Pijn-Plezier-Principe / Leverage / Dickens-Techniek (Neuro Associative Conditioning)

Wat is het Pijn-Plezier-Principe, wat ook bekend staat als ‘Leverage’ of ‘Neuro Associative Conditioning (NAC)’? Hoe kun je het toepassen door middel van de Dickens-techniek? Lees verder…

Wat is het pijn-plezier-principe?

Het pijn-plezier-principe is een hulpmiddel bij het stellen en behalen van doelen. Het is simpel om dit principe te begrijpen: zowel pijn als plezier kan als motivatie dienen om in beweging te komen.

 • Wanneer er een pistool tegen je hoofd gehouden wordt, doe je wel wat er van je gevraagd wordt. In dat geval motiveert noodzaak je om in beweging te komen. De hefboom is in dit geval: weggaan van pijn.
 • Wanneer je met een winnend lot een miljoen euro kunt ophalen bij de sigarenboer, kleed je je nu wel even om en stap je nu wel even op de fiets. In dat geval motiveert verlangen je. De hefboom is in dit geval: naar plezier toe bewegen.

De verschillende namen van het pijn-plezier-principe…

Verschillende NLP-ontwikkelaars hebben hier verschillende benamingen aan gegeven.

 • Tony Robbins noemt dit de ‘leverage-techniek’. Ook combineert hij dit met patroononderbrekingen, waardoor hij een nieuwe techniek ontwikkeld heeft die hij ‘Neuro Associative Conditioning (NAC)’ noemt.
 • Er is een NLP-model dat dit tot de ‘Dickens-techniek’ heeft omgedoopt, als verwijzing naar het pijn-scenario’s en het plezier-scenario van Scrooge in A Christmas Carol.
 • Het staat ook bekend als ‘gewoon’ het ‘pijn-plezier-principe’.

Waarom werkt het?

Er zijn drie grote krachten waarom ‘leverage’ werkt:

 • Je voelt intens verlangen of intense pijn waardoor er iets moet gaan gebeuren.
 • Voelen is het domein van het onderbewuste, dus die wordt hierdoor ook de goede richting op gezet.
 • Je weet waarom je iets doet…

Bij de leverage-techniek ga je daadwerkelijk plezierige en pijnlijke gevoelens intenser maken. Bij deze techniek handel je met de overtuiging: je moet mensen soms pijn doen om meer pijn te voorkomen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Waarom doe je wat je doet? Alles is mogelijk als je het echt wilt. Dan vind je altijd wel een manier om het voor elkaar te krijgen.

Gebruikmaken van leverage is veel krachtiger dan gebruikmaken van discipline

pijn plezier principe

Misschien weet je al dat het onderbewuste veel krachtiger is dan het bewuste. Je kunt bewust wel een richting op willen, maar de onderstroom van het onderbewuste kan jou gewoon de andere richting op trekken.

Discipline moet je op bewust niveau inzetten, terwijl leverage op onbewust niveau inwerkt. Een intens verlangen lost het hele discipline-probleem op. Dan heb je niet eens meer discipline nodig.

Wat zijn de stappen om dit principe (de Dickens-techniek) toe te passen?

Stel, Marietje heeft het doel om gezonder te worden. Ze weet ook waarom. Ze heeft dankzij het pijn-plezier-principe uitstekende brandstof om in beweging te komen!

 • Een deel van haar wil écht niet meer de pijn voelen van het hebben van een dik lichaam. Ze wordt dus gemotiveerd door weg te gaan van die pijn.

Maar er zijn ook krachten actief die Marietje tegenhouden in haar doel om gezonder te worden…

 • Een deel van haar beleeft plezier aan de vette snacks en de ontspanning van het niet-sporten.
 • Zelfs een derde deel van haar beleeft pijn aan het sporten en aan het eten van groente.

Goed, je hebt nu inzicht. En de oplossing dan? Je hebt je pijnen en plezieren nu geanalyseerd, maar hoe kan ik de brandstof van pijn en/of plezier de goede richting op sturen? Tijd om de Dickens-techniek toe te passen om pijn en plezier als ‘hefboom’ in te zetten in de goede richting. Zo voer je hem uit…

 1. Dissocieer van de gewenste situatie. Je bent er namelijk nog niet!
 2. Vergelijk de huidige situatie met de gewenste situatie. Merk het ene enorm geluk en genot op van het behalen van het doel, en merk de enorme pijn op van het blijven in de huidige situatie. Speel in op dat genot en de voordelen van het behalen van de gewenste situatie, en die pijn van het niet bereiken van de gewenste situatie. Ontdek ook de submodaliteiten van de gewenste en huidige situatie (op een dramatische manier).
 3. Speel extra intens in op noodzaak als hefboom… Pijn opwekkende vragen waarmee je belangrijke waarden aan de pijn verbindt: wat kost het je als je niet verandert? Wat is de prijs daarvan? Wat kan er allemaal gebeuren als je op deze wijze doorgaat? Wat ga je uiteindelijk mislopen in je leven? Wat kost het je nu al? Tsja, dan ga je toch gewoon iets eerder dood, maar eet je wel de pizza. Hoe is het over een maand, 3 maanden, 6 maanden, een jaar? Hoe zou het zijn als je het over 10 jaar nog steeds doet? Voel écht hoe het zou zijn. Voel écht hou het zou zijn. Voel écht hoe het zou zijn. Wat is nog erger, nog erger, nog erger? Associeer hierin! Voel hoe het is als je hartpatiënt bent en niet meer kunt lopen. Voel maar. Waar zit je dan? Waar ben je? Waar woon je? Hoe sta je s’ochtends op? Wat zie je als je de badkamer inloopt en in de spiegel kijkt? Wat zie je in de ogen?
  De pizza is de eerste stap naar die waardeloze flat. De pizza is één stap verwijderd van doodgaan. Hoe oud ben je dan? 50.
  Blijf kijken naar die pizza (en versterk de submodaliteiten): hoe zou die pizza er in je maag uitzien? Met kaas en speeksel, en hoe ruikt dat? En ga zo maar door.
 4. Speel extra intens in op verlangen als hefboom… Plezier associërende vragen waaraan je belangrijke waarden kunt verbinden: als je wel verandert, hoe zou je je dan voelen? Wat wordt er dan allemaal mogelijk in je leven? Wat kun je nog meer bereiken of wat geeft dat je nog meer? Wat kun je dan nog meer bereiken, wat geeft het je dan nog meer? Hoe zullen mijn dierbaren zich voelen?
 5. Gebruik de Cartesiaanse Coördinaten:
  Wat zal er gebeuren als je het doet?
  Wat zal er gebeuren als je het niet doet?
  Wat zal er niet gebeuren als je het doet?
  Wat zal er niet gebeuren als je het niet doet?

Misschien besef en voel je hierna wel dat je wel moet veranderen en het doel moet halen! Als bonus kun je de positieve intenties herkaderen van het niet behalen van het doel, dus bijvoorbeeld van het single blijven.

Op jouw succes!

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Gerelateerd: Lees verder...

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!