Wat is wrok, oftewel rancune? Rancuneus zijn is een ander woord voor wrok. Wat zijn de kenmerken hiervan en hoe kun je het oplossen? Lees verder…

De betekenis van rancune / wrok koesteren

Rancune en wrok zijn synoniemen van elkaar. Laten we naar de definitie van deze termen kijken.

Woorden.org zegt: blijvende boosheid op iemand die jou slecht behandeld heeft.

Mijnwoordenboek.nl zegt: 1) Bitter gevoel 2) Bitterheid 3) Geheime vijandschap 4) Haat 5) Haatdragendheid 6) Haatgevoel 7) Opgekropt haatgevoel 8) Verbittering 9) Wraak 10) Wraakzucht 11) Wrok

Wrok (ook wel rancune of bitterheid genoemd) wordt beschreven als de gecombineerde ervaring van de gevoelens van teleurstelling, woede en angst. Meestal worden al die gevoelens tegelijkertijd gevoeld als men over een situatie nadenkt waarin men is gekwetst, zodat het als wrok kan worden gekwalificeerd.

Het omvat de drie basisemoties van walging, verdriet en verrassing, wat ook een gevoel van onrechtvaardigheid oproept.

Wrok is niet een van de zes basisemoties van Paul Ekman (verrassing, walging, geluk, verdriet, woede en angst).

De psychologie achter rancune

wrok en rancune

Wrok kan het gevolg zijn van een verscheidenheid aan situaties waarin sprake is van een vermeende misstand van een individu, die vaak het gevolg is van uitingen van onrechtvaardigheid of vernedering.

Veel voorkomende bronnen van wrok zijn onder andere vernederende situaties, het gevoel van discriminatie of vooroordelen, jaloezie, de situatie waarin prestaties niet worden erkend en dat anderen slagen zonder hard te werken. Wrok kan ook ontstaan door emotionele afwijzing door een andere persoon of opzettelijke kleinering door een andere persoon.

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Kenmerken van wrok / rancune

In tegenstelling tot veel emoties heeft wrok geen fysieke kenmerken die aantonen dat iemand deze emotie voelt. Echter, er kunnen fysieke uitingen zichtbaar zijn die geassocieerd worden met verwante emoties zoals woede en afgunst: gegroefde wenkbrauwen of blote tanden.

Andere gedragingen zijn:

  • Doen alsof je gelukkig bent terwijl je je ware gevoelens verbergt.
  • Op een sarcastische of vernederende manier te praten met of over de andere persoon.
  • Wrok kan ook worden gediagnosticeerd door het waarnemen van emoties die te maken hebben met neerslachtigheid, zoals het zich onverklaarbaar depressief of neerslachtig voelen, boos worden zonder duidelijke reden, of nachtmerries of verontrustende dagdromen over een persoon.
Hierna lezen:  "Ik Word Gepest..." Zo Stop Je Het Definitief [Pesten Informatie]

Gevolgen van wrok

wrok koesteren

Wrok is een emotioneel slopende aandoening die, indien het niet opgelost wordt, een verscheidenheid aan negatieve effecten kan hebben voor de persoon die het ervaart.

  • Bijvoorbeeld de ontwikkeling van een vijandige, cynische, sarcastische houding die een barrière kan vormen voor andere gezonde relaties.
  • Ook kan er een gebrek aan persoonlijke en emotionele groei ontstaan.
  • Problemen bij het vertrouwen in anderen.
  • Verlies van zelfvertrouwen.
  • En overcompensatie.

Wrok / rancune oplossen

  1. Identificeer de bron van de haatdragende gevoelens: identificeer wat de andere persoon heeft gedaan om deze gevoelens op te roepen.
  2. Voel met het pijn-plezier-principe hoe pijnlijk het is hoe wrok je leven heeft beïnvloed en hoe het loslaten van wrok de toekomst kan verbeteren.
  3. Nodig via De Helende Reis-methode de bron van de wrok uit bij een gevisualiseerd kampvuur. Geef deze persoon een opsomming van de misdrijven en de omstandigheden. Vervolgens kun je de misdrijven vergeven en loslaten.
  4. Visualiseer een toekomst zonder de negatieve impact van wrok. Dit is ook verweven in stap 2 en 3.

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: