Soms willen we communiceren met ons onderbewustzijn, omdat het onderbewuste zo gigantisch intelligent is. Hoe doen we dat dan? In dit artikel vind je een aantal technieken die je hiervoor nodig hebt.
Inhoud van deze pagina:
Maar eerst: wat doet het onderbewustzijn allemaal voor ons?
- Het bewaart herinneringen. Ze zijn ‘holografisch' opgeslagen in ons lichaam, niet in onze hersenen! Er is eens een experiment gedaan met muizen, waarbij ze hun hersenen hebben verwijderd nadat ze de muizen een route in een doolhof hebben laten memoriseren. Na het wegnemen van de hersenen konden ze nog altijd de route van het doolhof terugvinden.
- Het organiseert al onze herinneringen, bijvoorbeeld in een tijdlijn. Werk je op de een of andere manier met het onderbewuste van cliënten, dan is deze en de vorige bullet erg belangrijk om aan je client te vertellen (als er rapport is, zal hij zeggen: oh, oké!).
- Het onderbewustzijn maakt associaties: het linkt vergelijkbare ideeën en zaken. Op die manier leert het erg snel.
- Het onderdrukt herinneringen die onopgeloste negatieve emoties bevatten. Dat doet het met de intentie om je te beschermen.
- Het presenteert je de onderdrukte herinneringen, zodat ze opgelost kunnen worden (inclusief het losmaken van de emoties).
- Het laat het lichaam functioneren. Het heeft dé blauwdruk van het lichaam en van de perfecte gezondheid.
- Het beschermt het lichaam en behoudt zo de integriteit van het lichaam.
- Het is het domein van de emoties.
- Het is een erg moreel wezen.
- Het houdt ervan om te dienen. Het heeft wel heldere instructies nodig om op te volgen.
- Het zorgt voor alle percepties: reguliere en telepathische. Deze percepties ontvangt en stuurt het naar het bewuste brein.
- Genereert, slaat op, distribueert en verzendt energie.
- Genereert gewoontes. Het heeft wel behoefte aan herhaling totdat de gewoonte geïnstalleerd is.
- Het is geprogrammeerd om steeds meer en meer te willen ontdekken (en er is ook steeds meer te ontdekken).
- Het functioneert het beste als een complete geïntegreerde eenheid. Het heeft geen onderdelen nodig om te functioneren.
- Het is symbolisch: het gebruikt en reageert op symbolen.
- Het kan negatieve formuleringen niet direct verwerken.
Hoe vertrouw je dan je gevoel en je onderbewustzijn? Ons onderbewuste weet alles, en dat mag onderbewust blijven
Vaak is het prima om iets niet bewust te weten. Het onderbewustzijn weet het wel. Laat het maar aan het onderbewustzijn over. Kun je je herinneren dat je jarig was? Wist je bij het ontvangen van de cadeautjes, wat de cadeautjes zouden gaan zijn? Nee, je mocht ze gaan uitpakken en op het laatste moment wist je het pas.
“Ik weet het niet.” “Dat klopt, je weet dat niet. Je onbewuste weet het.”
Dat mag bijvoorbeeld bij de techniek: zes-stapsherkadering. Die techniek kun je dan gewoon volledig doen zonder dat je er bewust van bent wat de inhoud is geweest van de veranderingen die het onderbewustzijn voor je heeft doorgevoerd. Ook bij tijdlijntherapie is het zo dat de technieken extra snel kunnen gaan zodat je er niet bewust bij kunt nadenken.
Groen licht krijgen van het onderbewustzijn: 3 technieken om met het onderbewuste te communiceren
Stel dat je toch bewust wilt zijn van een signaal of een antwoord van het onderbewuste. Het belangrijkste is dat je vertrouwt op ieder signaal dat maar opkomt. Dat kan zijn:
- Een gevoel in je lichaam, zoals een tinteling, een licht of juist een zwaar gevoel.
- Een emotie.
- Een beeld.
- Een geluid.
- Een gebaar.
- Een gedachte.
- Onwillekeurige spierbewegingen.
- Een impuls om iets te doen.
- Een bepaalde richting op leunen.
- Als je de ‘postural sway' doet, dan valt je lichaam een bepaalde richting op voor ja, en een andere richting voor nee: zet je voeten bij elkaar, doe je ogen dicht en kijk met je gezicht naar het plafond – of recht vooruit. Stel je voor dat je schommelt. Heeeen en weeeeer… Heeeeeen en weeer… Je onbewuste zal je opvangen. Nu geeft je lichaam een signaal aan voor ja en nu een signaal voor nee.
- Neem gewoon het eerste woord dat in je opkomt. Het kan helpen om iemand anders te vragen in zijn vingers te knippen en ‘nu' te laten zeggen.
Neem gewoon alles wat direct opkomt als het antwoord van het onderbewustzijn. Daarnaast vind je hieronder drie technieken om op andere manieren te communiceren met het onderbewuste.
Je kunt bijvoorbeeld een bio-feedbackmechanisme gebruiken voor vragen aan het onderbewuste. Soms wil je erachter komen of iemand iets van binnenuit ook écht wil of aankan. Om vragen te stellen aan het onderbewustzijn van een persoon, kun je een bio-feedbackmechanisme opzetten, zoals een spiertest. Ook kun je dit gebruiken om de client niet bewust te laten antwoorden zodat hij of zij volledig in de oefening kan blijven.
Techniek 1: Werken met een pendel als bio-feedbackmechanisme
Een pendel werkt doordat oneindig kleine micro-spierbewegingen, die aangestuurd worden door het onderbewustzijn, naar de hand lopen. Er is geen kracht van buitenaf die de pendule laat bewegen. Er is ook geen sprake van voodoo of magie.
- Laat de client met zijn elleboog ergens op leunen en laat hem met zijn pols een rechte hoek vormen ten opzichte van zijn onderarm en de onderarm in een V-hoek ten opzichte van de bovenarm. Op deze manier kan de pendel vrij bewegen zonder dat de arm moe kan worden. Gebruik de pendel op de wijsvinger van de dominante hand. Tot slot is het belangrijk dat de client zijn ogen constant open houdt.
- Laat de client met zijn onderbewustzijn afstemmen door hem bijvoorbeeld te laten zeggen: “Ik kan het erg waarderen dat je voor me zorgt en ik wil je vragen om me te helpen om een aantal eerlijke antwoorden te krijgen op het onderwerp dat me op dit moment bezig houdt.”
- Creëer het signaal van ‘ja’, ‘nee’, ‘weet ik niet’ en ‘misschien’. “Geef me het teken voor ” “Geef me nu het teken voor nee.” Zoals je leest, zijn de instructies directief.
- Kalibreer en test deze tekens. Zeg iets dat absoluut waar is (over de client) en observeer. Zeg iets dat absoluut onwaar is en observeer.
- Stuur het bewuste weg, bijvoorbeeld door aan een neutrale herinnering te denken. Andere manieren om het bewuste af te leiden kun je ook gebruiken.
- Stel de vragen waar je antwoord op wil hebben. Dit zijn gesloten vragen.
- Vraag ook hoeveel tijd het onderbewuste nodig heeft om het doel te bereiken of om de genezing voltooid te hebben.
Techniek 2: Spiertesten als communicatiemiddel voor het onderbewustzijn
Je kunt ook spiertesten, bijvoorbeeld door een hand gebruiken als feedbackmechanisme. Dan staat bijvoorbeeld een vinger voor ‘ja’ en twee vingers voor ‘nee.’
Bij gebruik van een pendel let je op de volgende zaken:
- De elleboog moet ergens op rusten.
- De client kijkt altijd naar de pendel.
- Wanneer de pendel nauwelijks beweegt of tegenzin lijkt te hebben, kun je vragen: “Is er een reden waarom je geen antwoord wil geven?” Ga dan mogelijke redenen af, zoals: “Ben je bang dat het antwoord onprettig zal zijn?”
- De allereerste vraag aan het onderbewuste is: “Weet je wat je moet doen om dit probleem op te lossen? Weet je wat je moet doem om {naam client} te assisteren bij het oplossen van het probleem en het bereiken van het doel?” Het onderbewuste weet het vaak al. Je hebt alle middelen die je nodig hebt al ergens in je verleden of op de een of andere manier vergaard. Mocht het antwoord toch nee zijn, vraag het onderbewuste dan met de hogere zelf contact te maken. Dat is een stukje dat goddelijk wil zijn en dus een bron van ontwikkeling is. Is het antwoord nog steeds nee, gebruik dan bijvoorbeeld tijdlijntherapie om eerst de onderliggende problemen uit de weg te ruimen.
- “Is het mogelijk om de ongewenste situatie te genezen en het doel te bereiken?” Bij nee vraag je het aan je hogere zelf want vooruitgang is mogelijk door de hogere zelf. Je kan alles doen zolang je maar met je onderbewustzijn of je hogere zelf overeenstemt.
- “Is het oké om naar de gewenste situatie te gaan?” Bij werken met cliënten draait alles om ecologie en congruentie, dus we controleren dit regelmatig.
- “Zijn er ook andere problemen waar het onderbewustzijn aan wil werken?” Bij Ja begin je weer bij stap 1.
- Bewust toestemming geven. “Oké je hebt toestemming, ga het lichaam maar helen/stel het RAS maar in voor het doel.”
- Vraag aan het onderbewuste: “Hoeveel tijd heb je nodig?” “Wanneer start je en wanneer ben je klaar met genezen? Nu meteen? Over een uur? Dag? Week? Maand? Etc.”
Techniek 3: Vaststellen van communicatie met het onderbewustzijn met behulp van de Betty Erickson Trance Inductie
Dit is oorspronkelijk een techniek om jezelf in hypnose te brengen. Ook is het heel erg geschikt om te gebruiken voor het opvragen van signalen van het onderbewuste, omdat je hiermee je gevoel op scherp zet. Dus door deze techniek te doen, kun je daarna veel eenvoudiger signalen van het onderbewustzijn opmerken!
Opmerking: met de tool die we hiervoor gebruiken, de Betty Erickson Inductie, kan gespeeld worden. Je kunt zelf afwijken van de procedure, want het is geen hard script. Het punt is dat je je gevoel meer open zet.
- Focus op een punt op de muur in de verte.
- Verbreed je perifeer zicht. Meter bij meter, totdat je perifeer zicht 360 graden reikt.
- Pace de beleving van de client door van ieder VAK-element een aantal te zaken op te noemen (of laat de cliënt zelf deze zaken opnoemen), en dan wel met het volgende patroon:Eerst: 3x Ve, 3x Ae, 3x Ke
Bijvoorbeeld: ik zie het puntje op de muur, een schilderij links, een raam rechts.
Ik hoor het verkeer buiten, het papier dat in de hoek van de kamer ritselt en het geluid van de computer aan de overkant van de kamer.
Ik voel mijn rug tegen de stoel, mijn voeten op de vloer en mijn handen in mijn schoot.Daarna direct: 2x Ve, 2x Ae, 4x KeDaarna: direct: 1x Ve, 1x Ae, 4x KiTot slot: sluit je ogen. Noem een ding dat je in je lichaam kunt zien, noem een ding dat je in je lichaam kunt horen en noem 4 dingen die je in je lichaam kunt voelen - Nu hebben we de gevoeligheid van het kinesthetische systeem steeds verhoogd, waardoor we onbewuste signalen eenvoudiger kunnen oppikken. Nu is het dus tijd om het onderbewustzijn om een ja-signaal te vragen: ‘Beste onderbewuste, ik heb het vriendelijk verzoek om met mij te communiceren door een signaal voor ja aan te bieden.'
- Vraag het onderbewustzijn om dit signaal te versterken als dit het ja-signaal was.
- Bedank het onderbewustzijn voor zijn samenwerking en wacht tot het signaal vermindert.
- Probeer het signaal nu bewust te reproduceren. Dit zou niet mogelijk moeten zijn als het om een onbewust signaal gaat.
- Herhaal het proces voor een nee-signaal.
Je hebt nu communicatie gemaakt met je onderbewustzijn en je kunt nu deze ja- en nee-signalen gebruiken.
Een aantal zaken die je met je onderbewustzijn kunt communiceren
Je kunt het ja- en nee-signaal bijvoorbeeld gebruiken voor de techniek: 6-staps herkaderen (N-Step Reframe). Daarnaast kun je het voor andere doeleinden inzetten, zoals het resetten van het onderbewuste. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld de volgende stappen te gebruiken:
- Is er iets dat jij (het onderbewustzijn) wil veranderen – buiten mijn bewuste aandacht, dat ecologisch is en kan dat binnen x periode? (Ja/nee)
- Heb je bronnen/mogelijkheden om dit waar te maken? (Ja/nee)
- Kun je de bronnen voor verandering vandaag organiseren? (Ja/nee)
- Kun je klaar zijn binnen x periode? (Ja/nee)
- Start nu.
- Sluit af met een representatie – met andere woorden: een visualisatie – van een goed geformuleerd doel.
Wat doe je als het onderbewustzijn nee zegt?
Als het onderbewuste nee zegt, kun je:
- Ten eerste: dankbaar zijn dat het onderbewuste met je communiceert.
- De nee accepteren als finaal antwoord.
- Vragen wat de positieve intentie van de nee is.
- De ecologie behandelen, dus bijvoorbeeld vragen wat er eerst moet gebeuren – wat het bezwaar is – voordat we verder kunnen.
- Het tijdskader verbreden: ‘Dus de veranderingen zullen niet binnen een week voltooid zijn, maar wel binnen een maand?'
- Dezelfde vraag op een andere manier stellen.
Het slimme onderbewustzijn: conditionering is in veel gevallen erg fijn
Sinds onze geboorte heeft ons brein allerlei verbindingen aangelegd door het verbinden van smaken, geuren, geluiden, beelden en aanrakingen met gedachten en emoties. Op deze manier leerden we als kind. In verschillende delen van ons zenuwstelsel werd alles opgeslagen wat we leerden.
Dankzij die verbindingen konden we in onze eerste levensjaren bijvoorbeeld leren hoe een appel eruit ziet, aan welke kleur je een appel kunt herkennen en of we een appel lekker vinden smaken.
Naarmate we verder opgroeiden verzamelden we nog meer bruikbare informatie. Het is handig dat je naar de klok kunt kijken en begrijpt hoe laat het is, dat je weet dat je bij rood moet stoppen en bij groen mag doorrijden, dat je een afkeer krijgt als je rottend voedsel ruikt en dat je kunt genieten van fluitende vogeltjes.
Dus leren via de kracht van het onbewuste is erg handig!
Maar vaak ook niet…
Deze verbindingen worden geheel automatisch gemaakt. Je onbewuste stuurt dit namelijk aan, waardoor je allerlei dingen vanzelf doet of bepaalt. Zo kun je zomaar de gewoonte creëren om elke ochtend een kopje koffie te drinken, je bord altijd weg te zetten na het eten, je tanden te poetsen voordat je gaat slapen en je fiets op slot te doen als je hem ergens neerzet.
Handig dus, gewoontes. Anders zou je bij elk van deze handelingen steeds opnieuw bewust moeten nadenken en inspannen. Helaas heb je vast ook gewoontes opgebouwd die je niet vooruit helpen en in sommige gevallen zelfs schade toebrengen. Je onderbewustzijn stuurt dan bijvoorbeeld aan dat je elke avond chocoladekoekjes eet, door mensen heen praat, aan jezelf twijfelt, elk uur Facebook moet controleren of dat je vaak moet fronzen.
De genezingskracht van het onderbewustzijn
Op een nóg onbewuster niveau gebeurt er ook van alles dat heel krachtig, en gelukkig ook positief is. Je lichaam geeft bijvoorbeeld automatisch signalen van honger en dorst, botbreuken worden in een paar maanden hersteld, je lichaamstemperatuur wordt constant op het juiste niveau gehouden, er wordt alarm geslagen bij indringers en het lichaam heelt vervolgens zichzelf. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week en zonder vakantie is je onderbewustzijn aan het werk.
Veel ziektes zijn inderdaad psychosomatisch: je lichaam reageert op wat je denkt. Je kunt bijvoorbeeld spontaan blozen bij het denken aan een gênant moment. Ook overdrijven we onze situatie graag. Je denk dat je meer {kwaal} hebt dan je daadwerkelijk hebt. Je hebt een klein beetje {kwaal} en heel erg veel emoties. Je leeft. Je hebt veel emoties. Een beetje {kwaal} en veel emoties.
Hoe je deze genezingskracht kunt inzetten, lees je in dit artikel over het zelfhelend vermogen.
Test: mentale krachten zijn sterker dan fysieke krachten
Ons mentaal genezingsvermogen is zelfs krachtiger dan de fysieke krachten die op ons inwerken. Als je een Ritalin-pil, waar je heel druk van wordt, aan iemand geeft waaraan je vertelt dat het een rustgevende pil is, zal hij zich heel rustig gaan gedragen. Als je Xanax, waar je heel rustig van wordt, aan iemand geeft waaraan je vertelt dat het Ritalin is, zal hij zich heel druk gaan gedragen. En zelfs al is de client zich bewust van dit placebo-concept, het zal nog altijd werken.
Ons onderbewuste maakt geen onderscheid tussen echt en herinnering of een voorstelling. Denk maar aan droom. Dat is ook de reden dat we pijn voelen of huilen als een personage in een film iets ergs meemaakt. Acteurs zijn dus eigenlijk uitstekende hypnotiseurs/nlp'ers. Het verleden bestaat ook alleen nog maar in ons denken.
NLP en andere methodieken om met het onderbewuste aan de slag te gaan, werken trouwens gegarandeerd niet altijd. ‘Altijd’ is een generalisatie, en alle generalisaties zijn leugens. NLP werkt wel vaak erg goed.
Hoe ga jij deze genezingskracht inzetten?
Nu je weet dat het onbewuste allerlei taken zo effectief kunt uitvoeren zonder dat je er erg in hebt: waar zou je het dan allemaal nog meer voor willen inzetten?
Je kunt wel bewust weten wat je probleem is en wat je anders wilt. Je kunt ook boeken lezen… maar voor echte verandering wil je de automatische programma's van het onderbewuste veranderen.
Met NLP kun je deze krachten controleren en gericht sturen om grootse dingen te bereiken, zowel fysiek als mentaal. Zo is er bijvoorbeeld de visual squash-techniek, waarmee je met het onderbewustzijn werkt. Ook ‘pure visualisatie-technieken' zoals de New Behaviour Generator, maken gebruik van het onderbewustzijn… simpelweg omdat visualisatie het domein van het onderbewuste is.
En er zijn meer manieren om met het onderbewuste te werken…
- De eerste 7 levensjaren veranderen in de Change Personal History-techniek.
- Andere NLP-technieken, zoals het genereren van nieuw gedrag bij zes-staps-herkaderen en het genereren van een ideaal zelfbeeld bij de Swish-techniek.
- Hypnose en hypnotiserende suggesties herhalen voor het nieuwe patroon.
- Schock / patroononderbreking en het pijn plezier principe (ik moet nu wel stoppen met roken, anders krijg ik terminale kanker).
- PSYCH-K, waarbij ook overtuigingen veranderd worden.
We kunnen dankzij het werken met het onderbewuste bijvoorbeeld allerlei gewoontes verwijderen uit het brein en nieuwe gewoontes opslaan. Het onderbewuste werkt hier veel krachtiger voor dan wanneer je bewust probeert iets te veranderen.
Stel je eens voor wat voor waardevolle gewoontes je allemaal nog meer zou kunnen installeren! Tijdens een NLP Practitioner Opleiding leer je allerlei technieken om hiermee aan de slag te gaan.
Boekentips over het onderbewustzijn
Het boek ‘De kracht in jezelf' is een inspirerend boek over hoe je je onderbewuste kunt inzetten om jouw gedrag te ondersteunen. Hierdoor sta je meer congruent en krachtig in het leven. Je kunt hem aanschaffen via het vertrouwde Bol.com.
