FOMO: Fear Of Missing Out [Betekenis, Test & Oplossing]

Wat is de betekenis van het FOMO-syndroom (The Fear Of Missing Out)? Wat heeft het met social media te maken? Ondertussen is deze term ook in het Nederlands ingeburgerd. Hier vind je een uitleg, een test en een oplossing. Lees verder…

FOMO Betekenis… Wat is FOMO?

FOMO is de dwang om alles mee te moeten maken. Letterlijk vertaald: de angst om iets te missen. Een typisch voorbeeld hiervan is dat jij op zaterdagavond thuisblijft en ondertussen allerlei social media-berichten ziet van vrienden die aan het feesten zijn.

FOMO geeft een onrustig en ongelukkig gevoel want het leidt je ertoe om buiten jezelf naar geluk te zoeken. Je vergeet dankbaar te zijn voor ‘wat is’ doordat je op méér jaagt.

FOMO is een illusie

De angst om iets te missen – binnen je of buiten je – is misschien wel de grootste illusie die er is.

En de illusie van FOMO is nog eens extra gemeen. Het is niet alleen een illusie dat je iets mist, dat het buiten je is en dat je er meer van moet hebben: het is ook nog eens een illusie dat je ooit zal arriveren waar je wil zijn. Dat zal gewoon niet gebeuren! Dán mis je weer iets en dán weer iets en weer iets…

FOMO-test: kun jij ‘ja’ antwoorden op onderstaande vragen?

fomo fear of missing out

Vraag 1: Ervaar jij Social Media-verslaving?
Voel je je regelmatig verleid door Facebook of een ander medium? Voelt het alsof je geen seconde van je mobiel kunt afblijven? Moet je steeds maar appjes checken en door Facebook scrollen?

Hierna lezen:  Mindfulness ervaringen: hoe magisch én ondraaglijk ik het vond

Vraag 2: Heb jij moeite met kiezen?
Voel je dat het erg lastig is om beslissingen te maken? Doordat je door jouw keuze een of meerdere andere keuzes moet uitsluiten? Die keuzes moet je dan missen… Het gevolg is vaak dat je helemaal niks kies of juist alles probeert te grijpen, waardoor je juist nergens volledig van kunt genieten…

Vraag 3: Voel jij je de laatste tijd steeds meer ontevreden met je leven?
Als je regelmatig bang bent dat je wat mist, ervaar je minder geluk dan voorheen. Is jouw tevredenheidsgevoel de laatste tijd omlaag gegaan?

Vraag 4: Ervaar jij concentratieproblemen?
Ervaar jij dat het moeilijk voor je is om je op één ding te richten en word je al gauw afgeleid. Lees je eigenlijk een boek maar wil je gesprekken om je heen horen, naar je mobiel grijpen, jezelf Googlen of controleren wie dit weekend een festival heeft bezocht?

FOMO in marketing

In marketingcommunicatie-teksten wordt dankbaar ingespeeld op het gevoel van FOMO. Denk aan kreten als ‘Jij wilt toch ook…’, ‘Jij wilt toch niet de enige zijn die er niet bij is…’ of ‘Je hoort er pas bij met…’

The Joy Of Missing Out (JOMO)

joy of missing out

Hoe klim je uit die FOMO-gedachtenbrei? Door te doen in plaats van te denken. Besteed je tijd en energie niet aan het overdenken van een beslissing, maar kies iets en wees daar lekker mee bezig.

Blogger Anil Dash kwam met de positieve tegenhanger van FOMO, genaamd JOMO. The Joy Of Missing Out. Dit leert ons het volgende:

  • JOMO leert ons om te focussen op de fijne en positieve effecten van wat we nu, in dit moment, aan het doen zijn. Hoe prettig is het om een avondje me-time op de bank te hebben in plaats van uit te gaan met vrienden? Hoe nodig en belangrijk is die me-time voor jou?
  • Doe het wat rustiger aan. Analyseer hoe vaak je jouw telefoon dagelijks gebruikt, en voor wat voor soort dingen je het gebruikt. Apps als QualityTime en BreakFree doen dat voor je. Alleen al door het  analyseren zal je bewuster worden, waardoor je automatisch zal minderen.
  • Leg vaker je mobiel uit het zicht en/of zet de internetfunctie (standaard) uit.
  • Geef meer aandacht aan de activiteit in het hier-en-nu. Bijvoorbeeld met een bordspel, gezelschap van een goede vriend of deze 84+ mindfulness-oefeningen.
Hierna lezen:  In het hier-en-nu leven? 26 manieren, tips & inzichten (in het moment zijn)

Het komt er eigenlijk op neer dat het leven waar jij je nu bevindt, oneindig veel mooier is dan het ‘leven’ wat zich in je telefoon en op andere plekken en tijden afspeelt.

Op jouw geluk!

Bekijk deze bonuspagina…

Deze stof leerden we niet op school. Hierdoor voelen we vaak negativiteit en belemmeringen bij wat we willen bereiken. Wist je dat ik graag goede concurrenten van me aanbeveel? Marco Honkoop is zo’n goede NLP-trainer. Klik hier om NLP te leren op zijn populaire pagina met behulp van video’s, mp3 en scripts.

Tot slot hebben we de volgende bronnen voor je:

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!