Wat is de betekenis van vergevingsgezindheid en hoe kun je vergeven? In dit artikel vind je de betekenis, alle tips en een oefening. Lees verder…

Wat is de betekenis van vergeving?

Laten we beginnen met een aantal mogelijke definities van vergeven:

 • Vergeven betekent dat je het kunt opbrengen om iemand een nieuwe kans te geven.
 • Vergevingsgezindheid betekent dat je voorbij de fouten van anderen kijkt. Je blijft evenveel van ze houden als daarvoor.
 • Geen wrok meer koesteren.
 • Vergeven is: oude emoties toelaten, voelen en vervolgens loslaten.
 • De deur naar je hart weer openzetten en alles accepteren met liefde. In plaats van de persoon die je onrecht heeft aangedaan te beschouwen als iemand die jou tot slachtoffer heeft gemaakt, beschouw je hem/haar als iemand die jou wil helpen om dichter bij je hart te komen.
 • Vergeven is proactief – en dus niet reactief – omgaan met je eigen gevoelens. Jij lijdt nooit als gevolg van wat iemand anders heeft gedaan. Degene die jou heeft gekwetst, is zelf degene die lijdt. Totdat die persoon ook zichzelf vergeeft.
 • Je vergeeft iemands hart/ziel. Het gedrag blijft ongeaccepteerd in jouw leven. Dit is hetzelfde principe dat gebruikt wordt in het model van de logische niveaus, waarin we onderscheid maken tussen identiteit en gedrag.
 • Vergeven is inzien dat er niks persoonlijks aan het onbewuste gedrag van een ander is. Dat is niet wie ze zijn. Zegt iemand eens iets gemeens tegen je met de bedoeling je te kwetsen? Laat het gewoon door je heen zweven, bied geen weerstand. Het is bijna alsof er niemand meer is die zich gekwetst kan voelen. Dat is vergeving.

Vergeven is een daad van bevrijding. Je bevrijdt jezelf. Wrok is als een gifbeker die je zelf leeg drinkt in de hoop dat het de ander zal doden.

Vergeven betekent echter niet:

 • Het gedrag van de ander begrijpen, verdedigen, goedkeuren of uit je geheugen wissen. We gaan niet doen alsof het nooit heeft plaatsgevonden, inclusief de pijn en vernedering.
 • Dat je opeens geen pijn meer voelt of dat iemands verkeerde keuzes opeens juiste keuzes zijn.
 • Je gevoelens onderdrukken.

Vergeven worden is liefgehad worden.

Wie kan ik allemaal vergeven?

 • Vergeef je ouders.
 • Vergeef jezelf voor sommige dingen die je hebt gedaan.
 • Vergeef alle andere mensen.
Hierna lezen:  17 Tips Om Jouw Creativiteit Te Stimuleren (#3 Verbaast Je)

Dit is het meest bevrijdende en therapeutische wat je maar kunt doen. Heb de intentie om altijd te kunnen vergeven. Uiteindelijk is het doel om niet eens in eerste instantie beledigd te zijn.

Alle vergeving is zelfvergeving.
Want alle gedachten gebeuren in mij.
Ik laat hierdoor alle haat ook los.

Wat vergeef ik dan precies? Alles van het verleden

Wat zou je allemaal kunnen vergeven? Het antwoord is: alles! Je moet alles vergeven wat voor dit huidige moment is gebeurd. Ieder moment is namelijk volledig nieuw: het verleden is niet gelijk aan de toekomst.

Richt je op het heden. Je kunt de klok niet terugdraaien de gebeurtenis is gebeurd. Hoe we ermee omgaan, dat kunnen we wel kiezen.

De zwakken kunnen niet vergeven. Vergeving is een eigenschap van de sterken.
– Gandhi

Waarom is vergeven zo belangrijk?

Door te vergeven, verwerk je oude ballast, zoals oude emoties. Je houdt op jezelf te straffen als je jezelf vergeeft. Hierdoor kun je je weg vervolgen en je gedrag veranderen.

Liefde is de beste wraak. Word gelukkig.

Door te vergeven, kun je jezelf bevrijden van de wrok die je meedroeg, wat een energieblokkade is. Wraakgevoelens blokkeren de vrije stroom van wijsheid en liefde in je hart. Door vergeving kunnen we de last die we met ons meedragen, van ons afschudden. Dit maakt gelukkig.

Je kunt van je fouten leren. Dat is een van de krachten van vergeving.

Als je namelijk wrok hebt voor iemand of als je iemand haat, dan denk je veel aan die persoon. Op den duur ga je al die slechte eigenschappen van de ander overnemen.

Zorg er dus voor dat de andere persoon niet voor lange tijd jouw hart inneemt. Heeft die persoon het verdiend om in je hart te mogen zijn? Wijs de ander gewoon meteen de deur met een gebaar van vergeving. Houd alleen de mensen in je hart die van jou houden. Zij hebben het namelijk echt verdiend. En houd zelf van iedereen.

Het leven is te kort om boos op elkaar te zijn en chagrijnig te blijven.

Hoe kan ik vergeven? 10 tips

 1. Respecteer en voel je gevoelens. Misschien komen de gevoelens van verbittering in de vorm van gespannen spieren, een snelle hartslag, een blozende huid, een oppervlakkige ademhaling of een druk op je borst? Misschien komen er tranen van verbittering. Zorg voor deze gevoelens. Laat de tranen er zijn, laat de tranen vloeien en laat de tranen komen. Behandel die tranen vriendelijk met je hart vol liefde. Vraag vervolgens, nadat je de tranen hebt erkend, aan jezelf: wil ik deze wrok in mijn hart blijven voelen? Wil ik voor altijd een slachtoffer blijven?
 2. Je achterhaalde gewoontes vervangen door nieuwe gewoontes is een prachtige en waardevolle manier om jezelf te vergeven.
 3. Zet een glimlach op en zeg: {naam}, ik vergeef je. Het ego denkt dan: ‘Dat haat ik… Ik wil dat het langer aan me zuigt!’ Nu heb je vrede, liefde en vergeving.
 4. Trek de lessen uit je fouten.
 5. Als iemand jou teleurstelt, gaat het waarschijnlijk niet goed met die andere persoon. Betrek dus niet alles op egoïstische en narcistische wijze op jezelf. Vergeef snel en wees er voor hem/haar.
 6. Bid voor de persoon die je wilt vergeven. Met andere woorden: spreek een mooie intentie uit voor deze persoon. Voel in je hart liefde en compassie voor de ander. Bijvoorbeeld met de Loving Kindness Metta-meditatie.
 7. Gebruik wat empathie en bekijk de zaak vanuit het perspectief van de ander. Die persoon is net als jij gewoon een ziel op deze aarde. Heb medeleven voor de ander. Kun je achter het masker van de aanvaller kijken? Kun je voelen wat er achter dat masker ligt? Bijvoorbeeld dat masker van oneerlijkheid? Kun je de angst, onzekerheid of onwaardigheid voelen van de ander? Of misschien eenzaamheid of schaamte onder de oppervlakte?
 8. Iemand zegt iets geeneens tegen je met de bedoeling je te kwetsen. Wat doe jij? Laat het gewoon door je heen zweven. Bied geen weerstand. Het is bijna alsof er niemand meer is die zich gekwetst kan voelen. Dat is vergeving.
 9. Schrijf of zeg deze zinnen hardop of in gedachten. ‘Ik vergeef je. Ik vergeef mezelf. Het spijt me. Vergeef me alsjeblieft. Dankje. Ik houd van je.’ Doe dit dagelijks een paar minuten een gedurende een paar weken en je zal je lichter voelen!
 10. Denk eventjes aan een liefdevolle NLP-principe: Niemand heeft verkeerde intenties. Elk gedrag heeft een positieve intentie. Durf de persoon te vergeven. Het gedrag blijft uiteraard nog steeds afgekeurd.

Neem de tijd om te vergeven. Het hoeft niet vandaag. Het is nooit te laat om iemand te vergeven.

Degene die je hebt vergeven, hoeft het niet letterlijk van je te horen

Degene die je hebt vergeven, hoeft het niet letterlijk van je te horen, omdat je vergeving op de eerste plek voor jezelf doet. De ander heeft zijn eigen verantwoordelijkheid om zichzelf te vergeven.

Genade wordt verleend, niet afgedwongen. Zij drupt als zachte regen, uit den hemel op de aarde neer, en dubbele zegen brengt ze.
– William Shakespeare

Zonder vergeving kijk je door een donkere, sombere en troosteloze bril naar de wereld. Zet dankzij vergeving deze bril af en zie weer hoe de wereld vol licht en liefde is.

Je vergeeft iemand (of jezelf) in je hart. De ander hoeft het niet te weten.

Leren vergeven? Leer van iedere situatie en zie er de wijsheid van in

Zie alles wat je overkomt als een geschenk of les die je nodig hebt. Trek de lessen en wees er dankbaar voor. Zie de persoon, gebeurtenis of beperking in je geestesoog. Zeg sorry in je geestesoog en vraag jezelf dan af: ‘Wat kwam je mij leren hiermee? Wat heb ik van jou geleerd? (En eventueel: Wat heb jij van mij geleerd?)’

Wees dankbaar voor alles wat je overkomt, want het is een gids die je van boven wordt gestuurd.
– Rumi

Een visualisatie om te vergeven, closure te hebben en los te laten

 • Stel je voor dat je vliegt of zweeft.
 • Creëer een podium met je innerlijke oog.
 • Voer een gesprek met de toeschouwers. Vraag steeds een andere groep op het podium.
 • Zeg het volgende: ‘Ik vergeef je, vergeef je mij? (Je vergeeft een deel van jezelf).
  Sta je volledig achter de richting die ik insla in mijn persoonlijke evolutie?
  Ja? Wil je blijven of gaan. Nee? Laat ze absoluut blijven.
 • Voel een oneindige bron van liefde, licht en genezing op je hoofd… En giet het in je lichaam. Het vult je en heelt je helemaal. Het overstroomt en het gaat richting de toeschouwers.
 • Uit het oude Hawai: zie de energetische knopen/connecties met de andere mensen, zoals een navelstreng.
  Breek deze connecties, bijvoorbeeld met grote vallende messen
 • Deze mensen kunnen nu wegzweven en doorgaan met hun leven. Maak de losse slierten van de connecties vast aan jezelf.
Hierna lezen:  Behulpzaamheid: tips & voorbeelden van deze kwaliteit

Dat was een extra techniek voor vergeving. Heel veel succes!

Tot slot hebben we de volgende bronnen voor je:

Gerelateerd: lees verder...