoel…
 • Weet dat je mag vertrouwen op jezelf…
 • Je voelt je heerlijk fantastisch.
 • 3 van top tot teen voel je je perfect op iedere manier. Fysiek perfect, mentaal perfect, emotioneel kalm en sereen.
 • Je ogen voelen sprankelend en helder.
 • er zijn veel mooiere dingen waar je misschien over zal kunnen dromen.
 • Het is alsof alles lijkt terug te komen en je wakker wordt na een perfecte nacht slapen. Je weet dat je een perfecte nacht slaap hebt gehad. Terwijl je wakker wordt lijkt alles in je vernieuwd en verfrist te zijn.
  En je onderbewuste is alles wat het geabsorbeerd heeft in je aan het processen, en je bent klaar om plezier te hebben in het leren van de spannende ontdekkingen die je te wachten staan als je (specifiek geval).
 • 4 je voelt je al meer terugkomen vanuit die ontspanning.
 • meer en meer alert.
 • Je lichaam begin je een beetje te beginnen, een beetje te stretchen.
 • Haal eens heel diep adem.
 • En je zou echt niet je ogen open moeten doen totdat je helemaal re-energized, opgeladen, verfrist, volledig alert en bewust bent, met een echt gevoel van optimisme over waar de toekomstige jij je naartoe zal brengen.
 • 5 Het gevoel in je vingers komt terug.
 • Je voelt je ogen lichter worden.
 • Je vingers kunnen zich weer bewegen.
 • Beweeg je tenen en je vingers, haal lekker diep adem.
 • 6 Merk maar op dat de energie terugkomt. Je krijgt meer en meer energie in je lichaam.
  Haal een keer diep adem, voel je longen gevuld worden met zuurstof.
  Longen schoon, keel is schoon, hoofd is helder, mind is helder.
 • 7 Je kaken kunnen zich weer bewegen.
 • 8 Adem nog maar eens even diep in en uit. Dan lost het beeld zich op en realiseer je je dat je hier nu in een ruimte bent met anderen, en kom dan in je eigen tempo terug in het hier en nu.
 • Stel je voor dat er een emmer met ijskoud water over je heen gegeten wordt.
 • 9 in een moment (!) ga ik je schouder aanraken/in mijn vingers knippen, waarna je wakker en klaar om te doen en ontdekken, ontwikkelen en etc.
 • 10 helder en fris, (knip) ogen open helder en fris, en voel je gewoon wakker, verfrist, relaxed, alert, vol met energie, simpelweg fantastisch!
 • Je komt terug met je complete persoonlijkheid intact, volledig online, met de veranderingen die je onbewust hebt gemaakt, en enthousiast om te beginnen aan…
 • Haal diep adem, vul je longen met zuurstof. Je longen zijn schoon je keel is schoon je hoofd is helder je mind is helder. Vrijheid.
 • Gefeliciteerd, goed gedaan!
 • Volledig terug in deze ruimte, het hier en nu.
 • Hoi (schud hand), welkom terug. Je hebt het geweldig gedaan.
 • Stretch uit,
 • Voel je rug tegen de stoel.
 • Voel steeds waar je ademhaling zich in je lichaam bevindt.
Hierna lezen:  Wat Is NLP Coaching & Wat Doet Een NLP Coach? [Ontmaskerd]

Tips voor jouw hypnose-vaardigheden

Bij het stappenplan in dit artikel geldt dat je kennis hebt van een aantal technieken voor hypnose:

 1. De belangrijkste is dat je veel werkt met vooronderstellingen (‘Het is niet de vraag óf je in hypnose kunt…'),
 2. Je bent de client continu aan het kalibreren.
 3. Volgen en leiden komt erg nadrukkelijk terug in bijna iedere stap die je neemt: je gebruikt continu taal waarmee je niet aan het mismatchen bent: ‘Wellicht…' Een uiting van volgen en leiden is bijvoorbeeld wanneer je kalibreert dat de client ergens niet op reageert: ‘Ook als je niet… Of niet… En beide is goed.' Zie het bijbehorend artikel voor alle taalkundige vormen van volgen en leiden.
 4. Alle technieken uit het Milton Model komen aan bod.
 5. Je zegt wat je gaat doen en je doet wat je zegt.
 6. Gebruik de kwaliteiten van je stem: spreek in golven, zonder pauzes. Een perfect moment om in te spreken, is steeds tijdens de uitademing van de client.
 7. Je ademt constant mee met de client. Dit is een rapport-vaardigheid.
 8. Tot slot wordt in hypnose gebruikgemaakt van anticipatiebouwers: ‘Je zal rustig… Niet (al) te snel… In trance willen gaan'

Hypnose-scripts om specifieke thema's te behandelen

hoe hypnotiseer ik iemand

Zoek je hypnose-scripts voor specifieke thema's? Goed nieuws: De American Board of Hypnotherapy (ABH) heeft specifieke hypnose-scripts op zijn website staan voor allerlei verschillende situaties. Klik hier om naar de scripts te gaan.

Dit artikel heeft een logisch vervolg: lees ook deze 2 hypnose-artikelen

Lees in ieder geval eerst onze andere artikelen over het geven van hypnotische suggesties en het geven van posthypnotische suggesties. Deze artikelen zijn het logische vervolg op dit artikel. Je gaat in deze twee artikelen namelijk leren om hypnotische suggesties te geven. Dat is belangrijk!

Hoe breng je iemand onder hypnose? Afsluiting

Breng de cliënt naar een neutrale gemoedstoestand, en voer daarna een future pace uit. Dan is je coachingssessie volledig ten einde! Hiermee hebben we je vraag ‘hoe hypnotiseer je iemand' hiermee afdoende beantwoord! Om het helemaal in de vingers te krijgen, kun je naar de hypnose-opleiding in Amsterdam komen.

Verder lezen (beste hypnose-aanraders)

Schaf tot slot het boek ‘Mijn stem gaat met je mee' aan (via Bol.com). Dit boek bevat ludieke anekdotes van de meest originele manieren waarop Milton Erickson hypnose inzette. Voor echte Nederlandse voorbeelden raden we het nieuwe boek ‘Breek je vrij' aan van de Nederlandse hypnotherapeut Edwin Selij (ook via Bol.com). Dit boek trekt hypnose wat breder zodat je ook leert hoe je jezelf uit je dagelijkse hypnose vrij breekt.

 

Gerelateerd: lees verder...

Hierna lezen:  Disney-strategie werkvorm: Alle stappen van deze brainstormmethode

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: