Wat is de relatie tussen NLP en hypnose? In dit artikel geven we je een uitleg over de overeenkomsten en verschillen tussen NLP en hypnose. Lees verder…

Hoe gaan NLP en hypnose samen?

Het korte antwoord: NLP is hypnose, maar dan zonder dat mensen het doorhebben. Voor klassieke hypnose moet je iemand in een therapiekamer neerzetten in een speciale stoel voor de cliënt, waarbij de cliënt zich ervan bewust is dat er een hypnotische sessie of trance gaat plaatsvinden.

NLP doet hetzelfde als hypnose, maar bij NLP ben je aan de oppervlakte bezig met heel andere opdrachtjes. Je geeft de cliënt bijvoorbeeld het taakje om met submodaliteiten te experimenteren. Terwijl het bewuste brein van de cliënt daarmee bezig is, kan de coach hypnotische suggesties toedienen aan de cliënt.

Met andere woorden: bij NLP ga je een van de vele NLP-technieken doen met de cliënt, en ondertussen gebruik je je taal – met behulp van het Milton Model – om de cliënt te hypnotiseren zonder dat je dat aankondigde. Dit is in ieder geval het antwoord van de bedenker van NLP – Richard Bandler – op de vraag over het verband tussen NLP en hypnose.

Welke elementen van NLP zitten ook in hypnose?

NLP is alweer 50 jaar oud. Het is de love baby van Californische gedragswetenschappers. Als je aan NLP denkt, dan denk je aan oefeningen en trucs om meer grip te krijgen op emoties en de werking van taal op jezelf en anderen.

Toch kun je NLP ook gebruiken in combinatie met hypnose. Hypnose is, in de basis, een ‘toestand’ van verwarring, patroononderbreking, ontspanning en volgzaamheid. En nu komt het: deze elementen vormen ook de bouwstenen van NLP. Die verwarring, ontspanning en volgzaamheid zorgt ervoor dat je gedachten de vrije loop kunnen gaan en dat je jezelf dingen beter voor kunt stellen.

Wat is het verschil tussen NLP en hypnose?

Eigenlijk niet zoveel: NLP is hypnose, maar dan terwijl we met iets anders bezig zijn. Bij NLP hebben we bijvoorbeeld een gewoon gesprek met elkaar, en tijdens dat gesprek geven we allerlei hypnotische suggesties met onze taal. Daartoe gebruiken we het Milton Model. Of bij NLP hebben we een visualisatie-oefening, waardoor je denkt dat je gewoon aan het visualiseren bent (niks bijzonders dus). Maar ondertussen geven we je extra hypnotische suggesties tijdens de oefening. 

Hierna lezen:  Wat Is New Code NLP? Flow Voelen: Minder Praten & Meer Doen!

Dat is het verschil met  “gewone hypnose”: bij gewone hypnose ga je liggen en verwacht je in hypnose te gaan.

Hypnose: hoe werkt dat precies?

Wist je dat je jezelf met opzet in een staat van hypnose kunt brengen? Het begint allemaal met het sluiten van je ogen en rustig ademhalen. Vervolgens denk je terug aan een prettige ervaring uit je leven. Beeld je in dat je het moment opnieuw beleeft. Met wie was je? Welke geluiden hoorde je? Het goede gevoel zal nu bij je terugkomen. Bleef nu de geluiden en beelden afspelen. Als je nu je ogen open doet, zul je merken dat je je beter voelt dan daarvoor.

Hypnose-therapie tijdens NLP-coaching

Wist je dat er heel veel verschillende NLP coachingtechnieken zijn? NLP – wat dus een geheim codewoord is voor hypnose – kan worden gebruikt om iemand een goed gevoel te geven, of juist om negatieve herinneringen of gevoelens los te laten. Als NLP-coach leer je veel over de verschillende hypnosetechnieken, van eenvoudig tot complex. Na de NLP Practitioner Opleiding zul je in staat zijn hypnose toe te passen op anderen, maar ook – en dat is misschien nog wel het allerleukste – op jezelf. Ben je er klaar voor?

Hypnose en het onderbewustzijn

Als iemand in een staat van hypnose is, staat deze persoon dichter bij het onderbewustzijn. In deze toestand staat iemand meer open voor suggesties. Het onderbewustzijn speelt een heel grote rol in NLP. Ook tijdens een hypnose zul je niet verleid worden dingen te doen die je anders niet doet. Je onderbewustzijn is datgene wat je stiekem heel belangrijk vindt, wat je voelt of denkt.

Hypnose en verandering

NLP gaat ook om het veranderen van patronen in gedrag. Binnen NLP gaat men ervanuit dat alle hulpbronnen die je nodig hebt om een verandering aan te brengen in handbereik zijn. Hypnose zorgt ervoor dat de hulpbronnen – die zich in het onderbewuste bevinden – gemakkelijker toegankelijker worden. Niet alleen zal iemand die onder hypnose is minder weerstand ervaren om gevoelens te uiten, deze zijn ook gemakkelijker onder woorden te brengen.

Dit zijn de fasen van hypnose

Hypnose kent uiteraard geen vaste methode, maar je zou onderstaande fases, oftewel stappen, kunnen zien als een kernachtige manier om hypnose toe te passen.

Fase 1 van hypnose: focus

Hypnose begint altijd met focus. Je herkent het clichébeeld vast wel van het kokje dat voor iemands neus heen en weer gaat. De persoon die in trance gaat, mag gaan focussen op dat klokje. Binnen NLP en hypnose hebben we natuurlijk ook talloze alternatieven voor het klokje, maar het punt is dat de cliënt zijn focus verhoogt.

Hierna lezen:  NLP & Communicatie: Alle 54 Tools (Super Krachtig!)

Fase 2 van hypnose: patroononderbreking

Nu is het tijd om die focus te onderbreken. Hierdoor ontstaat een schok en verwarring. Het onderbewuste heeft geen idee wat het moet doen, dus het accepteert dankbaar iedere suggestie die de coach nu direct geeft. Bijvoorbeeld: “En slaap!”

Fase 3 van hypnose: inductie

Binnen die slaap en ontspanning ontstaat inductie. Je brengt iemand dieper en dieper in trance door je stem te gebruiken. Vaak door af te tellen (5-4-3-2-1, dit deed je dan in de focus-fase). Je koppelt de waarneming van een zintuig met een zekere suggestie. Je zegt bijvoorbeeld “zodra je mijn stem hoort, zullen je oogleden zwaarder worden.” Maar goed, voor de inductie-fase verdiep je de ontspanning: “iedere keer dat je uitademt, voel je je ontspannener.”

Fasen 4 van hypnose: diepe trance waarin je suggesties voor heling kunt doen

Als iemand de toestand van diepe trance heeft bereikt, staat hij of zij open voor suggesties. Als NLP coach is dit het moment om veranderingen proberen aan te brengen in het gedrag van een persoon. Je kunt nu bepaalde technieken toe gaan passen die je tijdens je NLP-training hebt opgedaan. Door bijvoorbeeld vragen te stellen haal je informatie uit het onderbewuste naar boven.

Fase 5 van hypnose: langzaam uit de trance komen

In deze fase haal je iemand weer geleidelijk uit de toestand van trance. Dit doe je weer door verschillende suggesties te doen. Het tellen gaat nu andersom: niet af, maar op – van 1 terug naar 5. Je kunt een voorbeeldzin gebruiken als “als je zo wakker wordt, voel je je helemaal uitgerust en durf je …”. Dit noemen we overigens een posthypnotische suggestie. Je geeft het onderbewuste van de persoon in trance een taak mee. deze taak zal dan worden uitgevoerd op het moment dat de persoon weer bijkomt uit de trance.

De cliënt waarnemen is heel belangrijk

Breng je iemand in hypnose, dan kun je bij die persoon heel goed zien wat er precies gebeurt. Binnen NLP heet dit ‘kalibreren’. Kalibreren betekent dat je kunt zien hoe diep iemand in trance raakt. Dit zie je onder andere aan de langzamere ademhaling, het feit dat de spieren in het gezicht ontspannen en dat iemands ooglid op subtiele wijze gaat trillen. Je eigen trance ervaar je door de verandering in het besef van tijd en afsluiting van externe prikkels.

Zo gebruik je hypnose zelf

Als je een aantal simpele stappen volgt, kun je ook hypnose op jezelf gebruiken. Je gebruikt hypnose om in een zekere gemoedstoestand te raken, bijvoorbeeld een staat waarin je veel minder pijn of stress ervaart. Het wordt aangeraden goed met je onderbewuste in contact te staan. Door naar je onderbewuste te luisteren, kun je nieuwe kennis over jezelf naar boven halen. Hier vind je alle instructies voor zelfhypnose.

Hierna lezen:  9 NLP-Tips Voor Kinderen & NLP Kindercoaching [Pas dit toe!]

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: