‘Ontspullen vind ik moeilijk. Hoe kan ik ontspullen?' In dit blogartikel ga je leren hoe je effectief kunt ontspullen. Lees verder voor alle tips over het ontspullen van je huis!

Waarom zou je ontspullen?

Ontspullen geeft je ongelooflijk veel blijdschap. Je voelt letterlijk een last van je schouders verdwijnen. De kracht hiervan zit in onthechting: je moet vroeg of laat tóch afscheid nemen van al je spullen, dus waarom niet nu alvast? Onthechting van spullen is een van de meest bevrijdende dingen die je kunt doen.

Spullen zijn handboeien.

Bovendien: als je iets nieuws wilt pakken, moet je laten gaan wat er al in je handen zit. Er is gewoon geen ruimte voor de nieuwe, verse, mooie dingen in het leven als je je aan het oude blijft hechten. Dit werkt letterlijk én figuurlijk door. Laten we nu eens gaan kijken naar hoe we kunnen ontspullen!

The things you own, end up owning you.
– Tyler Durden

Tip 1 – Ontspul iedere dag een beetje via deze checklist

ontspullen leren

Je hoeft het niet in één keer te doen. Gebruik de kracht van ‘babystapjes', ook wel ‘Kaizen' genoemd, om iedere dag een stapje te zetten richting een minimalistisch leven. Ontspul iedere dag één categorie via onderstaande checklist:

  • Dag 1: Tassen, handtasjes en portemonnees. Grijp die sporttas en portemonnee, kieper hem ondersteboven en zie wat voor onbruikbare spullen, pasjes en afval ertussen zit. Dat kan allemaal weg.
  • Dag 2: Kleding. Twijfel je over bepaalde kledingstukken, zet ze dan in een ‘misschien-stapel'en zet die stapel uit je zicht. Gebruik je de kleding niet in de komende zes maanden, dan kunnen ze definitief weg.
  • Dag 3: Ondergoed. Een goede dag om ondergoed weg te doen dat niet comfortabel is of versleten is.
  • Dag 4: Schoenen. Verschillende redenen kunnen ervoor zorgen om je schoenen direct weg te doen: niet comfortabel, versleten, nauwelijks gedragen of gewoon niet jouw stijl.
  • Dag 5: Verzorgingsproducten. Je kunt ongetwijfeld een hele doos verzorgingsproducten weg doen omdat je ze niet meer gebruikt, omdat ze bijna op zijn of omdat ze al jaren oud zijn en niet meer werken
  • Dag 6: Accessoires. Alles wat gebroken en beschadigd is en alle paartjes waarvan er eentje mist.
  • Dag 7: Tijdschriften en gebruiksaanwijzingen. Allerlei papiertjes, boekjes en krantjes die in het huis verspreid zitten. Het meeste van dit soort informatie vind je bovendien online tegenwoordig.
  • Dag 8: Notitieblokken en studieboeken. Voor notitieblokken geldt: je kunt ze allemaal georganiseerd ‘in de cloud' hebben. Gooi al je notitieblokken op een stapel naast je laptop en typ ze over in Google Docs of Word. Als je Evernote gebruikt, kun je ook foto's van je notitieblokken maken en uploaden. Voor studieboeken geldt: alle info staat op internet.
  • Dag 9: CD's, DVD's en boeken. Bijna iedereen heeft een gigantische kast vol met CD's, DVD's en boeken, terwijl het meeste je geen plezier meer oplevert. Ook hiervoor geldt: het meeste staat online.
  • Dag 10: Oude of ongebruikte elektronica en kabels. Dit geldt ook voor camcorders, microfoons, webcams en fotocamera's die je niet meer gebruikt.
  • Dag 11: Bonnetjes, rekeningen en documenten. Zet ze allemaal in grote mappen.
  • Dag 12: Kantoorartikelen. Als er iets is wat een ruimte er niet-minimalistisch en niet-opgeruimd uit laat zien, dan is het een kantoorartikel. Nietmachines, pennen, sticky notes, perforators, paperclips… Vind er een oplossing voor die bij jou past! Vaak houdt het in dat je veel spullen weg doet.
  • Dag 13: Textiel zoals beddengoed. Doe weg wat versleten is. Vervang ze eventueel met kleurrijk beddengoed. Saaie kleuren zien er al gauw minder opgeruimd uit dan kleurrijk beddengoed.
  • Dag 14: Schoonmaakmiddelen. Het kastje met schoonmaakspullen kan vaak ook een minimalisme-check gebruiken.
  • Dag 15: Het rommel-laatje. Iedereen heeft er minimaal eentje: een lade met allerlei verschillende spullen. Vandaag mogen deze laatjes opgeruimd worden. Dat betekent vaak: de inhoud ervan weggooien.
  • Dag 16: Op planken en kasten. Er zwerven veel vreemde dingen rond op deze plekken waar je al gauw gewend aan raakt. Verraderlijk!
  • Dag 17: Meubels. Veel meubels gebruik je precies nul keer, maar je bent eraan gewend geraakt dat ze staan waar ze staan. Echter, zijn ze nutteloos, nemen ze ruimte in beslag en/of geven ze geen vreugde? Dan mogen ze weg.
  • Dag 18: De vriezer en de koelkast. Alles waar je niet van geniet, wat ongebruikt is of wat aan het bederven is.
  • Dag 19: De kast met levensmiddelen. Tip: bewaar dingen zoals noten, zaden, rijst en pasta in glazen potten.
  • Dag 20: Keukenkasten. Heel veel servies gebruik je nooit en soms kan tupperware verslijten. Dat mag weg.
  • Dag 21: Apps. Verwijder de apps die je niet gebruikt.
  • Dag 22: Je computerbestanden. Archiveer alles netjes door ze in mappen te stoppen. En dit is direct een geschikte dag om een grote backup te maken.
  • Dag 23: E-mailabonnementen. Meld je af voor abonnementen die geen waarde meer voor je toevoegen.
  • Dag 24: De auto. Dashboard, kofferbak, stofzuigen, vegen…
  • Dag 25: Je verstand. Dit is een waanzinnige tool die wat rust verdient. Lees hier meer over rust in je hoofd. 
Hierna lezen:  Oververmoeidheid: Alle Symptomen, Tips & Oplossingen

Maak er trouwens geen eenmalige activiteit van. Gebruik deze checklist om regelmatig op te ruimen.

En laten we nu naar nog meer tips gaan om in de diepte te duiken over ontspullen…

Tip 2 – Is het verhogende of verlagende energie?

ontspullen verhogende energie

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Bepaal bij ieder ding: brengt deze energie mij omlaag of omhoog? Brengt het je omlaag, gooi het dan direct weg. Gebruik hiervoor je intuïtie. Hoe voelt het? Sommige dingen die niet goed voelen, zou je dan nooit negeren – maar direct wegdoen.

Met ieder ritje richting de kringloopwinkel of de milieustraat zal je je lichter en beter voelen!

Heb zero tolerantie voor alles wat niet resoneert met je ziel. Hoe meer je alles uit je leven schopt dat niet resoneert met je leven, hoe meer je tegelijk dingen zal aantrekken die wel resoneren.

Vraag jezelf: aan welke kleine dingen erger ik me dagelijks? Elimineer ze door er een oplossing voor te bedenken. Stoor je je aan alle computerkabels onder je bureau? Check met een meetlint hoeveel je te bedekken hebt met een plank of goot, ga naar de bouwmarkt en fix het.

Let op je onderbuikgevoel: brengt dit me vreugde? Ja? Zet het dan op de ‘houden-stapel'. Nee? Zet het op de ‘mag weg-stapel'.

Tip 3 – Gebruik ik dit?

Is dit iets dat ik gebruik… of bezet dit de goede ruimte die ik nodig heb om iets nieuws aan te trekken?

Dient de vibratie van dit voorwerp jou? Laat het je echte ik voelen of blokkeert het je?

Gebruikte je het niet meer gedurende een jaar? Move it on! Om precies te zijn: gebruiken betekent…

  • Je gebruikt het letterlijk: je doet er iets mee.
  • Het geeft je energie.
  • Het voedt je.
  • Het inspireert je.
  • Het brengt een positieve vibratie.

Gooi weg wat je niet opnieuw zou aanschaffen. Stel jezelf de vraag of het je een fijn gevoel geeft. When in doubt, throw it out. Je moet bereid zijn om vaak en snel je verlies te nemen om op langere termijn het leven te winnen. Geluk heeft ruimte nodig.

– Eelco de Boer

Tip 4 – Pak de zak van Het Leger des Heils en ga ermee door je huis

  1. Pak je zak van Het Leger des Heils.
  2. Ga door je…
    Kasten…
    Lades…
    Handtas…
    Auto-dashboardkast…
    Badkamer…
    Koffers…
    Je leven…
  3. Stop er alles in wat in je energetische space zit en wat je energy neemt.
Hierna lezen:  Geleide Meditatieteksten [Lijst Met 20+ Geleide Meditaties]

Geen zin om alles in één keer te doen? Doe het dan iedere dag een beetje: Neem iedere dag iets uit je huis mee – je ziel zal je vertellen wat – en geef het aan iemand die je die dag ontmoet. En als het een dagje geen spullen zijn, geef iemand dan lunch.

Tip 5 – Dient het je?

Houden deze spullen alleen maar mijn oude verhaal levend? Of voeden ze daadwerkelijk mijn ziel? Dient het je niet, kijk dan of het iemand anders kan dienen.

Geef al je schoenen weg. Behalve die ene die je favoriet is. Er zal niks veranderen.

Bepaal wat voor jou essentieel is in je leven en schrap de rest uit je leven. Welke spullen maken je leven echt fijner en leuker? De rest kan de deur uit.

Wat zou er gebeuren als je in je kledingkast alleen nog je favoriete kleding tegenkomt? Stel je voor dat je je alleen met je favoriete dingen omringt!
– Uit ‘Steeds Leuker'

Tip 6 – Is het oud? Is het dood? Is het slapende energie? Rouw, laat los en ga door

Is iets oud, dood of slapende energie? Allemaal redenen om er niet meer aan te blijven hechten. Maak ruimte voor nieuwe, wakkere energie!

Loslaten van spullen is ook een emotionele reis. Een proces van rouw, loslaten, bevrijding en innerlijke groei.

Tip 7 – Neemt het ruimte in beslag zonder dat het enige waarde toevoegt aan je leven?

ontspullen tips

Maak ruimte voor spullen die daadwerkelijk waarde toevoegen aan je leven. Ruim die spullen op en maak er iemand anders blij mee. Nu heb je energetische ruimte om blij te worden van nieuwe dingen en ervaringen die het universum je nu wèl kan en zal geven.

De tijd van verzamelen om het verzamelen is voorbij. Het maakt je leven niet leuker, het maakt de wereld niet mooier en het helpt je niet je omgeving te verrijken.
– Jelle Hermus

Tip 8 – Zit het in je energetische space en neemt het energie?

Voel je dat bepaalde voorwerpen je energie wegslurpen? Weg ermee!

Tip 9 – Ontspul ook je computer en smartphone

Doe alle overbodige apps weg en houd een grote schoonmaak in hoe je je bestanden organiseert. Archiveer ze!

Tip 10 – Maak foto's van wat je weggooit

Zo kun je nog altijd herinneringen ophalen.

Tip 11 – Laat je niet stoppen door sentimenten, gedachten en angst: zie dat schone leven!

Veel mensen vinden schrappen moeilijk en daarom schrappen ze niet. Schrappen is ook een beetje eng, maar alleen als je niet weet welk leven je wilt bereiken. Dat is dus een valkuil, en door in die valkuil te trappen en je ballast vast te houden, gaat de kwaliteit van je leven omlaag.

Die ballast is op zich zelf hartstikke goed of mooi, maar ze zijn overbodig in het leven dat jij probeert vorm te geven. Jelle Hermus van Sochicken haalt het voorbeeld van de broodbakmachine aan. Het is een prachtig apparaat dat half Nederland in de schuur heeft staan. Voor sommigen is het een zegen en een toevoeging aan hun leven omdat ze het gebruiken. Ze worden er gelukkig mee. Voor velen zit het in de schuur alleen kostbare ruimte in te nemen omdat het niet gebruikt wordt.

Houd niet vast, wees niet sentimenteel en beredeneer niet vanuit je verstand. ‘Maar dit heeft tijd / geld gekost…' Vroeg of laat moet het toch gaan, en als het nu alleen maar energie neemt, dan kun je er het beste nu afscheid van nemen en er nu van onthechten.

Disneyland is not a museum.
– Walt Disney, voorstander van slopen van oude attracties

Tip 12 – Spullen kosten tijd: hoeveel kost het je om vast te blijven houden aan spullen?

ontspullen shoonmaken minder wetk

Het is niet overdreven: Alles wat je bezit heeft een impact op je vrijheid. Overbodige spullen vasthouden kost je veel. In het boek ‘Steeds Leuker' vertelt Jelle Hermus over de kosten van het blijven vasthouden aan zijn Nintendo.

Hierna lezen:  9 beste ademhalingsoefeningen tegen stress [scripts & video]

Die beschrijving uit ‘Steeds Leuker' was erg herkenbaar voor mij omdat ik blijf vasthouden aan mijn Playstation. Het heeft me veel plezier gebracht als kind, maar nu…

  • Neemt het ruimte in huis. Een duurbetaald huis in de vorm van huur, hypotheek en verzekeringen.
  • Neemt het tijd in beslag. Steeds als ik iets zoek, ligt mijn overbodige PlayStation in de weg. Het zoeken duurt dus langer dan nodig.
  • Vraagt het extra werk. Overbodige spullen moeten worden afgestoft.
  • Neemt het mentale ruimte in beslag. Herinneringen, gevoelens van vergankelijkheid, schuldgevoel en verantwoordelijkheid. Ik krijg ze iedere keer als ik hem weer zie.

En die Playstation van mij is nog maar één voorwerp. Vele zolders, kasten en schuren zitten vol met dit soort dingen!

Met minder spullen… gaat opruimen bijna vanzelf!

Tip 13 – Zo ontspul je jouw activiteiten

We hebben al spullen geschrapt en nu is het tijd om activiteiten te schrappen die onnodig energie in beslag nemen. Dat kun je als volgt doen:

  • Zeg nee.
  • Bewaak je grenzen.
  • Kijk eens goed naar je activiteiten en geloof in ‘de regel van één ding' die Jelle Hermus in ‘Steeds Leuker' beschrijft: Instagramvolgers verzamelen, robots bouwen, moestuin aanleggen, Japans leren… Leuk en aardig als je alles wilt, maar het betekent heel veel werk met minimaal resultaat per activiteit. Het is dan gewoon prima om ze dan allemaal als hobby te zien, maar wil je daadwerkelijk ‘Instafamous' worden of vloeiend Japans spreken, dan moet je één ding kiezen waar je meeste uren en energie naartoe gaan. Al het andere tot hobby degraderen en schrappen wat geschrapt kan worden, helpt enorm. Kies 1 ding waar je een superheld in wilt zijn en stuurt daar de vrijgekomen energie naartoe. 
  • Schrap dingen strategisch en doelgericht:
    – Twee of drie vriendschappen maken je het gelukkigst. Eén ‘vriendschap' geeft je de meeste stress uit al je relaties.
    – Je meeste frustraties komen uit een of twee problemen. Laat je die problemen uit je leven verdwijnen, dan ben je erg strategisch bezig.
    – Qua werk zijn er maar een of twee activiteiten die de meeste resultaten opleveren. Laat bijvoorbeeld die Facebook-likes en blogartikelen zitten en focus je enkel op telefonische acquisitie en Instagram.
    – Welke bezigheid zorgt voor het gros van mijn vrijheid, blijheid en betekenis? Schrap de andere werkzaamheden, besteed ze uit of zie ze als simpele hobby.

Tip 14 – Stop niet bij spullen en activiteiten… Ontspul je hele leven!

Ga door je huis heen en ruim alles op wat je niet nodig hebt én kijk verder dan spullen.

Zie alles wat jouw droomleven in de weg staat, als clutter. Schrap de problemen en ellende – maak alles leuker. Vraag jezelf: wat staat mijn geluk in de weg? Schrap dat.

  • De stapels met spullen in je huis, kantoor of auto… dat is slechts het begin! Kijk maar naar de rest van de lijst…
  • Ideeën
  • Attitudes, negatief zelfbeeld en beperkende overtuigingen
  • Verantwoordelijkheden
  • Onafgemaakte zaken
  • Gedrag
  • Bestanden en mappen op je computer
  • Energie-zuigende relaties
  • Kritisch innerlijk dialoog
  • Overmatig gewicht aan je lichaam
Hierna lezen:  [13 Tips] Eenvoudig Leven, Minimalisme & Simpele Levensstijl

Al die ballast is niet gratis. Het houdt je aan de grond. Gooi het overboord om op te kunnen stijgen naar de sterren. Met een schone lei.

Beoordeel alles van je leven uitvoerig. Alles waar je mee in contact komt of wat je bezit. Dient de vibratie jou? Laat het je echte ik voelen of blokkeert het je? Dient het je niet? Als je een echte ‘zes-zintuiger' bent, snap je volledig: het moet gaan!

Je rommelige leven is als een stuk steen, waar je stukken vanaf bijtelt totdat datgene wat overblijft een prachtig kunstwerk is.
– Uit het boek ‘Steeds Leuker'

Maar goed, terwijl je die clutter wegdoet, moet je er ook voor zorgen dat het niet terugkomt. Dat doe je door het te herkaderen, waardoor je er iets voor in de plaats zet. Dat doe je door de volgende vragen te stellen:

  • Wat doet het voor je?
  • Wat wil het voor je?
  • Hoe dient het je?
  • Wat wil het tegen je zeggen?

Tip 15 – Ontspul je verantwoordelijkheden: welke kun jij uit je leven schrappen?

verantwoordelijkheden schrappen ontspullen

Lees onderstaand citaat van Igor van Kaam en laat je inspireren om – waar dat mogelijk is – ook verantwoordelijkheden uit je leven te schrappen.

Ik voel al een paar dagen geen stress meer. Dat komt omdat ik op dit moment nergens verantwoordelijk voor hoef te zijn.

Verantwoordelijkheid betekent voor mij, dat je afspraken en beloftes die je mensen hebt gedaan nakomt.

  • Een betaling aan een leverancier.
  • Het beantwoorden van een vraag.
  • Reageren op correspondentie.
  • Het naderen van een deadline of het inplannen van een consult.
  • Op tijd zijn voor een training en zorgen dat er koffie en thee is, fruit en iets te knabbelen.

Die verantwoordelijkheden zijn er al een maandje niet meer en het effect op mijn lichaam begint merkbaar te worden.

Ik doe mijn best een man van zijn woord te zijn. Sterker nog, ik wil meer doen dan van me verwacht wordt. Wanneer het ‘schipperen’ wordt met de ruimte die ik heb om afspraken na te komen, komt de stress.

Niet genoeg dagen in de week. Net even krap bij kas. Twee tegenstrijdige belangen, waardoor één van de partijen in een afspraak teleurgesteld zou kunnen worden. Een afspraak met iemand anders, die niet weet wat het nakomen van afspraken betekent.

Op dit moment heb ik aan niemand beloftes gedaan. En zit niemand op een antwoord van me te wachten. Ik ga even niet over het budget. En ik hoef het niemand naar de zin te maken. Ik voel me bevrijd en ik heb enkel mezelf, de hele dag voor me en de zon, mijn vent en mijn hond om me tevreden over te voelen. Mijn lichaam reageert daarop, op passende wijze.

Ik lach meer. Doe weer gekke dingen. Mijn gezicht ontspant. Ik eet wanneer ik trek heb. En ik luister gemakkelijker naar mijn lijf. Ik slaap dieper en langer. De knoop in mijn maag is verdwenen. Er ontstaan weer nieuwe ideeën in mijn hoofd. En ik ontvang het ene inzicht na het andere over wat ik graag zou willen doen en hoe ik graag mezelf kan blijven zijn. Ook krijg ik inzicht in wat nu echt belangrijk is om me verantwoordelijk over te voelen en wat niet.

– Igor van Kaam, Van Down2 naar HappyU

Tip 16 – Lees dit waanzinnige boek over ontspullen

Onderstaande boeken gaan op geweldige wijze in op ontspullen!

Hierna lezen:  Mindfulness Oefeningen: 87 Eenvoudige Mindfulness-Technieken

Tip 17 – Doe deze online cursus over minimaliseren

Het team van Happy With Yoga heeft een prachtige cursus over minimaliseren gemaakt. Ze gaan in module 1 van de cursus direct in op ‘Ontspullen' om de externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten. Hier leer je er alles over.

Succes met ontspullen en lees tot slot mijn artikel over minimalisme!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: