Fouten Maken Mag… En Moet Zelfs! [Quotes & Wijsheid]

Hoe ga je om met fouten maken? Hier vind je alle wijsheid en quotes over fouten maken. Wil je een voldaan leven, dan moet je fouten maken en leerervaringen verkrijgen. Fouten maken is namelijk menselijk maar het vereist wel moed. Dit is met name belangrijk in relaties, onderwijs en werk. Lees verder…

Fouten maken is menselijk: het mag!

Fouten maken mag. Het bekende gezegde luidt: Iedereen maakt fouten. Zelfs falen op het werk hoort daarbij, inclusief het maken van zware fouten en grote blunders.

Waarom is dat zo? Waarom mag je fouten maken en waarom moet het zelfs? Laten we dit ontdekken in de volgende paragrafen…

We leren van fouten

leren van je fouten tips

Het leven leert ons belangrijke lessen door middel van onze fouten. Als je een fout maakt, vraag jezelf dan af wat je daarvan te leren had. Accepteer deze lessen nederig en dankbaar. Zo groei je veel meer.

Alles wat je goed wilt doen, is het waard om eerst slecht te doen.

Als iets je van streek maakt, wees er blij mee. Wat is de les die ik hieruit kan trekken, wat wil er uit mij komen? Omarm het onvermijdelijke proces van groeien en wijzer worden.

Als je verliest, verlies dan ook niet de les.
– Dalai lama

‘Falen’ is dus belangrijk. Ieder resultaat is een ervaring waaraan je kunt refereren, en geeft je dus waardevolle informatie voor de volgende keer. Dit is de definitie van leren.

Maak alleen niet twee keer dezelfde fout. Gelukkig zal dat ook niet gebeuren: je onderbewuste is een fantastische leerling!

Er zijn twee soorten mensen als er iets geleerd kan worden. Type 1 bestudeert eerst de typemachine en type 2 begint meteen op de toetsen te tikken. Type 1 wil liever eerst de grammatica van een vreemde taal leren, terwijl type 2 de taal op straat leert, en als het nodig is communiceert hij in de tussentijd zelfs met handen en voeten erbij. Type 2 leert vaak sneller dan type 1 en dat komt omdat type 2 niet bang is om fouten te maken.

Sterker nog: fouten maken moet… om te kunnen groeien

leren van je fouten zo dus

Het bekende spreekwoord luidt: Van fouten kun je leren. Maar waarom moet je fouten maken?

Als je het al kunt, mag je het niet doen. Als je het nog niet kunt, moet je het doen. Anders leer je niks.
– John Grinder

Fouten maken is goed voor je brein omdat het brein heel goed lessen kan trekken uit fouten. Ook is het essentieel om diepe relaties te krijgen en om te excelleren op de werkvloer en in het onderwijs. Kortom: dankzij fouten word je succesvol in het leven, zelfs – of juist – als het in je nieuwe baan gebeurt.

Fouten maken moet. Paradoxaal gezien ga je minder fouten maken als je juist heel vaak fouten hebt gemaakt.

Wanneer je aan gewichtstraining doet, maak je microscheuren in je spieren: dit is katabool. Waarom doen we dat? Zodat we anabool kunnen worden. Katabool is het omlaag-proces,  anabool is het omhoog-proces. Je moet afbreken om op te kunnen bouwen. En dat is niet alleen hoe onze spieren werken: dit geldt voor alles in het leven.

Every wound is a womb.
– Robert Bligh

Fouten maken is een synoniem van leren!

Het principe van yin en yang leert ons dat fouten maken een synoniem is van leren. Als we namelijk het principe van afbraak (katabool) en opbouw (anabool) doortrekken, komen we uit bij non-dualiteit: het omlaag-proces = het omhoog-proces. Falen = slagen.

Onthoud dat groei op het begin altijd voelt als gebroken worden. Breek door het plafond heen!

Dit geldt overal in het leven: yin-yang, dag-nacht, herfst-lente. Zelfs De Reis van de Held – de verhaallijn van iedere Disneyfilm – is hier een mooi voorbeeld van. Het leven is geen lineair proces.

Je zit in een cocon en je bust jezelf eruit. Als je het niet ongemakkelijk hebt, leer je helemaal niks nieuws. Breek af, bouw op.

Als iemand in een bepaalde vaardigheid beter is dan jou, heeft hij waarschijnlijk vaker gefaald dan jij. Als iemand minder goed is dan jou, heeft hij waarschijnlijk niet zoveel door de pijnlijke leerervaringen moeten gegaan zijn als jij.

Je hebt succesvol gefaald!

Fouten maken is de #1 manier waarop kinderen leren

kinderen leren door fouten

Dit principe zouden we van kinderen kunnen leren: om je niet te schamen voor het maken van fouten. Om op te staan en het opnieuw te testen. De meeste volwassenen zijn zo bang, voorzichtig en veilig, waardoor ze ineenkrimpen en daardoor juist gaan falen. De meeste volwassenen hebben zichzelf hieraan gehecht.

Als je bang bent om te falen heb je al gefaald zonder dat je überhaupt iets gedaan hebt.

Maak zo vroeg mogelijk in je leven zoveel mogelijk fouten en geniet. Als je geen fouten maakt, zijn de uitdagingen waaraan je werkt, niet uitdagend genoeg. En dát is een grote fout. Het is belangrijk dat er actie komt en dat je doet en leert.

Iedere misser brengt je dichterbij de roos.

Ga dus juist voor de fout!

Sterker nog: ga het proberen te verprutsen! En dan merk je dat het je niet eens gaat lukken (om het te verprutsen), maar dan heb je de daad tenminste wel gedaan. Wees teleurgesteld als je in een bepaalde week niet gefaald hebt. Feliciteer jezelf als je gefaald hebt.

Ga voor de fout! Je doet het pas goed als je het fout doet!

Als je het doet en je doet het slecht, doe je het fantastisch, omdat je kunt verbeteren. Als je niks doet, is er ook niks te verbeteren.

Er bestaat geen succes of falen. Alleen leren bestaat.
– NLP-principe

Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.
– Samuel Becket

Leren van je fouten is een uitstekende manier om emoties te verwerken

Een van de vele krachten van dit NLP-principe, is dat je hiermee ook schuldgevoelens kunt verwerken. Je kunt namelijk dankbaar zijn voor de fouten die je maakt, waardoor je je niet schuldig hoeft te voelen voor je fouten. De techniek Tijdlijntherapie maakt gebruik van dit fenomeen om oude emoties te verwerken.

Fouten zijn de beste leermeesters.

Heb je moeite met fouten maken? Fouten maken vereist moed

Fouten maken moet… en het vereist moed. Je moet een soort drempel over om middenin de arena te staan. Gelukkig helpen de volgende artikelen je hierbij:

Hierna lezen:  Beste Boeken Over Zelfvertrouwen [Top 10] [Update 2019]

Lees het boek: Fouten Maken Moed

Dit boek gaat verder dan de clichés en laat je vol in het leven staan door fouten te maken. Aanrader!

Dit boek gaat vooral in op het moed-aspect van fouten maken. Bijvoorbeeld de moed om in het diepe te springen, hoe spannend het ook is. Of de moed om iets nieuws en onbekends te testen. Maar vooral de moed om altijd weer op te staan nadat je gevallen bent en om een omgeving te creëren voor jezelf waarin het veilig is om te mislukken.

Om met een laatste reminder af te sluiten: You can do whatever the hell you want. Go out into the world and fuck it up beautifully.

Op jouw succes!

Bekijk deze bonuspagina…

Deze stof leerden we niet op school. Hierdoor voelen we vaak negativiteit en belemmeringen bij wat we willen bereiken. Daarom wil ik je iets laten zien. Klik hier om NLP te leren met behulp van video’s, mp3’s, demonstraties en scripts.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!