Cold reading, een bijzonder fenomeen en erg makkelijk te leren als je het een beetje oefent. Leer in dit artikel de trucs die RTL-medium Char gebruikte!

Cold reading leren? Leer kalibratie (Techniek 1)

Kalibratie is een NLP-techniek die de basis vormt van cold reading. Je onthoudt als het ware wat voor lichamelijke trekjes iemand vertoont wanneer iemand in een bepaalde gemoedstoestand is. Maak er een gewoonte van om bij de personen waar je mee te maken krijgt, ook te kalibreren op hun ja- en nee-signaal: zeg iets dat absoluut waar is (over de andere persoon) en observeer. Of oefen door te raden: stel een vraag, antwoord voor de ander en check hoe de nee- of ja-reactie eruit ziet. Voortaan weet je dan wanneer iemand op het punt staat nee of ja te zeggen, of wanneer iemand incongruent is wanneer ze ja of nee zegt.

Dit is heel nuttig bij zakelijke gelegenheden. Je weet dan waarmee mensen het eens of oneens zijn, op welke argumenten je extra nadruk mag leggen, welke je loslaat en welke je moet weerleggen. Bij een voorstel: “Ik weet niet of dit voorstel al logisch klinkt…” Kalibreer/observeer nu. Als je veel positieve signalen afleest, die op een ja-signaal duiden die je eerder vastgesteld hebt, kun je direct een stemronde laten beginnen. Bij een nee-signaal weet je dat er meer werk te doen is, voordat je tot het stemmen over gaat.

Wat is dé cold reading truc dan? (Techniek 2)

Leer cold reading trucs

Zeg iets willekeurigs, maar wat wel duidelijk is, en waar je client het over eens is. Bijvoorbeeld: “Dus je hebt nieuwe schoenen gekocht!” Daarna zeg je iets waar ze het niet mee over eens: “Het zijn witte schoenen toch?” terwijl ze eigenlijk zwart zijn. Let hierbij goed op hun gezicht en lichaamstaal voorafgaand aan hun antwoord. Gebruik dit daarna steeds in je voordeel: je kunt voorspellen of mensen negatief of positief gaan praten. Onderbreek ze dan bijvoorbeeld steeds wanneer ze het negatieve willen gaan inzetten.

Cold readers op TV gebruiken deze methode ook om zichzelf snel te corrigeren nadat ze iets fout hebben geraden. Dat doen ze bijvoorbeeld wanneer ze iets over de persoonlijke geschiedenis van de cliënt willen vertellen. Eerst gaan ze tijdens een normaal gesprek kalibreren op ja en nee, en natuurlijk maken ze eerst rapport, bijvoorbeeld door de ademhaling van de client te pacen met de bewegingen van hun denkbeeldige glazen bol in hun handen.

Hierna lezen:  Kalibreren in NLP: waar let je op om iemand te lezen? [betekenis & uitleg]

“Terwijl ik naar de glazen bol kijk, zie ik de mist in de glazen bol bewegen en omvormen tot een belangrijk persoon uit je verleden.” Ze pauzeren en laten de client erop focussen om te kunnen zien wie ze ziet. De cold reader zegt dan: “De figuur lijkt een man te zijn” en observeert voor ja- of nee-signalen! Wanneer de cold reader een nonverbale nee ziet corrigeert hij zichzelf: “Nee het is een vrouw.”

Hij gaat op deze manier door met andere vragen. Bij 2 mogelijke antwoorden stelt hij 1 vraag. Bij 4 mogelijke antwoorden stelt hij 2 slechts vragen,  want je chunckt eerst tot “Valt het onder deze 2?” Daarna weet je bij zowel ja als bij nee onder welke 2 het valt, dus hoef je nog maar een vraag te stellen om het af te maken. Bij 8 antwoordmogelijkheden heb je 3 vragen nodig, etc. Op deze manier kunnen cold readers uitspraken doen als: “Hij is ouder dan jou.” “Hij is dichtbij jou.” “Hij wil dichtbij jou zijn.”

Meer Cold Reading trucs om te leren (Techniek 3 t/m 5)

 • Alles wat je fout raadt, kun je herkaderen (omdenken) zodat het wel correct lijkt.
 • Sommige mediums maken ook gebruik van geheugenverlies. Als je belangrijke info gekregen hebt, kun je het beste meteen van onderwerpen wisselen zodat ze vergeten dat ze je die informatie verteld hebben. Later kun je die informatie dus inzetten en het zal lijken alsof je het op de een of andere manier ‘wist'.
 • Maak gebruik van 15 ‘generals': dit zijn zaken die altijd waar zijn. Lees het af van lagere logische niveaus. Kleed het vervolgens aan. ‘Ik heb een sterke intuïtie. Ik krijg wel eens een gevoel bij mensen: ik lees van je af…' Dit zijn een aantal van de 15 generals voor cold reading: ‘Je bent…'
  – Slim (intelligent)
  – Goed met mensen
  – Loyaal (maar soms stel je ook mensen teleur: niet alleen positief vleien maar een ‘alle antwoordmogelijkheden statement' maken met het tegenovergestelde ook erin)
  – Mensen kunnen op je vertrouwen
  – Een eerlijk mens
  – Zelfvertrouwen
  – Praktisch
  – Vreugdevol
  – Over het algemeen positief
  – Intuïtief
  – Behulpzaam
  – Nog een uitspraak die altijd ‘waar' is: ‘Je hebt verborgen talenten die de meeste mensen niet van je kennen,  en die zou je tot nu toe niet volledig benut kunnen hebben.' Kijk ook eens naar het artikel over truïsmen.

En nu zelf aan de slag met cold reading leren

Succes met het oefenen van cold reading trucs! Lees ook de zeer goede uitleg van het boek ‘The Handbook of Psychic Cold Reading'. Dit boek bevat een complete uitleg die simpel en duidelijk is.

Hierna lezen:  Observeren vs Interpreteren: Beste Oefeningen - Waarnemen zonder oordeel

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: