Wat is de betekenis van het FOMO-syndroom (The Fear Of Missing Out)? Wat heeft het met social media te maken? Ondertussen is deze term ook in het Nederlands ingeburgerd. Hier vind je een uitleg, een test en een oplossing. Lees verder…

FOMO Betekenis… Wat is FOMO?

FOMO is de dwang om alles mee te moeten maken. Letterlijk vertaald: de angst om iets te missen. Een typisch voorbeeld hiervan is dat jij op zaterdagavond thuisblijft en ondertussen allerlei social media-berichten ziet van vrienden die aan het feesten zijn.

Als ik x ook heb, dan ben ik pas gelukkig.

FOMO geeft een onrustig en ongelukkig gevoel want het leidt je ertoe om buiten jezelf naar geluk te zoeken. Je vergeet dankbaar te zijn voor ‘wat is' doordat je op méér jaagt.

FOMO is een illusie

De angst om iets te missen – binnen je of buiten je – is misschien wel de grootste illusie die er is.

“Ik denk dat iedereen rijk en beroemd moet worden en alles doen waar ze ooit van droomden, zodat ze kunnen zien dat het niet het antwoord is.”
– Jim Carrey

En de illusie van FOMO is nog eens extra gemeen. Het is niet alleen een illusie dat je iets mist, dat het buiten je is en dat je er meer van moet hebben: het is ook nog eens een illusie dat je ooit zal arriveren waar je wil zijn. Dat zal gewoon niet gebeuren! Dán mis je weer iets en dán weer iets en weer iets…

De reden waarom we zo onzeker zijn is omdat we onze eigen behind-the-scenes vergelijken met het hoogtepunten-bandje van alle anderen mensen.
– Steve Furtick

FOMO-test: kun jij ‘ja' antwoorden op onderstaande vragen?

fomo fear of missing out

Vraag 1: Ervaar jij Social Media-verslaving?
Voel je je regelmatig verleid door Facebook of een ander medium? Voelt het alsof je geen seconde van je mobiel kunt afblijven? Moet je steeds maar appjes checken en door Facebook scrollen?

Vraag 2: Heb jij moeite met kiezen?
Voel je dat het erg lastig is om beslissingen te maken? Doordat je door jouw keuze een of meerdere andere keuzes moet uitsluiten? Die keuzes moet je dan missen… Het gevolg is vaak dat je helemaal niks kies of juist alles probeert te grijpen, waardoor je juist nergens volledig van kunt genieten…

Hierna lezen:  Affectie & Genegenheid Tonen: 16 Tips [+Voorbeelden] Zo Uit Je Liefde

Vraag 3: Voel jij je de laatste tijd steeds meer ontevreden met je leven?
Als je regelmatig bang bent dat je wat mist, ervaar je minder geluk dan voorheen. Is jouw tevredenheidsgevoel de laatste tijd omlaag gegaan?

Vraag 4: Ervaar jij concentratieproblemen?
Ervaar jij dat het moeilijk voor je is om je op één ding te richten en word je al gauw afgeleid. Lees je eigenlijk een boek maar wil je gesprekken om je heen horen, naar je mobiel grijpen, jezelf Googlen of controleren wie dit weekend een festival heeft bezocht?

FOMO in marketing

In marketingcommunicatie-teksten wordt dankbaar ingespeeld op het gevoel van FOMO. Denk aan kreten als ‘Jij wilt toch ook…', ‘Jij wilt toch niet de enige zijn die er niet bij is…' of ‘Je hoort er pas bij met…'

Oplossing: The Joy Of Missing Out (JOMO)

joy of missing out

Hoe klim je uit die FOMO-gedachtenbrei? Door te doen in plaats van te denken. Besteed je tijd en energie niet aan het overdenken van een beslissing, maar kies iets en wees daar lekker mee bezig.

Ik wil een simpel leven. Ik ben dan ook ‘dommer' en ‘simpeler' geworden naarmate ik ouder werd. Ik wil dingen versimpelen. Ik heb geleerd om niet meer mijn eigen ‘kennis' en ‘informatie' te vertrouwen maar om te laten-gaan, niet-weten en geloven – wat een bovennatuurlijke superkracht is – toe te staan mijn dag te leiden. Ik laat me daarin vallen. En dat vereist moed, iets dat we niet geleerd hebben. We hebben geleerd afhankelijk te zijn van ‘informatie' en ‘kennis'. Laten we dat eindelijk loslaten en gelukkig worden.
– Elliott Hulse

Blogger Anil Dash kwam met de positieve tegenhanger van FOMO, genaamd JOMO. The Joy Of Missing Out. Dit leert ons het volgende:

  • JOMO leert ons om te focussen op de fijne en positieve effecten van wat we nu, in dit moment, aan het doen zijn. Hoe prettig is het om een avondje me-time op de bank te hebben in plaats van uit te gaan met vrienden? Hoe nodig en belangrijk is die me-time voor jou?
  • Heb een simpel leven: van maandag tot vrijdag passievol werken, in de avonden en weekenden diep rusten en ondertussen een liefdevol gezin stichten. Wanneer je niet aan het werk bent, lig je in de hangmat – en wanneer het weer tijd is om te werken, voel je het en ga je het weer doen. Voor intimiteit heb je je partner en voor sociaal contact heb je je vrienden. Zo maak je van het leven een simpel, fijn, bevredigend en leuk avontuur.
  • Je hebt geen ‘spanning', ‘sensatie' en ‘drama' nodig in het leven.
  • Doe het wat rustiger aan. Analyseer hoe vaak je jouw telefoon dagelijks gebruikt, en voor wat voor soort dingen je het gebruikt. Apps als QualityTime en BreakFree doen dat voor je. Alleen al door het  analyseren zal je bewuster worden, waardoor je automatisch zal minderen.
  • Leg vaker je mobiel uit het zicht en/of zet de internetfunctie (standaard) uit.
  • Geef meer aandacht aan de activiteit in het hier-en-nu. Bijvoorbeeld met een bordspel, gezelschap van een goede vriend of deze 84+ mindfulness-oefeningen. Facebook deactiveren en gelukkig zijn in een bootje. Dat is geluk. Dat heb je nodig.
  • Focus op, wees dankbaar voor en geef aandacht aan de dingen die je wél hebt, in plaats van de dingen die je niet hebt.
  • Laat je niet te ver meevoeren door open mindedness. Hoe fijn het ook is om open te staan voor van alles en nog wat, het voegt een zekere drukte en chaos toe aan je leven. Kies je land, religie, partner, vrienden en houd het daarbij. Simpel.
  • Zoals je in dit artikel over het succesvol waarmaken van dromen leest, is het totaal niet glorieus – en zelfs heel dom – om andermans succes ook na te willen streven en al helemaal om zelf te gaan pronken.
  • Houd periodes van vasten, zoals 40 dagen zonder seks. Dit leert je grenzen en soberheid, wat jouw karakter prachtig maakt. Hierdoor ervaar je daadwerkelijk genot wanneer het weer eens wél tijd is voor lust.
Hierna lezen:  Spirituele liefdesrelatie & intimiteit [Essentiële kenmerken & 19 Tips]

Het komt er eigenlijk op neer dat het leven waar jij je nu bevindt, oneindig veel mooier is dan het ‘leven' wat zich in je telefoon en op andere plekken en tijden afspeelt.

Succes is wat jou gelukkig maakt.

Commitment aan één ding bevat een verborgen vrijheid

Vind die enkele dingen in je leven die belangrijker zijn dan al het andere en committeer je daar volledig aan. Aan de oppervlakte lijkt dat beperkend omdat je je opties niet openhoudt en minder krijgt. De FOMO-generatie wil overal naartoe, alles doen, met iedereen daten en alles hebben…

Maar zo gauw je je aan enkele belangrijke dingen committeert, ontgrendel je een diepere, subtiele vorm van vrijheid: “Ik hoef om al die andere dingen geen f*ck om te geven. Om wat anderen van me denken of om wie ik date. Ik doe waar ik zelf gelukkig van word. Dit zijn de dingen waar ik wat om geef. Hier meet ik mijn leven aan en dit ga ik nastreven.”

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: