Hoe kun je een burn-out herkennen en welke symptomen horen daar bij? In deze blogpost vind je de meest voorkomende burn-out symptomen om een diagnose burn-out te maken. Zowel lichamelijk als geestelijk. Herken jij je in één of meer van de volgende symptomen en verschijnselen? Lees verder om erachter te komen…

Door burn-out-specialist & auteur van Het NLP College: Nick de Waard

Alle symptomen van burn-out op een rij

Misschien vraag jij je ook wel af of je een burn-out hebt, of dat iemand in je omgeving het heeft. In dit artikel heb ik alle fysieke en mentale symptomen voor je op een rijtje gezet. Niet ieder symptoom hoeft aanwezig te zijn om een burn-out te hebben, maar kijk goed naar onderstaande symptomen om te kijken hoeveel je er herkent.

Algemene symptomen van burn-out

  • Ongerustheid
  • Hoofdpijn
  • Slaapgebrek
  • Vermoeidheid
  • Een steeds cynischere kijk op leven en werk

Psychologische symptomen van burn-out

  • Verminderde prestaties en productiviteit
  • Ongerustheid
  • Onverschilligheid
  • Zich lusteloos voelen
  • Slecht humeur
  • Moeite met concentreren
  • Gebrek aan creativiteit
  • Vermoeidheid
  • Negatieve houding ten opzichte van collega's of baan
  • Lage betrokkenheid bij de rol die je ergens hebt
  • Geen doel meer in zicht hebben
  • Verzuim
  • Snel tot woede overgaan
  • Cynisme
  • Emotionele gevoelloosheid
  • Frustratie

Fysieke symptomen van burn-out

  • Uitputting
  • Hoofdpijn
  • Maagdarmstelselaandoeningen
  • hypertensie, oftewel verhoogde bloeddruk
  • Slaapproblemen en/of een verstoorde slaapcyclus
  • Verhoogde gevoeligheid voor verkoudheid en griep
  • Hoge spierspanning

Laten we nu dieper ingaan op al deze symptomen

Hieronder bespreken we ieder symptoom van burn-out uitgebreider:

Hierna lezen:  Burn-Out Ervaringen & Verhalen [Lotgenoten-Getuigenissen]

1. Heel erg moe

Mensen met een burn-out zijn vaak de hele dag moe, of hebben vermoeide gevoelens. Ze kunnen soms wel 12 uur slapen ‘s nacht, maar worden toch weer vermoeid wakker. Dit is een duidelijk signaal van het hebben van een burn-out of overspannenheid. Vaak vinden ze het lastig om toe te geven, omdat ze altijd gewend zijn om energie te hebben.

2. Uitvalsverschijnselen

Wat ik veel terug hoor is dat mensen die een burn-out hebben geregeld het gevoel hebben dat bepaalde ledematen het niet meer doen of plotseling ‘uitvallen’. Zelf heb ik dit ook gehad in de vorm van tintelingen in m’n hand.

Als jij uitvalsverschijnselen ervaart, neem dit dan heel serieus en neem direct contact op met je huisarts.

3. Wallen onder je ogen

Een burn-out is vaak iets wat je fysiek niet aan iemand kunt afzien. Maar als je een aantal foto’s vergelijkt met een paar jaar geleden, kun je zelf zien of je er vermoeider uit ziet, of niet. Vaak kun je aan wallen zien of je moe bent of niet. Veel mensen in een burn-out hebben dan ook wallen onder hun ogen.

4. Schaamte

Het liefst ben je de hele dag op jezelf. Je schaamt je omdat je de hele dag moe bent. Als mensen zijn we vaak geneigd om onszelf te vergelijken met anderen. We zien dat anderen wel bepaalde dingen kunnen doen, maar wij niet. We schamen ons omdat we van onszelf vinden dat we dit ook moeten kunnen doen. Zo ervaren we een conflict in onszelf waar veel schaamte bij komt kijken.

We hebben het gevoel dat we altijd ‘sterk’ moeten zijn en daardoor hebben we moeite om een stap terug te doen, omdat we ons schamen voor hoe we ons voelen.

5. Veel zweten

Een ander symptoom van een burn-out is zweten. Soms kun je op de bank zitten en denken aan iets in de toekomst waarbij het zweet je uitbreekt. Bij een klein beetje spanning beginnen je oksels alweer te klotsen.

Wat veel mensen niet weten is dat zweten is een vorm van oplossing en verwerking is. Vaak ruikt ‘verwerkingszweet’ ook veel intenser dan ‘work-out zweet’

Mensen die niet lekker in hun vel zitten of een burn-out hebben, ervaren vaak dat ze veel zweten. Je kunt onder andere veel zweten op:

  • Je rug
  • Onder je oksels
  • Op je voorhoofd
  • Op je buik

6. Genieten van de kleine dingen gaat niet meer

Het hebben van een burn-out is zwaar. Het voelt alsof je de hele dag bezig bent met je burn-out en daarom heb je moeite om weer te genieten van de kleine dingen in het leven. Je voelt je raar en merkt dat weinig dingen je nog interesseren. Je wilt graag weer genieten van de kleine dingen, maar het lukt gewoon niet. Dit is een duidelijk een signaal van het (beginstadium) van een burn-out.

Heb plezier, wees jezelf, geniet van het leven en wees positief.
– Tatiana Maslany

7. Oorsuizen

Zelf heb ik maanden lang last gehad van oorsuizen. Een duidelijk symptoom van teveel stress en een mogelijke burn-out is het hebben van oorsuizen. Oorsuizen zijn vervelend en kunnen voor veel stress zorgen, wat weer leidt tot meer oorsuizen.

Enerzijds is oorsuizen een gevolg van teveel stress, maar het is ook een gevolg van het herstellen van je brein.

Het is dus zowel een symptoom als een oplossing. Veel mensen weten dit niet en daardoor raken ze nog meer gestrest. Ze denken: “zal dit ooit nog weg gaan?”. Het antwoord is: ja, het gaat weer weg naarmate je meer en meer kunt ontspannen.

Hierna lezen:  Balans In Je Leven Vinden: Hoe? 9 Gouden Tips Die Werken!

Ik ervaar het nu zelf ook. Als ik een dag met veel stress heb gehad en ‘s avonds neerplof op de bank, heb ik vaak eventjes last van oorsuizen (m’n brein is aan het resetten) en daarna is het weer weg. Doordat ik ontspannen blijf en de oorsuizen laat Zijn, zakken ze vanzelf weer weg.

Bij het hebben van een burn-out kan dit proces langer duren, omdat je ook langer stress heb ervaren. Maar ze gaan weer weg.

8. Je voelt je heel erg neerslachtig (depressief)

Een veel gehoorde symptoom van mijn cliënten met een burn-out is het hebben van depressieve gevoelens. Je kunt het leven eerst nog volop leven en in ene kan je bijna niks meer. De klap van alles naar niets is te groot en daardoor mis je het oude leven weer. Hierdoor ontstaan de eerste depressieve gevoelens.

Mensen met een burn-out zitten vaak (alleen) thuis en missen het sociale leven zoals ze het hadden. Het is niet raar dat dit gebeurd, want als mensen zijn we sociale wezens, dus alleen zijn zonder goed contact is niks voor ons.

Wat ik veel hoor van mijn cliënten is dat ze juist erg uitkijken naar de gesprekken met mij, omdat deze gesprekken hen vaak een goed gevoel geven en veel rust.

“Als je dus depressieve gevoelens ervaart, zoek dan contact op met een kundige coach die jou begrijpt. Ga het gesprek aan en je zult merken dat één goed gesprek je al een heel goed en prettig gevoel kan geven dat je door de rest van de week heen kan helpen.”

9. Veel fouten maken

Mensen in een burn-out zijn er met hun hoofd niet bij. Ze maken onnodige fouten en die fouten leiden tot alleen maar meer stress. Bij mensen die een burn-out hebben werkt het brein vaak niet meer optimaal. Het is overbelast en daarbij kunnen ze niet zo snel meer handelen en denken. Hierdoor gaan ze fouten maken, wat weer meer stress geeft.

10. Stemmingswisselingen

Een persoon in een burn-out heeft vaak last van stemmingswisselingen. Vaak horen mijn cliënten ook vanuit hun omgeving: “dit zagen we niet aankomen, je bent altijd zo’n stabiel persoon.”

Er hoeft maar een klein akkefietje plaats te vinden, en iemand schiet al uit z’n slof. Vaak hebben mensen in een burn-out het ook niet door dat ze stemmingswisselingen hebben, het gebeurd vaak voordat ze het doorhebben. Dit kan voor veel spanning zorgen in een relatie.

Herken je die stemmingswisselingen? Let dan goed op, dit kan het beginstadium zijn van een burn-out. Neem even een stapje terug en probeer eens te achterhalen waar deze emoties vandaan komen.

Hierna lezen:  Mindfulness Oefeningen: 87 Eenvoudige Mindfulness-Technieken

11. Paniekaanvallen en angst

Een heel duidelijk signaal dat je direct aan de bel moet trekken is het hebben van paniekaanvallen en angst.

Voorbeeld:

Vol goede moed ga je aan de slag met een opdracht. Aan het einde van de week ga je deze opdracht presenteren. Je staat in de lift en in ene breekt er een gevoel van paniek uit. De deuren komen op je af en je begint te zweten. Je voelt je ijskoud en er komen een heleboel gedachten omhoog. Je begint te hyperventileren, maar gelukkig weet je de angst onder controle te houden. De rest van de dag/week voel je je heel raar, want die paniekaanval heeft een flinke indruk achtergelaten.

Paniekaanvallen zijn namelijk heel intens en kunnen soms ook traumatisch zijn. Ze maken een enorme indruk op je omdat angst de meeste heftige emotie is die we kunnen ervaren. Je zult ze dus niet snel vergeten. Paniekaanvallen zorgen er ook voor dat je het idee krijgt dat over ‘gevaar’ op de loer ligt. Omdat paniekaanvallen ‘zomaar’ omhoog kunnen komen.

Maar paniekaanvallen gaan weer over. Het is dan ook zeer aan te raden om er met een deskundige over te praten.

Wat ik veel terug hoor van mijn cliënten is dat ze liever niet praten over hun paniekaanvallen, omdat ze bang zijn dat ze weer terug in die ervaring gaan. En dat snap ik, die angst heb ik ook heel lang gehad. Maar door er juist over te praten, kun je die ervaring oplossen en loslaten. We stoppen de ervaring vaak weg, in de hoop dat het niet meer omhoog komt.

Maar vaak kan een luchtig gesprek echt wonderen doen.

“Angst is hetzelfde als het moment dat je in een donkere kamer staat. Doordat het overal donker is om je heen raak je bang, omdat je niet weet wat er is. Maar op het moment dat je licht schijnt in deze donkere kamer verdwijnt ook de angst, omdat je ziet wat er is.”

Een gesprek voeren en je laten coachen is hetzelfde als het licht laten schijnen in die donkere kamer waardoor de angst geleidelijk weg kan gaan.

12. Je bent vaak ziek

Mensen in een burn-out zijn vaker ziek dan mensen die geen burn-out hebben. Stress verhoogt namelijk de kans op infecties omdat je immuunsysteem niet goed meer functioneert.

Tijdens het hebben van veel stress wordt er adrenaline door je lichaam heen gepompt en daardoor gaan organen tijdelijk slechter functioneren. Ze staan in de overlevingsmodus en voeren alleen nog de noodzakelijke dingen uit. Hierdoor ben je vatbaarder voor ziektes en ontstekingen.

Hierna lezen:  Imposter Syndrome (Oplichterssyndroom) Betekenis: Wat Is Het?

Dus ben je vaak ziek? Hou er dan rekening mee dat je stresslevel naar beneden mag en dat je mogelijk in een burn-out zit.

13. Piekeren

Veel in je hoofd zitten en piekeren is wat ik bij bijna al mijn cliënten terug hoor. Het is ook uiteindelijk het ‘in je hoofd zitten’ dat voor een groot deel zorgt voor de burn-out. Door constant te rennen achter elke gedachten aan, raken we moe. Het in je hoofd zitten put ons namelijk uit.

“We kunnen alleen rust vinden in het huidige moment. De toekomst en het verleden zijn slechts concepten die helemaal niet de realiteit zijn. Iemand die volledig in het Nu is, heeft de sleutel gevonden naar een rustiger hoofd.”

We mogen daarom weer leren om meer uit ons hoofd en in ons gevoel te stappen. Meditatie kan je hier goed bij helpen. Regelmatig mediteren kan ervoor zorgen dat je weer afstand creëert tussen jou en je gedachten. Een ruimte waarin rust aanwezig is.

Met de onderstaande meditatie kun je voor jezelf die ruimte creëren en stress ombuigen tot ontspanning.

14. Je voelt je onzeker

Je emotionele en fysieke klachten zorgen ervoor dat je niet meer helemaal in goede doen bent en dit maakt je onzeker. Je voelt je raar en weet eigenlijk niet goed meer wat nog wel en niet bij je past. Je bent uit ‘alignment’ en zoekende naar wat wél voegt op dit moment.

Daarnaast kun je ook nog eens de druk voelen van de maatschappij waaraan je moet voldoen. Ziek zijn en moe zijn is iets wat de maatschappij moeilijk kan accepteren. Je wordt als zwak gezien en dat maakt je onzeker. Je bent je dus continu aan het aanpassen en gaat over je eigen grenzen heen.

Als je nergens voor staat, dan van je voor alles.

Jezelf aanpassen aan de wensen van een ander is een duidelijke voorfase van een burn-out. Onzekerheid is dan ook een veelbesproken onderwerp tijdens mijn coachsessies.

Als je weer volledig in je eigen kracht staat, ben je minder vatbaar voor anderen.

15. Snel overprikkeld

Je brein heeft teveel input gehad de afgelopen tijd en daardoor heeft het moeite om nieuwe prikkels te verwerken. Je hebt een break nodig, net als je brein. Naar de supermarkt gaan is geen pretje, omdat het zo druk is. Maar ook sociale activiteiten vind je moeilijk om bij te wonen. Al die mensen, pff…

Snel overprikkeld zijn is iets waar over het algemeen hooggevoelige mensen (HSP) last van ervaren. Als jij snel overprikkelt bent kan het heel goed zijn dat jij ook een hooggevoelig persoon bent. Als we niet leren hoe we moeten omgaan met de prikkels om ons heen, kan het snel teveel worden – wat uiteindelijk kan leiden tot een burn-out.

Als jij dus moeite hebt om naar sociale aangelegenheden te gaan, wees je er dan bewust van dat je misschien al wel in een voorfase zit van een burn-out.

16. Last van je buik

Doordat een burn-out het resultaat is van teveel stress kun je ook last krijgen van je buik. Doordat je lichaam te lang teveel stress heeft ervaren, zijn organen minder goed gaan functioneren. In je buik zitten ook allemaal organen die op en duur pijn kunnen gaan doen, als je teveel stress ervaart.

Last van je buik is dus een symptoom dat je mogelijk in een burn-out zit.

Natuurlijk is het last hebben van je buik na iets verkeerds gegeten te hebben, niet gerelateerd aan een burn-out.

Hierna lezen:  Leren ontspannen? 24+ tips & beste Ontspanningsoefeningen (bij stress)

17. Lage rugpijn

Iemand die teveel stress ervaart kan last krijgen van lage rugklachten. Vaak wordt stress opgeslagen in ons lichaam en als we niet voldoende ontspannen, blijft het daar zitten. Dit kan uiteindelijk leiden tot (veel) pijn.

Ons onderrug is het gevoeligst voor stress, daarom ervaren mensen in een burn-out vaak een pijnlijke en vermoeide onderrug.

18. Duizeligheid

Duizeligheid hoort vaak bij het beginstadium van een burn-out. Duizeligheid kan door een aantal dingen komen. De meeste duizeligheid komt door:

  • verkeerd ademen
  • teveel stress
  • teveel prikkels

Je hersenen ontvangen continu informatie van al je organen (dus ook je evenwichtsorgaan). Iemand die voor een lange tijd teveel prikkels en stress ervaart heeft een brein dat niet goed meer functioneert. Daardoor kan het ook niet alle informatie van je evenwichtsorgaan goed verwerken en kun je duizeligheid ervaren.

Duizeligheid is zeker niet fijn en kan soms heel eng zijn en leiden tot een paniekaanval. Let daarom goed op deze signalen en trek op tijd aan de bel om erger te voorkomen.

19. Schommelingen in gewicht (afvallen en aankomen)

Een lichaam dat in een burn-out zit, is hard aan het werk om te herstellen. Alles wat het tot zich krijgt is eigenlijk teveel.

Een gestrest lichaam geeft aan alle spieren aan ‘dat ze aan het werk moeten’, hierdoor verbruiken deze spieren meer energie en kunnen ze gespannen aanvoelen. Daardoor kun je afvallen bij veel stress, omdat je spieren constant energie verbruiken omdat ze ‘aan’ staan.

Maar om het nog wat complexer te maken: je kunt ook aankomen bij teveel stress.

Het ene lijf is niet het andere lijf en daarom is het voor ieder individu anders hoe deze persoon op stress reageert. Veel mensen komen aan door stress omdat hun verteringsstelsel niet goed functioneert. Het staat in de overlevingsstand en daardoor kan het niet goed alle voedsel verteren.

Heb jij dus schommelingen in je gewicht? Dan kan dit een duidelijk symptoom zijn van een burn-out.

20. Laag libido (geen zin in seks)

Wanneer jouw lichaam onder stress staat, staat het in de vecht-of-vlucht modus. Het is letterlijk aan het overleven. Dit is hetzelfde proces wanneer een tijger uit de bosjes springt en je aan het vluchten bent. Het laatste waar je dan aan denkt is: seks. Je bent namelijk aan het overleven.

Seks kan alleen op een natuurlijke manier ontstaan wanneer je ontspannen bent. Een burn-out is een lichaam dat permanent onder stress staat en dus weinig behoefte heeft aan seks.

21. Hoge of onregelmatige ademhaling

Je ademhaling zegt veel over jouw staat van Zijn. Het kan veel vertellen over hoe jij in je vel zit.

Hierna lezen:  9 Mindfulness-tips Voor Een Mindful & Gelukkig Leven (Simpel!)

Zodra we stress ervaren in ons leven en we moeten vluchten of vechten dan gaat ons hartslag omhoog en daarmee ook onze ademhaling. Op deze manier zorgt ons lichaam ervoor dat er meer zuurstof aanwezig is in ons bloed. Dit is een normaal proces, áls we daadwerkelijk in gevaar zijn.

Maar zodra we in een ongevaarlijke en ontspannen situatie zijn en deze snelle en hoge ademhaling nog steeds aanwezig is: dan is er iets niet goed. Dan is het verstandig om hulp in te schakelen om erger te voorkomen.

To breath properly, is to live properly
– Robin Sharma

Mensen in een burn-out kunnen constant een opgejaagd gevoel ervaren. Hierdoor zijn ze vaak aan het hyperventileren (hoog ademen). Doordat je letterlijk hoog in je borstkas ademt kunnen je longen niet gebruik maken van hun volledige capaciteit en daarmee neemt het zuurstof gehalte in je bloed weer af en dit leidt vervolgens tot meer vermoeidheid.

Een goede oefening om je ademhaling onder controle te krijgen in deze ademhalingsmeditatie (met uitleg).

Herken jij je in een aantal van deze burn-out symptomen?

Neem dit dan serieus en ga het gesprek aan met een specialist op dit gebied. Het hoeft niet zo te zijn dat je al een burn-out hebt, maar het is altijd goed om het hier met een coach over te hebben – om erger te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen.

Wie zijn wij om de symptomen van burn-out aan je te vertellen?

De auteur van dit artikel, Nick de Waard, is gespecialiseerd paniekaanvallen- en burn-out coach. Hij gaf je in dit artikel alle symptomen en verschijnselen die je kunt herkennen om een diagnose voor burnout te maken – zowel lichamelijke als geestelijke klachten. Dan is het verstandig om direct met een burn-out coach aan de slag te gaan.

Als ervaringsdeskundige burn-out coach weet ik precies hoe het is om een burn-out te hebben. Ik snap namelijk als geen ander dat het hebben van een burn-out ontzettend zwaar is. Je leven staat op z’n kop en je kan soms helemaal niks meer. Je wilt graag weer volop leven, maar het lukt gewoon niet. Ik snap het.

Op dit moment sta ik zelf weer volop in het leven, maar dat is niet altijd zo geweest. Ik leefde een leven waarbij ik veel en hard werkte, heel veel sportte, veel feestte en altijd maar door ging. Stilstaan was niks voor mij.

Maar toen ik 22 jaar was kreeg ik de diagnose burn-out. Ik kon niks meer en ik was helemaal opgebrand. Dat was voor mij een hele schok. Ik had dagelijks last van paniekaanvallen en hing tegen een depressie aan. Ook kon ik niet meer naar de supermarkt omdat ik daar teveel prikkels ervaarde. Het leven was toen absoluut geen pretje en echt een donkere put.

Hierna lezen:  Imposter Syndrome (Oplichterssyndroom) Betekenis: Wat Is Het?

Uiteindelijk heeft het 4 jaar geduurd voordat ik uit mijn burn-out kwam en daarna heeft het nog een jaar geduurd voordat ik weer helemaal alles kon doen. Maar, hoe gek het ook klinkt, ik had deze burn-out niet willen missen. Ik heb mijn van burn-out namelijk mijn grootste kracht gemaakt.

Door alle lessen die ik heb geleerd help ik nu andere mensen middels mijn eigen unieke “Triangel Methode” om ook uit een burn-out te komen en het leven weer volop te leven.

Benieuwd hoe ik jou kan helpen?

Mocht je één of meerdere van de bovenstaande symptomen ervaren, dan is het verstandig om contact op te nemen met een burn-out coach. Vaak kan een eerste gesprek direct duidelijkheid geven over in welk stadium je zit. Dit geeft je al direct meer rust. Je kunt ook met mij contact opnemen als je dat wilt, ik sta je met alle liefde graag te woord.

Als je eens een Gratis Kennismakingsgesprek met mij wilt inplannen, dan kan dat natuurlijk. Ik heb geen wachtrijen, dus als jij morgen of overmorgen een gesprek wilt: dan is dat vaak al mogelijk. Je kunt op mijn website een gratis burn-out kennismakingsgesprek aanvragen.

En wat is dan precies het verschil tussen burn-out en stress?

De verschillen tussen de symptomen van burn-out en stress hebben we hier voor je neergezet:

Nog even samengevat

Bekijk tot slot nog onderstaande tabellen als samenvatting van dit artikel:

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: