Hoe ga je om met fouten maken? Hier vind je alle wijsheid en quotes over fouten maken en leren van fouten. Wil je een voldaan leven, dan moet je fouten maken en leerervaringen verkrijgen. Fouten maken is namelijk menselijk maar het vereist wel moed. Dit is met name belangrijk in relaties, onderwijs en werk. Lees verder…

Fouten maken is menselijk: het mag!

Fouten maken mag. Het bekende gezegde luidt: Iedereen maakt fouten. Zelfs falen op het werk hoort daarbij, inclusief het maken van zware fouten en grote blunders.

Waarom is dat zo? Waarom mag je fouten maken en waarom moet het zelfs? Laten we dit ontdekken in de volgende paragrafen…

We leren van fouten

leren van je fouten tips

Het leven leert ons belangrijke lessen door middel van onze fouten. Als je een fout maakt, vraag jezelf dan af wat je daarvan te leren had. Accepteer deze lessen nederig en dankbaar. Zo groei je veel meer.

Alles wat je goed wilt doen, is het waard om eerst slecht te doen.

Als iets je van streek maakt, wees er blij mee. Wat is de les die ik hieruit kan trekken, wat wil er uit mij komen? Omarm het onvermijdelijke proces van groeien en wijzer worden.

Als je verliest, verlies dan ook niet de les.
– Dalai lama

‘Falen' is dus belangrijk. Ieder resultaat is een ervaring waaraan je kunt refereren, en geeft je dus waardevolle informatie voor de volgende keer. Dit is de definitie van leren.

Een struikeling zou een val kunnen voorkomen.
– Thomas Fuller

Maak alleen niet twee keer dezelfde fout. Gelukkig zal dat ook niet gebeuren: je onderbewuste is een fantastische leerling!

Er zijn twee soorten mensen als er iets geleerd kan worden. Type 1 bestudeert eerst de typemachine en type 2 begint meteen op de toetsen te tikken. Type 1 wil liever eerst de grammatica van een vreemde taal leren, terwijl type 2 de taal op straat leert, en als het nodig is communiceert hij in de tussentijd zelfs met handen en voeten erbij. Type 2 leert vaak sneller dan type 1 en dat komt omdat type 2 niet bang is om fouten te maken.

Een van de NLP-principes luidt: Er is geen goed of fout. Er zijn alleen effectieve en minder effectieve/functionele manieren om een bepaald doel of een intentie te bereiken. Er is dan ook geen reden voor het vast blijven houden aan oude schuldgevoelens, zolang je de lessen ervan trekt. Toen je 23 was en die ene fout maakte, wist je niet beter. Nu weet je wel beter! Je was jong, onervaren en onwetend in vergelijking met nu.

We komen als mensheid pas net kijken in de geschiedenis van de aarde. Als de aarde een jaar zou bestaan, bestaan wij pas de laatste 30 seconden daarvan. Een baby stoot een vaas om. Geef je het straf en zeg je dat ze nooit vergeven kan worden?
– Neale Donald Walsch

Sterker nog: fouten maken moet… om te kunnen groeien

leren van je fouten zo dus

Met iedere fout ga je een grote stap vooruit. Het bekende spreekwoord luidt dan ook: Van fouten kun je leren. Maar waarom moet je fouten maken?

Als je het al kunt, mag je het niet doen. Als je het nog niet kunt, moet je het doen. Anders leer je niks.
– John Grinder

Fouten maken is goed voor je brein omdat het brein heel goed lessen kan trekken uit fouten. Ook zijn fouten essentieel om diepe relaties te krijgen en om te excelleren op de werkvloer en in het onderwijs.

Soms leer je meer van je fouten dan van je meesterwerken.
– Bob Ross

Soms moet je door dingen heen, niet om ze heen. Het gaat om wat je van ze hebt geleerd. Kortom: dankzij fouten word je succesvol in het leven, zelfs – of juist – als het bijvoorbeeld in je nieuwe baan gebeurt.

Fouten maken moet. Paradoxaal gezien ga je minder fouten maken als je juist heel vaak fouten hebt gemaakt.

Wanneer je aan gewichtstraining doet, maak je microscheuren in je spieren: dit is katabool. Waarom doen we dat? Zodat we anabool kunnen worden. Katabool is het omlaag-proces,  anabool is het omhoog-proces. Je moet afbreken om op te kunnen bouwen. En dat is niet alleen hoe onze spieren werken: dit geldt voor alles in het leven.

Every wound is a womb.
– Robert Bligh

Dit is ook meteen het principe van non-dualiteit. Als je niet valt, weet je ook niet hoe het is om op te staan.

Als alles jou iets kan leren, wanneer ben je dan géén leerling?

Fouten maken is een synoniem van leren!

Het principe van yin en yang leert ons dat fouten maken een synoniem is van leren. Als we namelijk het principe van afbraak (katabool) en opbouw (anabool) doortrekken, komen we uit bij non-dualiteit: het omlaag-proces = het omhoog-proces. Falen = slagen.

Onthoud dat groei op het begin altijd voelt als gebroken worden. Breek door het plafond heen!

Dit geldt overal in het leven: yin-yang, dag-nacht, herfst-lente. Zelfs De Reis van de Held – de verhaallijn van iedere Disneyfilm – is hier een mooi voorbeeld van. Het leven is geen lineair proces.

Je zit in een cocon en je bust jezelf eruit. Als je het niet ongemakkelijk hebt, leer je helemaal niks nieuws. Breek af, bouw op.

Als iemand in een bepaalde vaardigheid beter is dan jou, heeft hij waarschijnlijk vaker gefaald dan jij. Als iemand minder goed is dan jou, heeft hij waarschijnlijk niet zoveel door de pijnlijke leerervaringen moeten gegaan zijn als jij.

Je hebt succesvol gefaald!

Fouten maken is de #1 manier waarop kinderen leren

kinderen leren door fouten

Dit principe zouden we van kinderen kunnen leren: om je niet te schamen voor het maken van fouten. Om op te staan en het opnieuw te testen. De meeste volwassenen zijn zo bang, voorzichtig en veilig, waardoor ze ineenkrimpen en daardoor juist gaan falen. De meeste volwassenen hebben zichzelf hieraan gehecht.

Als je bang bent om te falen heb je al gefaald zonder dat je überhaupt iets gedaan hebt.

Maak zo vroeg mogelijk in je leven zoveel mogelijk fouten en geniet. Als je geen fouten maakt, zijn de uitdagingen waaraan je werkt, niet uitdagend genoeg. En dát is een grote fout. Het is belangrijk dat er actie komt en dat je doet en leert.

Iedere misser brengt je dichterbij de roos.

Geef feedback over het ‘falen' op gedragsniveau

In dit artikel over het positief opvoeden van kinderen komt ook het model van de logische niveaus aan bod. Dit model laat ons zien dat we ons gedrag moeten scheiden van onze identiteit. Geef dan ook feedback op gedragsniveau en niet op identiteitsniveau.

Falen is een gebeurtenis, niet een persoon.
– Zig Ziglar

De volgende uitspraak van Catherine Aird is dus niet echt optimaal, hoe goed het ook bedoeld is. Met een paar kleine aanpassingen kunnen we de uitspraak perfect maken…

Hierna lezen:  Perfectionisme overwinnen: 24 snelle tips (perfectionist-kenmerken)

Minder dan optimaal, want de feedback is op identiteitsniveau:

Als je geen goed voorbeeld kunt zijn, dan ben je tenminste nog een verschrikkelijke waarschuwing.
– Catherine Aird, Britse romanschrijver

Verbeterd:

Als je geen goed voorbeeld kunt zijn, dan dient jouw daad tenminste nog als verschrikkelijke waarschuwing.

Ga dus juist voor de fout!

Sterker nog: ga het proberen te verprutsen! En dan merk je dat het je niet eens gaat lukken (om het te verprutsen), maar dan heb je de daad tenminste wel gedaan. Wees teleurgesteld als je in een bepaalde week niet gefaald hebt. Feliciteer jezelf als je gefaald hebt.

Ga voor de fout! Je doet het pas goed als je het fout doet! Waarin heb jij gefaald? Own it. Je hebt gefaald. En het is je super power.

Als je het doet en je doet het slecht, doe je het fantastisch, omdat je kunt verbeteren. Als je niks doet, is er ook niks te verbeteren. Dus: doe het liever goed fout dan dat je gaat twijfelen.

Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.
– Samuel Becket, Ierse schrijver

Er bestaat geen succes of falen. Alleen leren bestaat.
– NLP-principe

‘Ervaring,' de naam die we onze fouten geven.
– Oscar Wilde

Falen is onmogelijk.
– Susan B. Anthony, 19e eeuwse voorvechtster in de strijd voor het vrouwenkiesrecht.

Wil je dat ik je een formule voor succes geef? Het is echt best wel simpel. Verdubbel jouw aantal fouten.
– Thomas J. Watson, CEO van IBM.

Leren van je fouten is een uitstekende manier om emoties als schuld te verwerken

leren van je fouten

Een van de vele krachten van dit NLP-principe, is dat je hiermee ook schuldgevoelens kunt verwerken. Je kunt namelijk dankbaar zijn voor de fouten die je maakt, waardoor je je niet schuldig hoeft te voelen voor je fouten.

Fouten zijn de beste leermeesters.

De techniek Tijdlijntherapie maakt gebruik van dit fenomeen om oude emoties te verwerken.

Veel dingen veroorzaken pijn, wat vreugde oplevert als je hun voordelen bekijkt.
– Baltasar Gracián, Spaanse schrijver uit de 17e eeuw

Heb je moeite met fouten maken? Fouten maken vereist moed

Fouten maken moet… en het vereist moed. Je moet een soort drempel over om middenin de arena te staan.

Het beste wat je kunt doen, is het goede. Het op een na beste wat je kunt doen, is het verkeerde. Het slechtste wat je kunt doen, is niks doen.
– Theodore Roosevelt

Gelukkig helpen de volgende artikelen je bij het tonen van moed:

Aks het fout is is het goed.

Lees het boek: Fouten Maken Moed

Dit boek gaat verder dan de clichés en laat je vol in het leven staan door fouten te maken. Aanrader! Dit boek gaat vooral in op het moed-aspect van fouten maken. Bijvoorbeeld de moed om in het diepe te springen, hoe spannend het ook is. Of de moed om iets nieuws en onbekends te testen. Maar vooral de moed om altijd weer op te staan nadat je gevallen bent en om een omgeving te creëren voor jezelf waarin het veilig is om te mislukken.

Om met een laatste reminder af te sluiten: You can do whatever the hell you want. Go out into the world and fuck it up beautifully.

Op jouw succes!

Hierna lezen:  Gedragsgenerator [New Behaviour Generator] - Met deze NLP-techniek presteer je optimaal

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: