communiceren met onbewuste

Communicatie met het onderbewustzijn: hoe doe je dat?

Soms willen we communiceren met ons onderbewuste, omdat het onderbewuste zo gigantisch intelligent is. Hoe doen we dat dan? In dit artikel vind je één techniek die je hiervoor nodig hebt: De Betty Erickson Trance inductie. Dit is oorspronkelijk een techniek om jezelf in hypnose te brengen. Ook is het heel erg geschikt om te gebruiken voor het opvragen van signalen van het onderbewuste, omdat je hiermee je gevoel op scherp zet.

Je kunt dit zittend doen, en in onderstaand voorbeeld gaan we hem staand doen, omdat we een specifieke extra tool gebruiken voor het opvragen van onderbewuste signalen: de postural sway. Het signaal van je onderbewuste kan van alles zijn: een gevoel, een gebaar of iets anders. Voor de postural sway zoeken we simpelweg een richting waar je lichaam naartoe valt:

De stappen van het vaststellen van de communicatie met het onderbewuste

Opmerking: met de tool die we hiervoor gebruiken, de Betty Erickson Inductie, kan gespeeld worden. Je kunt zelf afwijken van de procedure, want het is geen hard script.

 1. Focus op een punt op de muur in de verte.
 2. Verbreed je perifeer zicht. Meter bij meter, totdat je perifeer zicht 360 graden reikt.
 3. Pace de beleving van de client door van ieder VAK-element een aantal te zaken op te noemen (of laat de cliënt zelf deze zaken opnoemen), en dan wel met het volgende patroon:Eerst: 3x Ve, 3x Ae, 3x Ke
  Bijvoorbeeld: ik zie het puntje op de muur, een schilderij links, een raam rechts.
  Ik hoor het verkeer buiten, het papier dat in de hoek van de kamer ritselt en het geluid van de computer aan de overkant van de kamer.
  Ik voel mijn rug tegen de stoel, mijn voeten op de vloer en mijn handen in mijn schoot.Daarna direct: 2x Ve, 2x Ae, 4x Ke

  Daarna: direct: 1x Ve, 1x Ae, 4x Ki

  Tot slot: sluit je ogen. Noem een ding dat je in je lichaam kunt zien, noem een ding dat je in je lichaam kunt horen en noem 4 dingen die je in je lichaam kunt voelen

 4. Nu hebben we de gevoeligheid van het kinesthetische systeem steeds verhoogd, waardoor we onbewuste signalen eenvoudiger kunnen oppikken. Nu is het dus tijd om het onderbewustzijn om een ja-signaal te vragen: ‘Beste onderbewuste, ik heb het vriendelijk verzoek om met mij te communiceren door een signaal voor ja aan te bieden.’
 5. Vraag het onderbewuste om dit signaal te versterken als dit het ja-signaal was.
 6. Bedank het onderbewuste voor zijn samenwerking en wacht tot het signaal vermindert.
 7. Probeer het signaal nu bewust te reproduceren. Dit zou niet mogelijk moeten zijn als het om een onbewust signaal gaat.
 8. Herhaal het proces voor een nee-signaal.

Je hebt nu communicatie gemaakt met je onderbewuste en je kunt nu deze ja- en nee-signalen gebruiken.

Een aantal zaken die je met je onderbewustzijn kunt communiceren

Je kunt het ja- en nee-signaal bijvoorbeeld gebruiken voor de techniek: 6-staps herkaderen (N-Step Reframe). Daarnaast kun je het voor andere doeleinden inzetten. Bijoorbeeld:

 • Is er iets dat jij (het onderbewuste) wil veranderen – buiten mijn bewuste aandacht, dat ecologisch is en kan dat binnen x periode? (Ja/nee)
 • Heb je bronnen/mogelijkheden om dit waar te maken? (Ja/nee)
 • Kun je de bronnen voor verandering vandaag organiseren? (Ja/nee)
 • Kun je klaar zijn binnen x periode? (Ja/nee)
 • Start nu.
 • Sluit af met een representatie van een goed geformuleerd doel.

Wat doe je als het onderbewuste nee zegt?

Als het onderbewuste nee zegt, kun je:

 • Vragen wat de positieve intentie van de nee is.
 • Het tijdskader verbreden.
 • Dezelfde vraag op een andere manier stellen.

 

Gerelateerde artikelen: ook interessant?

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder & deel dit met je vrienden!