Zelfhypnose Leren [Stappenplan] Gids voor Hypnotische Suggesties

Wil jij zelfhypnose leren om hypnotische suggesties aan jezelf (en aan anderen) te kunnen geven? We gaan in dit artikel leren hoe je hypnotische suggesties aan jezelf toedient. We focussen ons hiermee op het beïnvloeden van je eigen gemoedstoestand. Dat is krachtiger dan gedrag beïnvloeden. Lees verder en leer alles over zelfhypnose…

Hier ga je dé zelfhypnose-techniek leren – Dit kan bewust én onbewust uitgevoerd worden

In dit artikel leer je in eerste instantie de zelfhypnose-techniek om jezelf of iemand anders bewust te beïnvloeden om zo de gemoedstoestand van de ander te veranderen. Terwijl je deze techniek op een bewuste manier leert te gebruiken, kun je voor jezelf nagaan hoe je het ook kunt inzetten voor onbewuste hypnotische beïnvloeding van andere mensen.

Wil je de zelfhypnose-techniek leren? Heb dan eerst een overzicht van alle stappen

Samengevat werk je op de onderstaande manier toe naar het indienen van hypnotische suggesties om jezelf of iemand anders bewust of onbewust te leren hypnotiseren. Hieronder vind je de stappen in het kort, en in de paragrafen daarna zoomen we op de specifieke stappen in.

 1. Breng jezelf of de ander alvast in een ontspannende trance om het gevoel van hypnose alvast geïntroduceerd te hebben. Deze eerste stap is belangrijk omdat het goed is om jezelf of iemand anders alvast in een ontspannen gemoedstoestand gebracht te hebben met hypnose.
 2. Bereid de gewenste gemoedstoestand voor door subliminale priming te gebruiken.
 3. Absorbeer de aandacht
 4. Omzeil de kritische factor
 5. Activeer een onderbewuste respons: dit is het daadwerkelijke toedienen van een hypnotische suggestie (dit wordt in dit artikel behandeld), zoals het aanwakkeren van een bronvolle state in de client. Voeg eventueel als eerste een ontspanning-state toe. Voeg daarna de gewenste state toe die nodig is voor de cliënt in de betreffende sessie.
 6. Versterk de state en maak het meer intens.
 7. Leid dat naar de gewenste uitkomst middels een posthypnotische suggestie. Maak een link naar een call to action. Of ga vanaf hier verder met een NLP-interventie.
 8. Volledig uit de oefening halen.
 9. Naar een neutrale state leiden (patroononderbreking).
 10. Future Pace.

Wat is de formule die je gaat leren voor hypnotische suggesties aan jezelf?

Hieronder vind je de vier-staps-formule om hypnotische suggesties te geven, aan jezelf of aan anderen. Deze stappen reflecteren stap 3, 4, 5 en 7 van bovenstaande lijst. Hoe gaat het installeren van hypnotische suggesties, zoals bronvolle gemoedstoestanden? Het installeren van hypnotische suggesties (bijvoorbeeld helende woorden) in jezelf of een andere persoon bestaat samengevat uit 4 stappen:

zelfhypnose

Stap 1 – Absorberen van de aandacht

“Terwijl je daar zit, wil ik dat je naar een plek op de muur staart”. Deze instructie kun je ook aan jezelf geven als je aan zelfhypnose aan het doen bent.

Stap 2 – Omzeilen van de kritische factor

“En terwijl je naar die plek staart kan je je realiseren dat je nu precies dat kan doen als wanneer je voor het eerst naar school ging en de nummers en letters van het alfabet leerde.” In dit voorbeeld hebben we de client naar een andere tijd en plaats afgeleid.

Stap 3 – Activeren van de onderbewuste respons

“Je bent aan het leren… Leren over iets dat je nog niet weet. En hoewel je het je nog niet realiseert, is je ademhaling al veranderd…

Stap 4 – Integreren met de gewenste uitkomst in toekomstige context (posthypnotische suggestie)

‘En je wordt meer {state} en meer {state} op de momenten waarop jij dat nodig hebt.’ Dit wordt in een volgend artikel behandeld.

In dit artikel gaan we uitgebreid in op de uitvoering van de eerste drie stappen.

Helende/bemoedigende woorden tijdens een oefening

Gebruik nu onder andere je Milton-taal om de daadwerkelijke hypnotische suggestie uit te voeren.

Zelfhypnose Stap 1 – Aandacht absorberen

zelfhypnose

Een van de eerste stappen van iedere vorm van leiden, in dit geval het leiden naar states, is het absorberen van de aandacht van de cliënt. Vaak wordt gezegd dat focus van de aandacht de toegangspoort naar trance is. Focus zijn of haar aandacht dus op één taak of op één waarneming. Het focussen op een bepaald persoon, onderwerp, emotie of taak is meteen een handige truism waarvan je gebruik kunt maken voor ontspanning. Iedereen wordt moe als de ogen lange tijd op iets geconcentreerd zijn. Hier volgen wat voorbeelden van aandacht absorberen.

 • Door sterk oogcontact te hebben absorbeer je ook de aandacht.
 • Welke hand is lichter?
 • Fixeer je ogen op een punt. En terwijl je je op dat punt fixeert, merk je op een gegeven moment dat je ogen stil staan met een complete fixatie en aandacht op dat de punt, en terwijl je dit complete concentratie hebt op dat punt wil ik dat je een bepaalde vermoeidheid voelt in je ogen, en voel de totale ontspanning die het dichtdoen van je ogen je bent brengt, want terwijl je aan het ontspannen bent, kan je langzaam beginnen in trance te gaan. En hoe meer je die ontspanning voelt, hoe meer je in trance kan gaan, en hoe meer je in trance gaat, hoe beter je je voelt, en hoe beter je je voelt, hoe dieper en dieper je gaat. Juist.

Zelfhypnose Stap 2 – Kritische factor omzeilen

zelfhypnose

Nog vóórdat je gaat leiden naar een gewenste state, zorg je ervoor dat je de kritische factor, oftewel het bewustzijn van de client ‘bezighoudt’ met iets anders, zodat het onderbewuste wijd open staat voor je suggesties. Laat de client afgeleid zijn van haar model van de wereld, bijvoorbeeld door middel van afleiding, verrassing, twijfel of verwarring.

De meestgebruikte manier die aan te raden is tijdens een NLP-interventie, is door iemand naar een andere tijd en ruimte te oriënteren. Dit is een ‘onder de radar’-manier om de kritische factor te omzeilen, omdat het niet iets geks is. Dat doe je door de cliënt uit te nodigen een ervaring voor de geest te halen waarbij hij al aantoonde dat hij state x bezit. Als je voor deze manier kiest, ben je eigenlijk stap 2 en 3 tegelijk aan het doen.

Daarna ga je meteen naar stap 3 om het zaadje met je genezing planten of om een onderbewuste respons activeren. Emoties en states zijn een onderbewuste respons. In de meeste gevallen is ontspanning een mooie algemene state om mee te beginnen.

Opmerking: als dit na het intake-gesprek gebeurt, heb je het huidige probleem of de huidige negatieve state al uitgebreid gepacet. Als je deze techniek in een normaal gesprek eventjes snel wil gebruiken, zorg je ervoor dat je eerst genoeg empathie hebt getoond voor de huidige state, voordat je wil afleiden naar een positieve state.

Zelfhypnose Stap 3 – Opwekken van de gewenste state

zelfhypnose

States opwekken doe je als je van de bronnen of negatieve ervaringen uit iemands verleden gebruik wil maken voor een NLP-interventie. Daarnaast kun je states in jezelf opwekken voor een coachingssessie, of voor een ander belangrijk moment.

De belangrijkste techniek: maak een representatie van het moment waarop je de state al had

De belangrijkste techniek om states op te wekken is: praat over de ervaring. Heb je die ervaring ooit eens eerder gehad? Dit gaat uit van het NLP-principe dat iedereen alle bronnen al in zich heeft en ooit eens heeft laten zien. Als je het over een pijnlijke ervaring bij de tandarts hebt, kun je je wang aanraken: ‘En dan voel je het precies hier.’ Daarnaast zijn er nog veel meer manieren waarop je dit kunt doen. Op de volgende manieren wek je een nieuwe state op:

 • Belangrijk: go first! Ontwikkel de gewenste state eerst in jezelf voor je het bij anderen gaat opwekken.
 • Vraag aan de client wanneer ze deze state al eens eerder heeft ervaren. Laat haar deze herinnering levendig en helder voor zich te halen. “Wanneer voelde je je heel, echt heel {gewenste state}? Dus je vraagt naar de context waarin de cliënt de state al eens had. Als iemand bijvoorbeeld meer wil lachen, laat je haar teruggaan in een tijd waarin ze naar haar favoriete komedie aan het kijken was. Maak dus gebruik van ervaringen en herinneringen zoals lezen, film kijken, ontspannen op vakantie, auto rijden, in de wachtrij staan, muziek of poëzie luisteren, boswandeling, massage krijgen etc.
  “Vertel me iets over {context X.}”
  Client: “Het ligt bij {bron Y.}”
  “Hou je ervan om {iets met bron Y}?”
  “Als je op een dag als vandaag in {iets van bron Y} kon zijn, hoe zou dat zijn?”
  Ik nodig je uit om mee te gaan en me te volgen naar {bron Y}. Terwijl je naar {bron Y} gaat, merk je dat een van de eerste dingen die je op kan merken is dat je…
 • Of je gebruikt uiteraard de non-permissieve, maar leidende manier: ik nodig je uit om een ervaring voor de geest te halen wanneer je {state} liet zien. Of: bij 3 voel je mijn hand op je voorhoofd tikken en dan ga je direct en automatisch naar het allereerste moment toe waarin je {state of gedrag}. 1 2 3 (tik aan) nu, daar.
 • Gebruik meteen een vooronderstelling. Bijvoorbeeld: “Is het licht of donker?”
 • Belangrijk: je wil de cliënt laten associëren met de ervaring om de state op te kunnen wekken. Dan is de volgende zin, in de gegeven volgorde, een goed startpunt: “Kijk door je eigen ogen, wees in je eigen lichaam op dit moment waarin je {state} laat zien. Zie wat je zag, hoor wat je hoorde, voel wat je voelde.”
 • Denk wel aan de volgorde. Vertelde de cliënt eerst iets visueel, dan op gevoel, dan begin je de visualisatie met V-, en dan K-ervaringen.
 • Stel nu extra vragen om deze representatie verder te gaan ontdekken. Wat zie je, wat voel je, wat doe je, etc? Bij visualisaties gaan we vooral open vragen stellen in plaats van vertellen.
 • Utilize hun trance-woorden, bijvoorbeeld: je verloor je besef van tijd, en je lichaam ontspande zich en je voelde een sterk gevoel van comfort en vrede. Dus het is nu tijd om een sterk gevoel van comfort en vrede te voelen, heel goed, dat zich nu in je gaat ontwikkelen. Want dat is iets dat jou heel goed laat voelen, dat vredige gevoel. En je kan die tijd weer gaan verliezen is het niet? (Met het gebruik van echo en utilization, zodat je een hypnotische loop veroorzaakt, net als een microfoon tegen een luidspreker).
 • Doe je ogen dicht en ontspan. Denk aan die ervaring waarin je absoluut {triomfant} voelde. Hoor de geluiden in de kamer, het gesmiespel van goedkeuring, het applaus. Zie hoe de mensen lachen en hun gezichtsuitdrukkingen van warmte en bewondering. Voel je voeten op de grond en de feliciterende handdrukken. Voel vooral je gevoelens, de warme gloed van {state} die in je oprijst.
 • Een krachtige stap: Vervolgens gebruik je die ervaring om de gewenste state nog meer te activeren. Een state activeren staat gelijk aan de fantasie activeren. Dit gaan we doen door met submodaliteiten te experimenteren. Werk dus met alle waarneembare elementen uit het rijtje VAKOG en versterk ze voor die ervaring. Stel in detail vragen over deze waarneembare elementen. Bijkomend voordeel is dat je nu veel informatie hebt om mee te werken tijdens de oefening. Wat zie je? wat zien we aan jou? Wat horen we? Hoe klink jij? De belangrijkste modaliteit is de kinesthetische: Wat voel je, waar voel je het en hoe voelt het? Is het je ademhaling, de spanning op je spieren, het gevoel in je tenen, een trilling/tinteling? Stroomt het? Test vervolgens het veranderen van de submodaliteiten, en vraag steeds of dat de ervaring van de client versterkt of niet: ‘En als je het groter maakt, versterkt dat je ervaring of niet? En als je het meer laat bewegen/stiller maakt, als je de vorm verandert, als je de kleur verandert, als je het feller maakt, als je dat gevoel in je arm en in je hart met elkaar zou verbinden, etc.’
 • Versterk door er steeds vaker opnieuw aan te denken. Dus herhaal de herinnering 4 keer. En nog eens, en nog eens, en nog eens. Gebruik dus fractionatie.
 • Dat je in het verleden {State/vaardigheid} hebt gevoeld betekent dat je dat weer kunt (en: dat je ademt/een betere lichaamshouding aanneemt betekent dat je steeds meer zelfvertrouwen inademt.
 • Achterwaarts: om {dat} in de toekomst te voelen moet je…
 • En terwijl je {pace}, kun je je realiseren dat je nu precies datgene kunt doen als wanneer je voor het eerst naar school ging en de nummers en de letters van het alfabet leerde. Toen je jonger was ging je naar school, en iedereen gaat op een gegeven moment in het leven naar school, en verschillende mensen zijn verschillende groottes als ze voor het eerst naar school gaan. En ze leren allemaal om te lezen en te schrijven, en toen je begon met leren lezen en schrijven, wist je niet wat een kleine letter a of een kleine letter b was, of het verschil tussen de kleine a en de kleine d, en toch moest je dat verschil leren maken. Of het verschil tussen een f en een 8. Ze lijken zo op elkaar! Maar toch moest je door het proces gaan om het te leren, eerst alle letters individueel en dan woorden. Maar als je nu een boek leest, hoef je niet meer al die letters apart te lezen. Dat boek met die mooie kleurrijke plaatjes en daaronder grappige tekentjes die woorden bleken te zijn, Waarvan je niet wist wat ze betekenen (nieuwe inzichten) En je was als kind vastbesloten om ze te leren te schrijven, dus nu weer. Nu denk je ook niet eerst een lidwoord, dan een onderwerp en dan een leidend voorwerp… Je praat gewoon!
  Je leerde steeds effectiever te communiceren op betekenisvolle manieren, je ouders te beïnvloeden, en beetje bij beetje groeide je vermogen om mensen om je heen effectief te communiceren en te beïnvloeden.
  Gebruik ook recentere leerervaringen bv waarvan je al weet dat hij het heeft gedaan. Of wat ze tijdens een van hun laatste lessen hebben geleerd.
 • Wanneer de gewenste uitkomst is: je mind kan leren: Misschien heb je leren autorijden en doe je al die handelingen nu ook automatisch. Of toen je leerde praten. Je denkt niet: “Ik ga beginnen met een onderwerp, dan een persoonsvorm, dan een leidend voorwerp etc.” Je praat gewoon. Oefen met {gewenste state} tot de vaardigheid net als taal wordt. Je bent aan het leren. Leren over iets dat je nog niet weet. En hoewel je het je nog niet realiseert, is je ademhaling al veranderd. En je wordt meer {state} en meer {state}.
 • Toen je voor het eerst leerde lopen… Had je geen idee…

Een go-to techniek waar je altijd naar kunt teruggrijpen: de leer-state van toen je klein was

Deze techniek voor het opwekken van een state kun je gebruiken wanneer de gewenste uitkomst is: ‘je mind kan leren’ én je kunt hem voor alle andere states gebruiken doordat je altijd een nieuwe state wel wil ‘leren’! De essentie van de techniek is dat je teruggrijpt naar wanneer de client klein was, en toen alles zó ongelooflijk goed kon leren! Kijk maar naar onderstaande drie voorbelden:

 • En terwijl je {pace}, kun je je realiseren dat je nu precies datgene kunt doen als wanneer je voor het eerst naar school ging en de nummers en de letters van het alfabet leerde. Toen je jonger was ging je naar school, en iedereen gaat op een gegeven moment in het leven naar school, en verschillende mensen zijn verschillende groottes als ze voor het eerst naar school gaan. En ze leren allemaal om te lezen en te schrijven, en toen je begon met leren lezen en schrijven, wist je niet wat een kleine letter a of een kleine letter b was, of het verschil tussen de kleine a en de kleine d, en toch moest je dat verschil leren maken. Of het verschil tussen een f en een 8. Ze lijken zo op elkaar! Maar toch moest je door het proces gaan om het te leren, eerst alle letters individueel en dan woorden. Maar als je nu een boek leest, hoef je niet meer al die letters apart te lezen. Dat boek met die mooie kleurrijke plaatjes en daaronder grappige tekentjes die woorden bleken te zijn, Waarvan je niet wist wat ze betekenen (nieuwe inzichten) En je was vastbesloten om ze te leren de schrijven als kind dus nu weer. Je leerde steeds effectiever te communiceren op betekenisvolle manieren, je ouders te beïnvloeden, en beetje bij beetje groeide je vermogen om mensen om je heen effectief te communiceren en te beïnvloeden.
  Gebruik ook recentere leerervaringen bv waarvan je al weet dat hij het heeft gedaan. Of wat ze tijdens een van hun laatste lessen hebben geleerd.
 • Misschien heb je leren autorijden en doe je al die handelingen nu ook automatisch. Of toen je leerde praten. Je denkt niet: “Ik ga beginnen met een onderwerp, dan een persoonsvorm, dan een leidend voorwerp etc.” Je praat gewoon. Oefen met {gewenste state} tot de vaardigheid net als taal wordt. Je bent aan het leren. Leren over iets dat je nog niet weet. En hoewel je het je nog niet realiseert, is je ademhaling al veranderd. En je wordt meer {state} en meer {state}.
 • Toen je voor het eerst leerde lopen… Had je geen idee… En kijk nu…! Je bent aan het leren. Leren over iets dat je nog niet weet. En hoewel je het je nog niet realiseert, is je ademhaling al veranderd. En je wordt meer {state} en meer {state}.

Andere manieren om states op te wekken

 • Simpelweg de opdracht geven: voel state x nu.
 • Ook kun je hypnotische states opwekken door het milton model als hulpmiddel in te zetten.
 • Vertel een verhalend metafoor!
 • Benoem alle eigenschappen van de state die je aan het opwekken bent!
 • Gebruik een rolmodel (snel modelleren). Neem de tweede perceptuele positie aan van een persoon die eenvoudig het niveau van de state/vaardigheid kan betreden.
 • Neem de fysiologie van de state aan (de coach kan hierin ook leiden). Omdat je acties je emoties en gedachten beïnvloeden, kun je voor positieve states power poses aannemen, inclusief een grote lach! Daarna ontspannen.
 • Pas je intern dialoog zodanig aan om verder in de gemoedstoestand te raken.
 • Stel eventueel ook vragen die de states uitlokken. Bijvoorbeeld: heb je ooit een boek of film gezien waarin je zo in opging dat je jezelf verloor in waar je was of wat je deed?
 • Stel deze vragen geladen, dus met je hypnotische stem. Bijvoorbeeld: “fas-cin-er-end…”
 • Vraag naar hoe ze hun huidige auto/beste werknemer /eerste liefde gekozen hebben.
 • Zoek of creëer bij voorkeur een context waarin het gewenste eindresultaat van nature gebeurt. Zo is een bubbelbad handig bij pijn, of zo is een woestijn handig bij een druipende neus. Een ander voorbeeld: als je erg veel pijn hebt, kun je dat opeens helemaal vergeten als er zich een noodsituatie voordoet of wanneer je afgeleid wordt doordat er teveel informatie op je afkomt. Onthoud dat ons bewuste maar vijf tot negen chuncks aan informatie aankan, dus Erickson gaf zijn client iets anders om te doen om haar af te leiden van de pijn. Hij gaf haar een huiswerkopdracht: “Ik heb een methode die heel goed werkt, maar het werkt alleen voor volwassen en intelligente mensen. Intelligente mensen kunnen vanuit meerdere standpunten kijken. Dus ik geef je een huiswerkopdracht voor volgende week. Ik ga je uitvoerig testen daarna. De opdracht is: lig in bed en bedenk hoe je eruit ziet vanuit andere perspectieven, vanuit alle hoeken van de kamer. Ik vraag je volgende week om een perspectief voor me te tekenen en ik bereken je intelligentie.” De client werd zo dus afgeleid met een andere taak, en werd tegelijk ook gedissocieerd van haar gevoelens doordat ze vanaf buiten haar lichaam naar haarzelf moest kijken en volwassen ‘moest’ worden, en dat hielp dus ook tegen de pijn.
  Erickson gaf een client met wratten de opdracht om drie keer per dag haar voeten in koud water te doen en daarna meteen in warm water. Dat was heel irritant dus stopte ze na een paar weken en vergat ze dat ze wratten had.
 • Je kunt ook het hypothetische what if-kader gebruiken: “Doe alsof je die ervaring nu weer beleeft.” “Doe alsof je state x voelt.” Of: “Doe maar alsof je in trance bent.” “Stel dat alles mogelijk zou zijn, stel dat je in een snoepwinkeltje was… Voel hoe het is, als je zeker weet dat…”
 • Blijf constant voelen en doorademen, vanuit je buik, en eventueel zelfs met je hand op je buik.
 • Gebruik spirituele hulpbronnen door middel van de kerntransformatie.
 • Gebruik je focus: zet al je energie in om deze gemoedstoestand op te wekken.

Tot nu toe was de client erg bewust bezig met het oproepen van de state. Het is nu dus handig om de client even in een diepe trance te laten verzinken.

zelfhypnose

De trance aankondigen

Zeg alvast dat de client zometeen in trance zal gaan. Zeg ook bij welk woord dat zal gebeuren. “Zometeen hoor je ‘slaap’, wat betekent dat je je ogen dicht doet en in hypnose gaat.”

Aandacht absorberen

Voordat je zo meteen de bemoedigende woorden van de zojuist opgeroepen state gaat toedienen, absorbeer je de aandacht opnieuw.

Kritische factor omzeilen

Ook houd je de kritische factor nogmaals bezig.

Breng de client in ontspanning/trance

Gebruik het afgesproken commando wat je eerder aan de client had aangekondigd. Bijvoorbeeld: “Slaap.”

Bemoedigende/helende woorden toedienen

Dien nu de bemoedigende woorden van de gewenste situatie en de gewenste bronnen toe aan de client. Gebruik precies de woorden die de client in het intakegesprek en in stap 3 heeft verteld, in combinatie met milton-taal. Aan de hand van de volgende oefeningen gaan we leren Milton-taal te gebruiken om states als suggesties toe de dienen aan de client.

onbewuste beinvloeding

Oefening – De basis van het toedienen van de bemoedigingen (gewenste state)

Een mooie basis van het installeren van bemoedigende woorden door middel van vage taal is het gebruik maken van ongespecificeerde werkwoorden in combinatie met nominalisaties.

 1. Bij de eerste stap kies je ongespecificeerde werkwoorden: woorden als: ervaar, onthoud, weet, begrijp, ontdek, geloof, doe er moeite voor, verbind, stel je eens voor, voel dit, denk dat, en als je je ooit afvraagt…, realiseer, herken, merk op, word bewust, ontwikkel.
 2. Voeg er een nominalisatie aan toe. Dat zijn in principe states! Zie onderstaande tabel.

Begin simpel:

Unspecified VerbNominalization
Voel

Weet

Ontwikkel

Etc.

Zelfverzekerdheid

Dat je zelfverzekerdheid hebt

Zelfverzekerdheid

Oefen nu zelf: Gebruik bovenstaande twee stappen om bemoedigende woorden te installeren.

Voorbeeldzinnen:

 • Merk op hoe je voortaan een betere focus zal hebben.
 • Merk op hoe het is als je voortaan kracht voelt in je spraak, en merk daarbij op hoe natuurlijk dat voor je is.
 • Voel je inlevingsvermogen toenemen.
 • Je zou kunnen merken dat je je anders gaat praten, en dat je je goed gaat voelen omdat je die groei ervaart!
 • Je zou je kunnen realiseren dat je anders zal gaan praten nadat mensen zo goed op je gaan reageren
 • Wat mij interesseert is: wanneer leerde je voor het laatst zo makkelijk?
 • Je zou moeten onthouden dat leren iets heel natuurlijk voor jou is om te doen. Sta het gewoon toe en geniet van het proces.
 • Dit levert je nieuwe inzichten en begrip op.”
 • Deze ervaring zal je verder helpen.
 • Ergens voel je wel dat je weet wat de oplossing is.
 • “Dit is gemakkelijk te leren.” (Wat is dit?)
 • “Je kunt een bepaald gevoel opmerken”. (Bepaald?)
 • “Het levert je een nieuw inzicht op.”
 • (inzien)
 • “Met dit begrip kom je heel ver”
 • (begrijpen)
 • “Je interesse zal je veel opleveren.”
 • (interesseren)

Oefening – Nu met pacing

Ga nu eerst pacen voordat je weer aan de slag gaat met ongespecificeerde werkwoorden en nominalisaties. Het is handig om gebruik te maken van causal modeling om het vloeiend te maken.

 1. Eerst pacen, onder andere met causal modeling: “Terwijl je hier zit, naar me luistert en naar me kijkt…”
 2. Daarna de suggestieve elementen met unspecified verbs en nominalizations: “…weet ik niet zeker hoeveel je je realiseert dat je enorm veel assertiviteit bezit.”

Je hoeft alleen maar en…en…en… te zeggen.  Dat is alles wat je hoeft te doen…
En daarnaast nominalisaties en ongespecificeerde werkwoorden.

Een bemoediging zou zo kunnen klinken: “Je zit hier, kijkend naar mij, bewust van wat ik aan het zeggen ben, en het is niet nodig om te realiseren: ik ben heel slim, te erkennen: ik ben heel slim, of te geloven: ik ben heel slim.”

Oefening – Nu met fractionatie

 1. Begin zoals normaal, dus ongespecificeerde werkwoorden combineren met nominalisaties.
 2. Doe dit ook weer vloeiend (Causal Modeling gebruiken).
 3. Ga vloeiend over op fractionatie:

Een deel van je… En een deel van je….
Je zou … kunnen voelen, maar je zou ook… kunnen voelen. (bv ‘’iets anders’’).
Fractioneer ook met de positie van je lichaam, of op andere manieren.
Oefen ook het inbrengen van taalverzachters in het geheel.

Verbind de gefractioneerde onderdelen weer aan elkaar. Calibreer ook welke van de twee opties het fijnste zijn en daar breng je de client naartoe.

Oefen door steeds meer Milton-model-onderdelen aan het totaalplaatje van je coaching toe te voegen. Als je het even niet meer weet, kun je weer naar de basis: ongespecificeerde werkwoorden in combinatie met nationalisaties.

Misschien kan je daadwerkelijk,  weet je,  James, langzaam ontspannen,  met veel plezier en genot.

Oefening – meer variaties

 • Je kunt deze oefening ook met meerdere coaches op 1 cliënt doen. Werk hierbij in harmonie en stem goed af op elkaar.
 • Iemand kan in de achtergrond voor geluiden zorgen die gepacet/utilized kunnen worden.
 • Kalibreer constant! Dat doe je altijd. Hergebruik en versterk de techniek die je gebruikte als je door middel van calibratie opmerkt dat de client geniet, en probeer iets anders als je ziet dat hij of zij niet geniet.

Oefening – Ga vloeiend door naar een future pace

 • Terwijl je al kunt opmerken hoe al deze veranderingen je toekomst transformeren…

Voor we naar stap 4 gaan, voor het geven van hypnotische suggesties, versterken we de state met nog wat suggesties!

onbewuste beinvloeding

Nu je de gewenste state boven hebt laten drijven door middel van een hypnotische suggestie, kun je de state nog eens gaan versterken.

Het versterken van een state, bij veel NLP-oefeningen breekt er op een gegeven moment een punt aan waarbij dat mag gebeuren. Nadat je in stap 1 t/m 3 een state hebt opgewekt (meestal door een herinnering met die state te bezoeken en te zeggen: ‘Zie wat je ziet, hoor wat je hoort en voel wat je voelt’), is het vaak de bedoeling om hem te versterken. Hier vind je handvatten om dit te doen.

