hoe hypnostiseer je iemand

Hoe hypnotiseer je iemand? Stap voor stap naar ontspanning!

De bouwstenen van een goede trance-inductie, wat zijn die precies? Hypnose is niks meer en niks minder dan het veranderen van een emotie of ‘state’ in een bepaalde persoon. In dit artikel wordt het stappenplan behandeld om states op te wekken door middel van hypnose. De state ‘ontspanning’ wordt alvast als voorbeeld genomen, omdat het een handige state is om te gebruiken voor veel interventies. Dus, hoe hypnotiseer je iemand? Je leest het hier.

Hoe hypnotiseer je iemand? Stap voor stap (met de voorbeeld-state: ontspanning)

Stap 0: Maak een connectie met de client

Eigenlijk gaan we ervan uit dat je dit standaard doet: een praatje maken, vragen hoe het gaat en op die manier vertrouwen en verbinding maken. Met rapport, zoals dit heet, is alles mogelijk.

Stap 1: Maak onderscheid tussen je ‘trance-stem’ en ‘normale spreekstem’

Gebruik je verschillende stemmen als anker. Je conditioneert je client als het ware met je trance-stem. Let dus goed op dat je een scheiding maakt tussen je normale praatstem en je trance-stem. Zo is je trance-stem waarschijnlijk lager en langzamer en je spreekt de woorden uit wanneer je uitademt. Wanneer je over het onderbewustzijn en onderbewuste zaken praat, zet je je trance-stem op. Als je over het bewustzijn en bewuste zaken praat, zet je je praatstem op.

Dit geldt uiteraard niet alleen voor tijdens de hypnose-sessie, maar ook al van te voren, bijvoorbeeld als je over hypnose aan het praten bent. Je kunt bijvoorbeeld uitleggen: “Hypnose is communiceren met je onderbewuste en onbewuste responses.” Start gespreksstem. “Ten eerste zijn er bewuste processen: je bent je bewust van het geluid van mijn stem, en van wat ik zeg. Als ik je aandacht ernaartoe leid, ben je je bewust van de oppervlakte waar je op zit, of de sensatie in je voeten of handen. Je bent er je pas bewust van als ik je aandacht er naartoe leid.”

Start trance-stem. “Daarnaast is er je onderbewuste. Je onderbewuste is zich bewust van alles tegelijk. De kleuren van de muren en de vloer, de andere geluiden en de diepere betekenissen in mijn woorden. Dat je nu aan het ademhalen bent, komt omdat je onderbewuste dat doet. Ook het kloppen van je hart, terwijl je aandacht op mijn stem gefocust is. Hetzelfde geldt voor alle bloed-chemie in je lichaam, en het houdt je bloeddruk in balans. Ook hoe je geluidsgolven opneemt, en ze in woorden en betekenissen verandert, het in balans houden van je lichaam en hoe je leerde praten en lopen en eten als kind. Alles wat ik nu hoef te doen… is het niveau van mijn stem te verlagen… en het tempo van mijn stem, en er begint al iets interessants te gebeuren, is het niet?”

hoe hypnotiseer je iemand

Prime die trance-stem door hem altijd te gebruiken bij NLP-oefeningen of als je over het onderbewuste praat. Fractioneer tussen deze trance-stem en je normale praatstem. Fractioneer je stem bijvoorbeeld tijdens het aangeven van de verschillen tussen het bewuste en het onderbewuste: logica vs emotie, tegelijk vs sequentie, slaap vs wakker, voelen vs denken, geest vs lichaam, dromen vs denken, intuïtie vs logica. Het is belangrijk dat je je normale stem en de normale zitplek niet gebruikt wanneer je je client in trance wil laten gaan. Breng de client dus naar een andere zitplek, en zet een andere stem op. Als je die zaken door elkaar haalt, kun je niet meer normaal communiceren op andere momenten.

Stap 2: Ga eerst!

Voer de ‘go first’-regel uit: demonstreer de ontspanning. “Kijk wat ik ga doen: ik ga mijn ogen ontspannen en ze kunnen niet meer openen. Ik kan het testen. Ik hoef niet te bewijzen dat ze werken en open kunnen staan, want dat doen ze al de hele dag. En ik weet dat het stom is om mijn wenkbrauwen op en neer te laten gaan terwijl mijn ogen dicht zijn, maar het voelt echt geweldig. Ik kan daarna de ontspanning weer weghalen en mijn ogen weer openen.”

Stap 3: Kijk goed of je al trance-signalen in de client waarneemt

Hieronder vind je een lijst met signalen waaraan je kunt afleiden dat je client in trance aan het gaan is. Beschrijf gerust ook de trance-signalen aan de cliënt. Denk eraan dat je dit met je trance-stem doet! Beschrijf ook de trance-kenmerken die de cliënt op dat moment al aan het ervaren is voor extra effect. Je maakt dan een krachtige ‘loop’. Observeer de volgende trance-signalen dus goed:

 • Ontspanning in het gezicht,
 • vertraging van reflexen,
 • vertraging van de hartslag,
 • zachter worden van spieren,
 • meer of juist minder knipperen,
 • andere oogbewegingen,
 • ogen zijn zachter en niet meer gefocust omdat er intern dingen gebeuren, en niet meer in de externe wereld,
 • automatische bewegingen
 • Pols, nek, ademhaling sneller,
 • symmetrisch gezicht,
 • gefixeerde aandacht, te zien aan niet bewegende ogen,
 • sneller, langzamer of niet knipperen,
 • anders slikken,
 • minder bewegingen,
 • spastische beweging,
 • huidskleur verandert,
 • stem verandert,
 • meer passieve antwoorden.

Stap 4: Praat wat over de state die je wil opwekken (in dit voorbeeld: ontspanning)

hypnose

 • “Er zijn 2 soorten ontspanning: fysieke en mentale. Fysieke ontspanning: je kunt je spieren ontspannen. Totdat je net genoeg spierspanning over houdt om in je stoel en postuur te blijven zitten. Dus de spieren in je gezicht ontspannen, en de spieren in je armen ontspannen. En het interessante is: terwijl dat allemaal gebeurt ontspant je ademhaling zich ook. Ik ga je arm optillen. Help me daarbij niet. Laat mij al het tillen doen. Als ik je arm loslaat valt het als een natte keukendoek helemaal los.
  Daarnaast heb je mentale ontspanning: ik tel zo meteen halverwege de ontspanningsoefening van 5 tot 0, en bij ieder getal lager wordt je mentale ontspanning verdubbeld. je weet niet hoe je dat doet, maar je {pace iets, bijvoorbeeld: lach op je gezicht} vertelt me gewoon dat je ontspanning straks verdubbelt zodra ik begin.
 • “Geniet van de anticipatie en verwachting naar wat er komen gaat, want je kan gaan anticiperen op iets aangenaams en verrassends dat je te wachten staat en geniet daarvan. Neem alle tijd die je wil.”
 • Praat over eerdere ervaringen van de state die je wil bereiken. Doordat de client hierover praat raakt ze vanzelf weer in de emotie of state die bij die ervaring hoort: ze raakt in trance. “Heb je ooit {state} ervaren?/Ben je ooit in trance geweest? Welke techniek die je gebruikte zorgde het beste voor trance/{state}? Beschrijf voor me wat je deed. Wat gebeurde er? Ervoer je het als hetzelfde als wakker zijn of anders als wakker zijn?”
 • Stel ook vragen over ervaringen met deze state: “Ben je ooit zo ontspannen geweest dat je simpelweg helemaal automatisch in slaap viel?” “Heb je wel eens gedagdroomd? Bijvoorbeeld in de les, waarbij fijne gevoelens, spontaan, soms tegelijk kunnen opkomen? Misschien begint je ademhaling dan rustiger te worden. Dus je spieren kunnen ontspannen, terwijl ze een diep gevoel van comfort en vrede vergroten… in je lichaam. En je hoeft niet te denken aan hoe je spieren zich aan het ontspannen zijn, NU, om te weten dat het aan het gebeuren is…”

Stap 5: Gebruik de beroemde ‘Mijn stem gaat met je mee’ van Milton Erickson

Wanneer de client in trance begint te raken, installeer je eerst even dat de client jouw stem blijft volgen. ‘…Omdat jij weet hoe het is om volledig ontspannen te zijn, en tegelijkertijd ook kan blijven luisteren naar wat er tegen je gezegd wordt… Mijn stem gaat met je mee.’

Stap 6: Geef wat eerste instructies voor ontspanning

 • Je hoeft even helemaal niks te doen, behalve te ontspannen, en te luisteren, naar mijn stem.
 • Je kan je vast wel voorstellen hoe sterk je je vuisten kan dichtknijpen totdat je ze niet strakker kan knijpen, toch? Kan je je ook voorstellen hoe sterk je je handen kan ontspannen totdat ze niet verder kunnen ontspannen? Zo relaxed wil je zijn als je je oogspieren wil ontspannen. Dus wanneer je ogen dicht gaan en dicht blijven, doe je alsof je ze niet open kan doen, en in dat proces, raak je in trance.
 • Jij weet dat het makkelijk is je ogen te ontspannen. Herinner een dag die heel zwaar was, waarna het heel makkelijk en fijn was om je ogen dicht te doen.
 • En ik weet niet of die diepe ontspanning van de spieren als eerste in je schouders in gang wordt gezet, of misschien wel in je armen.
  En voel hoe die ontspanning doortrekt naar je {lichaamsdelen, ook vingertoppen}
  Ga nu met je aandacht naar de achterkant van je nek en voel hoe je nekspieren je hoofd dragen en besef hoe zwaar je hoofd soms kan voelen, misschien nu ook, van al die woorden die je hebt binnen laten komen.
 • Ik wil dat je voelt, terwijl je naar me luistert, en terwijl je {pace} voelt, dat je je heerlijk ontspant, nu.
 • Als de client zijn ogen nog niet heeft dicht gedaan, kan je zeggen: “Terwijl je verlangen om {gewenste states} te ontwikkelen groeit, nodig ik je uit om vrij te zijn om je ogen gewoon dicht te doen.” Ondertussen gebaar je met gestrekte armen ook van hoog naar laag om de ogen ook visueel dicht te trekken.
 • Dicht, vast, stijf en strak op elkaar. Steeds meer op slot. Juist. Houd ze strak op elkaar.
 • Stel je voor dat je je ogen niet meer open kan krijgen, terwijl je dat eigenlijk wel kan. Dus doe alsof, terwijl het wel kan.
 • Dus doe je ogen maar gerust dicht, want met je ogen dicht, wordt het zoveel makkelijker om naar binnen te gaan, en merk op dat die ontspanning zich begint te vormen, wat een gevoel is waardoor je onderbewuste zichzelf het beste kan uitdrukken.
 • En in het geval dat ze niet dicht raken, gaan ze meestal enige momenten later dicht, is dat niet waar?
 • Doe je ogen dicht en ontspan de spieren rond je spieren, totdat ze zo ontspannen zijn dat je ze niet kan openen. Ontspan ze compleet en volledig. Ontspan ze compleet en volledig. Ontspan ze compleet en volledig. En houd die ontspanning vast, want zolang je aan die ontspanning vasthoudt, blijven je ogen muurvast. En probeer het maar, maar ze blijven dicht zolang je aan die ontspanning vasthoudt.
 • Laat je ogen helemaal ontspannen, zooo ver ontspannen tot het punt dat je zeker weet dat de oogspieren niet meer werken. En wanneer je zeker weet dat ze niet meer werken omdat ze gewoon heerlijk ontspannen zijn, test je ze: je probeert ze open te doen, maar dat lukt niet omdat ze heerlijk ontspannen zijn. Het maakt niet uit hoe hard je het probeert, je ogen blijven stijf dicht.
 • Kunnen die ogen dicht blijven terwijl je comfort alsmaar dieper wordt, net zo diep als wanneer je slaapt? En die comfort wordt steeds meer voortgezet, waardoor je het liever niet probeert om je ogen open te doen… of probeer het… om erachter te komen dat het niet lukt.
 • Trommel zachtjes met je hand of je voet op het ritme van je ademhaling (de coach kan ook zelf op de ademhaling van de cliënt trommelen).

Stap 7: Laat de client bewust worden van zijn trance-signalen en andere veranderingen

hypnose

 • Wist je dat je ademhaling langzamer is geworden? Dus iets in je heeft je ademhaling rustiger gemaakt buiten je bewustzijn om. Ik vraag me af wat het nog meer gaat doen waar je je niet van bewust zal zijn. Hoe heb je die bepaalde onvrijwillige respons voor elkaar gekregen?
 • Hoe wist je hoe je je handen zou laten frommelen. Hoe wist je welke vinger op welke manier te bewegen? Je hand wist het duidelijk, maar jij wist het niet.
 • Was je ervan bewust dat die voet aan het tappen is? Bij nee: hoe interessant is het om waar te nemen dat er heel veel processen zijn waar je je niet van bewust bent? Dan vraag ik me af waar je je nog meer niet bewust van bent. Bijvoorbeeld: wist je dat je ademhaling is veranderd?
 • Hoe voel je je OP DIT MOMENT (hierover)? Hoe weet je dat?
  Wist je van te voren dat je je {noem iets anders wat je pacet} ging voelen?
 • Is dat niet ongewoon en interessant, hoe je ademhaling kan veranderen zonder dat je er bewust van was?
 • Hoe wist je dat dat precies het goede was om te doen om in trance te raken? Hoe wist je dat je {pace de ervaring of het antwoord van de client} nodig hebt voordat je iets belangrijks doet?
 • Ik ben heel nieuwsgierig wat die {pace} betekent… {naam van de client}.
 • Welk deel van je lichaam wil de volgende zijn om die {state} te voelen?
 • Ben je je er bewust van dat je hier wat {gespannen} zit? Ik vraag me af: je was je daar niet bewust van die spanning, maar het was daar en je was er onbewust van tót ik het noemde. En ik vraag me af wat voor meer dingen je je onbewust van bent tot ik het noem.
 • Hoe voelt je arm aan? Eerst was je je daar niet bewust van? Is dat niet interessant?
 • Dat betekent dat de ontspanning nu al diep is ingetreden. Juist ja. Voel hoe natuurlijk het gebeurt. Laat het maar natuurlijk gebeuren.

Stap 8: Verder doortrekken van de ontspanning

hypnose

 • We concentreren ons op onze ademhaling. Ik wil je vragen om eens diep in en uit te ademen. Haal rustig adem tot diep in je buik.
 • En ga op een comfortabele manier zitten of liggen. Je handen en voeten op een comfortabele plek.
 • Je nek kan ontspannen, en je schouders kunnen ontspannen.
 • Je benen worden zwaarder en zwaarder… En je ontspant je meer en meer.
 • Volg je ademhaling. En elke keer wanneer je ademhaalt, kan je nog dieper ontspannen.
 • Voel je spanning wegvloeien.
 • Je armen worden los en ontspannen, als een lappen pop.
 • Je zou jezelf kunnen voorstellen hoe je lekker ontspannen in een bed ligt.
 • Je kunt jezelf naar beneden zien lopen over de treden van een prachtige trap, veilig en comfortabel. Loop naar beneden, en met elke stap die je neemt voel je je meer ontspannen en kun je dieper gaan.
  10 dieper naar beneden
  9 steeds dieper en meer ontspannen
  8 dieper
  7 steeds meer ontspannen
  6 merk op dat je je voelt wegzakken in je stoel
  5 steeds dieper naar beneden
  4, 4, 4, 5, 88, 190, 7, 5, 4, (dit is ambiguiteit)
  3, enorm ontspannen
  2, 1, laatste trede
  Stel je voor dat je nu helemaal door het centrum van de 0 heen gaat, helemaal naar het niets. Volledig ontspannen. 0
 • (Oorzaak en gevolg) Iedere keer dat ik je op je schouder aanraak, zoals dit (aanraken), ga je dieper in trance. En dieper (aanraken) en dieper (aanraken).
 • Hoe dieper je gaat, hoe beter je je voelt, en hoe beter je je voelt, hoe dieper je gaat (dit is een ‘loop’).
 • Ontspan je lichaam zo diep mogelijk.
 • Laat het helemaal compleet gaan.
 • We gaan nu per lichaamsdeel, één voor één, diepe ontspanning verder doorzetten, compleet en volledig, diep en intens.
 • Voel alle spanning door de vloer heen zinken.
 • Haal op een natuurlijke manier adem.
 • Voel hoe vredig je bent, en voel die gevoelens van kalmte, je stil voelen, je heel goed voelen. Denk aan een regendruppel, rustend op een blaadje.
 • Open langzaam je ogen (om te beginnen met het toevoegen van fractionatie: ogen open en weer dicht). Keer je gezicht naar het plafond en kijk daarnaar. Sta toe dat je ogen zo moe worden, dat ze heel graag dicht willen gaan. Sta toe dat je ogen nog dieper ontspannen. Helemaal. Totdat ze helemaal uit zichzelf dichtgaan. Laat je ogen steeds meer vermoeid worden bij iedere ademhaling.
 • Ontspan je ogen. Ontspan je gezicht. Laat je gezichtsspieren helemaal verzachten, in een vredige en ontspannen uitdrukking, alsof je nu lekker in slaap valt, nu op dit moment. Ontspan je hele lichaam. Stuur een grote geweldige golf van ontspanning door je hele lichaam, en ontspan je spieren compleet.
 • Stuur golf na golf van ontspanning door je lichaam, van de top van je hoofd tot de puntjes van je tenen tot je vingertoppen.
 • Sta jezelf toe steeds verder te ontspannen bij iedere ademhaling, dieper gaand bij iedere ademhaling.
 • De coach kan een aantal woorden gaan spellen. Dit versterkt de trance ook.
 • Stel je voor twee keer zo diep in ontspanning te raken bij ieder getal die ik tel. Verdubbel de ontspanning bij iedere tel. Beginnend vanaf nu.
  5,4,3,2,1,0.
 • Je ontspant nog meer, en nog meer tot je niet meer kan. En dan ontspan je je zelfs nog meer.
 • Zometeen raak ik je schouder/voorhoofd aan en dan verdubbel je je ontspanning. (Tik schouder aan). Verdubbel de ontspanning. En zometeen doe ik het nog een keer en je verdubbelt het nogmaals, en zelfs terwijl je zou kunnen denken, kan het nog verder, verdubbel je je ontspanning nu nog een keer.
 • Nu je compleet ontspannen bent, kan je je gewoon voorstellen dat je ademhaling nog rustiger en sussend voor je is. En terwijl je dat doet, zal je merken dat je nog dieper wegzakt.
 • Hoe harder je dat probeert, hoe dieper je gaat.
 • Je kan echt genieten van de vaardigheid om dingen uit te zetten van binnen en om diep in slaap te gaan.
 • Nu verdiepen we die ontspanning nog 10 keer. Je hoeft het alleen maar te willen, en dan kan het ook heel makkelijk.
 • Een van mijn vrienden is heel goed dit soort dingen. Hij begreep niet hoe hij dat deed, maar hij stond toe zijn fantasie vrij baan te geven en op een trip te gaan. Allerlei avonturen…
 • Stel je voor dat je lichaam in een warme deken van ontspanning is gewikkeld, en hoe snel zullen je gedachten… willen ……drooooomen.
 • …Zelfs als ik stop st…
 • Je hebt je bewustzijn. Die doet dingen. Je hebt ook je ONBEWUST ZIJN, DEBBIE, is een State of mind. (Hier zit een embedded commando in)
 • Laat alles maar los, voel hoe iedere spier zich ontspant.
 • Nog wat voorbeelden van metaforen: ontspan je spieren. Laat ze recht door de grond heen smelten. Voel je armen zwaar en vast worden, alsof er lijm over je handen gegoten wordt.
 • Haal nog eens heeeel diep en rustig adem. Bij elke in en uitademing ontspant je lichaam zich totaal, en bij iedere ademhaling voel je hoe je verder en dieper ontspant. En voel hoe ontspannende energie door je hele lichaam vloeit en je voel hoe je je veilig en warm voelt.

We hebben nu intense ontspanning, wat nu?

Nu je de client in hypnose hebt gebracht, kun je meerdere dingen doen: je kunt bijvoorbeeld positieve uitkomsten, eigenschappen en suggesties installeren. Hoe dat gaat, en hoe je de client er weer uit haalt, kun je in andere artikelen op deze kennisbank lezen. Kijk in ieder geval ook naar de essentiële coachingstips voor als je client in trance is.

Gerelateerde artikelen: ook interessant?

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder & deel dit met je vrienden!