Ook het boek “Onderbewustzijn” van professor Maxwell – een bekende hypnotherapeut – is een goede aanrader om meer te leren over het onderbewuste.
Bekroond boek met praktische toepassing: challenges om met het onderbewustzijn te werken:
In het inspirerende NLP Doe-Boek zitten allerlei experimenten om de werking van het onderbewustzijn in het dagelijks leven te ervaren, bijvoorbeeld in gesprekken met de mensen om je heen. Dit is zinvol om te doen, zodat we het ook samen in de praktijk gaan brengen. Hierin zitten meer dan 100 verschillende tools, tips en technieken vanuit NLP, waaronder bruikbare challenges om met het motiveren van mensen aan de slag te gaan. Bekijk het NLP Doe-Boek hier >>
Op jouw geluk!
Gerelateerd: lees verder...
Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist:
Ik heb contact met me onderbewustzijn maar de psygiater zegt dat ik dopamine in me hoofd heb naar wie moet ik luisteren naar de psychiatrie of een medium
Hoi Tanja,
Persoonlijk zeg ik altijd: de dokter/psychiater komt op #1 en alle complementaire, holistische hulpmiddelen komen daarna.
Een medium is een uitstekende manier om een fijner/leuker leven te krijgen. Daarnaast is het goed om te blijven luisteren naar de psychiater.
Ik heb gisteren mijn onderbewuste laten uitspreken…wow dat is zo gaaf.
Zo magie! Ik vind zo knap hoe psycholoog kan dat uitroepen en tot het leven te brengen.
Dit leek op een gesprek met mijn geest en mijn geest spraak voor zich zelf via mijn eigen lichaam.
In mijn onderbewuste was ik 14 jaar oud.
Ik zei dat ik eenzaamheid leuk vind omdat ik dingen ontdekken kan..en dat ik veel eerder tegen mij zelf gezegt heb dat ik niet bang ben om eenzaam dood te gaan.
Ik ben echt onder indruk hoe dit allemaal kan…Hoe lichaam, geest en hersenen werkt…
Wat onze hersenen nog meer kan…
Ik ben erg blij dat ik op dit pad terecht kwam…
Dat door mijn zware probleem naar psycholoog moest en hij gaf mij zo veel steun en vertrouwen in concept dat het goede mensen ook bestaat…
Zo veel vertrouwen had ik bij niemand in mijn leven kunnen opbouwen …
tot ik bij mijn psycholoog terecht kwam.
Ik bewonder technieken die hij gebruikt tijdens sessies…
Ik bewonder dat alles wat met mij dat doet…
Ik voel me beter, ik voel me gewaardeerd,
Ik voel me nodig, ik voel dat ik moet bestaan, en dat mijn bestaan heeft een plan, en veel meer…
Klinkt misschien gek maar…
dat is toch fantastisch!
Ik moet zijn naam hier noemen…
Psycholoog Heinz Freese uit Utrecht.
In mijn leeftijd van 38 jaar ik voel me dat ik aan herboren ben…
Dat met zelfde lichaam ik iets nieuw opnieuw begonnen ben…
Ik ben nog met sessies bezig maar die sessies die ik tot nu toe gedaan heb schaat ik als een leerzame, wonderlijke, kennis van eigen lichaam, geest en gedraag.
Dat is een constante les hoe ik ben en hoe ik beter worden kan.
Ik heb heel veel respect naar die man toe.
Ik begrijp nu wel en ik vind wel interessant hoe belangrijk psychische toestand in het leven en hele bestaan is.
En dat is iets…wat heel erg belangrijk is!
Ik kom beetje in de verwarring door dat de artikel gaat over onderbewuste. En ik zie een voorbeeld of hulp tekst waar het over onbewuste gaat. “Ik weet het niet.” “Dat klopt, je weet dat niet. Je onbewuste weet het.”
De vraag is of is het onbewuste typefout is of is het bewust over onbewuste werd gezegd om aan te geven dat onbewuste weet alles over onderbewuste???
Hoi Svitlana, geen typfout hier.
(En onbewuste & onderbewuste worden als synoniem bedoeld).