 • Maak het gevoel maar groter.
  Maak het gevoel zelfs nóg maar groter.
 • Stap er maar goed in.
 • Verbind jezelf er nog meer mee, voel je er steeds meer tot aangetrokken.
 • Ik wil dat je deze gevoelens als een energiebron door je lichaam ziet stromen. Geef deze gevoelens een energie-kleur. Het maakt niet uit wat de kleur is. Nu wil ik dat je de intensiteit en de helderheid verdubbelt. Verdubbel de intensiteit en verdubbel de helderheid!
 • Misschien merk je de {states} nu extra sterk op, en die {paarse} kleur wordt intenser, en die {states} stromen helemaal door je lichaam, helemaal van het topje van je hoofd naar de puntjes van je tenen. En je lichaam voelt het helemaal.
 • Voel de {states}, voel ze heel goed. Hoe voelt het?
 • De submodaliteiten versterken als een regisseur: ‘Je kunt die hele ervaring voor je zien, en je kunt de hele scene zichzelf zien uitbreiden voor je ogen, het komt je tegemoet.’ Hierbij is de permissieve stijl ook een handige tool. Vraag de submodaliteiten van de beleving van een bepaalde state uit, experimenteer met het veranderen van submodaliteiten en voer de wijzigingen door als ze de state inderdaad versterken.
 • Voel die krachtige emotie je omringen, terwijl het door heel je lichaam stroomt. Adem in het gevoel. Beleef die gebeurtenis echt. Geniet er volledig en compleet van.’
 • Je voelt een oneindige bron van {states} op je hoofd, en het wordt in je lichaam gegoten. Het vult je en het heelt je helemaal. En het loopt zelfs over.
 • Helderder, meer puur.
 • Voel het in je ziel, voel het in je bloed. Voel ze door je aderen schieten.
 • Voel het je lichaam vullen, van je tenen tot aan je vingertoppen.
 • Het verwarmt je, het vult je hele lichaam op en doet je van top tot teen sprankelen en geeft je een krachtig gevoel.
 • Laat het gevoel helemaal door je heen stromen.
 • Hoor, zie en voel {de ervaring} en voel de {states} in je lichaam. Visualiseer dat moment. Wees daar. Haal adem zoals je toen ademhaalde. Ga weer in het ritme en het gevoel. Voel hoe je je voelde.
 • Denk aan een tijd waarin je {ervaring} en het echt heel, heel goed voelde! Ga daar weer heen. Voel het, voel het ritme, laat het gevoel helemaal opstijgen. Heel goed.
 • Geniet van het gevoel terwijl je beseft hoe sterk het in je aanwezig is.
 • Keer er intensief naar terug, zie wat je toen zag, hoor wat je hoorde en voel wat je voelde.
 • En je hebt je eigen persoonlijke geschiedenis. je bent opgegroeid en naar school gegaan. Je hebt mensen ontmoet tijdens die reis. Sommige kon je het goed mee vinden sommige niet en sommige daar tussenin.
 • En op het moment dat JIJ MERKT DAT DINGEN STEEDS MEER VANZELF GAAN, zou je er ook steeds meer bij kunnen stilstaan dat {states} natuurlijk bij jou horen.
 • Het is heel natuurlijk om zoiets te voelen.
 • bij {state} steeds hetzelfde gebaar maken om een anker te maken.
 • Iedereen kan {ontspannen}.
  Kan je je voorstellen hoe {ontspannen} je kunt zijn?
  Nu wil ik dat je voor jezelf erachter komt dat {ontspannen} heel normaal is voor jou.
 • En het kan gewoon steeds meer van zichzelf gebeuren.
 • Affirmeer:
  Jij bent een {krachtig} person
  Jj bent een {waardevol} person.
  Jij bent een person die gelooft in zijn eigen {kracht}, in zijn eigen kunde.
 • Je hebt naar het geluid van mijn stem geluisterd voor de afgelopen … minuten en je weet precies hoe het is om {states} te hebben.
 • En het wordt steeds makkelijker naarmate er steeds meer mooie herinneringen komen.
 • Sta toe deze {states} te laten opborrelen. Sta jezelf toe daar volledig te zijn, ervaar het in de eerste positie, geassocieerd. Voel ze lekker in je lichaam zitten en uitspreiden, geniet er volledig van.
 • Gebruik een aantal ambiguities:
  Jij weet wat jij nodig hebt. Want Jij weet, weet je, wat jij nodig hebt is {states}, nu.
  Denk aan al die goede dingen die JIJ WORDT…{STATE} is iets heel moois.
  Dat je die {state} hebt is echt iets om te vieren. En je gaat die {state} vieren, en ik wil dat ook vieren, ik denk dat ik dat ook vier, drie, twee, een, VIER DAT JE DIE {STATE} HEBT!
 • En de {state} die je nu voelt is iets dat je je kan onthouden met je lichaam, want het gevoel dat je hebt groeit vanuit deze {anker}, en wanneer je terug keert in deze {anker} kan het gevoel terugkomen, toch?
 • Stuur golf na golf van {state} door je lichaam, van de top van je hoofd tot de puntjes van je tenen, en je vingertoppen.
 • Pak dat gevoel en maak het sterker.
 • Verdubbel het gevoel, verdubbel de intensiteit. En nog een keer… En verdubbel het nog een keer… En je denkt misschien dat het niet kan, maar jawel: verdubbel het gevoel nog een keer.
 • Hoe meer je aandacht besteed aan dat gevoel, hoe meer het zelfstandig gaat groeien. En hoe meer het zelfstandig gaat groeien, hoe krachtiger het wordt. Nu hoef je er geen aandacht aan te besteden want dit soort gevoelens hebben de gewoonte helemaal zelfstandig te groeien.

Zelfhypnose Stap 4 – Je hebt nu geleerd te hypnotiseren! En nu? Stap 4: posthypnotische suggesties geven!

Nu je een reguliere hypnotische suggestie hebt gegeven (het toedienen van een state), kun je een posthypnotische suggestie gaan geven. Je bent nu dus klaar met het leren van (zelf)hypnose, maar je kunt het zeker nog versterken met posthypnotische suggesties. Klik op het bijbehorende artikel. Succes met het afronden van je zelfhypnose!

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Gerelateerde artikelen: ook interessant?

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!