Wil je je stem zwaarder maken en een lagere stem ontwikkelen? Hoewel we het moeten doen met wat we vanuit onze geboorte mee hebben gekregen, zijn er zeker oefeningen om je stem te verlagen en mooier te maken. Lees verder…

Velen van ons willen een diepere stem…

Heb je ooit naar een opname van je stem geluisterd en dook je toen ineen van hoe hoog het klonk? Klonk het nasaal, onzeker en/of hoog?

Een diepe, sterke, mannelijke stem is niet zonder zijn voordelen. Mannen met een diepere stem vinden we gedenkwaardiger en charismatischer dan mannen met hogere stemmen.

Hoe je je natuurlijke stem tot zijn volle potentieel kunt ontwikkelen

We kunnen uiteraard niet allemaal als Dean Martin klinken, maar dat betekent niet dat we niet actief aan de slag kunnen gaan om onze stem een stuk aangenamer te maken.

We kunnen onze stembanden niet echt veranderen – ze zijn aangeboren en ze bepalen hoe laag je stem kan gaan. Toch kun je jouw stem meer warmte, volheid en expressie meegeven zodat mensen precies kunnen begrijpen wat je zegt.

Tenzij je een zanger of acteur bent, heb je waarschijnlijk geen instructies gekregen over hoe je je stem goed moet gebruiken. Daarom hebben de meesten van ons waarschijnlijk hun stem nog niet geoptimaliseerd.

Klaar om je beste stem te vinden? Laten we beginnen.

Wil je een zwaardere stem? Diepere ademhaling = diepere stem

Als je een diepere stem wil, dan moet het je doel zijn om je ademhaling omlaag te brengen. Maak er een doel van om niet door je keel te ademen en praten – en ook niet door je borst, maar nog lager: door je buik.

Adem uit je middenrif voor een krachtigere, meer zekere, en jawel, een iets diepere stem.

Volg deze stappen om je ademhaling (en dus je spraak) te verlagen

Doe deze oefening om te wennen aan een diepere ademhaling:

  1. Ga op je rug liggen.
  2. Adem in door je mond.
  3. Adem uit door je mond en houd daarbij je borstkas stil. Alleen je buik mag bewegen. Leg je hand op je buik om dit te voelen

Diepere stem krijgen? Leer van Elliott Hulse

Bekijk hieronder de altijd bijzondere video's van Elliott Hulse, iemand die ons veel bijbrengt over mannelijkheid, ademhaling en de kracht van je stem.

Aantrekkelijke spreekstem ontwikkelen? Lees dit boek: Je Stem Als Krachtbron

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: