Wat is de betekenis van vergevingsgezindheid en hoe kun je vergeven? In dit artikel vind je de betekenis, alle tips en een oefening om te vergeven. Lees verder…

Wat is de betekenis van vergeving?

Laten we beginnen met een aantal mogelijke definities van vergeven:

 • Vergeven betekent dat je het kunt opbrengen om iemand een nieuwe kans te geven.
 • Vergevingsgezindheid betekent dat je voorbij de fouten van anderen kijkt. Je blijft evenveel van ze houden als daarvoor.
 • Geen wrok meer koesteren.
 • Vergeven is: oude emoties toelaten, voelen en vervolgens loslaten.
 • De deur naar je hart weer openzetten en alles accepteren met liefde. In plaats van de persoon die je onrecht heeft aangedaan te beschouwen als iemand die jou tot slachtoffer heeft gemaakt, beschouw je hem/haar als iemand die jou wil helpen om dichter bij je hart te komen.
 • Vergeven is proactief – en dus niet reactief – omgaan met je eigen gevoelens. Jij lijdt nooit als gevolg van wat iemand anders heeft gedaan. Degene die jou heeft gekwetst, is zelf degene die lijdt. Totdat die persoon ook zichzelf vergeeft.
 • Je vergeeft iemands hart/ziel. Het gedrag blijft ongeaccepteerd in jouw leven. Dit is hetzelfde principe dat gebruikt wordt in het model van de logische niveaus, waarin we onderscheid maken tussen identiteit en gedrag.
 • Vergeven is inzien dat er niks persoonlijks aan het onbewuste gedrag van een ander is. Dat is niet wie ze zijn. Zegt iemand eens iets gemeens tegen je met de bedoeling je te kwetsen? Laat het gewoon door je heen zweven, bied geen weerstand. Het is bijna alsof er niemand meer is die zich gekwetst kan voelen. Dat is vergeving.

Vergeven is een daad van bevrijding. Je bevrijdt jezelf. Wrok is als een gifbeker die je zelf leeg drinkt in de hoop dat het de ander zal doden.

Wat is vergeving niet?

vergeven

Vergeven betekent echter niet:

 • Het gedrag van de ander begrijpen, verdedigen, goedkeuren of uit je geheugen wissen. We gaan niet doen alsof het nooit heeft plaatsgevonden, inclusief de pijn en vernedering.
 • Dat je opeens geen pijn meer voelt of dat iemands verkeerde keuzes opeens juiste keuzes zijn.
 • Je gevoelens onderdrukken.

Vergeven worden is liefgehad worden.

Wie kan ik allemaal vergeven?

 • Vergeef je ouders.
 • Vergeef jezelf voor sommige dingen die je hebt gedaan.
 • Vergeef alle andere mensen.
Hierna lezen:  Dienstbaarheid betekenis: wat is dienstbaarheid? (+ 9 tips)

Dit is het meest bevrijdende en therapeutische wat je maar kunt doen. Heb de intentie om altijd te kunnen vergeven. Uiteindelijk is het doel om niet eens in eerste instantie beledigd te zijn.

Alle vergeving is zelfvergeving.
Want alle gedachten gebeuren in mij.
Ik laat hierdoor alle haat ook los.

Wat vergeef ik dan precies? Alles van het verleden

leren vergeven tips

Wat zou je allemaal kunnen vergeven? Het antwoord is: alles! Je moet alles vergeven wat voor dit huidige moment is gebeurd. Ieder moment is namelijk volledig nieuw: het verleden is niet gelijk aan de toekomst.

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Behandel goede mensen goed. Behandel niet-goede mensen ook goed. Zo komt goedheid tot stand.
– Lao Tse

Richt je op het heden. Je kunt de klok niet terugdraaien de gebeurtenis is gebeurd. Hoe we ermee omgaan, dat kunnen we wel kiezen.

De zwakken kunnen niet vergeven. Vergeving is een eigenschap van de sterken.
– Gandhi

Waarom is vergeven zo belangrijk?

Door te vergeven, verwerk je oude ballast, zoals oude emoties. Je houdt op jezelf te straffen als je jezelf vergeeft. Hierdoor kun je je weg vervolgen en je gedrag veranderen.

Liefde is de beste wraak. Word gelukkig.

Door te vergeven, kun je jezelf bevrijden van de wrok die je meedroeg, wat een energieblokkade is. Wraakgevoelens blokkeren de vrije stroom van wijsheid en liefde in je hart. Door vergeving kunnen we de last die we met ons meedragen, van ons afschudden. Dit maakt gelukkig.

Je kunt van je fouten leren. Dat is een van de krachten van vergeving.

Als je namelijk wrok hebt voor iemand of als je iemand haat, dan denk je veel aan die persoon. Op den duur ga je al die slechte eigenschappen van de ander overnemen.

Laat je ergste vijand niet tussen je twee oren leven.
– Laird Hamilton

Zorg er dus voor dat de andere persoon niet voor lange tijd jouw hart inneemt. Heeft die persoon het verdiend om in je hart te mogen zijn? Wijs de ander gewoon meteen de deur met een gebaar van vergeving. Houd alleen de mensen in je hart die van jou houden. Zij hebben het namelijk echt verdiend. En houd zelf van iedereen.

Het leven is te kort om boos op elkaar te zijn en chagrijnig te blijven.

Hoe kan ik vergeven? 16 tips

Laten we naar de tips gaan kijken om te vergeven en vrij te worden…

Hierna lezen:  Mentale Weerbaarheid & Veerkracht: Betekenis & Kenmerken

vergeving tips

Tip 1 – Voel de vervelende gevoelens, want daarna kun je loslaten

Respecteer en voel je gevoelens. Misschien komen de gevoelens van verbittering in de vorm van gespannen spieren, een snelle hartslag, een blozende huid, een oppervlakkige ademhaling of een druk op je borst? Misschien komen er tranen van verbittering.

Zorg voor deze gevoelens. Laat de tranen er zijn, laat de tranen vloeien en laat de tranen komen. Behandel die tranen vriendelijk met je hart vol liefde.

Vraag vervolgens, nadat je de tranen hebt erkend, aan jezelf: wil ik deze wrok in mijn hart blijven voelen? Wil ik voor altijd een slachtoffer blijven?

Tip 2 – Voel de verontschuldiging van de ander, ook al is die jou nooit gegeven

De ander hoeft jou geen verontschuldiging te geven, als je zo'n verontschuldiging graag wilt. Accepteer hem toch maar, ook al was hij niet letterlijk aan je gegeven.

Het leven wordt makkelijker wanneer je leert om de verontschuldiging te accepteren die je nooit hebt gekregen.
– Robert Brault

Tip 3 – Jezelf vergeven? Laat het jezelf zien door nieuw gedrag te vertonen

Wil je jezelf vergeven omdat je onacceptabel gedrag hebt vertoond? De manier om dat te doen, is door dat te laten zien in je daden. Je achterhaalde gewoontes vervangen door nieuwe gewoontes is een prachtige en waardevolle manier om jezelf te vergeven.

Tip 4 – Jezelf vergeven? Leer van je fouten

Trek de lessen uit je fouten, zodat je het in de toekomst anders kunt doen. Dit is een andere manier om de vorige tip te stellen.

Tip 5 – Zeg met een glimlach: ‘Ik vergeef je'

Zet een glimlach op en zeg: {naam}, ik vergeef je. Het ego denkt dan: ‘Dat haat ik… Ik wil dat het langer aan me zuigt!’ Nu heb je vrede, liefde en vergeving.

The weak can never forgive. Forgiveness is the attribute of the strong.
– Gandhi

Tip 6 – Heeft iemand ‘jou iets aangedaan'? Help die persoon

Als iemand jou teleurstelt, gaat het waarschijnlijk niet goed met die andere persoon. Betrek dus niet alles op egoïstische en narcistische wijze op jezelf. Vergeef snel en wees er voor hem/haar.

Tip 7 – Bid voor de persoon die je wilt vergeven

Bid voor de persoon die je wilt vergeven. Met andere woorden: spreek een mooie intentie uit voor deze persoon. Voel in je hart liefde en compassie voor de ander. Bijvoorbeeld met de Loving Kindness Metta-meditatie.

Tip 8 – Begrijp de ander

Heb begrip voor het wereldbeeld van de ander, want begrip vervangt zelfs de behoefte aan vergeving. Heb dus aandacht en begrip. Kun jij oprecht “Ik zie jou” zeggen omdat je het wereldbeeld van de ander hebt onderzocht? Dat is namelijk nóg krachtiger dan “Ik houd van jou.”

In plaats van iedereen te veroordelen, is het wijzer om erachter te komen waarom mensen dingen doen op de manier die ze gedaan hebben. Begrijpen is vergeven.

Tip 9 – Heb diep, empathisch medeleven voor de ander

Gebruik wat empathie en bekijk de zaak vanuit het perspectief van de ander. Die persoon is net als jij gewoon een ziel op deze aarde. Heb medeleven voor de ander.

Hierna lezen:  Spirituele liefdesrelatie & intimiteit [Essentiële kenmerken & 19 Tips]

Kun je achter het masker van de aanvaller kijken? Kun je voelen wat er achter dat masker ligt? Bijvoorbeeld dat masker van oneerlijkheid? Kun je de angst, onzekerheid of onwaardigheid voelen van de ander? Of misschien eenzaamheid of schaamte onder de oppervlakte?

Tip 10 – Laat het gedrag van de ander door je heen zweven, zonder dat ‘jij' er bent

Iemand zegt iets geeneens tegen je met de bedoeling je te kwetsen. Wat doe jij? Laat het gewoon door je heen zweven. Bied geen weerstand. Het is bijna alsof er niemand meer is die zich gekwetst kan voelen. Dat is vergeving.

Tip 11 – Spreek de vergeving uit

Schrijf of zeg deze zinnen hardop of in gedachten. ‘Ik vergeef je. Ik vergeef mezelf. Het spijt me. Vergeef me alsjeblieft. Dankje. Ik houd van je.' Doe dit dagelijks een paar minuten een gedurende een paar weken en je zal je lichter voelen!

Door te vergeven reinig je je hart van negativiteit.

Tip 12 – Zie hoe de ander goede intenties heeft

Denk eventjes aan een liefdevolle NLP-principe: Niemand heeft verkeerde intenties. Elk gedrag heeft een positieve intentie. Durf de persoon te vergeven. Het gedrag blijft uiteraard nog steeds afgekeurd. Iedereen doet altijd zijn best. Het is puur onvermogen wanneer iets fout gaat.

Neem de tijd om te vergeven. Het hoeft niet vandaag. Het is nooit te laat om iemand te vergeven.

Tip 13 – Degene die je hebt vergeven, hoeft het niet letterlijk van je te horen

Degene die je hebt vergeven, hoeft het niet letterlijk van je te horen, omdat je vergeving op de eerste plek voor jezelf doet. De ander heeft zijn eigen verantwoordelijkheid om zichzelf te vergeven.

Genade wordt verleend, niet afgedwongen. Zij drupt als zachte regen, uit den hemel op de aarde neer, en dubbele zegen brengt ze.
– William Shakespeare

Zonder vergeving kijk je door een donkere, sombere en troosteloze bril naar de wereld. Zet dankzij vergeving deze bril af en zie weer hoe de wereld vol licht en liefde is.

Je vergeeft iemand (of jezelf) in je hart. De ander hoeft het niet te weten.

Tip 14 – Leren vergeven? Leer van iedere situatie en zie er de wijsheid van in

Zie alles wat je overkomt als een geschenk of les die je nodig hebt. Trek de lessen en wees er dankbaar voor. Zie de persoon, gebeurtenis of beperking in je geestesoog. Zeg sorry in je geestesoog en vraag jezelf dan af: ‘Wat kwam je mij leren hiermee? Wat heb ik van jou geleerd? (En eventueel: Wat heb jij van mij geleerd?)'

Wees dankbaar voor alles wat je overkomt, want het is een gids die je van boven wordt gestuurd.
– Rumi

Tip 15 – Pas de kunst van niet-oordelen toe

Niet-oordelen is een kunst omdat het zo prachtig is: zodra je het oordeel – oftewel het verhaal – wegneemt, blijven alleen de feiten over. Nu is er niet zoveel meer over dat vergeven moet worden. Feiten zijn maar feiten.

Hierna lezen:  Omgaan Met Tegenslagen & Teleurstellingen Verwerken [Lessen & Voorbeelden]

Tip 16 – Een visualisatie om te vergeven, closure te hebben en los te laten

 1. Stel je voor dat je vliegt of zweeft.
 2. Creëer een podium met je innerlijke oog. Jij staat op het podium en er staan toeschouwers.
 3. Voer een gesprek met de toeschouwers. Vraag steeds een andere groep op het podium.
 4. Zeg het volgende: ‘Ik vergeef je, vergeef je mij?' (Je vergeeft in feite een deel van jezelf).
 5. Vraag: ‘Sta je volledig achter de richting die ik insla in mijn persoonlijke evolutie?'
 6. Zegt het publiek ja? Vraag dan: ‘Wil je blijven of gaan?'
  Zegt het publiek nee? Laat ze dan absoluut blijven.
 7. Voel een oneindige bron van liefde, licht en genezing op je hoofd… En giet het in je lichaam. Het vult je en heelt je helemaal. Het overstroomt en het straalt richting de toeschouwers.
 8. Uit het oude Hawai: zie de energetische knopen/connecties met de andere mensen, zoals een navelstreng.
 9. Breek deze connecties, bijvoorbeeld met grote vallende messen
 10. Deze mensen kunnen nu wegzweven en doorgaan met hun leven. Maak de losse slierten van de connecties vast aan jezelf.

Dat was een extra techniek voor vergeving. Laten we alles tot slot samenvatten…

Tip 17 – Affirmeer jouw vergeving: zeg dit hardop of in gedachten…

Lees onderstaande affirmatie.

Ik geef vergeving aan iedereen die me ooit pijn heeft gedaan, bewust of onbewust.
Ik vraag vergeving aan iedereen die me ooit pijn heeft gedaan, bewust of onbewust.
Ik vergeef mij zelf voor iedereen die ik ooit pijn heb gedaan, bewust of onbewust.
Ik accepteer vergeving voor mijzelf.

Heel veel succes!