Misschien heb je de NIVEA-uitspraak wel eens gehoord: Niet Invullen Voor Een Ander. In dit artikel vind je 7 waardevolle en handige tips om dit ook daadwerkelijk na te leven.

7 tips voor NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander

Wil je NIVEA ook echt naleven? Gebruik dan onderstaande 7 tips!

Tip 1. Geef feedback via het feitelijke feedback-model

nivea niet invullen voor een ander

Door het feitelijke feedback-model te gebruiken, leer je enkel op waarneembare feiten feedback te geven, waardoor je niet aan het invullen bent en dus gewoon ‘schoon' aan het communiceren bent.

Om waarneembare – zintuiglijk verifieerbare – feiten te vertellen, begin je je zin met ‘Ik zag/hoorde/voelde dat…'

  • “Ik zag dat je even van het podium afliep.”
  • “Ik zag rode vlekken op je hals ontstaan.”
  • “Ik hoorde een hoog volume in je stem.”
  • “Ik voelde dat je me een stevige handdruk gaf.”
  • “Ik hoorde je het woordje ‘zwarte piet' gebruiken.”

Vervolgens kun je uiteraard vragen naar de betekenis van die feitelijke waarneming die je zojuist hebt gemaakt: “Wat willen die vlekken zeggen?” Of: “Kun je me vertellen wat er in je omgaat?”

Tip 2. Pas op met ‘gedachten lezen'

Gedachten lezen houdt letterlijk in dat je invult voor de ander. Dit kan op allerlei manieren verkeerd uitpakken, omdat je niks feitelijk hebt gehoord, maar wel invullingen maakt over wat een ander zou kunnen denken of voelen. Wees dus bewust van wanneer je dit doet.

  • “Je liep gedesoriënteerd van het podium af om jezelf een nieuwe start te geven.”
  • “Je was kwaad toen je tegen ons schreeuwde.”
  • “Je wilt heel assertief zijn met je handdruk.”
  • “Je wilde ons provoceren met die uitspraak.”

Betrap je jezelf op bovenstaande soort uitspraken, dan ben je dus helaas aan het invullen en dan pas je NIVEA dus totaal niet toe.

Tip 3. Oefen met niet oordelen

Door niet te oordelen, kun je een heleboel onrust in jezelf verwijderen. Je maakt dan namelijk geen invullingen meer over feitelijke situaties. Je houdt het bij de feiten, zonder het verhaal – een invulling – eromheen.

Tip 4. Oefen jezelf in observeren (zintuiglijk waarnemen)

Door steeds scherper te observeren, kun je steeds meer informatie verkrijgen, waardoor het niet eens meer nodig is om in te vullen en te interpreteren. Dit is misschien wel de meest krachtige tip! Als je observeert, zit je in de derde waarnemingspositie. Je bent dan zintuiglijk aan het waarnemen, als een neutraal vliegje op de muur. Je bent dus niet aan het interpreteren.

Als je door een lens zou kijken, wat zie je dan? Een frons. Sommigen plakken er een interpretatie aan: de een zegt: verdrietig. De ander zegt: boos. Wat is het enige wat je 100% weet? Er is een frons!

Tip 5. Weet dat je soms gerust wél een interpretatie/invulling mag geven

nivea niet invullen voor een ander afbeelding

Natuurlijk, in sommige situaties is het wel passend en zelfs gevraagd om een interpretatie, oftewel invulling te geven. Bijvoorbeeld in een vergadering: dan ben je juist van waarde als je mogelijke invullingen en belevingen deelt, om zo nieuwe mogelijkheden te openen. Hoe pak je dat aan? Gebruik daarvoor de volgende zinnen:

  • Ik vul nu even in, en neem het niet aan/wijs het af als het niet van toepassing is: {Plaats hier jouw invulling/beleving}.
  • Ik vul nu even in, en vergeef het me als ik het fout heb. {Plaats hier jouw invulling/beleving}.
  • Voel je vrij om af te wijzen wat ik ga zeggen als het niet van toepassing is op jou. Ik zou graag mijn intuïtie willen geven. {Plaats hier jouw invulling/beleving}.
  • Een langere versie van bovenstaande zin is: ‘Ik heb een intuïtie, ik heb bepaalde vaardigheden en ik weet veel, maar als het niet van toepassing is voor je, verwerp het dan gerust: {Plaats hier jouw invulling/beleving}.
  • In mijn ervaring/In mijn beleving {Plaats hier jouw invulling/beleving}.

Tip 6. Kalibreer, en zelfs dat zegt niks over hoe iemand zich voelt… Vraag het gewoon!

nivea niet invullen voor een ander56

Er is een heel nuttige techniek die ervoor zorgt dat je bewust wordt van veranderingen in de andere persoon. Die techniek is kalibreren. Dit houdt niet in dat je ook weet wat de ander van binnen ervaart: je weet alleen dát er iets is verandert. Je weet niet wat, dus daar kun je naar vragen.

Denk ook aan ANNA: Alles Navragen, Niets Aannemen.

Zie je een frons, zeg dan niet: ‘Ik denk dat je twijfelt,' maar zeg: ‘Ik merk op dat je fronst. Kun je me vertellen wat er in je omgaat?'

Hierna lezen:  Leren Vergeven: Hoe vergeef je iemand? 17 Tips, Betekenis & Oefeningen

Maak je trouwens de fout om tóch in te vullen (hallucineren) wat een gekalibreerde gezichtsuitdrukking betekent (in plaats van het te vragen), hallucineer er dan tenminste drie en ga er niet vanuit dat een frons betekent dat iemand je niet mag. Een frons kan namelijk van alles betekenen. Iemand kan gewoon jeuk hebben, diep aan het nadenken zijn over iets onbelangrijks of iemand niet mogen. Óf het kan tienduizend andere dingen betekenen, maar daar kom je alleen achter door het te vragen.

Tip 7 – Als je niet mag invullen, wat moet je dan wél doen? Zet je luistervaardigheden in

Vul niet in voor de ander, maar zit gewoon in stilte en moedig de ander aan om meer te vertellen. Wees geïnteresseerd en stel vragen, want daardoor hoef je niet eens meer in te vullen. Je vraagt gewoon om de informatie die je anders moest raden. Veel beter toch? Hier vind je meer luister-tips.

Dit waren alle tips. Weet jij er nog meer? Laat het weten in de reacties!

Praktisch boek met technieken om niet meer te gaan invullen

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Vond je dit een zinvol artikel? Dan wijs ik je tot slot graag op het inspirerende NLP Doe-Boek, zodat we het ook samen in de praktijk gaan brengen. Hierin zitten meer dan 100 verschillende tools, tips en technieken van NLP, waaronder bruikbare challenges om met invullen – en juist het stoppen daarvan – aan de slag te gaan. Bekijk het NLP Doe-Boek hier >>

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: