communiceren met onbewuste

Communicatie met het onderbewustzijn: hoe doe je dat?

Soms willen we communiceren met ons onderbewuste, omdat het onderbewuste zo gigantisch intelligent is. Hoe doen we dat dan? In dit artikel vind je één techniek die je hiervoor nodig hebt: De Betty Erickson Trance inductie. Dit is oorspronkelijk een techniek om jezelf in hypnose te brengen. Ook is het heel erg geschikt om te gebruiken voor het opvragen van signalen van het onderbewuste, omdat je hiermee je gevoel op scherp zet.

Je kunt het communiceren met je onbewuste zittend doen, en in onderstaand voorbeeld gaan we hem staand doen, omdat we een specifieke extra tool gebruiken voor het opvragen van onderbewuste signalen: de postural sway. Het signaal van je onderbewuste kan van alles zijn: een gevoel, een gebaar of iets anders. Voor de postural sway zoeken we simpelweg een richting waar je lichaam naartoe valt.

Maar eerst: wat doet het onderbewuste allemaal voor ons?

 • Het bewaart herinneringen. Ze zijn holografisch opgeslagen in ons lichaam, niet in onze hersenen! Er is eens een experiment gedaan met muizen, waarbij ze hun hersenen hebben verwijderd nadat ze de muizen een route in een doolhof hebben laten memoriseren. Daarna konden ze nog altijd de route van het doolhof terugvinden.
 • Het organiseert al onze herinneringen, bijvoorbeeld in een tijdlijn.
  De bovenste twee zaken zijn trouwens erg belangrijk om aan je client te vertellen (als er rapport is, zal hij zeggen: oh, oké!)
 • Het onderbewustzijn maakt associaties: het linkt vergelijkbare ideeën en zaken. Op die manier leert het erg snel.
 • Het onderdrukt herinneringen die onopgeloste negatieve emoties bevatten. Dat doet het met de intentie om je te beschermen.
 • Het presenteert je de onderdrukte herinneringen, zodat ze opgelost kunnen worden (inclusief het losmaken van de emoties).
 • Het laat het lichaam functioneren. Het heeft dé blauwdruk van het lichaam en van de perfecte gezondheid.
 • Het beschermt het lichaam en behoudt zo de integriteit van het lichaam.
 • Het is het domein van de emoties.
 • Het is een erg moreel wezen.
 • Het houdt ervan om te dienen. Het heeft wel heldere instructies nodig om op te volgen.
 • Het zorgt voor alle percepties: reguliere en telepathische. Deze percepties ontvangt en stuurt het naar het bewuste brein.
 • Genereert, slaat op, distribueert en verzendt energie.
 • Genereert gewoontes. Het heeft wel behoefte aan herhaling totdat de gewoonte geïnstalleerd is.
 • Het is geprogrammeerd om steeds meer en meer te willen ontdekken (en er is ook steeds meer te ontdekken).
 • Het functioneert het beste als een complete geïntegreerde eenheid. Het heeft geen onderdelen nodig om te functioneren.
 • Het is symbolisch: het gebruikt en reageert op symbolen.
 • Het kan negatieve formuleringen niet direct verwerken.

De stappen van het vaststellen van de communicatie met het onderbewuste

communicatie met het onderbewustzijn

Opmerking: met de tool die we hiervoor gebruiken, de Betty Erickson Inductie, kan gespeeld worden. Je kunt zelf afwijken van de procedure, want het is geen hard script.

 1. Focus op een punt op de muur in de verte.
 2. Verbreed je perifeer zicht. Meter bij meter, totdat je perifeer zicht 360 graden reikt.
 3. Pace de beleving van de client door van ieder VAK-element een aantal te zaken op te noemen (of laat de cliënt zelf deze zaken opnoemen), en dan wel met het volgende patroon:Eerst: 3x Ve, 3x Ae, 3x Ke
  Bijvoorbeeld: ik zie het puntje op de muur, een schilderij links, een raam rechts.
  Ik hoor het verkeer buiten, het papier dat in de hoek van de kamer ritselt en het geluid van de computer aan de overkant van de kamer.
  Ik voel mijn rug tegen de stoel, mijn voeten op de vloer en mijn handen in mijn schoot.Daarna direct: 2x Ve, 2x Ae, 4x KeDaarna: direct: 1x Ve, 1x Ae, 4x KiTot slot: sluit je ogen. Noem een ding dat je in je lichaam kunt zien, noem een ding dat je in je lichaam kunt horen en noem 4 dingen die je in je lichaam kunt voelen
 4. Nu hebben we de gevoeligheid van het kinesthetische systeem steeds verhoogd, waardoor we onbewuste signalen eenvoudiger kunnen oppikken. Nu is het dus tijd om het onderbewustzijn om een ja-signaal te vragen: ‘Beste onderbewuste, ik heb het vriendelijk verzoek om met mij te communiceren door een signaal voor ja aan te bieden.’
 5. Vraag het onderbewuste om dit signaal te versterken als dit het ja-signaal was.
 6. Bedank het onderbewuste voor zijn samenwerking en wacht tot het signaal vermindert.
 7. Probeer het signaal nu bewust te reproduceren. Dit zou niet mogelijk moeten zijn als het om een onbewust signaal gaat.
 8. Herhaal het proces voor een nee-signaal.

Je hebt nu communicatie gemaakt met je onderbewuste en je kunt nu deze ja- en nee-signalen gebruiken.

Een aantal zaken die je met je onderbewustzijn kunt communiceren

Je kunt het ja- en nee-signaal bijvoorbeeld gebruiken voor de techniek: 6-staps herkaderen (N-Step Reframe). Daarnaast kun je het voor andere doeleinden inzetten. Bijoorbeeld:

 • Is er iets dat jij (het onderbewuste) wil veranderen – buiten mijn bewuste aandacht, dat ecologisch is en kan dat binnen x periode? (Ja/nee)
 • Heb je bronnen/mogelijkheden om dit waar te maken? (Ja/nee)
 • Kun je de bronnen voor verandering vandaag organiseren? (Ja/nee)
 • Kun je klaar zijn binnen x periode? (Ja/nee)
 • Start nu.
 • Sluit af met een representatie van een goed geformuleerd doel.

Wat doe je als het onderbewuste nee zegt?

Als het onderbewuste nee zegt, kun je:

 • Vragen wat de positieve intentie van de nee is.
 • Het tijdskader verbreden.
 • Dezelfde vraag op een andere manier stellen.

Het slimme onderbewuste: conditionering is in veel gevallen erg fijn

communicatie met het onderbewustzijn

Sinds onze geboorte heeft ons brein tal van verbindingen aangelegd door het koppelen van smaken, geuren, geluiden, beelden en aanrakingen met gedachten en emoties. Alles wat we ooit geleerd hebben ligt opgeslagen in verschillende delen van onze hersenen. Dankzij die verbindingen leerden we bijvoorbeeld als baby hoe een wortel eruit ziet, welke kleur een wortel heeft en leerden we bepalen of we een wortel lekker vinden. Naarmate we verder opgroeiden verzamelden we nog meer bruikbare informatie. Het is handig dat je naar de klok kunt kijken en begrijpt hoe laat het is, dat je weet dat je bij rood moet stoppen en bij groen mag doorrijden, dat je een afkeer krijgt als je rottend voedsel ruikt en dat je kunt genieten van fluitende vogeltjes.

Maar vaak ook niet…

Deze verbindingen worden geheel automatisch gemaakt. Je onbewuste stuurt dit namelijk aan, waardoor je allerlei dingen vanzelf doet of bepaalt. Zo kun je zomaar de gewoonte creëren om elke ochtend een kopje koffie te drinken, je bord altijd weg te zetten na het eten, je tanden te poetsen voordat je gaat slapen en je fiets op slot te doen als je hem ergens neerzet. Handig hoor, gewoontes. Anders zou je bij elk van deze handelingen steeds opnieuw bewust moeten nadenken en inspannen. Helaas heb je vast ook gewoontes opgebouwd die je niet vooruit helpen en in sommige gevallen zelfs schade toebrengen. Je onderbewuste stuurt dan bijvoorbeeld aan dat je elke avond chocoladekoekjes eet, door mensen heen praat, aan jezelf twijfelt, elk uur Facebook moet controleren of dat je vaak moet fronzen.

De genezingskracht van het onderbewuste

Op een nóg onbewuster niveau gebeurt er ook van alles dat heel krachtig, en gelukkig ook positief is. Je lichaam geeft bijvoorbeeld automatisch signalen van honger en dorst, botbreuken worden in een paar maanden hersteld, je lichaamstemperatuur wordt constant op het juiste niveau gehouden, er wordt alarm geslagen bij indringers en het lichaam heelt vervolgens zichzelf.  Vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week en zonder vakantie is je onderbewuste aan het werk.

Veel ziektes zijn inderdaad psychosomatisch: je lichaam reageert op wat je denkt. Je kunt bijvoorbeeld spontaan blozen bij het denken aan een gênant moment. Ook overdrijven we onze situatie graag. Je denk dat je meer {kwaal} hebt dan je daadwerkelijk hebt. Je hebt een klein beetje {kwaal} en heel erg veel emoties. Je leeft. Je hebt veel emoties. Een beetje {kwaal} en veel emoties.

nlp opleiding met korting

Test: sterker dan fysieke krachten

communiceren met onbewuste

Ons mentale genezingsvermogen is zelfs krachtiger dan de fysieke krachten die op ons inwerken. Als je een Ritalin-pil, waar je heel druk van wordt, aan iemand geeft waaraan je vertelt dat het een rustgevende pil is, zal hij zich heel rustig gaan gedragen. Als je Xanax, waar je heel rustig van wordt, aan iemand geeft waaraan je vertelt dat het Ritalin is, zal hij zich heel druk gaan gedragen. En zelfs al is de client zich bewust van dit placebo-concept, het zal nog altijd werken.

Ons denken maakt geen onderscheid tussen echt en herinnering of een voorstelling. Denk maar aan droom. Dat is ook de reden dat we pijn voelen of huilen als een personage in een film iets ergs meemaakt.  Acteurs zijn dus eigenlijk uitstekende hyonituseurs/nlp’ers. Het verleden bestaat ook alleen nog maar in ons denken.  NLP werkt trouwens gegarandeerd niet altijd. ‘Altijd’ is een generalisatie, en alle generalisaties zijn leugens. NLP werkt wel vaak erg goed.

Hoe ga jij deze genezingskracht inzetten?

Nu je weet dat het onbewuste allerlei taken zo effectief kunt uitvoeren zonder dat je er erg in hebt: waar zou je het dan allemaal nog meer voor willen inzetten? Met NLP kun je deze krachten controleren en gericht sturen om grootse dingen te bereiken, zowel fysiek als mentaal. We kunnen allerlei gewoontes verwijderen uit het brein en nieuwe gewoontes opslaan. Stel je eens voor wat voor waardevolle gewoontes je allemaal nog meer zou kunnen installeren! Tijdens een NLP (Master) Practitioner Opleiding leer je allerlei technieken om hiermee aan de slag te gaan.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je

 

Gerelateerde artikelen: ook interessant?

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder en dan zal ik reageren. En... sharing is caring!