Hoe kun je (extreme) spreekangst overwinnen, bijvoorbeeld voor het geven van een presentatie? “Help, ik moet presenteren!” Herken je bij jezelf symptomen van presentatieangst, zoals zenuwen die opspelen? Vraag je je af wat de oorzaken zijn en hoe je het kunt oplossen? In dit artikel vind je de tips om er vanaf te kunnen komen en te presenteren zonder spreekangst. Lees verder…
Gastbijdrage door Annet van Duren | Strategischopleiden.nl
Inhoud van deze pagina:
Ik had ooit presentatieangst…
Presentatieangst is niet prettig, dat hoef ik je niet uit te leggen. Maar stel je voor dat je er last van hebt en werkt bij een trainingsbureau. Een vervelende combinatie. Het overkwam mij…
Direct na mijn studie startte ik als ontwikkelaar van trainingen. Geen probleem, want dat doe je lekker veilig achter je computer. Totdat mijn baas het na een jaar tijd vond dat ik ook zelf voor de groep ging… terwijl ik liever tegen een boom reed dan voor een groep moest staan. Want die gedachten had ik. Maar mijn baan stond op het spel. Een oplossing was dus hard nodig.
Hoe ik mijn presentatieangst te lijf ging
Hier geen commercieel praatje over hoe ík je van je spreekangst af ga helpen. Dat kan ik namelijk niet. Maar ik wil wel mijn ervaring met je delen. Waarom?
- Omdat ik niemand dat nare gevoel gun.
- Omdat het je in de weg staat om te komen waar je wilt komen.
- Omdat het je toch dwars zit, ook al hoef je niet dagelijks te presenteren.
- Omdat presentatieangst helemaal niet nodig is.
De oplossing was heel simpel voor mij: mijn collega adviseerde me om met een NLP-coach te gaan praten. En het heeft geholpen: inmiddels sta ik wekelijks groepen te trainen op het gebied van ontwikkelgesprekken.
Presentatieangst oplossen met behulp van specifieke technieken
Een coach hielp mij dus door middel van NLP-technieken van mijn presentatieangst af. Zonder dat ik voor de groep hoefde te gaan staan. Zonder ook maar één training te geven lukte het me om in twee keer twee uur van mijn spreekangst af te komen.
Hoe deed ze dat? Door mij te laten ervaren hoe het óók kon gaan, zo’n presentatie. Wanneer het goed zou gaan. Dus geen lange gesprekken over waar die spreekangst vandaan kwam, over m’n jeugd of over andere trauma’s.
Het enige wat we deden was praten over hoe een goede presentatie nu eigenlijk er uit zou zien. En daarom kun je deze techniek ook goed zelf thuis toepassen.
Tips om de technieken zelf thuis toe te passen
Geen tijd, geld of zin in een coach? Dan heb ik wat tips voor je om deze technieken zelf thuis toe te passen:
- Stel dat je geen presentatieangst zou hebben: hoe zou jouw presentatie er dan uit zien? Wat zien de luisteraars aan je? Maak een lijst met punten. Doe dit in een positieve vorm. Dus niet mijn stem trilt niet maar ik heb een vaste stem.
- Stel dat je presentatieangst is verdwenen en je staat op een podium: hoe voel je je dan? Maak een lijst met (positieve) gevoelens.
- Pak nu van elke lijst één punt en visualiseer je dat je staat te presenteren en deze punten zijn gelukt. Kun je dat voelen?
Valkuilen bij de oefeningen
Bij mij lukte dit echt niet in één keer. Anders was ik in een half uur van mijn spreekangst afgekomen. De coach heeft mij geholpen om – wanneer ik in een valkuil stapte – me weer op het rechte pad te krijgen.
De belangrijkste valkuil is wel deze: jezelf onderuit halen. Dit doe je door gedachten als ‘maar dit lukt me toch nooit, dus waarom zou ik het oefenen?’
Dit is je angst die je beschermt. Je angst wil namelijk niet dat je iets ergs overkomt, bijvoorbeeld dat je af zou gaan als een gieter. Maar onbedoeld bereikt die angst iets heel anders: je bent niet beschermd maar juist in grote paniek.
Trek dus maar echt die grote broek aan: wat als ik het wel kan? Hoe ziet dat er dan uit? En visualiseer je op dat podium of voor die groep: je bent een kei!
Dus: repeteer het en doe alsof
Samengevat: Doe alsof je op het podium staat. Je staat daar nu. Precies op de plek waar de presentatie plaatsvindt. Je kunt het podium onder je voeten voelen. Doe alsof alles perfect gaat en repeteer dat. Visualiseer het levendig en voel ook hoe het is als je in je.
Ik hoop dat ik jou hiermee een stapje verder breng in het oplossen van jouw presentatieangst!
Annet van Duren is onderwijskundige en eigenaar van het opleidingsbureau Strategisch Opleiden. Strategisch Opleiden is gespecialiseerd in het trainen van medewerkers en managers op het gebied van ontwikkelgesprekken of POP-gesprekken.