Hoe kun je je eigen online leeromgeving maken, waarop je je digitale materiaal kunt zetten (tegen betaling)? In dit artikel geven we je de exacte, simpele stappen voor het maken van je eigen elektronische leeromgeving. Lees verder…

Zo maak je een elektronische leeromgeving

Op zoek naar een manier om een elektronische (online) leeromgeving te maken? Je kunt een online leeromgeving voor heel veel dingen gebruiken, bijvoorbeeld voor je hobby, maar ook voor een eigen onderneming. Als je mensen online wilt helpen, is een online leeromgeving echt iets voor jou. In deze blog leer je van alles over het maken van je eigen elektronische leeromgeving.

Wat is ons eigen praktijkvoorbeeld?

Voordat we je leren hoe je zelf een online leeromgeving kunt maken, is het wel zo handig om te weten wat wij zelf bereikt hebben: zelf hebben wij onze online omgeving op community.hetnlpcollege.nl staan. Hierop verkopen we duizenden online cursussen en ander digitaal materiaal. Laten we nu eens kijken hoe jij dit kunt nadoen.

Wat kun je met een elektronische leeromgeving?

Een elektronische leeromgeving is ideaal als je bijvoorbeeld een online cursus wil aanbieden. Met een online leeromgeving kun je onder andere:

  • Jouw onderneming voor een groot gedeelte automatiseren: hier hoef je verder niet meer naar om te kijken – je bouwt hiermee een passieve bron van inkomsten op. Dit houdt in dat je inkomsten krijgt voor je iets waarvoor je niet telkens opnieuw hoeft te werken.
  • Meer mensen helpen (voor minder tijd): je elektronische leeromgeving bereikt meer mensen tegelijkertijd, zonder dat je hier meer tijd aan kwijt bent. Rust is natuurlijk ook belangrijk.

Een goed verdienmodel?

Een online leeromgeving maken houdt in dat je een nieuwe bron van inkomsten toe kunt voegen aan je onderneming. Je verdient hiermee ook geld terwijl je niet aan het werk bent.  Als je de juiste tools gebruikt, kun je een elektronische leeromgeving maken die door veel mensen wordt gezien en gebruikt. Op die manier kan je best een groot passief inkomen opbouwen.

Hierna lezen:  Membership Site Maken? Zo Dus! [Howto & Stappenplan]

Hoe werkt een elektronische leeromgeving?

Stel: iemand is op zoek naar een online cursus en tikt een zoekopdracht in bij Google. Hij of zij komt uiteindelijk op jouw website terecht en besluit jouw cursus aan te schaffen. Jij hoeft nu eigenlijk niets meer voor de cursist te doen, want alles staat al klaar voor hem of haar. De cursist ontvangt een mailtje met inloggegevens en kan op eigen initiatief beginnen met de lesstof.

Hoe zet je zelf een online leeromgeving op? Doe dit…

je eigen online leeromgeving maken

Er zijn verschillende programma’s en methodes om zelf een online leeromgeving mee op te zetten. Het ene systeem past misschien beter bij je dan het andere, daarom zullen we hier een aantal verschillende systemen beschrijven, plus een aantal voor- en nadelen van elk systeem opnoemen. Er zijn ook gratis methodes voor het opzetten van een elektronische leeromgeving, maar deze zijn meestal wat minder goed dan methodes waarin je investeert.

WordPress gebruiken

WordPress wordt heel vaak gebruikt voor het maken van eigen websites en webshops. Het leuke van WordPress is dat je geen technische kennis nodig hebt om er gebruik van te maken. Je hebt een Plug-in nodig in WordPress voor het maken van een eigen online cursus of leeromgeving. Het handigste is LearnDash. Wat LearnDash precies is vertellen we je hieronder.

LearnDash is een zogenaamd Learning Managent Systeem (LMS). Je kunt zo’n LMS voor veel verschillende leeromgevingen gebruiken. LearnDash wordt onder andere gebruikt door veel grote bedrijven en universiteiten. Extra handig is dat je bij LearnDash ook een eigen online klantenservice krijgt, dus mocht je iets niet helemaal kunnen uitvinden, dan krijg je altijd antwoord.

Of maak gebruik van Huddle (onze #1 aanrader)

Een tweede systeem dat erg vaak wordt gebruikt voor het maken van een elektronische leeromgeving is Huddle. Dit systeem is ontwikkeld door experts op marketinggebied. Zij zijn al ruim 10 jaar bezig met het helpen groeien van ondernemers online. Bij Huddle kun je gebruik maken van verschillende hulpmiddelen zoals Phoenix. Met Phoenix kun je online aan je website bouwen. Dan is er nog de tool Plug & Pay: hiermee voeg je betaalpagina’s toe aan je website.

>>> Hier vind je al onze ervaringen met Huddle.

Wist je dat Huddle 100% Nederlands is? Dat betekent dat de klantenservice erg goed werkt. Als je een vraag hebt, word je snel en goed geholpen. De bereikbaarheid is groot. Huddle werkt niet volgens WordPress, maar maakt gebruik van een eigen systeem, dat net zo goed werkt. Het systeem van Huddle is erg makkelijk te gebruiken, zelfs nog veel makkelijk dan WordPress.

Hierna lezen:  Teachable Review & Ervaringen: Goede Online Training-Tool? [Ervaringen]

Je kunt de tool gemakkelijk en snel gebruiken, zeker als je van de speciale templates gebruik maakt. Je digitale leeromgeving zet je makkelijk op: je hebt alleen nog content nodig en vullen maar!

Stappenplan voor het maken van je eigen ledensite

>>> Hier vind je het volledige stappenplan voor het maken van jouw ledensite.

Waar let je op bij een digitale leeromgeving?

Als je een digitale leeromgeving opzet, moet je op een aantal zaken letten:

  • Welke functionaliteiten heb je nodig? Je systeem hoeft vaak niet elke functionaliteit te hebben, een aantal is voldoende. Welk systeem past het beste bij jou? Je kunt ervoor kiezen op pdf’s, video’s en andere documenten toe te voegen, maar dat is niet altijd nodig.
  • Houdt de digitale leeromgeving overzichtelijk: voeg niet teveel informatie toe, want dit schrikt mogelijke cursisten af. Geef de informatie stukje bij beetje, zodat de lezer dit beter kan verwerken.
  • Maak ook gebruik van een forum: voeg een forum toe aan je digitale leeromgeving. Cursisten kunnen hierop met elkaar in contact komen en hun interesses delen. Vaak blijven ze dan langer op de website hangen en worden ze ook nieuwsgierig naar andere cursussen.
  • Zet jouw digitale leeromgeving op een eigen domeinnaam. Dus niet op zoiets als: “marietjesbreicursus.thehuddle.nl” maar wel zoiets als: “marietjesbreicursus.nl”. Deze optie is gewoon mogelijk bij iedere software voor online leeromgevingen. Bovendien kost een domeinnaam slechts een tientje per jaar, dus voor die kleine moeite is het absoluut aan te bevelen om er meteen je eigen domein van te maken. Tip: check meteen of je gewenste domeinnaam beschikbaar is bij Transip.
  • Gebruik een subdomein om jouw hoofddomein clean te houden. Want als op jouw forum duizenden berichten komen, dan weet Google niet meer wat jouw hoofdcontent is. Dus plaats je online cursus in een subdomein. Wist je dat het toevoegen van een cursus je eigen website trager maakt? Daarmee gaat een gedeelte van de kwaliteit van de website verloren. Ook zal je website minder goed te vinden zijn bij Google: dat betekent dat deze minder hoog in de ranking komt bij een zoekopdracht.
  • Maak het niet te moeilijk: dit betekent dat je de juiste tools uitkiest, maar niet teveel overbodige poespas toevoegt aan je website. Kies een tool die gemakkelijk en snel te gebruiken is.
  • Durf te investeren: je kunt kiezen voor een gratis tool, maar een gratis tool is lang niet altijd van de hoogst mogelijke kwaliteit. Kies je voor één van de bovenstaande tools (waarvoor je moet betalen), dan kun je je klanten meer kwaliteit bieden en is de kans stukken groter dat veel mensen van jouw digitale leeromgeving gebruik gaan maken.
Hierna lezen:  Hoe maak ik een online cursus? [Stappenplan] [E-learning maken: tips]

Klantenservice

Klantenservice is erg belangrijk in je software pakket. Er kan altijd iets fout gaat en mocht dat het geval zijn, dan wil je natuurlijk dat het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost. Kies voor goede software met een goede klantenservice, die het probleem voor jou kan oplossen.

Laat je resultaat aan ons zien!

Nu je dit artikel hebt gelezen, verwachten wij niks minder van jou dan dat jij nu daadwerkelijk je eigen online leeromgeving gaat maken zodat je hem gauw kunt lanceren. Je bent altijd welkom om je vragen te stellen – en uiteraard om je eigen online leeromgeving uiteindelijk aan ons te laten zien. Hopelijk motiveert het je extra!