Hoe kun je omgaan met tegenslagen en teleurstellingen? Hoe kun je ze verwerken en de moeilijke tijd doorstaan? Hier vind je voorbeelden, lessen en quotes om hiermee om te gaan.

Iedereen krijgt tegenslagen: hoe ga jij ermee om?

Het leven zal nooit zonder problemen zijn. Naar een probleemloos leven streven is een illusie. De zeldzame probleemloze periodes zullen erg kort zijn, tenminste als je naar probleemloze periodes streeft.

Niemand wordt overgeslagen. De een krijgt ze wat erger dan de ander, maar iedereen krijgt tegenslagen. Misschien heb je teleurstelling in de liefde, op financieel vlak, ben je teleurgesteld in andere mensen of misschien krijg je tegenslag na tegenslag en word je er zelfs depressief van. Bijvoorbeeld door tegenslagen of spanning op het werk.

De vraag wordt nu: hoe ga je om met tegenslagen? Hoe kun je ze verwerken en hoe kun je er positief mee omgaan?

Moeilijkheden zijn inherent aan het leven. Iedereen krijgt te maken met gezondheidsproblemen, iedereen krijgt te maken met stress… Het maakt niet uit wat er komt, maar hoe je ermee omgaat.

Tegenslag maakt je sterker: problemen laten ons groeien

tegenslag laat je groeien

In Azië wordt precies hetzelfde woord gebruikt voor probleem en kans. Er zijn geen problemen, enkel kansen. Moeilijkheden zijn een test die jouw ziel alleen maar sterker maken. Ze slijpen je tot diamant. Ze snoeien je zodat je sterker groeit.

De struiken die het meest worden gesnoeid, komen het verst.

Het is een probleem om geen problemen meer te hebben. Problemen laten ons groeien.

Aan inzicht komt altijd verwarring vooraf: clarity and understanding comes after confusion.

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Zonder storm geen regenboog.

Verwarring betekent dat je het bijna begrepen hebt. Als je meteen alles begreep, leerde je niks en verdeed je je tijd en geld.

Het is misschien waar: de tegenslag was onvermijdelijk, je had er niet op gerekend en je had hem ook niet verdiend. Je zal op op den duur echter ontdekken dat het je wel geholpen heeft om te groeien.

Twijfel is het begin van wijsheid.
– Aristoteles

Alle dingen zijn moeilijk voordat ze makkelijk zijn.
– Thomas Fuller

Karakter kan niet gemakkelijk en rustig ontwikkeld worden. Alleen door ervaring en beproeving wordt jouw ziel versterkt, jouw visie helder, jouw ambitie gestimuleerd en succes behaald.
– Helen Keller

Tegenslag is het eerste pad naar waarheid.
– Lord Byron

The obstacle is the path.
– Zen-gezegde

Je moet eerst een stap terug nemen om een sprong voorwaarts te kunnen maken.
– Frans gezegde

To be the best, you must be able to handle the worst.
– Wilson Kanadi

If there is no struggle, there is no progress.
– Frederick Douglass

Mannen leren en groeien door pijn.
– Elliott Hulse

Strength does not come from winning. Your struggles develop your strengths. When you go through hardships and decide not to surrender, that is strength.
– Arnold Schwarzenegger

Bekijk een van je problemen. Misschien is het daadwerkelijk een kans om beter te communiceren, om hulp te vragen, iets nieuws te proberen, of misschien is het een kans om eerlijk, authentiek en meer open te zijn, of misschien is het een kans voor overgave, bidden, helen en wonderen.

Uitdagingen en moeilijkheden vormen de brandende hitte, het vuur dat ons openbreekt om de gaven, talenten en capaciteiten te ontvangen, die in ons zitten.
– Michael Beckwith

Er wordt niets naar je gegooid behalve voedingsrijke kunstmest. Die ruikt aanvankelijk misschien vies, waardoor het verleidelijk is om weg te rennen. (…) De geur van jouw strijd is de geur van het leven, niet de dood, en geeft niet aan dat je gefaald hebt, maar dat je intens leeft. Je hebt gevoel en je voelt alles!
– Jeff Foster, uit ‘De vrije val in het leven'

Dit gaat ook op voor simpele situaties in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld wanneer een groep iets aan het leren is in een training. Als de groep het lastig vindt, kan de trainer benadrukken dat de groei buiten de comfortzone plaatsvindt. Dus de groep begint – nu het moeilijk wordt –  waarschijnlijk pas echt iets te leren.

De groei vindt plaats buiten de comfortzone.

Every wound is a womb: iedere wond is een baarmoeder

hoe omgaan met tegenslag

Je wordt ongelooflijk krachtig door je tegenslagen. Door gesnoeid te worden kan de boom harder groeien.

Soms zijn geweldige cadeaus niet zo goed ingepakt.

Ervaar je op dit moment in je leven spanning, pijn, verdriet en/of tegenslag? Dat betekent niet dat jouw leven de verkeerde richting op gaat, dat je gebroken bent, dat je nog een lange weg te gaan hebt naar ontwaking of dat je gefaald hebt in je spirituele reis en/of als mens. Deze situatie zou zomaar juist de heling kunnen zijn op een onverwachte en originele wijze.

Hierna lezen:  Beste Mindset-Boeken [Top 10] [Update 2024]

Door de tegenslagen kunnen oude ego-structuren, oude ‘ik-gedachten' eindelijk losgelaten worden en oplossen. Deze illusies moeten sterven en dat doet pijn, maar het zijn maar illusies. Je komt er gegarandeerd echter uit.

Ook het lichaam werkt zo. Wanneer je gedurende een periode aan vasten doet – en dus niks eet – zal het lichaam zijn eigen afvalcellen en kankercellen afbreken, waarna het zichzelf sneller terugbouwt. Wil je herboren worden en sterker worden, dan moet je het oude afbreken en vernietigen, om vervolgens opnieuw op te kunnen bouwen.

No sweet without sweat.
– Kashmirisch gezegde

Onze hoop en dromen over ‘hoe het zou moeten zijn' moeten soms tot as verbranden in het schijnbaar genadeloze – maar uiteindelijk juist genadige vreugdevuur van het hier-en-nu.
– Jeff Foster, uit uit ‘De vrije val in het leven', vrije vertaling.

De rups denkt dat zijn wereld uit elkaar valt, maar hij is juist een vlinder aan het worden!
– Michael Pilarczyk

Voorspoed is een goede leraar, tegenslag een nog betere.
– William Hazlitt

Je bent een wonder doordat je jouw zwaarste tegenslagen overleefd hebt. Je kunt hierdoor mensen naar hun hoogste plekken tillen.

Is iets pijnlijk? Dan weet je dat het gedaan moet worden.

Tegenslagen geven je een unieke kans om de veerkracht van je ziel te ontdekken. Je bent bijna altijd minder kwetsbaar als je een tegenslag te boven hebt weten te komen.

Om een doorbraak te kunnen hebben, moet je iets breken.

Je hebt door zo'n tegenslag het vermogen ontwikkeld om nieuwe tegenslagen te kunnen verwerken. Je zal ook zien dat de tegenslag, de tegenwind, die je onderweg ondervonden hebt, belangrijk was voor je reis.

“I don't want to die without any scars.”
– Tyler Durden, Fight Club

“Victory is sweetest when you've known defeat.”
– Malcolm S. Forbes

“Óf we maken onszelf ellendig óf we maken onszelf sterk. De hoeveelheid werk is hetzelfde.”
– Carlos Castenada

“Misschien zijn onze dromen er wel om in duigen te vallen, en onze plannen om uit elkaar te vallen. Misschien is dit alles wel één grote uitnodiging om te ontwaken uit de illusie van controle en met heel je hart te omarmen wat er is. Misschien is dit wel een oproep tot een diepe omarming van dit universum in al zijn gelukzaligheid en pijn en bitterzoete heerlijkheid. Misschien is lijden wel helemaal niet de vijand, en bevat de kern ervan een ervaringsles uit de eerste hand die we allemaal moeten leren als we werkelijk mens en waarlijk goddelijk willen zijn. Misschien bevat afbraak wel het zaad voor doorbraak. Misschien kunnen onze levens wel helemaal niet ‘verkeerd' lopen.”
– Jeff Foster, uit ‘De vrije van in het leven'

Problemen en uitdagingen dienen opgelost te worden

omgaan met teleurstellingen tips

Heb je problemen? Blijf er niet mee zitten met enkel geklaag. Los ze op. Voel wat niet klopt en pak het aan.

Hierna lezen:  Emotioneel Afstandelijke / Onbereikbare Partner: Uitleg & 8 Tips

Dit leidt tot een rijk leven. Wordt iets  moeilijk? Of je gaat door en je gaat ervoor, of je doet het niet (loslaten). Klagen is geen geldige optie. Dit is het principe van proactief in het leven staan. Je weet dan problemen en uitdagingen op te lossen.

Onze grootste overwinning is niet dat we nooit vallen, maar dat we steeds weer opstaan als we vallen.
– Confucius

De mens is niet gemaakt voor verslagenheid. Een mens kan vernietigd worden maar een mens kan niet verslagen worden.
– Ernest Hemingway

Problemen zijn geen stop-borden, ze zijn leidraden.
– Robert H. Schuller

De ultieme meetlat voor de mens is niet waar hij/zij op momenten van comfort en gemak staat, maar waar hij staat in tijden van uitdagingen en beproevingen. (…) Dit is geen tijd voor apathie. Dit is een tijd voor krachtige en positieve actie.
– Martin Luther King Jr.

Wanneer het licht in je leven uitgaat… zet dan een nieuwe lucifer aan. Zie je geen licht aan het einde van de tunnel? Steek gewoon een vuurtje op.

Succes is één keer meer opstaan dan dat je op je bek bent gegaan. De weg naar succes is altijd onder constructie.

Tegenslagen en teleurstellingen? Wees proactief én flexibel

Proactief gedrag betekent oplossen wat je kunt oplossen. Daar ging de vorige paragraaf over. Maar wat als het onmogelijk is om iets op te lossen omdat het niet in jouw bereik ligt? Dan zal je het moeten accepteren. Dit is een daad van flexibiliteit.

“En als dat niet lukt?” “Dan verzin je een andere manier.”
“En als dat niet lukt?” “Dan verzin je een andere manier.”
“En als dat niet lukt?” “Dan verzin je een andere manier.”
“En als dat niet lukt?” “Dus het gaat altijd lukken.”
– Lil' kleine (rapper) in een anekdote van Michael Pilarczyk

Proactief en flexibel gedrag hebben sterk met elkaar te maken. Het betekent dat je accepteert wat je niet kunt veranderen en aanpakt wat je wel kunt veranderen.

R.U. Harby vond een goudader, markeerde de plek, zamelde geld in om machinerie te kunnen kopen, keerde terug naar de ader… die verdwenen leek te zijn. Ook na lang zoeken kon hij hem niet meer terugvinden. Dus liet hij het maar schieten en verkocht hij zijn machinerie weer aan een handelaar.

Wat bleek: de handelaar ging ermee op pad vond diezelfde goudader opeens weer. Die bleek slechts een meter verschoven te zijn. De handelaar werd er schatrijk mee.

Toen R.U. Harby dit hoorde, gaf hij niemand de schuld, maar ging hij direct door met een nieuw plan, want dat was het enige wat hij kon doen. Hij beloofde zichzelf dat hij de meest succesvolle verzekering-verkoper ooit zou worden. En dat werd hij. Hij leerde hoe belangrijk het is om jezelf op te rapen bij tegenslagen. Het bijzondere was: het merendeel van de verzekeringen verkocht hij nadat mensen nee hadden gezegd.

Uit ‘Think & Grow Rich'

Na een storm zie je stevige bomen die omgewaaid zijn. Hoe kan het dat zij omgewaaid zijn terwijl de veel slappere grassprietjes en planten er nog wel staan? Flexibiliteit…

Maak mij tot een buigzame plant in de weiden van Uw genade dat de milde wind van Uw wil mij moge beroeren en doen buigen zoals het U behaagt, op een dusdanige manier dat mijn beweging en mijn stil-zijn geheel door U geleid mogen worden.
– Bahá'u'lláh

Ben je gewond? Lik je wonden, sta op en loop. Want het leven zal je opnieuw en opnieuw en opnieuw en opnieuw verwonden. Het leven draait om helen. Je mag die verantwoordelijkheid niet loslaten. Het klinkt hard, maar het leven kan dan ook soms heel hard zijn.

Hierna lezen:  Wat Is Stoïcisme? Definitie, Betekenis & Uitleg [#1 Pad Naar Geluk]

En heb ondertussen compassie voor je pijn, teleurstellingen en tegenslagen

Problemen zijn leermeesters, maar je hoeft niet overal een antwoord voor te hebben en steeds een achterliggende les te zoeken. Soms is het gewoon klote.

Compassie voor jezelf betekent dat je al je pijn, teleurstellingen en tegenslagen de ruimte geeft om zich te uiten. Je omarmt alles wat je voelt met liefde. Hier lees je precies hoe je zelfcompassie kunt beoefenen.

Ook dit gaat voorbij.

Er is niks mis met falen… Ben je gevallen? Winnaars staan iedere keer weer op

Er zijn twee belangrijke punten die gemaakt moeten worden:

Het eerste punt: er is niks mis met falen. Wees niet bang om te falen, want er is niks mis met falen. Je hoeft niet immuun te zijn voor lijden en je hoeft niet de verlichte goeroe of spirituele strijder te zijn die vredig, ontwaakt, sterk, en ontwikkeld is. Sterker nog je moet falen om succesvol te worden.

Laat jezelf gecorrigeerd worden. Dat doet je ego pijn, maar eigenlijk is het goed om gecorrigeerd te worden.

Michael Jordan is zonder twijfel de beste basketbalspeler aller tijden, maar wij zien alleen de successen. Hij heeft ondertussen wel 9.000 schoten in professionele wedstrijden gemist gedurende zijn leven. En dat was er voor nodig geweest om uiteindelijk de beste basketspalkspeler ooit te worden. Maken die 9.000 gemiste schoten van hem een mislukkeling? Nee. We ‘falen' allemaal. Het is oké.

Het tweede punt: sta weer altijd op. Laat het leven je telkens opnieuw weer van je voetstuk stoten. Het is vervolgens belangrijk dat je weer opstaat en veerkracht toont. Keer op keer.

Het is niet oké om omlaag te blijven als je valt. Wie op de grond blijft liggen, is een verliezer. Winnaars staan iedere keer weer op, ook al moet dat 9.000 keer gebeuren. Je staat altijd weer op. Dat is een winnaar! Wees niet bang voor verliezen. Geef alles wat je hebt.
– Arnold Schwarzenegger

Succes is niet definitief. Falen is niet fataal. Wat echt telt, is de moed om door te blijven gaan.
– Winston Churchill

Succes is hoe hoog je terug stuitert als je de bodem raakt.
– George S. Patton

Succes is gaan voor falen zonder enthousiasme te verliezen.
– Winston Churchill

When you don't give up, you cannot fail.
– Adrian Peterson, Amerikaanse rugbyspeler

Lees ook het artikel: er bestaat geen falen, enkel feedback.

Don't complain, face the pain, suck it up, move on.

Falen bestaat niet, er is enkel feedback – Leer van (‘jouw') ‘fouten'

Hoe moet je met die moeilijkheden en tegenslagen omgaan? Er is geen kant-en-klaar antwoord dat ik voor jou heb. Misschien is dat wel de levensles die je zelf moet ontdekken.

Weerstand is leerstand.

Veel tegenslagen en teleurstellingen hebben anderen veroorzaakt en zijn niet onze schuld. Ik als NLP-er neem echter tóch zelf de verantwoordelijkheid: dat betekent niet alleen dat ik de ‘schuld' bij mezelf zoek, maar het betekent vooral dat ik proactief en flexibel de lessen uit de situatie trek zodat ik het de volgende keer beter doe.

Als je verliest, verlies dan niet ook de les.
– Dalai Lama

Laten we bijvoorbeeld de tegenslag ziekte nemen. Ziekte is een gezonde reactie op een ongezonde omgeving. De ziekte is eigenlijk het herstelproces. De oorzaak is vaak stress. Dat is de ziekte. Dus neem de les: Wat kun je wel doen? Verander radicaal je levensstijl.

Never waste a good crisis.
– Winston Churchill

Falen bestaat niet, er is enkel feedback. In die feedback zitten grote kansen, die zich soms vermommen als tegenslag. Meer over dit principe vind je in dit artikel over fouten maken en in het artikel over de 16 NLP-principes.

“What seems to us as bitter trials are often blessings in disguise.”
– Oscar Wilde

Omgaan met tegenslag? Bepaal zelf de betekenis (voorbeelden!)

levenslessen tegenslag

Kijk eens naar onderstaande voorbeelden van tegenslagen:

  • Iemand krijgt twee ongelukken vrij snel achter elkaar. De een geeft er de betekenis aan dat God niks om je geeft, de ander geeft er de betekenis aan dat het een waardevolle les is dat hij meer moet oppassen.
  • Een baas die geen tijd en aandacht aan je besteedt? Dat kan betekenen dat hij je niet mag of dat hij je vertrouwt.
  • Wanneer je wederhelft niet belt, kan dat betekenen dat de romantiek afkoelt óf dat de ander het simpelweg druk heeft.
  • Je lipstick verliezen betekent paniek óf dat je meer moet kopen.
  • Een snelheidsbekeuring zou kunnen betekenen dat de wereld het op je gemunt heeft óf dat je het wat langzamer aan moet doen.
  • Een gefaalde sollicitatie kan betekenen dat je iets gemist hebt of dat er iets veel beters voor je in petto is.
  • De les die ik persoonlijk trok toen ik Covid19 kreeg, was: dankbaarheid en geluk. Want tijdens de ziekte kreeg ik tijdelijk geheugenverlies, ik kon niet meer ruiken, ik kon niet meer proeven, mijn longen waren zwak en ik kreeg haaruitval. Mijn waarden zijn hierdoor opeens veranderd: wat is écht belangrijk? Hoe dankbaar ben ik voor mijn gezonde lijf? Hoe kan ik dit gezond houden? Hoe kan ik nu radicaal veranderen doordat ik dit als les neem?
Hierna lezen:  Edele kunst van not giving a f*ck - Recensie, Samenvatting & Tips!

Zie je? Uiteindelijk kun je zelf de betekenis bepalen. Sterker nog: de betekenis van je complete leven zal je zelf moeten maken. Het zou wat zijn als een ander persoon of een andere situatie jou een betekenis oplegt. Dat is het tegenovergestelde van proactief: reactief.

Het interne is sterker dan het externe. Hoe je reageert op jouw omstandigheden, is belangrijker dan de omstandigheden zelf. Ieder obstakel verandert in een kans voor groei als ik mijn perspectief verander.

Betekenis wordt niet gevonden in dingen, maar in wat je van dingen maakt. Dus de betekenis van het leven is een keuze die je maakt, niet gewoon één keer, maar ieder moment van de dag.

Dit is gigantisch! Wanneer je een nieuwe betekenis aan iets geeft, verandert dat alles. Angst zit niet in dingen, het zit enkel in de betekenis die je aan dingen geeft. Lijden zit niet in dingen, enkel aan de betekenis die je aan dingen geeft.

De betekenis van het leven is geen zoektocht, maar een keuze.
– Victor Frankl en zijn neef Freddie

Wellicht is de tegenslag onderdeel geweest van een synchroniciteit

synchroniciteit bij problemen

Ik wilde een fysiotherapeut worden, maar ik mocht niet meedoen met de opleiding omdat ik geen wiskunde heb gehad in de bovenbouw van de middelbare school. God-dank dat ik geen fysiotherapeut ben geworden!

When one door of happiness closes, another opens, but often we look so long at the closed door that we do not see the one that has been opened for us.
– Helen Keller

Wanneer God een deur sluit, opent Hij een raam. En soms is de raam groter dan de deur. En soms opent God drie ramen!

Ik ‘moest' toentertijd maar marketing gaan studeren, omdat het een van de weinige bachelor-opleidingen was waar je zonder wiskunde toegelaten kon worden. Op de dag dat ik afstudeerde viel bij mij het kwartje: ik ben dé studie ingerold waarmee ik de meeste vrijheid en geluk kan ervaren! Ik leef nu namelijk mijn droomleven. Hierna wist ik: Alles gebeurt met een reden. Er is iets beters onderweg.

Alles wat je ooit hebt meegemaakt, gebeurde alleen om je te ondersteunen. Er is nooit iets mis met je. Alles is altijd precies goed met wie je vandaag de dag bent.

En het is niet altijd maar een pretje. Het doet pijn wanneer de deur gesloten wordt. Het is onvermijdelijk dat we ook onze diepste angsten en donkerste schaduwen gaan tegenkomen. Maar uiteindelijk leren we dat we via ons diepste verdriet een intelligente beweging kunnen maken naar de vele ramen die open staan.

Kansen zijn zelden gelabeld.
– Claude Maxwell MacDonald, Britse diplomaat uit de 19e eeuw

Maar aha! Rampen hebben hun nut; En het leven is wellicht te zonnig.
– Charles Stuart Calverley, Engelse dichter uit de 19e eeuw

En ja, voor veel dingen weten we niet waarom ze gebeuren. En dat kunnen we ook niet weten. Laat het onopgeloste mysterie onopgelost blijven.

Het leven breekt je open, vernietigt je dromen, verbrandt je zekerheid… Je trilt van angst. Je roept om hulp.

En dan, voor het eerst, voel je je werkelijk leven. Onbeschermd, maar toch volkomen veilig. Eindelijk vrij. Eindelijk vrij.

Het vernietigt datgene die je dacht te zijn, maar raakt nooit dat Ene dat je bent.

(…)

Ze is verwoestend maar ze neemt niemand gevangen.

Alle dingen waarvan je dacht dat ze van jou waren, vernietigt ze voordat je met je ogen kunt knipperen.

Ze ontneemt je jouw trots en ze verplettert jouw waardigheid.

Haar specialiteit? Dromen beïndigen.

Ze heeft ruwe methoden, maar liefdevolle bedoelingen.

Ze wil je alleen maar wakker maken.

En via jouw ogen naar haar schitterende schepping kijken.

– Jeff Foster, uit ‘De vrije val van het leven', vrije vertaling

Er zal altijd een oplossing komen. Over een week lach je erom. En over een jaar al helemaal. Leef vanuit vertrouwen. Heb altijd vertrouwen. In jezelf, In het universum dat ons leidt, ons altijd zal helpen en het beste met ons voorheeft. Heb vertrouwen dat het goed komt.

Hierna lezen:  Byron Katie's 4 vragen: The Work - Stap voor stap uitgelegd (Uitgebreid!)

Mits we zelf zuiver, integer, oprecht, dankbaar, creatief, dankbaar en positief zijn en actie ondernemen en er keihard voor werken… Dan krijgen we altijd uiteindelijk het goede toebedeeld.

Oefen dankbaarheid

dankbaarheid bij problemen

Dankbaarheid helpt om tegenslagen te relativeren en om ze dragelijker te maken. Omarm het leven, met haar pieken en dalen, en maak het beste van zelfs de meest kleine plezieren in het leven, zoals een bloemetje of een kop koffie.

De ultieme relativering? Dat is voor velen de spiritueel/religieuze relativering: God test ons op materieel en aards gebied, om onze ziel te laten groeien.

God houdt het meest van de mensen die hij laat lijden. Zijn eigen zoon liet hij lijden. Gods carrière zou morgen voorbij zijn als er geen problemen meer zijn.

Een druif moet geperst worden om wijn te kunnen maken. God perst ons ego kapot met materiële tegenslagen om de wijn van onze ziel te kunnen ontwikkelen.

Zeg op de momenten van tegenslag: Dank u wel, leven. Dank u wel, God. Dank u wel, Goddelijke zelf. Dank u wel voor deze bijzondere ervaring, omdat ik weet dat het niet lang zal duren voordat ik het bijzondere geschenk zal zien dat zich heeft ontvouwen in deze fysieke gebeurtenis.
– Neale Donald Walsch

Maak bovendien dankbaar gebruik van je pijn door het als brandstof te gebruiken om jezelf te motiveren om grootse dingen te bereiken. Het bekende principe is: Problemen zorgen vaak voor grote successen. Als er noodzaak is, dan moet je wel. Gebruik dit. Dit noemen we het pijn-plezier-principe, oftewel leverage.

Geloof in de genade van non-dualiteit

Heb je ooit gehoord van non-dualiteit? Het betekent ‘eenheid' of ‘geen verschil' en het is een heel mooie manier om in het leven te staan.

Zonder wrijving geen glans. Als je niet valt, weet je ook niet hoe het is om op te staan.

Non-dualiteit stelt ook dat een berg geen berg kan zijn als het geen vallei-aspecten heeft. De vallei-aspecten van het leven zijn dus nodig. Een zaadje moet onder de grond blijven om te kunnen groeien. Het is daar donker en ‘vies', zo onder de grond, maar het zaadje heeft die duister nodig om te groeien.

Hoewel de wereld vol lijden is, is het ook vol met het overwinnen ervan.
– Helen Keller

Het is tijdens de meest duistere momenten in ons leven dat we moeten focussen om het licht te zien.
– Aristoteles

Gelukkig die verdriet hebben, want zij zullen getroost worden. Gelukkig die hongeren en dorsten naar gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden.
– Matteüs 5:3-10

In het zwaarste duister schijnen de sterren het felst.
– Henry David Thoreau

Je bent dichterbij dan je nu denkt – juist als je ver weg lijkt te zijn. Hoe verder je van het pad raakt, hoe dichterbij je eigenlijk bent bij het verlaten van het foute pad en het duiken in het juiste.

Het duister is een geboorteproces. Om jouw licht te vinden, moet je eerst door de schaduwen van je ego dwalen.
– Carl Jung

Geluk kan ontstaan als je de dalen accepteert en als cadeaus ziet doordat ze op een onzichtbare manier ook onderdeel zijn van de pieken. De goede momenten in ons leven zijn waardeloos als we niet via uitdagingen en moeilijkheden ‘ernaartoe kunnen gaan'.

Je kunt alleen net zo gelukkig worden als de mate waarin je ook bereid bent om verdrietig te zijn.

Er was een periode waarin Superman super saai gevonden werd. Dat was een periode waarin de schrijvers hem te sterk maakten en hij geen tegenslagen kende.

Katholieken erkennen dat het aardse leven om lijden en opoffering draait. Er is geen ontkomen aan werk, inspanning, opoffering en lijden. Het moet gebeuren. Het punt is om te lijden en hiervan onthecht te zijn. Er zijn geen grootse, vrolijke, koninklijke beelden van Jezus. In tegendeel: Jezus hangt altijd aan het kruis, lijdend.

Het leven bestaat bovendien uit seizoenen. Dat is met alles zo. Soms gaat het lekker, soms wat minder lekker. Omarm het seizoen waarin je zit en vertrouw erop dat betere tijden gaan komen. Geniet van de momenten waarin je tegenslagen – of echt geen inspiratie, energie of inzichten hebt.

Hierna lezen:  Edele kunst van not giving a f*ck - Recensie, Samenvatting & Tips!

Lees hier meer over non-dualiteit.

Gebruik jouw tegenslagen om anderen te inspireren

Jouw meest diepe dalen, je meest hevige shit, wordt datgene waarin je uitblinkt en waarmee je anderen inspireert. De beste leraren zijn degenen die de meeste pijn hebben doorstaan.

Shit makes the flowers not just grow, but it makes them stand out extra.
– Onbekend

Dankzij jouw tegenslagen kun jij van gigantische waarde zijn voor anderen die in nood zijn. Jij kunt hen nu helpen dankzij jouw ervaring en nieuwe krachten.

Verslagenheid zou nooit een bron van ontmoediging moeten zijn, maar een verse stimulus.
– Robert South

Je tegenslagen zijn – als het goed is – iets in de verleden tijd geweest. Morgen ben je weer clean en kun je de waardevolle lessen met je omgeving delen.

Laten we afsluiten met een quote van Jelle Hermus

Problemen zullen er altijd zijn. Voel dankbaarheid dat je niet onder de armoedegrens in een derdewereldland leeft. Want als je die dankbaarheid niet voelt, zal je veel ongelukkiger zijn dan mensen die onder de armoedegrens in een derdewereldland leven.

Je kunt niet leven zonder problemen, maar je kunt wél zorgen voor steeds betere problemen. Ruzie met je partner over welke film of vakantieplek jullie kiezen, is een beter probleem om te hebben dan rondvliegend servies. Werk ernaar om betere problemen te ervaren. Wauw wat een luxe! Een discussie over onze vakantiebestemming is momenteel ons grootste probleem.
– Jelle Hermus

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: